Făina de teff, proprietăți, rețete

Făina de teff este un aliment integral fără gluten ce provine din boabele teff asemănătoare cu grâul nostru sau cu boabele de mei. Făina teff are un gust plăcut, dens, asemănător cu cel de alune și mei. Înlocuiți făina de grâu cu făină de teff în rețetele dvs de pâine de casă, biscuiți, prăjituri, torturi sau clătite. Sau puteți face un mix 50 – 50% de făină albă de grâu cu făină teff până când vă obișnuiți complet cu gustul.

Făina de teff, proprietăți, preț, rețete.

Făina de teff, proprietăți, preț, rețete. Teff este un tip de făină bogat în proprietăți nutritive valoroase, vitamine, minerale, fibre dietetice, proteine, carbohidrați complecși. Are un indice glicemic mic și poate fi folosită inclusiv de sportivi, persoane care țin dietă sau diabetici.




Proprietăţile sale nutritive valoroase pentru sănătate au făcut din teff o nouă vedetă a cerealelor. Cereala tip grâu teff este o specie originară din Etiopia. Făina de teff este folosită local pentru a face injera, o pâine nedospită, subțire, tip lipie, specifică Etiopiei. Această cereală teff este atât de apreciată și de cerută pe piața produselor naturiste și bio, încât producţia de teff din Etiopia rerezintă un sfert din totalul de cereale cultivate. Teff se cultivă acum și în alte țări, în special în Spania și în țările din jurul Mării Mediteraneene. Studiile au arătat că grâul teff este deosebit de bogat nutritiv, cu proprietăți valoroase și beneficii pentru sănătate. Este un aliment fără gluten, bogat în fier și vitamine și a fost recent numit “noul quinoa”. Atuurile pentru care teff a câștigat popularitate în societatea modernă occidentală sunt: conţinutul ridicat de proteine, uşurinţa şi rapiditatea cu care se pregăteşte, concentraţia mare de fibre dietetice, vitamine și minerale, precum şi versatilitatea. Toate acestea fac din teff un înlocuitor ideal pentru cerealele cu gluten, mai ales în cazul celor care suferă de boala celiacă.

Desigur că celebritățile de la Hollywood au început imediat să folosească făina de grâu teff în rețetele lor și, astfel, noul superaliment a cucerit piața produselor naturale sănătoase. DailyMail.co.uk scrie titlu mare: Alimentele preferate de Hollywood sunt dezvăluite: Victoria Beckham și Gwyneth Paltrow sunt fane teff, un bob de grâu etiopian bogat în fier.
Adorat de Victoria Beckham și Gwyneth Paltrow, grâul teff este reprezentativ deja pentru Etiopia așa cum arganul este pentru Maroc. Teff este promovat și de nutriționiști și de revistele de specialitate pentru că este deosebit de bogat în proteine, calciu și fier.
Ce este drept, teff are și un preț mai mare decât grâul standard. Teff, sub formă de făină sau de boabe este relativ scump, la un preț mai mare decât grâul standard sau făina albă. Acest lucru se datorează faptului că productivitatea bobului este mai mică.


Beneficii pentru sănătate aduse de făina de teff:

  • Făina de teff este o sursă de proteine vegetale de cea mai bună calitate. Este un aliment ideal pentru vegetarieni dar și pentru sportivi, persoane care țin dietă sau care adopta un stil de viață sănătos. Conţine proteine în procent de 13,3% şi este o foarte bună sursă de aminoacizi esenţiali, în special lizină. Corpul nostru construiește lanțuri de aminoacizi pentru a crea noi proteine, substanțe care intră în compoziția fiecărei părți a corpului. Conținutul de aminoacizi din 100 gr de teff este suficient pentru a produce circa 51% din doza zilnică recomandată pentru proteine. Proteina este esențială pentru funcția și regenerarea celulară. Creșterea și recuperarea musculară se bazează și pe proteine, motiv pentru care făina din teff poate fi excelentă pentru culturiștii vegani și vegetarieni sau pur și simplu pentru persoanele care caută o alternativă bogată în proteine la făină obișnuită.
  •  Un alt beneficiu al făinii Teff este acela că nu are gluten în mod natural. Persoanele care suferă de alergii sau intoleranțe la gluten, sau de boala celiacă, pot folosi această făină teff pentru coacere.
  • Făina teff oferă organismului energie pentru o lungă durată. O mulțime de oameni aleg să-și înceapă ziua cu o felie sau două pâine proaspătă făcută din făină de teff, deoarece este o sursă majoră de energie. Fiind o făină integrală, carbohidrații din teff se eliberează treptat așa încât senzația de plin în stomac rezistă pentru mai mult timp, nu ni se face foame repede și avem energie un timp mai mare. Combinația de carbohidrați complecși cu fibre dietetice și proteine vegetale de cea mai bună calitate fac ca făina teff să fie ideală pentru orice produs copt (pâine, prăjituri, turte, blaturi de tort, clătite, biscuiți, vafe, etc.). Faina de TEFF (fara gluten) BIO preț 300 gr în magazin www.proDietaNaturala.ro
  • Fibrele dietetice din făina teff pot ajuta la slăbire, la un tranzit intestinal bun, la detoxifiere, scăderea glicemiei și a colesterolului. Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrați care trec prin sistemul digestiv nedigerați, îndepărtând eficient toxinele din colon în timpul acestui proces. Fibrele sunt necesare pentru a evita constipația, la menținerea colesterolului și a glicemiei la niveluri normale. Făina Teff are 8% fibre. Făina din Teff poate ajuta la slăbire și menținerea siluetei ideale, deoarece fibra solubilă, atunci când vine în contact cu lichidele din stomac, se descompune și formează un gel care menține sentimentul de plin și face să nu resimțim senzația de foame prea curând. Unul dintre cele mai importante aspecte nutriţionale ale cerealei teff este acela că are în compoziţie amidon rezistent. Amidonul complex, rezistent, reprezintă un tip de fibre dietetice deosebit de promovate de nutriționiști datorită influenței benefice pe care o au asupra nivelului glicemiei şi a sănătăţii intestinului subţire. Între 20 şi 40% din carbohidraţii din teff îl reprezintă amidonul rezistent.
  •  Teff este optim pentru diabetici. Dacă sunteți diabetic, vă puteți să întreba medicul despre adăugarea de teff la dieta zilnică pentru a controla nivelul glicemiei. Teff conține aproximativ 20 până la 40% amidon rezistent și are un indice glicemic relativ scăzut (GI), care poate ajuta diabeticii să-și controleze mai bine nivelurile glicemiei.
  • Sănătatea inimii cu Omega 3 din făina teff. Acizii grași omega 3 se numără printre grăsimile prezente în teff. Aceștia contribuie la un sistem cardiovascular sănătos.
  • Are conținut scăzut în sodiu. Teff este, de asemenea, minunat pentru cei care doresc să-și reducă tensiunea arterială și să mențină o dietă sănătoasă pentru inimă. Făina integrală de teff este o alternativă mai bună în comparație cu făina rafinată de teff.
  • Făina teff are proprietăți nutritive valoroase pentru sănătate, este bogată în vitamine și minerale. Teff reprezintă o importantă sursă de magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan și vitaminele B1, B2, B3, B5 şi B6. 100 gr de făină de teff aduce un aport de aproximativ 47% din doza zilnică recomandată (RDI) pentru vitamina B 6, 50% pentru tiamină, 31% pentru riboflavină, 32% pentru niacină și 18% pentru acid pantotenic. Grupul de vitamine B stimulează metabolismul să fie cât mai activ, ajutând organismul să aibă energie și vitalitate. În plus, porția de 100 gr are 1% din RDI pentru vitamina E, un antioxidant care vă protejează celulele de radicalii liberi. Vitamina A, un alt antioxidant, este, de asemenea, prezentă în teff. Cerealele teff oferă 5% din doza zilnică recomandată pentru vitamina K. Procentele se bazează pe o dietă de 2.000 de calorii. Teff conține fier și calciu și de aceea poate avea un efect pozitiv asupra nivelului hemoglobinei în sânge și asupra sănătății osoase. Fierul din teff este ușor absorbit și este de asemenea recomandat persoanelor cu anemie.
Faina de TEFF (fara gluten) BIO preț 300 gr în magazin www.proDietaNaturala.ro

Faina de TEFF (fara gluten) BIO preț 300 gr în magazin www.proDietaNaturala.ro

Rețete cu făină teff

Rețeta de pizza vegetariană cu aluat format din făină teff și făină de lupin.
Ingrediente:
– 1 cană apă caldă;
– 2 lingurițe de drojdie uscată activă;
– 2 linguri de miere organică;
– 2 linguri ulei organic de măsline extra virgin;
– 2 linguri de iaurt grecesc sau iaurt simplu din lapte integral;
– ½ cană de făină de teff. Faina de TEFF (fara gluten) BIO preț 300 gr în magazin www.proDietaNaturala.ro;
– ⅓ cană de făină de lupin;
– ¼ cana de amidon din cartofi bio;
– ½ cană de amidon din tapioca bio;
– ⅓ cana de tărâțe bio de ovăz;
– Fulgi bio de drojdie inactivă în loc de cașcaval;
– ½ linguriță sare de mare nerafinată.
Pizza Toppings:
– Sos de roșii bio cu busuioc (sau alt sortiment, precum cele din gama Zwergenwiese);
– 2 linguri ulei organic de măsline extra virgin;
– ¼ linguriță de sare de mare;
– Legume (măsline, ciuperci, porumb) după gust.
Mod de pregătire
– Combinați apa și drojdia într-un vas de dimensiuni medii. Lăsați 10 minute și apoi turnați mierea, uleiul și iaurtul în vasul cu apă și drojdie.
– Combinați făina de teff, făina de lupin, amidonul din cartofi, amidonul de tapioca, tărâțele de ovăz și sarea într-un bol de dimensiuni medii.
– Apoi, turnați ingredientele umede în castronul cu ingrediente uscate. Utilizați o spatulă pentru a combina aluatul. Se amestecă viguros cu mâna timp de două minute sau până la adunarea aluatului, iar semnele de întărire sunt vizibile.
– Acoperiți bolul cu folie de plastic sau prosop. Lăsați să se odihnească timp de 30 de minute într-o zonă caldă. Voila! Aveți un aluat de pizza fără gluten.
– Preîncălziți cuptorul la 450 ° F.
– Pentru a forma blatul de pizza: presărați făină de porumb pe o tavă de tablă. Puneți o cantitate mică de ulei de măsline pe mâini când manevrați aluatul. Se separă aluatul în două bile și presați ușor într-un blat subțire de pizza. Coaceți blatul fără topping aproximativ 10 minute.
– În timp ce blatul se coace, pregătiți topping-urile.
– Adăugați sosul de roșii preferat și toppingurile (măsline, ceapă, ciuperci, porumb, mortadella vegană). Coaceți timp de aproximativ 5 minute. Presărați fulgi bio de drojdie inactivă care se vor topi ușor pentru că pizza este încă fierbinte. Scoateți pizza, tăiați și serviți.

Rețeta de lipie (turtă, pâine nedospită) cu făină de teff gata în 2 minute

INGREDIENTE
– 1/4 cană de făină teff
– 1,5 linguri apă
– 2 linguri ulei de nucă de cocos sau unt
– 1 / 2-1 linguriță amestec de ierburi, condimente sau semințe preferate
– 1 ou
– puțină sare
– 1 praf de copt
– 1 linguriță de oțet de mere
– 1 lingură ulei de nucă de cocos, ulei de măsline sau unt ghee.

Rețeta cu făină teff de turte (pâine nedospită), clătite.

Rețeta cu făină teff de turte (pâine nedospită), clătite.

Mod de pregătire. Preîncălziți o tigaie cu 1 lingură de ulei de nucă de cocos, ulei de măsline sau unt ghee.
Amestecați restul ingredientelor până când obțineți un aluat moale. Lăsați să stea câteva minute acoperit cu un prosop. Turnați cu polonicul în tigaie ca și cum ați face clătite standard. După ce se coace întoarceți pe partea cealaltă.

Dacă doriți să faceți clătite dulci în loc de turte, lipii, atunci înlocuiți sarea și verdețurile cu sirop de arțar sau cu malț de orez și obțineți clătite pufoase. Faina de TEFF (fara gluten) BIO preț 300 gr în magazin www.proDietaNaturala.ro

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.