[2] Dieta Hipo Calorica: Alimente recomandate si nerecomandate

Termenul hipocaloric implică un aport scăzut de calorii, respectiv mai puțin de 1250 de calorii pe zi pentru femei și 1500 calorii pentru bărbați.

Pentru a avea o greutate ideală (dar fără a afecta sănătatea), este necesar un echilibru între energia pe care o oferim organismului din alimente și energia pe care o folosim (metabolismul: procesele de ardere cu eliberare de energie). În mod logic, pentru a slăbi este necesar un deficit de energie, determinând astfel organismul să apeleze la rezerve (mai precis la țesutul adipos).

În general, o femeie activă poate să consume aproximativ 2.000 de calorii pe zi, pe când un bărbat activ trebuie să consume aproximativ 2.500 de calorii pe zi (în funcție de greutate, înălțime și vârstă) pentru a acoperi arderile zilnice. Aceste arderi sunt reprezentate de metabolismul bazal și de activitățile fizice. Metabolismul bazal reprezintă energia necesară organismului pentru a menține procesele de respirație, circulație și alte funcții vitale în repaos.

Așadar, dieta hipocalorică presupune un deficit de până la 1.100 – 1250 de calorii pe zi, ceea ce, pe termen lung, poate fi riscant pentru sănătate. De aceea, dieta hipo calorică prezentată aici de Elena Roșu cuprinde așa numitele super alimente cu o densitate a nutrienților mult mai mare decât în cazul alimentelor comune.

Exemple de super alimente RECOMANDATE în dieta Hipo Calorică:

Sunt prezentate și prețurile (valabile în luna august 2015 pe site-urile www.prodietanaturala.ro și www.prodietamagazin.ro ) pentru a estima costurile acestei diete.

    • Cum au cucerit semințele de chia atenția tuturor? Prin faptul că suprimă pofta de mâncare timp relativ îndelungat formând un bol gelatinos în stomac. În plus, conferă energie cu eliberare treptată și vitalitate, ajută la slabire, sunt deosebit de bogate în OMEGA 3 (mai mult decât somonul), calciu, acizi grași esențiali și fibre. Pot fi amestecate cu iaurt ori cu lapte și cerealele de dimineață. O porție de semințe de chia poate furniza 42% din necesarul de fibre zilnic (ne protejăm astfel de boli precum obezitatea, cancerul de colon, hipertensiune arterială și boli ale tractului digestiv). Fibrele sunt vitale pentru toate aspectele legate de sănătate si ajută la slăbire și digestie. Semințele de Chia au 300% mai mult fier decât spanacul, 1400% mai mult magneziu decât broccoli, 500% mai mult calciu asimilabil decât laptele, 800% mai mult Omega 3 decât somonul de Atlantic. (90 gr chia = 10,7 lei)
    • Polenul crud de albine este un remediu holistic folosit în întreaga lume. Fiind un aliment alcalin, polenul de albine aduce numeroase beneficii și echilibrează PH-ul organismului. Polenul poate corecta multe dezechilibre nutriționale din organism. Facilitează generarea și repararea celulară, scurtând timpul de vindecare a rănilor (sau de refacere după efort fizic). Proteinele, fierul, nivelul de vitamine mai ridicat decât în orice alt produs comercializat, întăresc și definesc masa musculară. (180 gr Polen Bio = 15,4 lei)
    • Făina de lupin bio este obținută prin măcinarea semințelor de lupin curățate, decorticate și prăjite. Făina de lupin are foarte multe proprietăți nutritive și este o bogată sursă de proteine de cea mai bună calitate. Făina de lupin conține foarte multe fibre, nu are colesterol, gluten şi nici iritanți gastrici. Semințele de lupin au proprietăți probiotice, contribuind la dezvoltarea bacteriilor benefice din corp (acele bacterii atât de necesare mai ales dacă luăm antibiotice sau avem o alimentație săracă în fructe și legume ori alimente fermentate natural). Deoarece lupin nu are practic nici un inhibitor de tripsină, nu este absolut necesar să fie prelucrat termic. Făina de lupin poate fi consumată prin urmare și în shake-uri proteice sau smoothie-uri, deserturi fără coacere raw/vegan. (220 gr pudră de lupin bio = 9,5 lei)
    • Fructele Goji conțin 16% din greutatea lor proteină. În plus, conțin 21 de minerale, sunt o sursă excelentă de potasiu (mai mult decât bananele). Sunt cea mai bună sursă de potasiu din rândul plantelor. Goji conțin 18 aminoacizi, în special arginina, l-glutamina și leucina. În plus, conțin de două ori mai multă vitamina C decât portocalele și sunt cea mai importantă sursă naturală de vitamina B1 (tiamina), precum și cantități importante de Vitamina B3 (niacina). Fructele goji au mai multă vitamina A decât morcovii și, datorită indicelui glicemic care este 29 (deci scăzut), au efect mic asupra nivelului zahărului în sânge. Fructele goji ajuta și la alcalinizarea organismului, menținerea vitalității și sunt, bineînțeles, un antioxidant general important. Goji este un fruct cu virtuți antioxidante unice. Conţine 6 vitamine esenţiale, 21 minerale, 18 aminoacizi, 8 polizaharide cu rol în creşterea imunităţii, o cantitate însemnată de carotenoide, zinc, calciu, seleniu, fosfor şi germaniu, ultimul cu rol dovedit în terapia pacienţilor cu cancer. (90 gr fructe goji deshidratate = 9,8 lei)
    • Uleiul de Cocos. Deși controversat de comunitatea medicală, Doctor Oz influențează destul de mult percepția asupra alimentelor și dietelor. Sfaturile celebrului Doctor Oz sunt de cele mai multe ori dublate de cercetări științifice și de studii derulate pe perioade îndelungate. Simulările 3D prezentate în emisiunea sa privind modul în care acționează nutrienții în organism fac ca domeniul nutriției să fie mai ușor înțeles de publicul larg. Doctor Oz amintește în mai multe emisiuni de uleiul de cocos BIO ca fiind un superaliment (numărul 1 în lista lui de 5 superalimente) care ne ajută la slăbirea sănătoasă. Cum așa? În primul rând ne ajută să ne simțim sătui timp de mai multe ore. Acest lucru este esențial pentru că mulți dintre noi resimțim nevoia de a mânca la puțin timp după ce tocmai am terminat o masă și asta se întâmplă în special în cazul carbohidraților rafinați. Celebrul Doctor Oz amintește în mai multe emisiuni de uleiul de cocos BIO ca fiind un superaliment (numărul 1 în lista lui de 5 superalimente) care ne ajută la slăbirea sănătoasă. Cum așa? În primul rând ne ajută să ne simțim sătui timp de mai multe ore. Acest lucru este esențial pentru că mulți dintre noi resimțim nevoia de a mânca la puțin timp după ce tocmai am terminat o masă și asta se întâmplă în special în cazul carbohidraților rafinați. Îndrumările Dctor Oz pot fi urmărite pe site-ul său https://www.doctoroz.com/video-series/metabolism-boosters?video_id=1942338335001. (500 ml Ulei de Cocos BIO = 18,9 lei)
    • Fructele de aronia au un efect tonic general, înviorează, cresc vitalitatea, îmbunătățesc sistemul imunitar, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmează şi întreţin buna dispoziţie. Conţinutul în vitamina P al fructului de aronia este mai ridicat decât în orice alt fruct, vitamina P având rolul de fixarea vitaminei C în organism. Vitamina P reface tonusul vaselor capilare. Pigmentația violet spre negru provine din conținutul mare de antocianine. Aronia este bogată și in proantocianine, substanţe care se găsesc şi în seminţele de struguri şi are de 10 ori mai mult acid chinic decat merișorul. Aronia conține de 5 ori mai multă vitamina P decât strugurii. 100 ml de suc ​​de aronia pe zi sau 15 g de fructe de padure Aronia sunt suficiente pentru a acoperi nevoile de zi cu zi cu substanțe vitale importante. (100 gr fructe aronia deshidratate = 8,7 lei / 225 gr dulceață de aronia BIO fără zahăr adăugat = 19.3 lei / o sticluță de 100 ml suc de aronia 100% natural BIO = 4,3 lei)
    • Migdalele, nucile caju, fisticul, arahidele crude, nucile de Macadamia, Pecan, de Brazilia, castanele, sâmburii de caise, mugurii de pin, semințele crude de dovleac, floarea soarelui sau de cânepă și alunele de padure au proprietăți nutritive valoroase pentru sănătate ca și pentru dieta de slăbire. Oleaginoasele ne oferă nutrienți precum vitamina E, vitamina B2, magneziu, cupru, potasiu, fosfor. Migdalele, nucile, fisticul, semintele de chia, alunele caju, arahidele și alunele de pădure de bună calitate ne pot ajuta chiar și să slăbim și, în plus, proprietățile lor benefice ne feresc de boli ale inimii și ajută la scăderea colesterolului rău LDL. Deși sunt atât de sănătoase, multe persoane le evită pentru că se gândesc că îngrașă. Secretul este să mâncăm cantități limitate, ca gustare între mese (între 25 și 50 gr). Un studiu prospectiv publicat în revista Obesity arată că aceste temeri de îngrășare datorită oleginoaselor sunt nefondate. Studiul s-a derulat pe o perioadă de 2 ani și 4 luni și a implicat 8.865 de adulți, bărbați și femei, locuitori din Spania. Concluziile cercetătorilor arată că participanții care au mâncat oleaginoase de cel puțin două ori pe săptămână (recomandat ar fi de patru ori) au avut o rată de îngrășare cu 31% mai mică decât cei care nu mâncau aproape deloc migdale, alune sau nuci. (Prețurile olaginoaselor variază între 8 lei și 20 lei 100 gr)
    • Fulgi de Hrișcă. Boabele de hrişcă sunt foarte bogate în aminoacizii esenţiali precum arginina, lisina, threonina, triptofanul şi cisteina, dar şi în minerale, precum fierul, seleniul şi zincul. Consumul de fulgi de hrişcă previne degradarea neuleială, ajută circulaţia cerebrală şi memoria. Datorită concentraţiei mari în fibre insolubile, hrișca împiedică formarea calculilor biliari. Hrişca este recomandată şi în curele de slăbire şi are efect diuretic. Este un excelent tonic hepatic, ajută ficatul să se regenereze. (Fulgi de HRIȘCĂ BIO neîndulciți 350gr = 11,9 lei)
    • Cacao crudă nedegresată. Elementele active din boabele aromate de cacao stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei – substanţe numite “hormonii fericirii“. De aceea, pentru a alunga tristeţea este recomandabil să beţi o ceaşcă de cacao bio raw şi starea dvs. de spirit se va îmbunătăţi vizibil. Un exemplu foarte bun pentru cât de sănătoasă este cacaoa crudă, este dat de studiul realizat în Spania pe un eşantion de 42 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 70 de ani. Aceştia au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao crudă neîndulcită şi lapte degresat. După o lună, cercetătorii au observat că subiecţii care au consumat zilnic o astfel de băutură, aveau un risc mai redus de a avea probleme cardiovsculare în comparaţie cu cei care consumaseră lapte simplu. În grupa celor care consumaseră cacao s-a observat o creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum se menţiona în raportul apărut în American Journal of Clinical Nutrition. Participanţii la studiu nu au luat vitamine sau suplimente pe durata testelor şi au consumat doar cacaoa furnizată de echipa de cercetatori din cadrul Universităţii Washington din St. Louis. (CACAO cruda nedegresata, bio, raw 120g = 10 lei)
    • Condiment Turmeric (Curcuma). Turmericul nu are gustul pregnant de curry, ba dimpotriva, este subtil si delicat. Turmericul este benefic în orice afecțiune ce implică inflamația, cu efecte comparabile cu cele ale hidrocortizonului și ibuprofenului. Curcumina – substanța activă din turmeric – ajută în lupta cu artrita și alte boli reumatoide, prin rolul său anti-inflamator (poliartrita, LES). Curcuma este o sursă excelentă de fier și mangan și o sursă bună de vitamina B6, fibre și potasiu. Acest condiment poate fi adăugat în orice tocăniță, pilaf cu quinoa, budincă. (Curcuma (Turmeric) Bio 35gr = 5,8 lei)
  • Oțet de mere. Oțetul de mere cu miere de albine este obținut prin fermentație naturală. Este obținut din mere întregi și miere de albine și are aciditate min 5 grade. Oțetul de mere conține multe substanțe vitale și vitamine (A, C, E, B), minerale (potasiu, magneziu, calciu, fosfor), micronutrienți, cât și fibre și aminoacizi. Oțetul de mere stimulează sistemul imunitar și digestia, transportă acizii grași în afara organismului, leagă acizii excedentari și contribuie astfel la restabilirea echilibrului acizi-baze din corp care se pierde de multe ori din cauza greșelilor în alimentația zilnică modernă. (500 ml Oțet de Mere și Miere de Albine = 7 lei)
  • Fulgi de drojdie nutritivă inactivă. Drojdia inactivă (nutritivă) mai este numita “proteina vegetarienilor” pentru că este o sursa bogată de proteine complete (are peste 55% proteină de calitatate). Conține 18 aminoacizi și 15 minerale. Fulgii de drojdie inactivă intră în categoria proteinelor complexe. Drojdia nutritivă are un gust plăcut, asemănător brânzei parmezan, de aceea este folosită de către vegani ca înlocuitor al acesteia, chiar și în pizza. Câteva lingurițe de drojdie nutritivă adăugate mâncărurilor (în salate, paste, pilaf, pizza) vor intensifica aroma ingredientelor prezente în aceste preparate. (Fulgi Bio din DROJDIE Inactiva (NUTRITIVA) 100gr = 16,3 lei)
  • Ulei de rapiță (canola) este cunoscut și sub numele canola oil și este bogat în vitamina E indispensabilă pentru o piele frumoasă. O linguriță de ulei de rapiță conține 15% din necesarul zilnic de vitamina E. Raportul optim între Omega 3 si Omega 6 reprezintă unul dintre atuurile uleiului de rapiță în scăderea bolilor de inimă. Uleiul de rapiță are numeroase beneficii asupra inimii așa încât FDA (Agenția Americană responsabilă cu reglementarea alimentației și medicamentelor în SUA) permite producătorilor de ulei de rapiță să treacă pe eticheta produselor această mențiune: “Cercetări limitate arată că consumul de 19 ml de ulei de rapiță pe zi poate reduce riscul de boli de inimă, datorită conținutului ridicat de grăsimi nesaturate. Pentru a vă bucura de acest posibil beneficiu, uleiul de rapiță trebuie să înlocuiască o cantitate similară de grăsimi saturate și nu să măreasca numărul total al caloriilor consumate într-o zi.” Persoanale care suferă de artrită pot folosi uleiul de rapiță pentru a-și ameliora starea. Beneficiile uleiului de rapiță se pot vedea și în alte afecțiuni inflamatorii, cum ar fi boli ale tractului digestiv. (Ulei de Rapiță Canola Oil Crudolio Italia Bio 500ml = 16,4 lei)
  • Ulei de sâmburi de struguri. Uleiul este obținut prin presarea sâmburilor de struguri, fiind foarte bogat în antioxidanți. Conține proantocianidine care pot ajuta la reducerea nivelulului colesterolului general din sânge. Proantocianidina este un antioxidant natural care, conform unui studiu publicat în “Journal of Medicine” în anul 2000, scade nivelul de colesterol general total, precum și cantitatea de lipoproteine ​​cu densitate scăzută, sau LDL. LDL este, de asemenea, cunoscut sub numele de colesterol “rău”. (Ulei de Sâmburi de Struguri Italia Bio 1L = 40,35 lei)
  • Stevia nu are nici o legătură cu ştevia romaneasca. Stevia rebaudiana este o plantă medicinală de origine sud americană (dar cultivată astăzi și în țări europene) cu un gust dulce natural, un excelent înlocuitor natural al zaharului. Stevia este un îndulcitor natural recomandat tuturor persoanelor care doresc să slăbească sau să ducă un trai sănătos, înlocuind zahărul, zaharina sau alți îndulcitori naturali sau artificiali. Nu este metabolizatî de către organism (deci nu conține calorii care sa ridice glicemia) și are indicele glicemic zero. Stevia este autorizata din 2011 de Comisia Europeană. (Stevia 100% Natural: 300 minicapsule = 35,8 lei)
  • Zahărul de mesteacăn, numit și xilitol, este un îndulcitor natural ce se extrage în Finlanda din seva unor copaci, în principal mesteacăn și fag. Xilitol este un așadar un îndulcitor 100% natural. Are același gust și putere de îndulcire ca și zahărul dar cu 40% mai puține calorii. Recomandat și pentru diabetici. Zahărul din mesteacăn poate fi folosit atât în preparate reci cât și calde. Este ideal pentru gătit, prepararea dulciurilor, băuturilor, marmeladă, gemuri, dulcețuri, orice fel de deserturi, etc. (Xilitol, zahăr din Mesteacan pt. Dieta/Diabetici 20 pliculete x 4 gr = 10,6 lei)
  • Eritritolul este un înlocuitor natural al zahărului cu 0 calorii. Este perfect pentru gătit sau copt, poate fi adăugat în alimente sau băuturi calde și reci. Este este un alcool de zahăr natural care se regăsește și în fructe (ex. pere, pepene, struguri). La aspect și la gust seamănă cu zahărul, dar fără efectele secundare ale acestuia. (Eritritol – Îndulcitor natural pe bază de stevia 250g = 15 lei)
  • Pudra proteică de in, cânepă, dovleac. Pudra proteică este preferata sportivilor și a celor ce țin dietă. Îi spunem făină dacă o folosim în aluaturi și pudră daca o adăugăm în shake-uri, dar – în sine – reprezintă semințe de cânepă, in sau dovleac mărunțite foarte fin și din care s-a extras mare parte din uleiuri. Cum slăbim cu făina / pudră proteică? Făina din semințe de cânepî, in sau dovleac este foarte bogată în proteine, fibre insolubile și uleiuri Omega 3 și mai ales Omega 6. Se știe că făinoasele îngrașă datorita excesului de carbohidrați, glucide care ard repede și în scurt timp avem din nou senzația de foame. Făina proteică nu îngrașă daca este consumată în cantități rezonabile și poate fi folosită în orice fel de aluaturi pentru a mări aportul de proteine și de fibre. Acest aport mare de proteine din faina din seminte de dovleac, canepa sau in aduce cu sine si satietate, nu ne mai este foame pe termen lung. Fibrele insolubile îmbunătățesc tranzitul intestinal. Făina proteică poate fi presărată peste orice fel de mâncare sau poate intra în compoziţia unui shake concentrat pentru micul dejun: pudră proteică, apă, polen crud, miere, fructe proaspete sau congelate.
    Proteinele vegetale nu au colesterol și nu încarcă arterele (spre deosebire de proteina animală). (În medie, o cutie cu 300 gr pudră proteică vegetală bio = 16 lei)
  • Zer – pudră proteică. Pudra proteică din zer bio ajută la construirea masei musculare prin creşterea producţiei de proteină musculară a organismului. O porţie de 20-25 de grame de proteină din zer conţine aproape toţi aminoacizii esenţiali necesari zilnic. Datorită acestui fapt, pudra proteică din zer este foarte populară printre sportivi şi culturişti. În plus, anumite studii arată că proteina din zer poate inhiba proliferarea celulelor canceroase și apără organismul de acțiunea nocivă zilnică a radicalilor liberi. Conform unui raport publicat în Jurnalul de Sport Ştiinţă şi Medicină, proteina din zer are certe proprietăţi antioxidante care pot întări sistemul imunitar. Are un nivel mare de cisteină (un aminoacid special care ajută la creşterea nivelului de glutation) ce susține sistemul imunitar prin combaterea bacteriilor rele şi virusurilor. De asemenea, zerul conţine leucină, care susține slăbirea sănătoasă. Prin comparaţie cu proteina din soia, zerul poate fi mult mai eficient pentru slăbire în sensul că se elimină mai ușor grăsimea și se adaugă masă musculară. (Pudra Proteica din ZER Bio 300 gr = 17 lei)
  • Psyllium tărâțe sunt recomandate pentru cure de slăbire eficiente, scăderea colesterolului și tăierea poftei de mâncare. Psyllium conţine de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovăzul (recomandat și de Dieta Dukan). 100 g psyllium conţin 71 g fibre solubile. O singură linguriță de tărâțe psyllium pe zi este eficientă pentru slăbire. Consumați apă și lichide în asociere cu tărâțele psyllium pentru a combate constipația. Cum integrăm tărâțele psyllium în alimentație atunci când ținem cură de slăbire, de detoxifiere sau pentru scăderea colesterolului:
    • putem pune o linguriță de psyllium într-un pahar cu 200 ml apa și bea înainte cu 40 minute de masa principală (varianta preferabilă căci taie pofta de mâncare) sau în laptele cu cereale integrale de la micul dejun;
    • adăugam psyllium în orice aluat de pâine, prăjituri, chec, torturi, orice are la baza făină;
    • presărăm peste orice salată sau mâncare de bază dar nu uităm să bem cel puțin un pahar de apă pentru fiecare linguriță de psyllium. Curăţirea colonului este cel mai important pas pentru detoxifierea întregului organism. În pliurile colonului, în diverticule sau pe pereţii acestuia se pot acumula resturi de putrefacţie. Aceste resturi pot irita pereţii colonului, care produce mucus în exces, ca o reacţie de apărare la factorii iritativi. În timp, acest mucus se acumulează şi se transformă într-o placă (teacă) mucoida. Aceasta împiedică absorbţia vitaminelor şi mineralelor, favorizează apariţia constipaţiei şi auto intoxicarea organismului prin recircularea toxinelor. Psyllium sunt recunoscute pentru efectul deosebit de eficient de eliminare a acestei plăci (teci) mucoide. (300 gr psyllium = 17,5 lei)
  • Aloe Vera Suc. Printre beneficiile acestui suc de aloe vera se află menținerea unei bune digestii, creșterea imunității și menținerea unei bune circulații a sângelui. Are numai 10 calorii / 100 ml. (330 ml suc Bio 100% Aloe Vera = 17 lei). Conține
    • Vitamina B6 – 2,4 mg per 60 ml – 170 % DZR (Doza Zilnică Recomandată)
    • Vitamina B12 – 5,0 μg per 60 ml – 200 % DZR
    • Biotină – 160 μg per 60 ml – 320 % DZR
    • Pantenol – 7,2 mg per 60 ml – 120 % DZR. Pantenolul sau provitamina B 5 este un puternic stimulator al creşterii şi regenerării celulelor, atât la nivelul epidermei, cât şi al dermei. Accelerează sinteza lipidelor şi a proteinelor și stimulează diviziunile celulelor epidermice.
    • Vitamina C – 240 mg per 60 ml – 300 % DZR

Cea mai mare parte dintre super-alimentele promovate în această dietă pot fi comandate online pe site-urile www.prodietanaturala.ro și www.prodietamagazin.ro

Lista alimentelor NERECOMANDATE în dieta de slăbire

În această dietă nu se regăsesc cartofii, bananele, zahărul, făina albă, salamurile, crenvuștii, pizza obișnuită, dulciurile procesate, chipsurile, gemul și dulcețurile cu zahăr sau sirop de glucoză/fructoză, sucurile carbogazoase, carnea prăjită, șnițelele pregătite în baie de ulei, ciocolata albă, prăjiturile, produsele de cofetărie/patiserie, margarina, frișca, biscuiții, cașcavalul, alcoolul.

Desigur, nu putem mânca tot timpul după program și cu pachețel gata făcut dar, după ce urmați Dieta Super-Alimentelor știți și ce să comandați la restaurant sau să gătiți acasă. Spre exemplu, la restaurant alegem paste integrale cu sos roșu dar nu pizza, pește cu garnitură de fasole verde/ broccoli /spanac dar nu cu garnitură de cartofi, ciorbă de vită dar nu de burtă, tocăniță de legume ratatouille și nu pilaf cu orez alb, piept de pui sau de curcan cu fasole verde și nu șnițel cu cartofi prăjiți, ciuperci și legume gratinate cu mozzarella sau la grătar/plită și nu mici cu cartofi gratinați cu cașcaval, salată asortată, bulgărească, de varză sau de ton cu roșii și salată verde și nu salată Caesar cu dressing de maioneză și crutoane, desert din ciocolată neagră și nu înghețată, clătite sau papanași.

Dieta noastră nu are ca scop principal slăbirea bruscă ci un stil de viață sănătos și revenirea la alimentele naturale, simple, nutritive.

CARBOHIDRAȚII

GLUCÍDA, glucide, s.f. Substanță organică naturală care conține carbon, hidrogen și oxigen, reprezentând un constituent fundamental al materiei vii și având un rol important ăn metabolism; hidrat de carbon, carbohidrat. – Din fr. glucide. Sursa: DEX ’98

Se poate vorbi și de “carbofobie“, adică frica de carbohidrați. Carbohidrații îngrașă, carbohidrații dăunează grav sănătății și siluetei, carbohidrații trebuie evitați – iată ce auzim și citim atât de des despre carbohidrați. Carbohidrații ne sunt dușmani și trebuie să fugim de ei! Câteva dintre cele mai populare diete de slăbire bazate pe reducerea carbohidraților sunt: dieta indicelui glicemic (dieta IG), dieta Atkins, dieta South Beach, dieta Dukan.

Este bine să știm că, de fapt, carbohidrații sunt cea mai importantă sursă de energie pentru organism. Glucoza conținută de carbohidrați hrănește toate celulele corpului uman și este foarte importantă pentru funcționarea sistemului nervos central, rinichilor, mușchilor (incluzând și inima). Carbohidrații sunt colectați în mușchi și ficat, de unde pot fi folosiți mai târziu. Secretul este să avem grijă ca organismul să nu depoziteze prea multe rezerve! Fiecare gram de carbohidrați conține 4 calorii. Astfel, în cazul unei diete de 1.100 de calorii pe zi, 660 calorii ar trebui să provină din carbohidrați (adică 60% din totalul caloriilor consumate). Cu toate acestea, dietele hipocalorice se axează mai mult pe proteine căci acestea conferă senzația de sațietate. Carbohidrații ard rapid iar dacă reapare senzația de foame, șansele de a urma corect dieta scad. În această dietă, am ales în special carbohidrați cu eliberare prelungită (cereale integrale, pâine din făină integrală, fructe cu indice glicemic mic, migdale, nuci, semințe – în general oleaginoase, legume, lactate).

Fibra este o formă de carbohidrat pe care organismul nostru nu o poate digera și, ca atare, un bun factor ce poate ajuta la slăbirea eficientă.

GRĂSIMI

LIPÍDA, lipide, s.f. (Mai ales la pl.) Substanță organică grasă, insolubilă în apă, componentă a materiei vii. – Din fr. lipide. Sursa: DEX ’98

Grăsimile reprezintă o altă sursă importantă de energie. Acestea conțin 9 calorii pe gram și este recomandat ca până la 20% din calorii să provină din grăsimi dintre care 3,5% Omega-6; 3,5% Omega-3; 7% grăsime mononesaturată; 6% grăsime saturată.

Așadar, în cazul unei diete de 1100 de calorii pe zi, 220 de calorii ar trebui să provină din grăsimi.

Grăsimile sunt importante pentru dezvoltarea organismului, energie, absorbția vitaminelor (A, D, E, K), conservarea membranelor celulare. Grăsimile bune se găsesc în oleaginoase, pește, avocado, ulei de măsline, rapiță, cocos, cacao.

O greșeală des întâlnită este și aceea că, pentru a slăbi, trebuie să diminuăm drastic consumul de lipide. Nu numai grăsimea din alimentație se depune în organism. Și glucidele se pot depozita în organismul nostru ca și grăsime, adică rezervă de energie. Atunci când are nevoie, organismul apelează grijuliu la aceasta rezervă de energie, cum “vede” el grăsimea. Surplusul de lipide poate conduce la dereglarea metabolismului în timp ce limitarea lipidelor din alimentație poate duce la scăderea imunității, dezechilibru hormonal și un deficit de absorbție a vitaminelor.

  1. Grăsimi (lipide) saturate:

În cazul acestui tip de lipide, atomii de carbon conțin toți atomii de hidrogen pe care îi pot ține și, de aceea, le numim grăsimi saturate. Este vorba în special despre grăsimile aflate în stare solidă la temperatura camerei. Cel mai adesea regăsim grăsimi saturate în lapte, unt, înghețată, brânză, slănina sau grăsime animală. Acest tip de grăsimi este „vinovat” de creșterea colesterolului în sânge și de sporirea riscului de boli cardio vasculare.

  1. Grasimi nesaturate:

o Grăsimi mononesaturate: Acestea provin din plante. Rămân lichide la temperatura camerei dar se îngroașă dacă sunt congelate. Exemple: grăsimile din uleiul de masline, alune, avocado, și anumite nuci sau semințe. Aceste grăsimi sunt recomandate în dieta zilnică chiar și atunci când urmați cură de slăbire hipo calorică.

o Grăsimi polinesaturate: Și acestea provin din plante, dar rămân lichide indiferent de temperatură. Grăsimile polinesaturate provin din porumb, floarea soarelui, soia, peste, maioneză, anumite nuci sau semințe.

  1. Grăsimile (lipidele) hidrogenate

Sunt create din grăsimi vegetale nesaturate printr-un proces prin care se adaugă hidrogen. Acest proces creează grăsimi ce seamănă cu cele saturate. Grasimile hidrogenate rezistă mai mult timp și rămân solide la temperatura camerei, ceea ce le face (din păcate) mai atractive din punct de vedere comercial. Sunt grăsimile pe care le găsim în margarină, produse de cofetărie-patiserie, biscuiți, gogoși, chipsuri sau mâncăruri prajite de tip fast-food. Sunt grăsimile care cresc nivelul colesterolului în sânge. Citiți cu atenție etichetele produselor la supermarket pentru ca produsele pe care le cumpărați să nu conțină parțial uleiuri hidrogenate.

Capcane în alimentație: O mâncare ce nu conține produse animale și are eticheta „fără colesterol” poate părea sănătoasă pentru toată lumea. Uitați-vă însă cu atenție să nu conțină însă grăsimi hidrogenate căci în aceste condiții nu mai este sanatoasa pentru nimeni…

  1. Acizi grași esențiali

Aceștia nu pot fi produși de organismul nostru, prin urmare trebuie să îi obținem din alimentație. Acizii grași esențiali sunt acidul linoleic și alfa-linoleic, Omega 6 și Omega 3. Organismul nostru are nevoie de aceste grăsimi pe care nu și le poate produce singur și, ca atare, trebuie să fie asimilate din alimentație corectă nutritiv. Foarte mulți oameni mănâncă alimente cu prea multe grăsimi Omega 6 și prea puține grăsimi Omega 3. Concret: tot ce este prăjit în ulei de floarea soarelui rafinat este foarte probabil să implice un exces de Omega 6 ceea ce atrage după sine procese inflamatorii nedorite în organism. Omega 6 se regăsesc în special în grăsimile polinesaturate precum uleiul de floarea soarelui sau porumb. Omega-3 se gasesc în principal în alune, semințe de chia, soia, tofu, chia, krill (o crustacee), anumite specii de pește precum somon, sardine, hering, macrou.

Colesterolul este o substanță vâscoasă de care organismul chiar are nevoie pentru a fi sănătos. Cu toate acestea, excesul de colesterol se poate acumula pe pereții vaselor arterelor iar acest lucru poate conduce la boli cardiovasculare.

Organismul nostru produce suficient colesterol iar excesul provine din consumul de produse de origine animală. Plantele conțin foarte puțin colesterol sau deloc.

PROTEINE 

PROTEÍNA, proteine, s.f. Substanță organică alcătuită din carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf etc., care intră în componența protoplasmei celulelor animale și vegetale, îndeplinind în organism funcții variate fundamentale. – Din fr. protéine. Sursa: DEX ’98

Proteinele conțin 4 calorii per gram. În cazul unei diete de 1100 de calorii pe zi, 220 trebuie să provină din proteine, adică 20% din totalul caloriilor. Proteinele sunt importante pentru dezvoltarea organismului (în special la copii, sportivi, adolescenți și femei însărcinate), pentru repararea țesuturilor, sistemul imunitar, producerea hormonilor și a enzimelor, producerea de energie când sursele de carbohidrați sunt minime, păstrarea tonusului muscular.

Proteinele se găsesc majoritar în carne, pește, substituenți ai cărnii (soia), lactate, legume, zer, oleaginoase ( incl. semințe) dar și în cereale.

Proteina este componenta principală a organelor, musculaturii, a celulelor vii și, în mare, a aproape tuturor fluidelor din organism. Proteinele sunt lanțuri de aminoacizi legați între ei în formațiuni complexe. Au fost identificați 25 de aminoacizi – substanțe cu rol esențial în creșterea și refacerea țesuturilor corpului care intră și în alcătuirea hormonilor, enzimelor, anticorpilor și neurotransmițătorilor.

Proteinele care conțin toti aminoacizii sunt numite și proteine complete și se găsesc în produse de origine animală: carne (pui, curcă, gâscă, pește), în ouă sau lactate. Proteinele ce provin din plante sunt considerate incomplete pentru ca nu conțin toți aminoacizii însă, dacă alegem cu perseverență și bine informați să combinăm mai multe plante și alge putem să-i obținem pe toti. Alimentele care conțin proteine vegetale pot fi mai sănatoase pentru că acestea conțin în general mai multi hidrați de carbon complecși benefici și formează mai puțini acizi nocivi decât carnea. Pudra proteică de dovleac, in, cânepă, spirulina, chlorella, iarba de orz, de grâu – pot fi variante de poriteine vegetale de cea mai bună calitate.

Multe legume, în special cele cu semințe cum sunt fasolea cățărătoare, porumbul, broccoli sau mazărea au un conținut mare de proteine care ajută la neutralizarea excesului de acid, cel care provoacă pierderea subsțantelor minerale cum ar fi calciul. Asa se justifică de ce consumatorii de carne au un risc crescut de osteoporoză.

În general, conform indicațiilor doctoroz.com, femeile trebuie sa consume 46 grame de proteine ​​pe zi, în timp ce bărbații au nevoie de până la 56 (aproximativ 0.80 proteine de bună calitate/kg greutatea corpului/zi). Excepție fac femeile însărcinate, persoanele care depun un efort fizic foarte mare sau acelea care se recuperează după o boală. Mâncați cât mai multă fasole, soia, mazăre, linte și în porții medii sau mici carne, pește, ouă sau brânză. Este o greșeala foarte des întâlnită că trebuie să mâncăm în mod obligatoriu produse animale pentru a aduce organismului aportul necesar de proteine. Ca o glumă, putem spune că gorilele sunt animale masive cu foarte multă masă musculară și nu consumă carne pentru a fi astfel! Proteinele trebuie consumate într-un echilibru perfect cu carbohidrații și lipidele, iar nu în exces. Vă recomandam pudra proteică din cânepă, in sau semințe de dovleac.

Supliment recomandat în Dieta Hipo Calorică:

Recomandare (nu este obligatorie pentru eficiența dietei dar ajută): 2 capsule de glucomanan pe zi (sau conform indicațiilor producătorului) cu o cantitate suficient de mare de apă (200 ml).

Notiunea de Glucomannan – Konjac

Glucomannan este o polizaharidă care se găsește în planta Amorphophallus Konjac. Această plantă crește în regiuni montane temperate și abrupte din Estul și Sud – Estul Asiei, aceleași regiuni native pentru urșii panda. Această plantă face furori și în Europa de mai mult de 20 ani.

Glucomannan reprezintă un tip de fibre dietetice care absorb apa și se transformă în gel în timpul digestiei. Glucomannanul nu se dizolvă în apă, dar formează un gel atunci când este amestecat cu lichide. De aceea, este recomandat să consumăm multă apă în asociere cu fibrele de glucomanan din konjac.

Folosit de foarte mult timp în medicina asiatică tradițională, glucomannan este acum comercializat ca supliment dietetic și ajutor în curele de slăbire. Glucomannan este comercializat în 4 forme principale :

  • ca un supliment alimentar sub formă de capsule;
  • ca pudră pentru bauturi care înlocuiesc mesele principale (shake-uri, smoothie-uri);
  • în tăiței shirataki, spaghete, paste fettuccine sau orez ;
  • sub formă de fulgi care pot fi presărați pe alimente.

Există nenumărate beneficii pentru sănătate aduse de glucomanan care au fost și încă sunt studiate. S-a descoperit că acesta poate trata colesterolul ridicat, constipația, poate aduce beneficii în tratarea diabetului și ajută în slăbire.

Glucomannan a fost utilizat într-o varietate de forme ca un tratament pentru o serie de probleme medicale inclusiv ca metodă de stimulare a slăbirii și remodelare a siluetei. Utilizarea suplimentelor cu glucomanan prezintă proprietăți în sistemul digestiv care, fără costuri prea mari, pot controla senzația de foame și ajută la scăderea aportului caloric zilnic. Faptul că nu ne mai este foame pentru mai mult timp este principalul atu adus de suplimentele sau alimentele pe baza de konjac, glucomanan.

Cercetările arată că glucomannan-ul poate reduce nivelul colesterolului din sânge și ajută la slăbit. Organizația PeaceHealth, care a inițiat și controlat mai multe proiecte de cercetare de tipul ”dublu-orb”, a descoperit că suplimentarea cu glucomannan a redus substanțial nivelul colesterolului total din sânge, colesterolul LDL și trigliceridele. Cercetătorii consideră că este eficient pentru slăbire pentru că în studiile efectuate, participanții au pierdut aproximativ 2,5 kg în perioada în care administrau glucomannan cu o oră înainte de masă – potrivit unui articol publicat în Ziarul Internațional al Obezității (International Journal of Obesity) încă din anul 1984.

Atât glucomannan-ul cât și psyllium-ul sunt laxative folosite în tratarea constipației, potrivit PubMed Health. Glucomannan-ul și psyllium-ul absorb lichid din intestine formând scaune mai mari și mai ușor de eliminat.

Diabet. Glucomannan întârzie golirea stomacului, conducând spre o absorbție mai graduală a carbohidraților. Acest efect poate reduce creșterea nivelurilor de zahăr din sânge care survine după masă. Deși mai sunt necesare unele studii asupra efectelor glucomannan asupra diabetului, mai multe studii au sugerat că acest supliment poate ajuta la menținerea glicemiei în cote normale.

 

Pudra de glucomannan nu conține zahăr și nici amidon, în principiu constă doar în fibre. Umple stomacul și dă senzația de sațietate. Faptul că nu ne mai este foame timp îndelungat poate ajuta cu adevarat la slăbire căci se reduce implicit și numarul total de calorii acumulat zilnic. Detoxifierea organismului este un avantaj suplimentar obținut prin consumul de konjac. Glucomannan împinge mai multe toxine prin colon și nu lasă ca acestea să fie absorbite.

Glucomannan în produse alimentare: Tăiețeii shirataki japonezi sunt cele mai renumite produse alimentare care conțin glucomannan. Orezul din konjac, pastele fettuccine sau spaghetele sunt alte opțiuni de a consuma glucomanan. 

Tabletele cu glucomannan (capsule) sunt și ele o formă convenientă de administrare a glucomananului.

Dieta Hipo Calorică ce include Super Alimente este elaborată de Elena Roșu – Tehnician Nutriționist. Dieta este detaliată în 5 articole, astfel:

Puteti posta comentarii mai jos .


Slabire cu paste fara calorii. Orez fara calorii.

Magazin online cu produse din catina

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.