Caragenan, aditiv sigur sau periculos pentru sanatate?

Caragenan apare pe multe dintre etichetele alimentelor din supermarket-uri. Este un E (407, eng. carrageenan) și se încadrează la categoria polizaharide. Caragenan este extras din alge (Chondrus crispus), deci la bază este natural. Extractul din aceste alge reprezintă o alternativă vegetală la gelatina de origine animală.

Brânză dulce, înghețată, lapte vegetal, budincă, sos, cașcaval, brânză topită: citiți etichetele cu atenție și este posibil să regăsiți acest aditiv. Internetul abundă de informații despre caragenan, unele obiective, altele fanteziste. Ba chiar sunt lanțuri întregi de supermarket-uri “acuzate” că ar putea îmbolnăvi populația datorită acestui aditiv.

Cine ne poate spune dacă este periculos sau sigur?

Singurele care pot certifica dacă aditivul caragenan este periculos pentru sănătate sau, dimpotrivă, sigur și inofensiv sunt studiile avizate și cercetările în domeniu. De aceea, vom menționa în acest articol rezultatele mai multor studii și concluziile privind siguranța alimentară.

Caragenanul este un agent de îngroșare, gelifiant, stabilizator și emulsificator care se obține din alge marine roșii. Potrivit USA Center for Science in the Public Interest, „cantitățile mari de caragenan au provocat daune colonului în testele efectuate pe animale; cantitățile mici prezente în alimente sunt sigure.” Caragenan a fost utilizat ca aditiv alimentar timp de sute de ani, fără a se raporta vreo legătură directă cu eventuale probleme de sănătate pentru oameni. Excesul de caragenan poate dăuna sănătății în aceeași măsură în care orice exces poate fi periculos.

În ce alimente putem regăsi aditivul caragenan?

Acest aditiv nu se găsește în alimentele neprocesate industrial, ci doar în cele procesate de fabrici și frumos ambalate.

Deserturile, înghețata, milk shake-urile, laptele condensat îndulcit, brânza, ciocolata cu lapte, frișca, jeleurile, budincile, supele și sosurile conțin caragenan pentru a avea vâscozitate.

În bere, aditivul caragenan are rol de clarificare, mai exact înlătură proteinele care fac berea tulbure. În mezelurile procesate, caragenan crește retenția de apă și volumul.

Caragenanul îngroașă laptele de soia și în general laptele vegetal (nu la toate brandurile, verificați pe etichete!) și este prezent în băuturile răcoritoare fără zahăr.

Formulele de lapte praf pentru bebeluși pot conține caragenan ca agent de îngroșare, emulsifiant și stabilizator. Potrivit unui studiu publicat în ediția din 1 noiembrie 1993 a revistei „The American Journal of Clinical Nutrition”, s-a descoperit că acesta este sigur, nu este imunosupresiv sau asociat cu creșterea infecțiilor aparatului respirator superior.

Utilizări non-alimentare ale aditivului caragenan

Caragenanul are și funcții și utilizări care nu au nicio legătură cu alimentația umană. Este folosit pentru a îngroșa și emulsifia hrana pentru animale. În pasta de dinți, caragenanul este utilizat ca stabilizator ce previne separarea ingredientelor. Șampoanele și cremele cosmetice conțin caragenan pe post de agent de îngroșare. Acesta crește vâscozitatea cremei de pantofi și se găsește și în gelurile pentru parfumarea aerului. În biotehnologie, gelul caragenan imobilizează celulele și enzimele, iar în produsele farmaceutice, pudra sa este utilizată ca substanță inactivă și inertă în pilule și tablete.

Caragenan este un aditiv produs din alge naturale.

Este el periculos sau sigur pentru sănătate?

În funcție de locație și de tipul de alge utilizat, procesul de fabricație va varia pentru a rezulta un produs de cea mai bună calitate. Totuși, pe scurt, după recoltare, algele sunt uscate, împachetate și trimise producătorului. Apoi ele sunt măcinate, cernute pentru a înlătura impuritățile, spălate bine, tratate cu soluție alcalină fierbinte care îndepărtează celuloza, filtrate, uscate, concentrate și măcinate după specificație.

Conform „Environmental Health Perspectives”, o revistă de cercetare avizată și publicată de USA National Institute of Environmental Health Sciences, siguranța caragenanului utilizat în alimente a fost confirmată în cadrul Joint Food and Agriculture Organization aparținând United Nations/World Health Organization Expert Committee on Food Additives, la Roma, în iunie 2001. Această recomandare a fost realizată după o cercetare cu privire la toate studiile de toxicologie și carcinogenicitate efectuate pe caragenan, fiind implicați doi experți S. Cohen, de la University of Nebraska Medical Center, și N. Ito, de la Nagoya City University Medical School.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.