Afine rosii, merisoarele: proprietati si beneficii

Afine roșii sau merișoare sunt unul și același fruct. Denumire populară întâlnită pentru acest fruct: merișor de munte, cimișir, coacăz de munte, poranici, smirdar, saschiu, brebenoc, cununiță, pervincă.

Afine rosii merisoare: vezi proprietăți și beneficii. Tratament naturist infecții urinare cu suc de afine roșii (merișoare).
Afine rosii merișoare, proprietăți și beneficii. Tratament naturist infecții urinare cu suc de afine roșii (merișoare).

Mai exact, afinele roșii sunt fructe de pădure mici și roșii ce cresc în arbuști originari din America de Nord. Au fost pentru recoltate pentru prima dată de către nativii americani, iar mai târziu de către europeni. Denumirea latină a acestui fruct este „Vaccinium macrocarpon” și aparține familiei „Ericaceae”.

De la începutul secolului 21, afinele roșii americane sau merișoarele (al doilea lor nume) au fost comercializate ca super fructe datorită bogăției de nutrienți și proprietăților sale antioxidate. Merișoarele pot fi procesate și transformate în sucuri, gemuri, sosuri sau bomboane. De asemenea, acestea sunt disponibile și sub formă deshidratată.

Sucul de merișoare este un suc roșu închis, neîndulcit, produs integral din merișoare. Cea mai pură formă a acestui suc este aceea care este 100% fără conservanți și nu conține adaos de coloranți sau arome. Are un gust intens și acrișor și de aceea este de obicei consumat după ce a fost diluat cu apă. Adesea, medicii recomandă sortimentul neîndulcit, în detrimentul celor îndulcite, care se găsesc astăzi pe piață. Datorită valorii sale nutriționale ridicate, sucul pur de merișoare este o sursă de sănătate și de beneficii pentru frumusețe.

Valoarea nutrițională a sucului de merișoare:

Sucul de merișoare conține o cantitate remarcabilă de antioxidanți, în comparație cu alte fructe și legume. O ceașcă de merișoare deține o capacitate antioxidantă în valoare de 8.983. Conține flavonoide antocianine, sianidină, peonidină, quercetină, tanine și 87,13 g apă, la 100 g. Reprezintă o sursă bună de acid salicilic și vitamina C. Hrănește organismul cu carbohidrați, proteine și minerale precum calciu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, potasiu, zinc și vitamine precum niacina, riboflavina, vitaminele B6, E și K.

Istoricul merișoarelor (afinele roșii americane)

Provenind dintr-o plantă originară din America, afinele roșii au fost pentru prima data recoltate de către nativii americani, iar la scurt timp după aceea, de către coloniștii europeni. Deși beneficiile pentru sănătate ale merișoarelor nu erau înțelese din punct de vedere științific, marinarii acelor vremuri consumau merișoare în timp ce se aflau la bordul navei pentru a preveni „scorbutul” (o boală care este astăzi cunoscută ca fiind o mare deficiență de vitamina C).

Suc adevărat din fructe, nu din concentrate

Studiile efectuate pe sucul de merișoare neîndulcit (NU fără zahăr), care nu provine din concentrate, au indicat multe beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Însă rețineți, sucul adevărat de merișoare este sucul roșu închis, preparat integral din merișoare.

Îl puteți găsi în majoritatea magazinelor ce comercializează legume organice și alte alimente sănătoase. Citiți întotdeauna etichetele înainte de a achiziționa vreun suc. Altfel ați putea cumpăra ceva mai mult decât o apă cu zahăr, etichetată ca fiind un suc sănătos. Pentru aceia care nu au gustat niciodată „varianta reală”, sucul veritabil de merișoare li se poate părea destul de puternic și foarte acru. Recomandăm diluarea sucului cu apă, după gust. Atunci când este amestecat cu o jumătate de pahar de apă sau mai mult, devine mult mai puțin acru și capătă un gust aproape la fel ca cel al sortimentelor nesănătoase, îndulcite cu zahăr, de tipul „cocktail de sucuri”.

Beneficiile pentru sănătate ale afinelor roșii (merișoarelor)

Afinele roșii sau merișoarele sunt niște fructe versatile cu foarte multe beneficii pentru sănătate. Proprietățile lor medicinale au fost recunoscute în urmă cu sute de ani. Nativii americani foloseau merișoare proaspete pentru a trata rănile. Fitonutrienții ce se găsesc în sucul de merișoare sunt cunoscuți pentru prevenirea multor probleme de sănătate. De asemenea, merișoarele sunt o sursă foarte bună de antioxidanți. Aceștia sunt compuși care pot fi fie prelucrați în mod natural de către organism, fie ingerați din alimente și băuturi. Antioxidanții încetinesc și previn procesul oxidativ prin abilitatea lor de a stabiliza radicalii liberi, eliberând un electron. Flavonoidele și polifenolii ce se găsesc în sucul de merișoare repară și previn deteriorarea celulelor, diminuând astfel riscul de infecții și alte boli.

1. Afinele roșii previn infecțiile urinare deranjante

Știați că s-a realizat o legătură între conservanții din alimentele actuale și creșterea riscului de infecții urinare? Proprietățile antiaderente ale merișoarelor, sau existența mineralelor proantocianidine în aceste fructe, ajută la evitarea unor astfel de infecții. De asemenea, se știe că merișoarele combat un tip rar de infecții, cunoscute sub denumirea de infecții cu ciuperci. Acestea sunt cauzate de înmulțirea excesivă a bacteriilor prezente în mod natural în organism și apar cel mai adesea la bărbați și la copii. Acest suc conține substanțe care înapoiază bacteriile ineficiente pereților cavității bucale, intestinelor sau tractului urinar. Sucul proaspăt de merișoare elimină tot excesul de ciuperci sau fungi din organism.

2. Reduc placa bacteriană dentară

Această băutură naturală are numai vești bune pentru dinți și gingii. Experții spun că sucul de merișoare inhibă înmulțirea bacteriilor din gură, principala cauză a formării plăcii bacteriene. Așadar, beți cât mai mult! O cantitate sănătoasă de suc de merișoare vă asigură oricând o dantură proaspătă și sănătoasă.
Sucul de merișoare este cunoscut și pentru prevenirea cariilor dentare. Proantocianidina prezentă în merișoare inhibă dezvoltarea bacteriilor ce cauzează placa dentară și previne deteriorarea dinților provocată de dezvoltarea cariilor. O igienă dentară corectă, alături de un consum moderat de suc de merișoare, distrug mecanismul patogenezei și susțin o bună sănătate dentară. Sucul de merișoare neîndulcit scade incidența bacteriilor din cavitatea bucală și combate totodată respirația neplăcută. Așadar, o cantitate adecvată din acest suc asigură oricând o dantură sănătoasă.

3. Prevenirea calculilor renali cu suc de merișoare

Acest lucru se află încă sub cercetări medicale aflate sub desfășurare, însă prezența acidului quinic i-a determinat pe experți să afirme că este posibil ca sucul de merișoare să contribuie la prevenirea dezvoltării calculilor renali. Este rezonabil din moment ce afinele roșii ajută organismul să elimine deșeurile și bacteriile, orice substanță care nu îi aparține.
Calciul prezent în sucul de merișoare întărește dinții și oasele, reducând astfel riscul de apariție a osteoporozei. De asemenea, acesta conține acid quinic despre care se spune că ar fi benefic în prevenirea pietrelor la rinichi.

4. Împiedică dezvoltarea cancerului

Sucul de merișoare este o sursă bună de antioxidanți polifenoli și fitochimicale, ambele reprezentând mijloace de combatere a cancerului și a tulburărilor sistemelor cardiovascular și imunitar. Practic sunt o mulțime de beneficii ce provin dintr-un fruct mic.
Includerea sucului de merișoare în dieta zilnică poate preveni chiar și apariția anumitor tipuri de cancer. Proantocianidinele din merișoare inhibă creșterea celulelor canceroase din organism. Studiile au concluzionat că o dietă bogată în flavonoide scade riscul de cancer și mortalitate cauzat de acesta. Compușii cu proprietăți anticarcinogenice ce se găsesc în acest suc împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special a celor ce cauzează cancer de colon și prostată. Împiedică dezvoltarea microtumorilor din celulele sanguine și previne creșterea lor necontrolată. De asemenea, anumite substanțe chimice din merișoare contracarează incidența cancerului la sân.

5. Infecția cu ciuperci, tratament naturist cu afine roșii (merișoare)

Ce este infecția cu ciuperci? Este o creștere excesivă a unui tip de bacterii ce apar în mod natural în organism. Experții au estimat că, la americani, infecția ce presupune dezvoltarea excesivă a ciupercilor și fungilor este prezentă la 85% din populație, iar în mare parte nu este diagnosticată, mai ales la bărbați și copii. În mod surprinzător, medicii estimează că până la 85% dintre bărbați sunt afectați. De obicei, aceștia suferă probleme digestive, având și alte simptome, iar mai târziu în viață, manifestă probleme cu prostata.

6. Proprietăți antitumorale

Compusul polifenol prezent în afinele roșii are efecte antitumorale. Consumul regulat de suc de merișoare inhibă dezvoltarea și răspândirea tumorilor la plămâni, sân, colon și prostată. Prezența acidului salicilic reduce inflamația și previne formarea cheagurilor care pot duce la tumori.

7. Consumul de suc de afine roșii îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Sucul de merișoare scade riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Flavonoidele și antioxidanții prezenți în merișoare scad riscul de ateroscleroză, o boală în care arterele se rigidizează din cauza acumulării de grăsime în interiorul lor. Acest lucru obstrucționează fluxul de sânge bogat în oxigen către mai multe părți ale corpului, fapt ce poate duce la atac de inimă sau infarct. Acești compuși prezenți în merișoare suprimă oxidarea lipoproteinelor de densitate scăzută și încurajează formarea trombocitelor în sânge.

8. Luptă împotriva infecțiilor obișnuite

Sucul de merișoare este eficient și în ameliorarea infecțiilor precum răceala, gripa și durerile în gât. De asemenea, calmează tractul respirator și inhibă dezvoltarea anumitor tulpini de Haemophilus influenzae, ce reprezintă principala cauză a infecțiilor respiratorii și ale urechii la copii.
Mai multe studii au indicat că sucul de merișoare protejează creierul de deteriorarea neurologică și de alte boli ce afectează creierul.

9. Înlătură disconfortul cauzat de ulcere

Conținutul de flavonoide al sucului de merișoare reduce riscul de apariție a problemelor stomacale, precum ulcerul peptic, inhibând dezvoltarea helicobacter pylori, bacteria ce cauzează infecții la stomac. Un studiu a relevat că pacienții ce sufereau de boli stomacale care au consumat suc de merișoare au raportat o ameliorare de două ori mai mare decât cei care nu au consumat acest produs.

10. Colagen (anti-riduri)

Conținutul ridicat de vitamina C din sucul de merișoare este extrem de important pentru producerea de colagen în corp, responsabil pentru funcționarea sănătoasă a țesuturilor. Acest lucru este benefic în prevenirea apariției scorbutului și a altor boli care au legătură cu acesta. Vitamina C din sucul de merișoare este o componentă crucială pentru producerea hidroxiprolinei și hidroxilizinei, aminoacizii necesari producerii de colagen în organism. Colagenul ajută vasele de sânge de sub piele să transporte oxigenul și alți nutrienți, fapt ce oferă în schimb o piele mai fină și mai fermă, menținând un aspect tânăr și radiant.

11. Calmează inflamațiile

Proprietățile antiinflamatorii ale sucului de merișoare funcționează extrem de bine în tratarea inflamațiilor, în special a celor la plămâni cauzate de virusul gripei. Nondializabilele prezente în merișoare blochează adeziunea virusului la celule, prevenind astfel infecțiile. Efectele antiinflamatorii ale sucului de merișor și-au dovedit eficiența împotriva inflamațiilor provocate de virusul gripal în plămâni. O substanță numită material nondializabil sau NDM prezentă în merișoare previne atașarea virusului gripal de celule, prevenind astfel infecția gripală.

12. Ajută la slăbit

Sucul de merișoare are un efect asupra grăsimilor depozitate în organism, ceea ce îl face de mare ajutor în procesul de slăbire. Și afinele roșii )merișoarele) deshidratate sunt utile în perioadele de dietă. Poti fi luate ca gustare în pachetul de serviciu, călătorii, plimbări. Datorită conținutului de fibre, există o tendință de a menține starea de sațietate pentru mai mult timp.

13. Consumul de afine roșii crește imunitatea

Sucul de merișoare este bogat în antioxidanți și fitochimicale ce susțin sistemul imunitar. De asemenea, ameliorează simptomele problemelor legate de înaintarea în vârstă, precum pierderile de memorie, lipsa coordonării etc.

14. Proprietăți anti-îmbătrânire

Datorită concentrației mari de antioxidanți, vitaminele C, B3 și B5, sucul de merișoare nu doar că intensifică regenerarea celulelor, ci constituie și un scut de apărare împotriva oricăror daune provocate de factorii de mediu. Radicalii liberi prezenți în mediul înconjurător sunt responsabili pentru apariția ridurilor, roșeții, pigmentării și a liniilor fine la nivelul pielii. Antioxidanții din sucul de merișoare combat radicalii liberi și, înlocuind electronii lipsă, diminuează daunele produse și încetinesc astfel procesul de îmbătrânire.

Cultură de Aronia în Germania.
Cultură de Aronia în Germania. Produsele originale din Aronia, respectiv suc inclusiv cutia de 3L , ceai, dulceață sau fructe deshidratate sunt disponibile și în România prin magazinul proDietaBio.ro cu livrare rapidă.

15. Se comportă ca purificator pentru piele

Natura acidă a sucului de merișoare poate fi de folos și persoanelor cu o piele grasă. Enzimele prezente în acest fruct exfoliază pielea moartă și desfundă glandele sebacee, prevenind astfel formarea sebumului. Amestecați sucul de merișoare cu miere și aplicați pe ten, prin mișcări ușoare. Așteptați 20 de minute și apoi clătiți fața cu apă călduță. Acest amestec simplu funcționează ca un excelent purificator pentru piele.

16. Sucul de merișoare (afine roșii) crește fermitatea pielii

Afinele roșii pot furniza și o mulțime de beneficii pentru piele. Acestea regenerează, hidratează și luminează pielea. De asemenea, sunt eficiente în tratarea ridurilor cauzate în principal de către radicalii liberi. Când vine vorba despre îngrijirea pielii pe timpul iernii, acest suc este o primă opțiune deoarece oferă o protecție complexă împotriva condițiilor aspre ale vremii reci. Consumul sucului de merișoare va contribui la menținerea unei pieli fine și suple, chiar și în timpul iernii.

17. Tratamentul naturist al acneei și problemelor asociate

Proprietățile antiseptice ale acestui suc sunt foarte eficiente în tratarea acneei și a abceselor de la nivelul pielii. Sucul de merișoare este bogat în resveratrol, un antioxidant foarte eficient în diminuarea acneei și a coșurilor.
Masca preparată din suc de merișoare, ca unul dintre ingredientele principale, oferă imediat luminozitate pielii și un aspect proaspăt. Amestecați suc de merișoare cu pudră de coajă de portocală și cu puțină miere. Obțineți astfel o pastă fină. Aplicați-o pe toată fața și așteptați 20 de minute. Aplicată regulat, va îmbunătăți cu siguranță aspectul pielii.

18. Sucul de afine roșii susține creșterea părului

Sucul de merișoare este considerat unul dintre cele mai bune sucuri de fructe pentru un păr lung și strălucitor. Vitaminele A și C care sunt prezente în sucul de merișoare sunt două dintre principalele vitamine care susțin creșterea unui păr sănătos. Așadar, consumul regulat de suc de afine roșii previne căderea părului și susține creșterea lui.

19. Previne psoriazisul și alopecia

Proprietățile antiseptice și antifungice ale acestui suc previn mătreața, psoriazisul și alte probleme ale scalpului. Atunci când este aplicat la nivel local pe scalp, sucul de merișoare vă ajută să scăpați de aceste afecțiuni. Vitamina C din sucul de merișoare este un nutrient esențial în tratarea părului deteriorat și în prevenirea mai multor probleme ale acestuia, care pot afecta foliculii firului de păr și creșterea sa normală. Astfel, sucul de merișoare poate ajuta în combaterea alopeciei și a căderii părului la bărbați.

Sucul de merișoare neîndulcit are un gust acrișor, însă dacă este utilizat în scopuri medicale este recomandată diluarea a 60 mililitri de suc de merișoare în 240 mililitri de apă.

Produse cu ulei de arbore de ceai (tea tree oil and extract) pentru tratament acnee, mătreață, herpes și alte probleme dermatologice, preț și păreri regăsim în site magazin cu livrare rapidă www.proDietaBio.ro
Produse cu ulei de arbore de ceai (tea tree oil and extract) pentru tratament acnee, mătreață, herpes și alte probleme dermatologice, preț și păreri regăsim în site magazin cu livrare rapidă www.proDietaBio.ro

Este foarte bun pentru sănătatea generală. În cele din urmă, sucul de merișoare întărește sistemul imunitar și ajută la eliberarea de stres. Funcționează bine în tratarea afecțiunilor pielii precum acneea și fructele pot fi consumate în stare uscată, proaspătă sau înghețată.

Bucurați-vă de merișoare sub orice formă vă place și profitați totodată de beneficiile pentru sănătate pe care le puteți obține din acest fruct micuț și puternic!

Sucul de afine roșii este ideal pentru dieta zilnică a întregii familii deoarece de beneficiile sale pot profita atât adulții, cât și copiii. În plus, este delicios!

Doctorii și oamenii de știință consideră merișoarele și sucul lor ca fiind foarte eficiente în prevenirea infecțiilor micotice. Sucul de merișoare conține substanțe care restituie bacteriile ce nu se pot prinde de pereții cavității bucale, intestinelor și chiar ai tractului urinar. Sucul proaspăt de merișoare este eficient în eliminarea infecțiilor cu Candida și a altor excese de celule și ciuperci din organism.
Declinare a responsabilității: Informațiile sunt destinate înțelegerii și informării generale a consumatorului și nu ar trebui considerate sau utilizate ca substituent pentru recomandarea, diagnosticul sau tratamentul medical.

Afine roșii pot fi cumpărate din magazin sub formă de suc, dulceață. gem, fructe deshidartate. Livrare rapidă și detalii suplimentare www.proDietaBio.ro
Afine roșii (merișoare) pot fi cumpărate din magazin sub formă de suc, dulceață. gem, fructe deshidratate. Livrare rapidă și detalii suplimentare www.proDietaBio.ro

Scrie un raspuns: