Migdale

In migdale gasim proprietati nutritive valoroase atat pentru sanatate cat si pentru dieta de slabire. Putem consuma migdale crude (preferabil cu coaja) sau sub forma de lapte ori unt de migdale.

Migdale intregi, unt de migdale sau lapte.

Migdale intregi, unt de migdale sau lapte.

Migdalele ne ajuta sa slabim iar proprietatile lor benefice ne feresc de boli ale inimii si ajuta la scaderea colesterolului rau LDL. Desi aduc foarte multe beneficii sanatatii, multe persoane le evita pentru ca se gandesc ca migdalele ingrasa. Un studiu prospectiv publicat in revista Obesity prezinta astfel de temeri ca fiind nefondate. De fapt, persoanele care mananca fructe oleaginoase au o probabilitate mult mai mica de a se ingrasa decat cei care nu mananca deloc sau aproape niciodata nuci, migdale si alte asemenea. Studiul care s-a derulat pe o perioada de 28 de luni si a implicat 8865 de adulti, barbati si femei locuitori in Spania a constatat ca participantii care au mancat oleaginoase de cel putin doua ori pe saptamana (recomandat ar fi de patru ori) au avut o rata de ingrasare cu 31% mai mica decat cei care nu mancau aproape niciodata migdale, alune sau nuci. Autorii acestui amplu studiu au concluzionat: “consumul frecvent de nuci si migdale trebuie sa fie o componenta importanta a unei diete cardioprotectoare si reduce riscul de ingrasare in medie cu circa 5 kg intr-un an”.

Cresterea prea mare a glicemiei dupa mese este “vinovata” in mare parte pentru nedorita ingrasare. De aceea, daca dorim sa slabim, sunt recomandate alimentele cu indice glicemic mic sau alimentele foarte bogate in fibre. Studiile arata ca, spre deosebire de alte alimente, migdalele nu cresc glicemia, deci nu ingrasa. Un sfat practic: migdalele nu trebuie sa fie doar o gustare intre mese, ele pot alcatui chiar un mic dejun in sine.

Idei de Mic Dejun cu migdale

Puneti putin unt de migdale pe o felie de paine integrala si ati alcatuit un mic dejun de dieta. Fibrele din migdale si din cerealele integrale va vor tine de foame o perioada buna de timp. In alta zi, salata de la pranz sau de la cina poate cuprinde si cateva migdale (intregi sau tocate). Ne plangem ca salatele nu prea tin de foame dar daca adaugam si cateva migdale vom creste perioada de timp in care ne vom simti cu stomacul plin. O alta idee: Adaugati migdale decojite si tocate nu prea marunt pe multe dintre deserturile preparate in casa. Vor avea un aspect placut, un gust crocant si, foarte important, vor tine glicemia mai bine sub control!

Nutritionistii nu contenesc sa ne spuna ca cerealele combinate cu laptele de vaca nu sunt o idee buna: in acest tip de combinatie, chiar si daca sunt integrale, cerealele ingrasa! De aceea, la micul dejun va este recomandat laptele de migdale alaturi de cereale integrale! Aceasta combinatie nu ingrasa, nu contine grasimi saturate care sa dauneze sanatatii si sa adauge colesterol, ba dimpotriva, diminueaza colesterolul si ajuta la slabire. Sau puteti pune un pumn de migdale in iaurt si astfel ati constituit un alt mic dejun de dieta!

Sfat practic: Nutritionistii ne recomanda migdale, nuci sau caju (fructe oleaginoase in general) de 4 ori pe saptamana. Migdalele au proprietati nutritive valoroase si ne ajuta sa slabim.

Studii si Cercetari

Migdalele sunt bogate in grasimi mononesaturate (acelasi tip de grasimi pe care le gasim si in uleiul de masline extravirgin) recomandate de medici pentru ca reduc riscul de a dezvolta boli de inima. Mai multe studii epidemiologice umane, printre care Nurses Health Study, Iowa Health Study si Physicians Health Study au aratat ca prin consumul de oleaginoase reducem riscul aparitiei bolilor de inima. Oleaginoase sunt: migdalele, nucile, nucile caju, nucile pecan, nucile braziliene, nucile de Macadamia, fisticul. Cercetatorii au calculat chiar si procentul de reducere a riscului de aparitie a bolilor de inima si acesta este impresionant: 45% atunci cand in alimentatia noastra zilnica introducem fructe oleaginoase si reducem grasimile saturate (care se regasesc in primul rand in carne si produse lactate). Un studiu recent publicat in International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders derulat pe 65 adulti obezi si supraponderali arata ca o dieta saraca in calorii ce include si migdale (bogate in grasimi mononesaturate) ne poate ajuta sa slabim mai eficient decat o simpla dieta saraca in calorii si fara carbohidrati. O parte dintre subiecti au tinut dieta si au mancat si migdale iar cealalta parte dintre subiecti au tinut aceeasi dieta dar fara migdale. Ambele diete au avut acelasi numar de calorii zilnic si au fost bogate in proteine. Dupa 6 luni cei ce au tinut dieta ce includea si migdale au slabit 18% din greutatea initiala fata de 11% cat au slabit cei ce au tinut dieta dar fara migdale de 4 ori pe saptamana. Subiectii din prima categorie au slabit 14% din grasimea din talie fata de 9% cei din a doua categorie.

Proprietati nutritive migdale. Colesterol redus.

Un studiu publicat de prestigiosul British Journal of Nutrition arata ca, atunci cand fructele oleaginoase precum migdalele fac parte dintr-o dieta sanatoasa per ansamblu, proprietatile lor nutritive au efecte mult mai benefice. In acest studiu au participat 12 pacienti cu niveluri crescute de colesterol LDL. Acestia au tinut o dieta pe baza de fibre solubile (care se gasesc in alimente precum: fasole, ovaz, pere), proteine de soia, migdale si nuci. Dupa numai doua saptamani participantii la studiu aveau nivelul de colesterol rau LDL redus semnificativ (intre 8 si 12%). LDL este o forma de colesterol care poate provoca boli de inima si ateroscleroza. In plus fata de grasimi sanatoase si vitamina E, un sfert de cana de migdale contine aproape 99mg de magneziu (adica 25% din Doza Zilnica Recomandata pentru un adult) si 257mg de potasiu. Deficitul de magneziu dauneaza sanatatii inimii asa ca trebuie sa avem grija tot timpul sa mancam alimente ce contin magneziu. Potasiul pe de alta parte este un electrolit important implicat in transmiterea comunicatiilor nervoase si contractia tuturor muschilor, inclusiv a muschilor inimii. Potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale. Migdalele sunt o sursa buna de mangan (doar un sfert de cana de migdale furnizează 45% din DZR pentru mangan) si cupru (20% DZR cupru). Un sfert de cana de migdale va furniza celulelor tale 17,6% din doza necesara de zi cu zi pentru riboflavina (vitamina B2).

Migdalele au o concentratie mare de proteine (un sfert de cana de migdale contine 7.62 grame proteine, mai multe decat un ou normal care ofera in medie 5.54 grame de proteine) si nu au colesterol.

Sa mancam migdale cu tot cu coaja

Cercetarile recente arata ca alegerea migdalelor cu coaja in alimentatia noastra reprezinta o buna modalitate de a ne mentine sanatatea inimii si de a tine colesterolul sub control. Flavonoizii din coaja de migdale in combinatie cu vitamina E din mijlocul alb cresc puterea antioxidanta a migdalelor, arata un studiu publicat in Journal of Nutrition. In coaja migdalelor au fost identificate 20 de flavonoide puternic antioxidante. Flavonoidele aduc beneficii majore sanatatii iar in coaja de migdale regasim flavonoide precum catechinele care se gasesc si in ceaiul verde si naringenin care se gaseste si in grapefruit. “Am identificat o combinație unică de flavonoide in migdale”, a declarat Jeffrey Blumberg, doctor, cercetator senior si director al Laboratorului de Cercetare Antioxidanti la Universitatea Tufts. “Mai multe teste de sange au demonstrat ca daca alegem sa mancam migdale cu coaja cresc în mod semnificativ nivelul de flavonoide și vitamina E în organism. Acest lucru ar putea avea mari implicatii pozitive pentru sanatate, mai ales pentru oamenii in varsta”. Echipa de cercetatori a lui Blumberg a testat efectele flavonoizilor din coaja de migdale si a aratat ca, in combinatie cu vitamina E din miezul alb, prelungeste rezistenta la oxidare a colesterolului rau LDL cu 52,5%! “Sinergia dintre flavonoidele din migdale si vitamina E arata cum nutrientii din alimente pot ajuta cu adevarat la imbunatatirea sanatatii” a declarat dr. Blumberg.

Scurt istoric al migdalelor

Migdalele sunt un aliment vechi, care apare si in textele istorice, inclusiv in Biblie. Romanii numeau migdalele “nucile grecesti”, facand referire la civilizatia care le-a valorificat si cultivat mai intai. Veti remarca faptul ca multe dintre migdalele din magazinele din Romania sunt din California. Cultivarea de migdale din California, singurul stat care le produce, are o istorie interesantă. Migdalii au fost inițial introdusi în California cu secole în urmă de catre misionarii spanioli dar cultivarea pomilor a fost abandonata atunci când misiunile au fost închise. Arborii de migdal s-au dezvoltat singuri in California si in secolul 19 s-au extins catre estul Statelor Unite. Climatul din California le prieste si de acea cultivarea lor a prosperat iar astazi productia este foarte mare si de notorietate.

Profilul nutritional al migdalelor

34.50 grame migdale inseamna 205.96 calorii.
Cantitate nutrient Procent din Doza Zilnica Recomandata % Densitatea nutrientului
Mangan 0,90 mg 45.0 3.9
Vitamina E 8.97 mg 44.9 3.9
Magneziu 98.67 mg 24.7 2.2
Triptofan 0.07 g 21.9 1.9
Cupru 0.40 mg 20.0 1.7
Vitamina B2 0,30 mg 17.6 1.5
Fosfor 168.71 mg 16.9 1.5

Reteta Biscuiti crocanti cu unt de migdale:

  • 1/2 cana (aproximativ 125 de grame) unt de migdale;
  • 1/2 cana (120ml) sirop de artar;
  • 3 linguri (45ml) ulei de canola;
  • 1 cana (130 grame) faina de grau spelta sau faina de grâu integral
    eventual amestecata si cu putina faina standard;
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu sau 1 pliculet praf de copt;
  • 1/2 linguriță de sare; esenta de migdale;
  • 1/2 ceasca (aproximativ 85 de grame) migdale tocate.

Mod de pregatire biscuiti sanatosi cu migdale:
Se incalzeste cuptorul la 175° C. Intr-un castron mare se amesteca untul de migdale, siropul de artar, esenta si uleiul canola pana cand sunt bine amestecate. Într-un castron separat, se amesteca impreuna faina, praful de copt si sarea. Adaugati ingredientele uscate peste ingredientele umede. Daca doriti puteti folosi si bicarbonat dar putin. Adaugati migdalele, combinati-le si lasati-le sa stea timp de cinci minute. Fomati bile pe care le aplatizati pe hartia de copt.
Coaceți timp de 8-10 minute. Veti obtine circa 20 de biscuiti cu migdale deliciosi si sanatosi! Biscuitii sunt recomandati si copiilor fara alergie la migdale si alune.

In magazinul online prodietanaturala.ro vei gasi migdale crude, unt de migdale neindulcit, lapte de migdale Bio si multe alte produse 100% naturale inclusiv retete pentru un mod de viata sanatos.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Un comentariu la discutia despre “Migdale”

  1. 1
    Georgiana spune:

    Articolul este despre beneficiile migdalelor in dieta si se incheie cu o reteta de biscuiti. Sa nu ne pacalim: biscuitii sunt dulciuri, chiar daca reteta are sirop de artar in loc de zahar. Si totul e copt la 175 grade. Nu se distrug din proprietatile benefice ale migdalelor?!
    Mai bine rontai 10-15 migdale ca gustare intre mese.

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.