Mei – aliment complet

În mei regăsim foarte multe minerale și vitamine benefice pentru corpul uman. Meiul câștigă tot mai multă popularitate printre adepții traiului sănătos, fiind un aliment delicios și hrănitor, care poate fi savurat atât pentru proprietățile sale nutritive, cât și pentru faptul că este o cereală fără gluten. Mulți dintre noi consideră meiul ca fiind ideal pentru hrănirea păsărilor și atât… Ei bine, meiul este deosebit de hrănitor și sănătos și pentru oameni, nu doar “pentru păsări”. Meiul face parte din punct de vedere tehnic din categoria semințelor și nu a cerealelor, însă din perspectivă culinară este încadrat la cereale.

O cană de mei gătit (174 gr) are 207 calorii și un indice glicemic mediu. Conţine: cupru 31%, fosfor 25%, mangan 24%, magneziu 19% *din doza zilnică recomandată.

Mei Bio decorticat cu morcovi
Mei Bio decorticat  fiert cu morcovi pentru copii

Meiul este delicios, fiind recomandat atât pentru adulți cât și pentru copii. În varianta decorticată, meiul este recomandat chiar și pentru bebeluși încă din prima etapă a diversificării (de la 7 luni). Pentru bebeluși, meiul decorticat poate fi fiert în apă și amestecat ulterior cu lapte. Ori îl putem fierbe cu morcovi dulci și servi ca atare. Consistenţa meiului variază în funcție de metoda de gătit: acesta poate fi cremos ca piureul de cartofi sau pufos ca orezul. Meiul nu contine gluten și de aceea este o alternativă minunată la grâu și alte cereale pentru persoanele care sunt sensibile la gluten, pentru copiii cu fond alergic sau pentru bebeluși. Meiul este mai bogat în minerale și vitamine decât multe dintre cerealele obişnuite. Meiul nu este un aliment alergen şi nu conţine cantităţi măsurabile de oxalaţi sau de purine. 

Scurt istoric al meiului

Meiul este originar din Africa de Nord , mai precis din Etiopia , unde a fost consumat încă din vremuri preistorice. Meiul este menționat chiar și în Biblie ca ingredient pentru pâinea nedospită. Astăzi încă este un aliment foarte mult consumat în multe țări din Africa. Din cele mai vechi timpuri, meiul a fost consumat pe scară largă și în Asia și India. Roti, pâinea indiană, este făcută din semințe măcinate de mei. În Evul Mediu, înainte de a fi introduși în alimentaţie cartofii și porumbul, meiul a fost aliment de bază în Europa, în special în țările din Europa de Est. Majoritatea culturilor de mei comercializate în lume astăzi sunt produse în India, China și Nigeria.

Cum gătim meiul

Mei cu legume
Mei cu legume

După spălare, adaugaţi o parte mei la două părţi şi jumătate de apă fiartă sau supă. Atunci când începe să fiarbă reduceți căldura, acoperiţi şi fierbeţi la temperatură joasă timp de aproximativ 25 de minute. Textura meiului fiert în acest fel va fi pufoasă ca cea a orezului. Dacă doriți ca meiul să aibă o consistență mai cremoasă, se amestecă frecvent adăugând puțină apă din când în când. Meiul fiert cu lapte poate fi servit la micul dejun în loc de orez cu lapte.

Cum gătim meiul? Regăsim nenumărate rețete pe internet și în cărțile de bucate dar dacă știți să gătiți orez înseamnă că știți să gătiți și mei, quinoa sau amarant. Rețetele pentru orez se aplică și în cazul acestora.

Vă recomandăm și meiul fiert în apă, amestecat după răcire cu lapte de migdale, miere, polen și pudra proteică de in și cânepă. Obțineți astfel un mic dejun plin de proteine, vitamine, minerale, fibre, oligoelemente. Puteți adăuga nuci și fructele preferate. Meiul măcinat poate fi adăugat la rețete de pâine și brioșe. Presăraţi mei fiert și răcit peste legumele preferate sau peste salate, cuburi de pui ori tofu copt. Data viitoare când căutaţi o alternativă la orez cu legume sau piure de cartofi, serviţi mei în schimb.

Rețeta originală de cereale cu lapte pentru copiii cu vârsta peste 3 ani

Este foarte simplu dar atât de hrănitor: fierbem în apă mei, amarant și quinoa (cât considerați, nu există o cantitate impusă). Scurgem surplusul de apă dacă este cazul. Adăugăm după ce s-a răcit ți semințe de chia, miere de albine, semințe de in și de dovleac măcinate foarte fin (pudră) și puțină scorțișoară. Copiii mai mofturoși sau suspicioși pot fi ademeniți prin adăugarea câtorva cereale aspectuoase din comerț (să recunoaștem, copiii sunt atrași de ambalajele frumoase cu supereroi și prințese și de gustul exagerat de dulce al cerealelor comerciale însă prin această metodă combinăm lucrurile: pe jumătate ingrediente sănătoase – mei, amarant, quinoa, chia, semințe de in, de dovleac, miere, chiar și polen – și pe jumătate cerealele deja clasice din comerț care din păcate sunt mult prea procesate și îndulcite. Despre cerealele din comerț puteți citi mai multe informații în articolul Ce să nu oferim copiilor!

Protecție cardiovasculară

Deși ovăzul a fost pe larg mediatizat pentru virtuțile sale de protecție a inimii, meiul ar trebui să fie de asemenea inclus pe lista de opțiuni corecte pentru sănătatea inimii datorită faptului că este o sursă bună de magneziu. Studiile arată că magneziul poate reduce severitatea astmului și frecvența migrenelor. S-a arătat, de asemenea, că magneziul contribuie la reducerea tensiunii arteriale mari și reduce riscul de atac de cord, mai ales la persoanele cu ateroscleroză sau boli de inimă cauzate de diabetul zaharat.
Fosforul furnizat de meiul din alimentație joacă un rol important în structura fiecărei celule din organism. Pe lângă rolul său în formarea matricei minerale a oaselor, fosforul este o componentă esențială a numeroși alți compuși critici pentru viață, incluzând adenozinul trifosfat sau ATP, molecula care este moneda energiei corpului. Fosforul este o componentă importantă a acizilor nucleici în construirea de blocuri ale codului genetic. În plus, metabolismul lipidelor (grăsimile) se bazează pe fosfor în calitatea sa de component esențial al structurilor ce conțin lipide (cum ar fi membranele celulare și structuri ale sistemului nervos).

Reducerea riscului de diabet

Meiul și alte cereale integrale reduc substanțial riscul de diabet de tip 2. Meiul și alte cereale integrale conțin magneziu, mineral care acţionează ca un co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv enzimele implicate în utilizarea de glucoză a organismului și în secreția de insulină.

Cercetările sugerează că un consum regulat de cereale integrale ajută la reducerea riscului de diabet de tip 2. (van Dam RM , Hu FB, Diabetes Care). Consumul zilnic de produse lactate cu conţinut scăzut de grăsime a fost de asemenea de ajutor în scăderea riscului de diabet de tip 2 cu 13%. Alegeți așadar micul dejun din mei și alte cereale integrale cu lapte, presărat cu fructe uscate, nuci sau semințe.

Cercetătorii afirmă că fibrele insolubile reduc secreția acizilor biliari (cantități excesive contribuie la formarea calculilor biliari), cresc sensibilitatea la insulină şi reduc trigliceridele (grăsimile din sânge). Fibrele insolubile se află din belşug în mei, în toate cerealele integrale și în oleaginoase și coaja comestibilă a unor fructe și legume, inclusiv cea a roșiilor, castraveților, dovleceilor, merelor, a multor fructe de pădure şi a perelor. În plus, fasolea furnizează atât fibre insolubile cât şi solubile.

Fenolii, antioxidanți puternici care lucrează în mai multe moduri pentru a preveni boala, sunt o clasă importantă de fitonutrienți, care a fost studiată pe larg. Incluse în această categorie largă sunt compuși precum quercetina, curcumina, acidul elagic, catechine si multe altele care apar frecvent în știrile referitoare la sănătate.

Alți fitonutrienți speciali ce se găsesc abundent în cerealele integrale – inclusiv în mei – sunt lignanii (aceștia se găsesc și în nuci, semințe si fructele de pădure). Legumele, fructele și anumite băuturi cum ar fi cafeaua, ceaiul si vinul conțin de asemenea lignani.

Studii și cercetări

Deoarece consumul de produse din cereale integrale și fibre alimentare s-a dovedit că reduce riscul de hipertensiune arterială și infarct miocardic, cercetătorii de la Harvard au decis să analizeze efectele consumului de cereale integrale asupra riscului de insuficiență cardiacă şi au urmărit 21.376 de participanți la un Studiu de Sănătate al Medicilor pe o perioadă de 19.6 ani. După ajustarea factorilor de confuzie (vârsta, fumatul, consumul de alcool, consumul de legume, folosirea vitaminelor, exercițiile fizice și antecedente de boli de inimă), cercetătorii de la Harvard au descoperit că bărbaţii care au mâncat zilnic un castron cu cereale integrale (dar nu rafinate ) au avut un risc cu 29 % mai mic de insuficienţă cardiacă. Consumarea unei porţii de cereale integrale, cum ar fi meiul, de cel puțin 6 ori pe săptămână este o idee deosebit de bună și pentru femeile în postmenopauză cu nivel ridicat de colesterol, hipertensiune arterială mare sau alte semne de boli cardiovasculare (BCV).

Mei Bio decorticat
Mei Bio decorticat putem cumpara online – vezi detalii si pret –

În multe studii, consumul de cereale integrale, cum ar fi meiul, a fost legat de protecția împotriva aterosclerozei, accidentelor vasculare cerebrale ischemice, diabetului, rezistenţei la insulină, obezitate și moarte prematură. Cerealele integrale îmbunătățesc sensibilitatea la insulină prin scăderea indicelui glicemic al meselor crescând în acelaşi timp conținutul de fibre benefice, magneziu și vitamina E. Ca parte a unei alimentații sănătoase, cerealele integrale, precum meiul, pot reduce în mod semnificativ riscul de boli cardiovasculare, obezitate și diabetul de tip 2.

 

Scrie un raspuns: