Macul

Macul este o plantă cunoscută în special pentru faptul că ar putea provoca somnolență. Este păcat că – deși foarte bogate în proprietăți nutritive – semințele de mac sunt evitate de multe persoane la gândul că ar avea efecte narcotice…

Sămânţa de mac este oleaginoasă, benefică pentru sănătate și nu are proprietăţi narcotice. Este adevărat că numele științific este Papaver Somniferum, și de aceea oamenii îşi exprimă adesea îngrijorarea în ceea ce priveşte proprietăţile narcotice ale florii de mac (de unde provin seminţele de mac). Deşi este adevărat că sămânţa crudă a plantei conţine alcaloizi precum morfina, un analgezic care poate produce dependenţă, seminţele coapte folosite în preparate conţin doar urme foarte mici care nu par să determine niciun fel de dependenţă. Trebuie să știm totuși că, chiar şi o cantitate foarte mică de alcaloizi poate testa pozitiv în urma unui test anti-doping (așa cum o cantitate chiar foarte mică de alcool apare la un eventual test de sânge). Alcaloizii rămân în organism până la 2 zile şi astfel e nevoie de verificarea permanentă a rezultatelor.

Seminţele de mac sunt cultivate de peste 3000 de ani. În timpul secolului al 2-lea, femeile cultivau flori de mac pentru a le amesteca cu alte plante și pentru a crea leacuri. Seminţele de mac sunt eficiente în combaterea inflamaţiilor, constipaţiei şi în cazul problemelor gastro-intestinale. Acestea sunt o sursă foarte bună de minerale necesare zilnic, precum iodul, manganul, zincul, magneziul şi cuprul. Seminţele de mac conţin și acid linoleic care este benefic în prevenirea afecţiunilor cardiace şi a problemelor gastro-intestinale. Macul este bogat în acizi graşi de care organismul uman are nevoie pentru a funcţiona normal.

Informaţii nutriţionale esenţiale despre seminţele de mac:
1 linguriţă de seminţe de mac conţine 29 % din doza zilnica recomandată de mangan şi 13 % din cea de calciu. Aceste seminţe conţin .02 g acizi graşi polisaturaţi. Seminţele de mac sunt mai puţin alergene decât alte seminţe şi pot fi folosite fără riscuri şi de către femei însărcinate şi copii.

Prajituri cu mac bio
Prajituri cu mac bio

Prăjiturile cu blat ori cremele bogate în semințe de mac nu îngrașă atât de tare! De ce oare?

Fiind foarte bogate în fibre, semințele de mac dau senzația de sațietate mai repede, stau mai mult în stomac și reglează glicemia.

Semințele de mac au o textura crocantă şi o aromă similară cu cea de nucă. Se folosesc de obicei în deserturile raw-vegan, pentru pâinea aromată, prăjituri, chifle şi fursecuri. Seminţele de mac sunt adesea presărate peste diferite feluri de mâncare, folosite drept garnitură sau ca și condiment pentru diferite feluri de brânză, ouă, fursecuri, saleuri, prăjituri, plăcinte, salate, sosuri pentru carne şi pește ori legume. Pe lângă utilizarea lor ca ingrediente în multe feluri de mâncare, seminţele de mac sunt presate pentru a produce un ulei aromat ce are foarte multe proprietăți nutritive.

Semințele de mac conţin cantităţi destul de mici de alcaloizi şi pot fi folosite în tratarea diferitelor afecţiuni nervoase. Pot fi înmuiate în lapte sau apă pentru a fi apoi măcinate şi mixate cu suc de lămâie verde până formează o pastă fină. Această pastă, aplicată extern, ajută în tratarea senzaţiei de arsură şi mâncărime a pielii dar şi ca un analgezic, calmând durerea cauzată de iritația pielii.

Macul este bun hidratant pentru piele

O pastă făcută din seminţe de mac acţionează ca o bună mască hidratantă lăsând pielea fină şi catifelată. Tot ce trebuie să faceți este să puneți seminţe de mac într-o râşniţă pentru condimente şi să adaugați lapte integral. Dacă aveți pielea uscată, puteţi adăuga miere. Se obţine o pastă fină pe care o aplicați pe toată faţa. Relaxați-vă și lăsați pasta să acţioneze 10 minute, apoi clătiți. Această mască, aplicată o dată pe săptămână vă va face un ten ca de porţelan.
Rețeta de scrub din seminţe de mac pentru o piele curată: puteți pregăti un scrub, amestecând 2 liguriţe de seminţe de mac cu lapte bătut. Frecați pasta cu mişcări circulare pe faţa şi gâtul curăţate în prealabil, masând uşor timp de 10 minute. Apoi ştergeți cu un disc demachiant şi clătiți cu apă călduță. Astfel veți avea un ten curat şi strălucitor.

Seminţele de mac: Beneficii pentru păr.

Problemele părului, precum mătreaţa, căderea părului, firul subţire, firele despicate şi chelia sunt frecvente în zilele noastre. Pot exista mai multe cauze ale acestor probleme de la tratamente chimice dure, expunerea la poluare, până la o nutriţie necorespunzătoare şi boală prelungită. Se ştie foarte bine că o nutriţie adecvată este vitală nu numai pentru un corp sănătos dar şi pentru un păr sănătos. Seminţele de mac sunt o sursă bună de acizi graşi nesăturaţi precum şi de minerale precum calciul, zincul şi magneziul care ajută părul să fie sănătos.
Tratamentul în cazul mătreţii
Mătreaţa este o problema des întâlnită şi, dacă nu este tratată, poate duce la căderea părului. Dacă aveți mătreaţă, puteţi aplica un amestec de seminţe de mac înmuiate, brânză proaspătă şi o linguriţă de piper alb pe scalp. Lăsaţi să acţioneze şi apoi clătiţi. Utilizarea regulată a acestui amestec va reduce semnificativ reapariţia mătreţii.
Stimulează creşterea părului
Pentru a stimula creşterea părului, puteţi pregăti un amestec la blender din seminţe de mac înmuiate, lapte de cocos şi pastă de ceapă. Aplicaţi amestecul rezultat pe pielea capului şi lăsaţi-l aproximativ 1 oră să acţioneze. Clătiţi, spălaţi-vă cu un şampon bio delicat. Utilizând în mod regulat acest amestec, creşterea părului va fi foarte mult stimulată datorită ingredientelor active.

Alte recomandări de utilizare (preparare/servire)

Seminţele de mac sunt folosite în diferite culturi pentru a da reţetelor o aromă de nucă. Seminţele de mac nu au un gust prea intens în stare curdă, dar atunci când sunt încălzite, ele capătă o aromă fină şi dulce, eliberează uleiuri cu un parfum special şi sunt mai crocante.
Recomandări – cum să savuraţi seminţele de mac în diverse reţete.
Semințele de mac sunt adesea folosite la ornarea pâinii şi chiflelor, pot fi adăugate în umpluturi pentru plăcinte sau măcinate și adăugate în dressing-ul (sosul) pentru legume şi salată. Pentru a le prăji, puneţi-le într-o tigaie mică şi uscată şi prăjiţi-le la foc mediu, amestecând constant până ce capătă aromă, timp de 2, 3 minute. Seminţele prăjite de mac sunt foarte folosite în bucătăria turcească și în bucătăria gourmet.

Seminte de mac bio
Seminte de mac bio – vezi detalii si pret – magazin online

În Austria şi Ungaria, seminţele de mac sunt folosite la prepararea preparatelor dulci, tradiţionale, precum Ştrudel şi Germknodel. Atunci când le folosim în mâncarea nepreparată termic, precum în salate, este de preferat să fie prăjite uşor înainte deoarece acest lucru le intensifică savoarea.
Seminţele de mac măcinate sunt foarte folosite în plăcinte. Înainte de a fi folosite în plăcinte, ar trebui înmuiate în apă fiartă timp de 1-3 ore înainte de a fi măcinate. Având atâtea beneficii, suntem siguri că veţi încerca să folosiţi aceste seminţe în multe feluri acum în viaţa dvs, nu numai ca ingredient în mâncare.

Vă rugăm să ne spuneţi şi nouă cum aţi folosit aceste ingrediente extreme de benefice şi cum v-au ajutat! Împărtăşiţi-ne sfaturile d-voastră în comentariile de mai jos.

Scrie un raspuns: