Eritritol, indulcitor natural, zahar fara calorii

Eritritol este un înlocuitor pentru zahăr care are aspectul și gustul similare cu cele ale zahărului, însă nu are aproape nicio calorie. Eritritol este disponibil la un preț relativ mic în magazine online, atât în formă granulată, cât și ca pudră.

Eritritolul este un înlocuitor natural al zahărului dar aproape fără calorii.
Ce îndulcitor alegem? Avem trei condiții principale: să fie natural, să aibă aproape zero calorii și un gust bun. Eritritol este un înlocuitor natural al zahărului cu gust bun, dar aproape fără calorii.

Îndulcitorul natural numit eritritol aduce mai multe beneficii:

  • are gustul și textura zahărului dar nu conține aproape deloc calorii,
  • nu cauzează o creștere bruscă a glicemiei,
  • nu determină apariția cariilor.

Fiind un zahăr din alcool, deci natural, eritritolul a fost aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar, în Statele Unite și în multe alte țări. Alte alcooluri obținute din zahăr despre care s-ar putea să fi auzit sunt xilitolul, maltitolul, sorbitolul și lactitolul.

Utilizarea înlocuitorilor pentru zahăr în suplimentele alimentare este din ce în ce mai răspândită. Aceste produse sunt compuși care, deși au un gust dulce, nu pot fi utilizați de către organism pentru energie, cu toate că de obicei sunt obținuți din zahăr. Drept rezultat, aceștia reprezintă o alternativă cu puține calorii pentru zaharuri precum zaharoza. Sunt considerați a fi totalmente siguri pentru consumul uman.

Scortisoara, Gymnema sylvestre si frunze de dud alb pentru reglarea poftei de dulce.
De fapt problema oricărei diete este pofta de dulce continuă și sâcâitoare? ALEGE slăbire cu plante medicinale care taie senzația de foame: Scorțișoara, Gymnema sylvestre și frunze de dud alb pentru REGLAREA / ANULAREA POFTEI DE DULCE! Vezi detalii, pret, beneficii în site www.proDietaPlant.ro.

Alimentele etichetate ca fiind „fără zahăr” sau „fără zahăr adăugat” pot părea o alternativă bună dacă doriți să eliminați zahărul din alimentație, dacă aveți diabet și/sau dacă urmați o diată săracă în carbohidrați pentru a slăbi. Aceste alimente sunt de obicei îndulcite cu îndulcitori naturali precum eritritolul, care are același gust ca zahărul, însă conține aproape zero calorii.

Eritritolul este un zahăr obținut din alcool, format din patru atomi de carbon. Este o monozaharidă, ceea ce înseamnă că nu poate fi descompus în alte zaharuri. O moleculă de eritritol este formată din 4 atomi de carbon, 10 de hidrogen și 4 atomi de oxigen. Este preparat prin procesul de fermentare și are o structură chimică specifică, numită grupare hidroxil, atașată la unul dintre capetele al moleculei. Este utilizat în primul rând ca îndulcitor sărac în calorii deoarece nu este folosit de către organism și este de aproximativ 60 până la 80 la sută la fel de dulce ca zaharoza (zahărul de masă obișnuit).
Eritritolul poate fi găsit în mod natural în multe organisme, ceea ce arată că acesta este un produs secundar rezultat în urma metabolizării zahărului. Potrivit unui studiu din numărul de decembrie al publicației Food and Chemical Toxicology, eritritolul poate fi găsit în mod natural în băuturi fermentate precum vinul, berea și sake, precum și în produse preparate din pere, struguri, pepene verde și soia. De asemenea, acesta poate fi găsit în țesuturi și fluide la oameni și animale, în urina și sângele din organismul uman (la niveluri de până la un miligram per litru).

Pasta de dinti speciala cu plante medicinale, propolis, menta naturala.
Pasta de dinți specială pentru copii BIO cu plante medicinale, propolis, mentă naturală. Vezi prețuri, mod de livrare rapidă și mai multe opțiuni pe www.proDietaBio.ro

Cum se obține eritritolul

În mod normal, eritritolul este preparat din glucoza obținută din amidonul de porumb sau grâu. Pentru a face acest lucru, amidonul este mai întâi tratat cu enzime (proteine speciale) care descompun amidonul în glucoză. Această glucoză este apoi amestecată cu o drojdie, precum Moniliella pollinis sau Trichosporonoides megachliensis, iar drojdia fermentează glucoza pentru a forma eritritolul. Amestecul fermentat este apoi încălzit (pentru a anihila drojdia) și uscat (prin fierberea și evaporarea apei), astfel încât să se formeze cristalele de eritritol. Aceste cristale sunt apoi spălate (pentru a elimina impuritățile), redizolvate, purificate din nou, iar în final sunt izolate în formă solidă, punct în care eritritolul este sigur pentru consumul uman. Eritritolul este în general recunoscut ca fiind sigur, însă consumat în cantități mari poate genera anumite efecte secundare.

Eritritol NU determină creșteri bruște ale glicemiei sau insulinei. Este ideal pentru diabetici și persoane care țin dietă și cură de slăbire.

Eritritolul este prezentat ca având un indice glicemic egal cu zero și nu s-a descoperit că ar afecta nivelul glicemiei sau insulinei. Din aceste motive, eritritolul este popular în rândul persoanelor care urmează diete sărace în carbohidrați.
Într-un studiu din Japonia publicat în 1994, în European Journal of Clinical Nutrition, sub titlul „Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects” („Echilibrul dintre nivelul seric al glucozei și insulinei și eritritol după administrarea orală a eritritolului la subiecți sănătoși”), efectuat pe cinci voluntari de sex masculin, sănătoși, cu vârsta de 45-58 de ani, s-a descoperit că „eritritolul nu crește nivelul seric al glucozei sau insulinei”. De asemenea, s-a dovedit că eritritolul nu induce niciun efect semnificativ asupra nivelurilor serice de colesterol total, triacilglicerol sau acizi grași liberi.

Eritritol este disponibil la preț optim în magazin ProDietaMagazin.ro

Eritritolul nu determină apariția cariilor

Un avantaj important al eritritolului este acela că acesta nu cauzează carii. One acest lucru a fost demonstrat înntr-un studiu din 1992, intitulat „Noncariogenicity of erythritol as a substrate” („Non-cariogenicitatea eritritolului ca substrat”). Bacteriile dăunătoare din gură pot folosi zahărul ca energie ce le ajută să crească și să se multiplice, ducând la eroziunea dinților. Însă eritritolul este diferit; nu poate fi metabolizat de către bacteriile orale și nu determină apariția cariilor.

Cum acționează eritritol în interiorul organismului nostru?

Doar 10 la sută din eritritolul consumat intră în colon. Cea mai mare parte a eritritolului consumat este absorbit rapid în intestinul subțire, iar apoi, după ce trece prin fluxul sangvin, 90 la sută din el se excretă prin urină, conform unei lucrări din 2005 intitulate „Human gut microbiota does not ferment erythritol” („Bacteriile din intestinele umane nu fermentează eritritolul”).
Deoarece cea mai mare parte a eritritolului este absorbită în organism înainte de a ajunge în colon, în mod normal acesta nu are efectele laxative pe care unele persoane le experimentează după ce consumă alte alcooluri obținute din zahăr, precum xilitolul și malitolul.

Concluzii finale despre eritritol

În concluzie, eritritol aduce beneficii sănătății pentru că are câteva avantaje majore față de zahăr: nu conține aproape deloc calorii, nu determină apariția cariilor și nu crește brusc glicemia. Eritritolul nu ar trebui să cauzeze probleme digestive la majoritatea persoanelor, decât dacă este consumat în cantități mari, ce depășesc 50 grame.

Întrebare: Dacă stevia și eritritol sunt îndulcitori naturali, atunci de ce apar cu denumirea E pe lista de ingrediente a etichetelor producătorilor? Eritritol (E-968) and Steviol glycosides (E-960). Pentru că foarte multe ingrediente naturale sunt clasificate ca E, chiar dacă sunt inofensive. Este și cazul pentru ceara de albine (E-901), Lecitina (E-322), Acid lactic (E-270),  Antocianine (E-163) și multe altele numite E-uri inofensive.

Stevia sau/cu eritritol?

Poate fi greu de stabilit care alternativă pentru zahăr reprezintă alegerea cea mai bună, mai ales dacă încercați să vă limitați la alternative mai naturale. Atât produsele pe bază de stevia organică, cât și eritritolul au beneficii specifice.

Înlocuitorii pentru zahăr pe bază de stevia sunt preparați cu o substanță ce se găsește în planta stevia și se numește rebaudiozidă A (reb A), care este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul. Reb A nu poate fi absorbită de organism, așa că nu are calorii și nici nu afectează nivelul glicemiei, însă anumiți înlocuitori pe bază de stevia conțin alte ingrediente care pot avea un număr mic de calorii la porție.
Eritritolul este un alcool obținut din zahăr care are 60 până la 80 la sută din gustul dulce al zahărului, însă nu este pe deplin digerat, astfel încât are un efect foarte limitat asupra nivelului glicemiei. Cinci grame de eritritol au doar 1 calorie.
Anumiți îndulcitori pe bază de stevia conțin și eritritol. Acest lucru poate ajuta la îndulcirea produselor, limitând potențialul gust amar ce rămâne în gură. În plus, eritritolul adaugă volum produselor pe bază de stevia, acestea devenind mai ușor de măsurat.


Scrie un raspuns: