Dieta Raw Vegan

Ce înseamnă mâncare raw? Înseamnă mâncare crudă, nepreparată termic. Conceptul de raw este deosebit de actual în societatea de astăzi care începe să reaprecieze tot ceea ce este natural. Alimentele raw vegan reprezintă hrană vie. Vedete precum Andreea Marin, Olivia Steer, Claudia Pavel, Andreea Raicu, Anca Țurcașiu sau Paula Chirilă promovează un stil de viață sănătos și rețete raw-vegane.

În dieta raw vegan nu avem nevoie de aragaz și de cuptor. Prin gătire sunt distruse multe substanțe nutritive și enzimele (ori acestea au un rol important în organism deoarece enzimele îmbunătățesc digestia și ajută la prevenirea bolilor cronice). Vom mânca în marea majoritate a timpului fructe și legume crude și semințe. 

Se consideră că mâncarea raw (crudă, negătită) poate vindeca durerile de cap și alergiile, poate crește imunitatea și îmbunătăți memoria și ameliora simtomele artritei și diabetului. Un alt lucru bun legat de dieta raw vegan este acela că putem slăbi din moment ce multe alimente raw (crude, nepreparate termic) sunt sărace în calorii, grăsimi, sodiu și sunt bogate în fibre. Alimentele crude sunt mult mai bogate în vitamine, minerale, fibre și fitochimicale decât cele gătite.

De ce să mâncăm hrană raw?

Timp de milioane de ani, de-a lungul evoluției, oamenii au consumat alimente simple, 100% naturale și s-au bazat doar pe simțuri atunci când și-au ales mâncarea. Fast-food, conserve cu nitriți, carne prăjită în ulei rafinat, margarine, cartofi prăjiți, șnițele, prăjituri din premix-uri, torturi, produse din făină albă rafinată cu zahăr – sunt alimente preparate termic pe care oamenii le consumă numai de prea puțin timp dacă avem termen de comparație întreaga evoluție de milioane de ani a organismului nostru. Corpul uman nu a fost conceput să primească atâta zahăr zilnic, atâta sare, făină rafinată, uleiuri rafinate, E-uri, chimicale, ori atât de multe calorii concentrate precum cele din alimentele procesate și ambalate atât de frumos la supermarket. Practic, tot ce este gătit termic sau rafinat industrial nu se încadrează în ceea ce numim mâncare raw.
Pe parcursul mai multor milioane de ani, organismele noastre s-au adaptat la mediu și au devenit în întregime dependente de anumite condiții pentru o sănătate optimă. Mâncarea procesată termic și industrial există de prea puțin timp pentru ca organismele noastre să fi reușit deja să se adapteze perfect. Oamenii gătesc mâncarea de mii de ani (puțin dacă ne raportăm la milioanele de ani de evoluție). Necesitățile noastre biologice și fiziologice erau definitivate cu mult înainte ca omul să înceapă să gătească mâncarea. Niciun animal de pe pământ nu-și gătește mâncarea, prin urmare omul este singura ființă care nu mănâncă raw…

Detoxifiere cu dieta raw vegan

Prepararea termică schimbă structura moleculară a alimentelor, iar nutrienții devin de multe ori inutilizabili. Atunci când este gătită sau procesată, mâncarea este mai greu digerabilă decât în stare crudă, raw. Alimentele ce nu pot fi digerate sau depozitate trebuie eliminate ca reziduri. Însă consumul alimentelor gătite produce atât de multe reziduri în organism, încât organele noastre nu pot ține pasul și toxinele se acumulează alarmant. Această acumulare duce la o intoxicare a întregului organism și poate avea drept rezultat îmbolnăvirea. De aceea, cele mai multe cure de detoxifiere a organismului se fac cu mâncare raw vegan.

Ce beneficii aduce alimentația raw vegan?

Alimentația raw vegan ne ajută să slăbim într-un mod sănătos, ne scapă de constipaţie și ameliorează majoritatea problemelor legate de digestie. Mai mult, se îmbunătăţeşte considerabil calitatea sângelui datorită clorofilei din verdeţuri, spirulină și alge marine. Se produce și o regenerare celulară de care beneficiază mai ales pielea. Tenul va arăta mult mai tânăr și mai luminos și scăpăm de celulită. Alimentele crude aduc un aport însemnat de enzime care ajută la detoxifiere. Prin acest tip de alimentație se întăreşte sistemul imunitar și putem diminua considerabil nivelul colesterolului rău.

Mâncarea raw vegan este corespunzătoare din punct de vedere biologic și aproape în totalitate utilizată de către organism. Alimentația raw vegan asigură toți nutrienții de care avem nevoie (așa cum se întâmplă de milioane de ani în cazul tuturor speciilor de animale).

Ce mănâncă raw-veganii

Raw veganii mănâncă fructe, legume, nuci și semințe. Procentajul ideal pare să fie 75% – 85% fructe, 10% – 20% legume cu frunze verzi și 5% nuci și semințe.

Majoritatea oamenilor care trec la dieta raw vegană au inițial o perioadă în care mănâncă combinații de mâncăruri foarte complicate ca un mod de a reproduce rețetele gătite favorite. Aceasta este o cale sănătoasă și ușoară de tranziție. Există multe cărți culinare cu rețete raw vegane, de la lasagna raw până la prăjituri și plăcinte. Rețetele Ligiei Pop http://ligiapop.com sunt o inspirație pentru toți pasionații de raw-vegan. Dulciurile raw vegan sunt foarte simplu de preparat în numai câteva minute și nu au nici o legatură cu dulciurile clasice căci nu au făină sau zahăr și nu se pun la cuptor! Restaurante precum Rawdia promovat de Andreea Marin servesc mâncăruri ce conțin semințe de chia, spirulină, ghmbir, lapte de migdale, caju și alte asemenea.

Putem mânca alimente organice, neprocesate și nepreparate termic. Principalele alimente: fructe, legume, nuci, semințe și cereale încolțite. Unele persoane mănâncă lactate nepasteurizate, ouă sau pește crud. Mâncarea poate fi rece sau chiar călduță. Se pot folosi blendere, roboți de bucătarie și dispozitive de deshidratare pentru a pregăti mâncarea.

Iată câteva ingrediente pentru rețete raw vegan pe care vi le puteți procura din magazine specializate: migdale, nuci, semințe de cânepă, de dovleac sau in, semințe de chia, spirulină, cacao crudă, caju, curmale, făină de migdale, de alune de pădure, de castane, de nucă de cocos, de in, fructe goji, fructe de aronia, lapte de migdale, de orez, de quinoa sau de cocos, miere, pasta de smochine, polen, psyllium, roșcove, semințe de mac crude, sirop de arțar sau de agave, stevia, susan, ulei de cocos extravirgin, unt de cacao. Toate aceste ingrediente pot fi regăsite în magazinul online prodietabio.ro la categoria Ingrediente pentru rețete raw/vegan.

Cu dieta raw vegan (hrană crudă, negatită) putem slăbi sănătos căci beneficiem de mai multe vitamine și nutrienți, în timp ce micșorăm considerabil aportul de toxine și calorii. Hrana crudă este bogată în fibre care dau senzația de sațietate și mențin glicemia redusă.

Consumul de mâncare gătită pe parcursul unei vieți întregi determină sistemul digestiv să creeze bariere de protecție pentru a împiedica organismul să absoarbă prea multe calorii, colesterol sau toxine din mâncarea gătită. O dietă cu alimente crude, preferabil provenite din agricultura ecologică, permite organismului să îndepărteze ușor și natural acea protecție, crescând astfel abilitatea acestuia de a absobi și asimila nutrienții.

Proteinele animale versus proteinele vegetale

Așa zisa problemă a proteinelor a fost promovată iremediabil și deliberat de propaganda comercială. Este prima întrebare adresată în legătură cu dieta raw vegan: poate organismul să se dezvolte armonios fără proteină animală? Da, poate, iar argumentele sunt numeroase.

Este surpinzător pentru majoritatea oamenilor să afle că necesarul de proteine al omului este, de fapt, foarte mic. Mai mult, de fapt excesul de proteine reprezintă o amenințare mult mai mare pentru sănătatea noastră decât aportul insuficient. Adevărul este că e aproape imposibil să existe insuficiență proteică într-o societate civilizată. Adevăratul necesar de proteine poate fi stabilit destul de clar examinând conținutul proteic al laptelui matern uman. Atunci când suntem bebeluși creștem mai repede decât în orice altă perioadă din viață. Până la 4 luni jumate un bebeluș își dublează greutatea de la naștere și asta în condițiile în care nu mănâncă decât lapte. Iar laptele matern nu conține o cantitate foarte mare de proteine (ba chiar este de trei ori mai sărac în proteine decât laptele de vacă total interzis bebelușilor).
Este o greșeală foarte des întâlnită aceea că trebuie să mâncăm în mod obligatoriu produse animale pentru a aduce organismului aportul necesar de proteină. Gorilele sunt animale masive cu foarte multa masă musculară și nu consumă carne pentru a fi astfel! Consumă foarte multe vegetale. De aceea, pudra proteică din cânepă, semințe de dovleac, in, migdale, alune de pădure, castane sau lupin este foarte apreciată și folosită de adepții raw-vegan și chiar de sportivi de performanță. Toate aceste ingrediente pot fi cumpărate în magazinul online prodietabio.ro la categoria Ingrediente pentru rețete raw/vegan.

Gătitul alterează în mod radical structura chimică a mâncării. Proteinele sunt denaturate, grăsimile se oxidează și se produc compuși cu potențial periculos, precum acizii trans, radicalii liberi și alți hidrocarbonați potențial toxici. Zaharurile și amidonul se caramelizează și se complică progresiv, producând o creștere necontrolată, excesivă, a reacțiilor metabolice glicemice. Enzimele sunt extrem de sensibile la căldură și pot fi astfel privite ca niște semnale de alarmă: distrugerea lor înseamnă că nutrienții vitali au fost probabil și ei distruși.

Uleiul de cocos are consistența untului și de aceea este preferat de bucătăria fără coacere raw vegan. Foarte multe dintre rețetele Ligiei Pop sau ale celor pasionați de bucătăria sănătoasă apelează la unei de cocos pentru prăjituri, torturi raw vegan, creme.

Vă recomandăm un stil de viață sănătos per ansamblu. Exercițiile fizice pot completa foarte bine alimentația raw vegan. Activitatea fizică îmbunătățește foarte mult procesele vitale ale organismului, inclusiv mișcarea limfei, care curăță organismul de toxine. În timpul somnului, sistemul nervos se reface, celulele și organele își refac depozitele de energie, celulele se regenerează și toxinele sunt eliminate. Lumina solară crește absorbția calciului cu ajutorul vitaminei D, crește procesele metabolice și facilitează absorbția și asimilarea nutrienților. Implicarea într-o muncă productivă și creativă ne dă un sentiment de satisfacție și încredere în propriile forțe; este, de asemenea,o modalitate sănătoasă de a ne consuma energia. Toți acești factori, combinați și cu mulți alții, contează foarte mult atunci când se evaluează starea de sănătate. Adeseori întâlnim vegani care și-au schimbat dieta în urma unor boli foarte grave. În mod normal, oamenii caută vindecarea la doctori, medici naturiști, specialiști în acupunctură, dar atunci când boala revine, se deschid către o abordare naturală. Ideea că putem avea atât de mult control asupra calității vieții noastre doar respectând adevăratele necesități ale organismului nostru este un argument extrem de motivant pentru a deveni vegani.

Ingrediente pentru rețete raw vegan putem regăsi în magazinul online cu peste 800 de produse 100% naturale prodietabio.ro >> vezi detalii și prețuri <<

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Plafar magazin naturist online cu livrare rapida

Un comentariu la discutia despre “Dieta Raw Vegan”

  1. 1
    berechet spune:

    buna ziua, schimbarile in viata noastra sunt bine venite, atunci cind le facem cu placere .
    cordial , eugeniu

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform EU Cookie LAW. info

1. Ce date colectam. Numele si adresa de email pentru formularul de comentarii (numele poate fi si pseudonim). Nu trimitem nici un fel de promotionale pe adresa de email si nici nu transmitem aceasta adresa catre terte parti. Istoricul de navigare, cum ai interactionat cu website-ul, adresa IP, ce tip de browser folosesti, cat a durat vizita, istoricul de cautare, numarul de pagini vizitate, date legate de traffic. Nu trimitem newslettere si nu primim plati online, deci nu colectam date de card bancar.
2. Cum sunt colectate datele. Colectam in mod indirect date prin intermediul cookie si scripturi de monitorizare. Datele colectate in scop de masurare a audientei si care in principiu sunt cele de istoric de navigare sunt pastrate timp de 50 de luni. Aceste date sunt anonimizate si folosite in scopuri statistice fara a se putea identifica persoana reala.
3. De ce colectam datele. Din motive de securitate pe website si trasabilitate.
4. Cine proceseaza datele. Google Analytics, Adwords si Google Search Console pentru servicii de analiza a traficului. Datele tale personale pot fi trimise catre forurile guvernamentale sau instantele judecatoresti in cazul in care exista un temei legal pentru aceasta.
5. Link-uri catre alte website-uri. Este posibil ca in paginile magazinului nostru online sa existe link-uri catre diferite alte site-uri sau retele sociale asupra carora compania nostra nu are niciun control sau influenta.
6. Cum sunt protejate datele mele. Datele tale sunt tinute pe servere securizate, protejate cu ajutorul softurilor antivirus si firewall. Am implementat atat din puct de vedere tehnic cat si la nivel organizational solutii si proceduri pentru ca datele tale sa fie pastrate in siguranta si sa ramana confidentiale.
7. Care sunt drepturile tale. Chiar daca initial ti-ai dat acordul pentru prelucrarea datelor tale, acest acord poate fi retras in orice moment pentru anumite date sau pentru toate (cu respectarea legii si a timpului de stocare). Pentru datele pentru care nu exista obiectiuni in a fi procesate ele se considera de drept procesabile.
8. Transferul datelor in afara UE. Datele colectate de magazinul online sunt gazduite pe servere aflate la Hetzner (https://www.hetzner.de/) si sunt localizate in Frankfurt Germania. In calitate de prestator de servicii european, Hetzner este supus si el normelor GDPR. Terții (Google, Facebook si altii care opereaza in UE) sunt obligați prin contract pentru a proteja și menține confidențialitatea datelor tale și să le utilizeze exclusiv pentru scopurile pentru care le oferim.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.