Alergie la detergenti, simptome la copii si adulti

Alergiile la detergenți sunt relativ des întâlnite, în special în cazul lenjeriilor la care s-a folosit înălbitor, al rufelor tratate cu balsam foarte parfumat ori al intensificatorilor de culoare. Multe persoane pot folosi un anumit produs chimic ani de zile fără a avea vreo problemă vizibilă, iar apoi să aibă simptome de alergie de care nu mai pot scăpa.

Alergie la detergent, balsam sau înălbitor. Tratamentul pentru astfel de alergii implică alegerea detergenților ecologici, BIO.

Alergiile pot apărea în urma contactului direct dintre piele și detergenții de rufe sau reziduurile de săpun rămase pe haine sau așternuturi. Faptul că pacienții pot suferi reacții alergice la multe ingrediente din produsele de curățenie face ca stabilirea diagnosticului să fie dificilă. Reacțiile adverse apar adesea în urma contactului cu parfumuri, substanțe abrazive, compuși de albire și alte componente chimice ale detergentului.

Alergie la detergenți: mâncărimi, arsuri, iritații roșiatice sau înțepături

Dermatita este un termen cuprinzător ce definește iritația pielii, incluzând cauze variate, de la stresul general, la alergii și iritanți specifici ce intră în contact cu pielea. Uneori este nevoie de observație, eliminare treptată de substanțe și teste pe anumite porțiuni ale pielii pentru a afla tipul de iritație cutanată care are loc și cauza sa reală. Sunt destul de des întâlnite reacțiile alergice la detergenții de rufe.

Dermatita de contact

Simptomele dermatitei de contact pot varia de la pete ușoare, roșeață și uscare a pielii până la urticarie și inflamație, arsuri sau mâncărimi în absența rănilor vizibile, bășici purulente, durere accentuată și piele crăpată, închisă la culoare și scuamoasă. Dermatita de contact se împarte în cazuri cauzate de alergii reale grave dar și în cazuri provocate de expunere îndelungată la o substanță care a cauzat iritație cronică.

Detergenții clasici de rufe, înălbitorii, balsamurile de rufe fără calități și ingrediente bio, săpunurile care nu au clasificarea de natural, diferitele substanțe de curățare, luciu și alte chimicale sunt surse frecvente ale iritației cutanate și pot deteriora stratul uleios protector de la suprafața pielii, cauzând dermatita de contact, conform Cleveland Clinic.

Dermatita atopică sau eczema

Mai ales dacă mâncărimile și iritațiile apar la copiii mici, problema poate fi eczema determinată de dermatita atopică. Eczema în sine nu este o alergie, dar pielea este hipersensibilă la mai multe substanțe, astfel că afecțiunea poate fi declanșată de alergii. Aproximativ 10 la sută dintre copii dezvoltă eczemă. Predispoziția este genetică și mai puternică în familiile în care sunt întâlnite „febra fânului” și astmul. Copiii mici și foarte mici care suferă de eczemă prezintă de cele mai multe ori mâncărimi, piele roșie, uscată și mici umflături pe scalp, frunte și obraji. Iritația se poate răspândi pe tot corpul, pe brațe și pe picioare, apărând și leziuni deschise. Simptomele apar și dispar de-a lungul timpului, fiind declanșate de expunerea la praf, polen, mucegai, resturi de animale, piele uscată sau aer uscat de iarnă și de asemenea, de detergenți, săpunuri și alte substanțe dure.

Detergenții pot conține zeci de ingrediente, multe dintre ele declanșând reacții alergice la anumite persoane. Potrivit American Academy of Dermatology, parfumurile, coloranții și conservanții provoacă majoritatea reacțiilor. Alte ingrediente cu potențial alergenic sunt amoniacul, substanțele rezultate în urma distilării petrolului, polimerii și surfactanții sintetici. Unii pacienți pot prezenta și simptome de alergie precum senzația de arsură sau înțepătură.

Simptome inflamatorii

Zona cu piele iritată ar putea, mai apoi, să se umfle, apărând căldura locală, roșeața și intensificarea iritației. Pe măsură ce inflamația se răspândește, simptomele alergiei se pot dezvolta în alte zone de contact. Poate fi dificil pentru pacienți să precizeze clar momentul în care s-au expus la alergeni, din moment ce reziduurile de detergent pot rămâne impregnate în haine, iar acestea sunt păstrate în dulap pentru perioade mari de timp.

Pentru a scăpa de alergii, mâncărime, roșeață, bubițe și alte simptome de alergii, putem încerca detergenți și balsam BIO, ECO. Disponibil în site www.proDietaBio.ro
Pentru a scăpa de alergii, mâncărime, roșeață, bubițe și alte simptome de alergii, putem încerca detergenți și balsam BIO, ECO. Disponibil în site www.proDietaBio.ro

După cum susține University of Maryland Medical Center, anumite ingrediente, precum înălbitorii, cauzează reacții alergice doar atunci când intră în contact cu pielea care este, ulterior, expusă la soare. Acest lucru poate duce la mai multe simptome de iritație, inclusiv urticarie sau bășici. Bășicile cu lichid se golesc în cele din urmă, uneori prin eruperea pielii și formarea unei cruste deasupra.

Această situație este întâlnită des la turiștii din zonele marine. Cearceafurile albe din hoteluri și pensiuni sunt tratate cu înălbitori chimici iar mici reziduuri rămân pe pielea care apoi este expusă îndelung la soare. De multe ori turiștii dau vina pe razele solare pentru iritații dar de vină pot fi detergenții fără calități bio din lenjeriile albe din unitățile de cazare! Atenție în special în cazul copiilor mici. Dacă puteți include în bagaje propriile dvs lenjerii spălate anterior cu detergenți bio, naturali, atunci potențialele alergii vor fi evitate!

Conjunctivita alergică

De asemenea, ochii roșii, însoțiți de senzație de mâncărime și înțepături, pot afecta pacienții alergici, sensibili la ingredientele din detergenți. Manevrarea detergenților de rufe cauzează apariția simptomelor pe pielea mâinilor, în timp ce contactul cu ochii declanșează conjunctivita alergică, sau simptomele de alergie oculară.
Detergenții lichizi sau diluați pot sări și ajunge de pe mâini la ochi. Pacienții sensibili pot avea reacții alergice la ochi sau față în urma contactului cu reziduurile de săpun de pe prosoape sau fețe de pernă. Cleveland Clinic susține că iritația membranei mucoase a ochiului crește producția de lichid, rezultând lacrimile excesive, un alt simptom de conjunctivită.

Detergenții nu conțin doar un singur compus chimic; aceștia sunt un amestec complex de ingrediente, fiecare având un scop specific. Deși ingredientele din detergenții de vase diferă de cele din detergenții de rufe, componentele tuturor detergenților au aceleași funcții. Unele ingrediente curăță activ, în timp ce altele îndepărtează pete sau tratează apa de spălat pentru a îmbunătăți acțiunea de curățare. Înțelegerea mecanismelor exacte prin care funcționează mai multe ingrediente necesită cunoștințe aprofundate de chimie și biologie. Pe de altă parte, înțelegerea rolurilor ingredientelor necesită doar dorința de a învăța.

Ce sunt surfactanții

Surfactanții sunt asemănători din punct de vedere chimic cu săpunurile, diferența principală fiind aceea că detergenții sunt produși sintetic, în timp ce săpunurile sunt preparate din produse naturale, în special, prin saponificarea grăsimilor și uleiurilor. Astfel, surfactanții reprezintă principalul agent de curățare din detergenți. Chimiștii au creat peste o mie de surfactanți diferiți, care intră într-una dintre cele trei categorii: anionici, care sunt încărcați negativ, cationici, care sunt încărcați pozitiv, și neionici, care nu prezintă nicio încărcătură. Detergenții de rufe conțin de obicei sufactanți anionici precum lauril sulfat de sodiu, sau LSS. Cel mai frecvent, surfactanții cationici și neionici sunt utilizați în șampoane și, respectiv, în detergenți de vase.

Spray anti acarieni: produs BIO cu ingrediente naturale.
Spray ANTI ACARIENI: produs BIO cu ingrediente naturale. Vezi pret, mod de livrare si mai multe detalii de utilizare.

Fosfați

Prezența cationilor de apă dură, mai ales magneziu și calciu, reduce în mare măsură eficiența de curățare a surfactanților. Ionii de apă dură sunt încărcați pozitiv și se leagă de moleculele de surfactant încărcat negativ, făcându-le inactive. De aceea, producătorii de detergenți încorporează fosfați în formulele detergenților. Aceștia dedurizează apa care se leagă de ionii din apa dură, astfel încât să nu interfereze cu surfactanții. Mulți detergenți de rufe conțineau tripolifosfat de sodiu, sau TPP, drept constructor. Totuși, fosfații cauzează probleme grave de mediu și au fost interziși de către guvernul Statelor Unite în 1993. Acum, cei mai utilizați constructori sunt carbonatul de sodiu, silicatul de sodiu și boraxul, cunoscut și ca tetraborat de sodiu. Chiar și așa, mulți detergenți de vase încă mai conțin TPP.

Agenți de albire

Detergenții care conțin înălbitor „fără clor” sau „sigur pentru culori” au probabil percarbonat de sodiu sau perborat de sodiu. În apă caldă, acești compuși se descompun, eliberând peroxid de hidrogen, un agent blând de albire. Spre deosebire de hipocloritul de sodiu prezent în înălbitorul pe bază de clor, peroxidul de hidrogen nu are capacitatea de oxidare suficientă pentru a îndepărta culoarea de pe țesăturile vopsite.

Enzime

Majoritatea petelor de pe haine și vase au o solubilitate foarte slabă în apă. Enzimele, care sunt proteine ce se descompun în mai mulți compuși chimici, facilitează în mare măsură procesul de curățare, transformând compușii insolubili, precum grăsimile, uleiurile și amidonul, în substanțe solubile în apă. Enzimele din detergenți sunt ușor de recunoscut prin sufixul „-ază” atașat denumirii lor. Prefixul denumirii oferă de obicei un indiciu referitor la tipurile de compuși pe care îi descompun. Lipaza, de exemplu, distruge lipidele, inclusiv grăsimile, unsorile și uleiurile. Proteaza diluează petele pe bază de proteine, precum cele de sânge. Amilaza descompune amidonul. Nu toți detergenții conțin enzime, iar aceia care le au pot conține între una până la patru enzime diferite.

Materiale adiționale

Materialele adiționale, după cum însuși numele lor sugerează, adaugă pur și simplu volum produsului detergent. În cazul detergentului pudră, cel mai frecvent utilizat material adițional este sulfatul de sodiu, în timp ce detergenții lichizi conțin de obicei apă și/sau alcool. Răspândirea detergenților „2X”, „3X” și „HE” a rezultat în mare parte în urma presiunii puse de organizațiile de mediu asupra producătorilor de detergent pentru a fabrica detergenți mai concentrați și reduce excesul de ambalaje.

Cum tratăm alergiile cauzate de detergenți

Detergent BIO economic pentru rufe colorate, ideal pentru familii cu copii sau persoane care adopta un trai natural. Cantitatea este suficientă pentru 38 de spălări, bazat pe extract din nuci de săpun, 100% Biodegradabil. Atât pentru spălarea manuală cât și pentru cea la mașina de spălat automata.
Detergent BIO economic pentru rufe colorate, ideal pentru familii cu copii sau persoane care adopta un trai natural. Cantitatea este suficientă pentru 38 de spălări, bazat pe extract din nuci de săpun, 100% Biodegradabil. Atât pentru spălarea manuală cât și pentru cea la mașina de spălat automata. Vezi mai multe detalii.

În cazul dermatitei de contact, evitarea detergentului suspect sau a altei substanțe alergenice sau iritante cere de obicei măsuri imediate. Vă pot fi prescrise cortizonul oral și cremele pe bază de cortizon. Totodată, poate fi de ajutor utilizarea săpunurilor blânde și a cremei sau loțiunii de mâini. Aceste tratamente pot fi prescrise și pentru dermatita atopică, alături de antihistaminice, loțiuni, creme și băi de ovăz împotriva mâncărimii; consultați medicul înainte de a-i administra copilului orice tratament preparat în casă. Tăiați scurt unghiile copiilor pentru a evita scărpinatul, faceți-le băi scurte și reci, mențineți pielea acestora bine hidratată cu loțiuni și evitați întreaga listă de posibili agenți declanșatori pentru a încuraja vindecarea.

Remedii NATURALE pentru alergii. Mix Aler este un supliment alimentar care ajută la tratamentul naturist al simptomelor proceselor alergice, cum ar fi rinita alergică sezonieră sau perenă asociată sau nu cu conjunctivita alergică (precum nasul iritat, ochii lăcrimând, strănutul), urticarie cronică și dermatită alergică.
Remedii NATURALE pentru alergii. Mix Aler este un supliment alimentar care ajută la tratamentul naturist al simptomelor proceselor alergice, cum ar fi rinita alergică sezonieră sau perenă asociată sau nu cu conjunctivita alergică (precum nasul iritat, ochii lăcrimând, strănutul), urticarie cronică și dermatită alergică. Detalii în site www.proDietaBio.ro
Tinctura din părți aeriene din planta curry, fumariță, propolis, rozmarin, ienupăr, coacăze negre și fag ”învață” sistemul imunitar să acționeze corect!

Scrie un raspuns: