Acidul uric este produs în mod natural de organism dar excesul poate cauza probleme de sănătate, în special probleme ale rinichilor și gută. Tratamentul naturist pentru acid uric mărit implică regim alimentar special, suplimente naturiste (precum suplimentele capsule din plante medicinale) și o schimbare în stilul de viață. Consultați medicul pentru probleme dvs de sănătate.

Dacă doriți să consumați alimente fără acid uric în cadrul unui regim alimentar echilibrat, căutați mai exact alimente fără purine sau cu un nivel mic al acestora. Organismul creează acid uric în timpul procesării compușilor chimici numiți purine (purini), care se găsesc în mod natural în organism și într-o gamă largă de alimente. Deși majoritatea acidului uric se dizolvă în sânge și se excretă sub formă de urină, nivelurile excesive de acid uric pot provoca probleme de sănătate, în special guta. Alimentele bogate în purine cresc nivelul de acid uric din sânge și, prin urmare, sunt cunoscute și ca alimente cu acid uric ridicat.
Ce este acidul uric?
Acidul uric este un compus heterociclic format din carbon, azot, oxigen și hidrogen cu formula C5H4N4O3. Este un acid organic care constituie produsul final de metabolizare a nucleoproteinelor iar sărurile sale se numesc urați. Compusul este prezent în urină și este rezultatul degradării bazelor azotate purinice din acizii nucleici (ADN și ARN) din organism.
În cazul persoanelor sănătoase, rinichii mențin uricemia (procentajul sangvin de acid uric) în limite normale. Există însă și cazuri în care eliminarea renală a acidului uric este insuficientă sau producerea sa este excesivă, ceea ce determină hiperuricemie (procente anormal de ridicate de acid uric în sânge). În astfel de situații de acid uric mărit, trebuie să știm că acesta tinde să precipite sub forma de cristale, ceea ce poate declanșa crize de gută (cristalele de acid uric se depozitează în articulațiile persoanelor care suferă de gută) sau probleme de sănătate, precum diabet și la formarea pietrelor la rinichi.
Acidul uric este transportat în mod normal în sânge, trecut prin rinichi și excretat în urină. Hiperuricemia sau nivelurile ridicate de acid uric apar atunci când excesul de acid uric se concentrează în sânge. Mai mulți factori contribuie la dezvoltarea acidului uric ridicat, cum ar fi nivelurile ridicate de compuși care conțin azot sau purine, care se acumulează mai repede decât pot fi eliminați, rinichi care funcționează prost și condiții medicale preexistente.
Simptomele hiperuricemiei includ oboseala, inflamația articulațiilor, cum ar fi guta, sau formarea de pietre la rinichi. Regimul alimentar este important iar schimbările în dieta zilnică pot ajuta la vindecarea acidului uric ridicat. Cu toate acestea, în cazul simptomelor grave, consultați medicul pentru a determina cel mai bun tratament pentru cauza principală a hiperuricemiei.
Cum scădem nivelul de acid uric? Tratament naturist.
Pasul 1
Beți mai multă apă și mai puțin cafea, produse cu cofeină sau alcool. Concentrațiile mari de acid uric pot rezulta din utilizarea excesivă a alcoolului și a cofeinei. Alcoolul și cofeina promovează producția de purină, care contribuie la creșterea acidului uric în sânge. The US National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse recomandă să bem multă apă pentru a curăța acidul uric și a preveni formarea de pietre cu acid uric.
Pasul 2

Mâncați mai puțină carne pentru că aceasta conține o cantitate mare de purine. Purinele sunt substanțe naturale găsite în alimente, care se descompun în organism pentru a forma acid uric. Organele de animale, heringul, sardinele, hamsiile, șunca și sparanghelul sunt în mod special abundente în purine. Evitați aceste alimente sau excludeți-le din regimul dvs alimentar. Citiți lista alimentelor cu conținut mare de purine (care determină acid uric mărit) și aveți grijă să nu consumați aceste alimente în cantitate mare în regimul dvs alimentar zilnic.
Pasul 3
Puteți opta pentru suplimente nutritive naturale precum extractul lichid (suc) de pătrunjel. Acesta este un bun diuretic și stimulează digestia. Nu trebuie consumate cantități mari, ci numai câte 10 ml pe două ori pe zi. Extractul lichid de pătrunjel se obține prin simpla presare la rece a plantelor cu rădăcină și nu trebuie să fie amestecat nu alcool, zahăr sau conservanți. Alegeți exclusiv produse naturale. Sucul de pătrunjel poate ajuta la dizolvarea calculilor renali și la scăderea acidului uric și creatininei.

Numele latin al pătrunjelului este Petroselinum crispum și vine de fapt din limba greacă, unde “petros” înseamnă piatrăși “selinon” înseamnă țelină. Grecii antici considerau pătrunjelul ca fiind un fel de țelină de stâncă. Aceștia foloseau pătrunjelul atât ca aliment, cât și ca plantă medicinală.
Pătrunjelul este, așadar, un foarte bun diuretic și depurativ (poate ajuta la eliminarea acidul uric), antiinflamator articular și antioxidant. Luteolina conținută de pătrunjel previne și poate combate inflamarea articulațiilor.
Pasul 4
Este recomandat să aveți un regim alimentar sărac în sodiu și alimente procesate industrial. Citiți etichetele atunci când cumpărați alimente ambalate pentru a vedea nivelul de sodiu. Sarea este pe bază de sodiu, iar consumul excesiv de sodiu duce la creșterea acidului uric și a oxalatului, ceea ce duce la formarea de pietre la rinichi. Dacă urmați un regim alimentar sărac în sodiu și carne (citiți despre dieta DASH) veți putea remarca faptul că aveți posibilitatea de a reduce sau de a preveni nivelurile ridicate de acid uric. Dieta DASH este recomandată de nutriționiști în special pentru scăderea tensiunii arteriale și promovează scăderea sodiului și consumul alimentelor proaspete pentru a preveni acumularea purinică.
