Zaharul: calorii si eventuale probleme de sanatate

Zahărul are multe calorii și nu aduce deloc beneficii sănătății, ba chiar este nociv. Este recomandat eritritolul, numit și zahăr fără calorii. Alți îndulcitori naturali recomandați sunt xilitolul din mesteacăn și stevia din planta cu același nume.

Zahărul are 400 calorii / 100 gr iar o linguriță rasă de zahăr are circa 4 gr, deci 16 calorii. Veți regăsi mai jos în acest articol și o listă cu alimente și băuturi și câte lingurițe de zahăr conțin ele dar și soluții de îndulcire 100% naturală, cu și fără calorii. Dar nu numai caloriile sunt problema în privința zahărului, ci eventualele complicații pentru sănătate și riscurile asociate.

Cum evităm zahărul. Acestea poate fi adăugat de industria alimentară acolo unde nici nu ne așteptăm!
Îndulcitori naturali recomandați în loc de zahăr sunt: eritritol, xilitol, stevia. Mierea de albine este recomandată în varianta RAW, crudă, adică bogată în enzime și proprietăți nutritive. Mierea de albine pasteurizată din comerț are mare parte dintre proprietățile nutritive anulate prin pasteurizare.

În societatea modernă şi în secolul vitezei, poate fi dificil să menţineţi un echilibru sănătos al nutrienţilor în alimentaţie. Zahărul este unul dintre aceşti nutrienţi greu de menținut la un nivel optim în echilibrul alimentar zilnic. Consumul excesiv de zahăr creşte riscul multor probleme de sănătate, inclusiv celor dentare sau de tipul obezităţii şi diabetului de tip 2.

“Zahărul adăugat în mesele noastre zilnice nu aduce nici un fel de beneficii sănătății. Foarte multe alimente conțin zahăr în mod natural (fructele, laptele, legumele) și nu este nevoie să adăugăm zahăr. O facem doar pentru plăcerea noastră dar nu trebuie să uităm că acest lucru ne costă calorii multe. Iar când vine vorba de calorii, ar trebui să gândim acest aspect ca și în cazul banilor: cât ne permitem? Dacă atunci când facem cumpărături ținem cont și de costuri și cât ne permitem să cheltuim, tot așa este și în cazul caloriilor. În funcție de vârstă, sex, greutate actuală și de cât sport facem, trebuie să ne gândim dacă ne putem permite din punct de vedere al caloriilor să mâncăm un aliment sau altul. Iar zahărul sau grăsimile ne costă mult. Dacă depășim bugetul, ne îngrășăm, e simplu!” spune Elena Roșu, tehnician Nutriționist.

Ce este zahărul? Este zahărul nociv pentru sănătate și de ce?

Zahărul este un carbohidrat simplu care aparţine clasei substanţelor chimice cu efect de îndulcire. Se găseşte sub multe forme diferite. Cele trei tipuri principale de zahăr sunt zaharoza, lactoza şi fructoza.
Deşi celulele corpuui nostru au nevoie de zahăr (glucoză) pentru a supravieţui, consumul în exces poate cauza multe probleme diferite de sănătate.

Avem nevoie de zahăr conținut în mod natural de fructe, legume și lapte, dar NU AVEM NEVOIE DE ZAHĂR ADĂUGAT!

Zahărul adăugat nu conţine niciun nutrient benefic, iar cel în exces contribuie la apariţia cariilor dentare, diabetului şi obezităţii.

American Heart Association (AHA) a precizat că zahărul adăugat „contribuie cu zero nutrienţi” şi reprezintă doar calorii goale „care pot duce la acumularea kilogramelor în plus sau chiar la obezitate, alterând aşadar sănătatea inimii”.
Este vital pentru sănătatea fiecăruia să se conştientizeze existenţa conţinutului de zahăr adăugat în alimentele şi în băuturile pe care le consumă, mai ales în ziua de azi, când tot mai multe produse au zahăr adăugat în ele.

În luna martie 2015, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat câteva ghiduri ce recomandă adulţilor şi copiilor deopotrivă să scadă consumul de zaharuri libere la mai puţin de 10% din aportul total de energie, iar la sub 5% pentru a obţine mai multe beneficii pentru sănătate.
Termenul de zaharuri libere se referă la glucoza, fructoza şi zaharoza adăugate în alimente şi băuturi, precum şi la zaharurile prezente în mod natural în siropuri, miere şi suc de fructe. Termenul nu se aplică zaharurilor ce se găsesc în mod natural în fructele proaspete, legume sau lapte, având în vedere că până acum nu există nicio dovadă care să asocieze consumul acestor zaharuri cu efectele adverse.

Conţinutul de zahăr din alimente şi băuturi obişnuite

Pentru a menţine sub control nivelul de zahăr, vă este de folos să ştiţi cât de mult zahăr există în alimentele pe care le consumaţi. Veţi regăsi mai jos o listă ce prezintă conţinutul de zahăr din multe alimente consumate zilnic, atât procesate, cât şi naturale.

Pentru a vă ajuta să urmăriţi cât de mult zahăr consumaţi, am alcătuit o listă cu o parte din alimentele şi băuturile care sunt de obicei consumate de-a lungul unei zile, alături de conţinutul lor de zahăr. Este posibil ca o parte dintre acestea să vă surprindă:

Cât de mult zahăr există într-o ciocolată?

Ciocolată Snickers (52,7 g): 6.75 linguriţe de zahăr
Ciocolată cu lapte (44 g): 5,75 linguriţe de zahăr
Ciocolată Milky Way (58 g): 8,75 linguriţe de zahăr

Cât de mult zahăr conţin băuturile răcoritoare?

Adesea, băuturile răcoritoare conţin cantităţi mari de zahăr.
Coca-cola (o doză): 8,25 linguriţe de zahăr
Pepsi cola (o doză): 8,75 linguriţe de zahăr
Red Bull (o doză): 6,9 linguriţe de zahăr
Sprite (o doză): 8,25 linguriţe de zahăr
Mountain Dew (o doză): 11,5 linguriţe de zahăr
Un studiu publicat în Circulation, revistă ce aparţine American Heart Association, a identificat o legătură între consumul a mai mult de o băutură răcoritoare pe zi cu riscul crescut de a dezvolta boli de inimă şi diabet.

Cât de mult zahăr există în cerealele pentru micul dejun?

*(per 100 grame)
Cheerios: 1 linguriţă de zahăr
Corn Flakes: 2,4 linguriţe de zahăr
Raisin Bran: 7,75 linguriţe de zahăr
Rice Krispies: 2,5 linguriţe de zahăr
În luna iunie 2012, cercetătorii de la Yale Rudd Center for Food Policy & Obesity au arătat că deşi cerealele pentru copii au devenit mai hrănitoare, companiile care produc cereale (precum Kellogg, General Mills şi Post) şi-au crescut considerabil cheltuielile pe publicitate. Promovarea cerealelor pentru copii a crescut cu 34% între anii 2008 şi 2011.

Marlene Schwartz, director adjunct la Rudd Center a declarat:
„În vreme ce companiile care produc cereale au realizat mici îmbunătăţiri nutriţionale ale cerealelor destinate copiilor, aceste produse sunt încă mult mai rele decât cele destinate adulţilor. Acestea conţin cu 56% mai mult zahăr, conţinutul de fibre este redus la jumătate, iar cel de sare este mai mare cu 50%. Companiile ştiu cum să producă sortimente de cereale gustoase care nu sunt pline de zahăr şi sare. De ce nu vor să vină în ajutorul părinţilor şi să le comercializeze şi pentru copii?”

Cât de mult zahăr conţin fructele?

„Zaharurile adăugate” sunt diferite de cele naturale ce se găsesc în fructe sau lapte. Fructele conţin fructoză, un tip de zahăr natural. Fructele proaspete nu conţin „zaharuri adăugate”, însă puteţi observa mai jos nivelul lor de zahăr, de la o linguriţă la 100 grame de merişoare, la 4 linguriţe în cazul strugurilor.
*per 100 grame
Banane: echivalentul a 3 linguriţe de zahăr
Mere: echivalentul a  2,6 linguriţe de zahăr
Ananas: echivalentul a  2,5 linguriţe de zahăr
Struguri: echivalentul a  4 linguriţe de zahăr
Lămâi: echivalentul a  0,6 linguriţe de zahăr
Kiwi: echivalentul a  2,3 linguriţe de zahăr
Caise: echivalentul a  2,3 linguriţe de zahăr
Căpşuni: echivalentul a – 1,3 linguriţe de zahăr
Zmeură: echivalentul a  1 linguriţă de zahăr
Afine: echivalentul a  1,7 linguriţe de zahăr
Merişoare: echivalentul a  1 linguriţă de zahăr
Roşii: echivalentul a  0,7 linguriţe de zahăr.

Cât de mult zahăr conţin torturile şi deserturile?

Tort de morcovi (1 felie medie): 3 linguriţe de zahăr
Spumă de ciocolată (1 porţie medie): 3 linguriţe de zahăr
Gogoaşă (1 gogoaşă cu gem): 3,5 linguriţe de zahăr
Plăcintă cu fructe (1 porţie medie): 3,5 linguriţe de zahăr
Tort de fructe (1 felie medie): 5 linguriţe de zahăr
Brioşă (o brioşă cu bucăţele de ciocolată): 4,75 linguriţe de zahăr
Îngheţată (1 cupă): 3 linguriţe de zahăr

De ce ar trebui să vă monitorizaţi aportul de zahăr?

American Heart Association a atenţionat oamenii să elimine din aportul de zahăr adăugat deoarece există dovezi care arată că acesta poate cauza următoarele boli:
Obezitate. Oamenii de ştiinţă de la Medical Research Council au descoperit că un consum excesiv de zahăr este asociat cu obezitatea.
Hipertensiune arterială. O dietă bogată în fructoză creşte tensiunea arterială la bărbaţi, potrivit cercetărilor raportate la cea de-a 63-a Conferinţă dedicată Cercetărilor asupra Hipertensiunii Arteriale organizată de către American Heart Association.
Boli de inimă. Cercetătorii de la Emory University School of Medicine şi de la US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au descoperit că persoanele care consumă cantităţi mai mari de zahăr adăugat sunt mai predispuse factorilor de risc specifici bolilor de inimă.
Diabetul de tip 2. O cercetare coordonată la University of California-San Francisco indică faptul că aportul de zahăr poate fi legat în mod direct de diabetul de tip 2.

Am înțeles: zahărul nu este bun. Există variante 100 % naturale pentru îndulcirea alimentelor în mod sănătos?

Da, există variante de îndulcire 100% naturală a alimentelor noastre, unele dintre acestea bogate în calorii iar altele non-calorice.

  • Dulce NON CALORIC: Stevia, Xilitol, Eritritol.

Stevia (îndulcitor ce provine din frunzele plantei cu acelși nume) nu este același lucru cu ștevia noastră românească! Stevia rebaudiana este o plantă medicinală cu un gust dulce natural, ușor diferit totuși de cel al zahărului. Stevia este un îndulcitor natural recomandat celor care vor să slăbească sau să aibă un stil de viață sănătos înlocuind zahărul, zaharina sau alți îndulcitori naturali calorici sau artificiali. Aceasta reprezintă îndulcitorul natural ideal pentru diabetici și pentru aceia aflați la dietă de slăbire. Comprimatele sunt ideale la îndulcirea ceaiului sau a cafelei. Stevia este autorizată încă din anul din 2011 în UE și este folosită în toată Europa și SUA. Pe mesele cafenelelor, vom regăsi alături de zahăr alb și brun și pliculețe de stevia.

Xilitolul este zahăr 100% natural extras din mesteacăn. Are proprietăți nutritive superioare zahărului standard și cu 40% mai puține calorii decât zahărul.

Eritritolul este și el un înlocuitor natural de zahăr. Este numit și zahăr fără calorii. Este un tip de zahăr natural care se regăsește și în fructe (ex. pere, pepene, struguri). Eritritolul seamănă la aspect și la gust cu zahărul din sefclă, dar fără caloriile și efectele secundare ale acestuia.

Este aproape lipsit de calorii și de aceea poate deveni cel mai recomandat îndulcitor pentru cei care au diabet, țin diete sau fac sport și doresc să evite îngrășarea. Indexul glicemic al eritritolului este chiar mai mic decât al altor tipuri de zahăr, inclusiv al xilitului (Xilitol). În multe prospecte este descris ca având index glicemic 0. Nu are efect asupra producerii insulinei. Astfel, eritritolul poate fi consumat fără grijă și de diabetici. Nu are efect de balonare.

Spre deosebire de zahărul standard, eritritolul nu produce carii dentare. Mai mult decât atât, cercetările au concluzionat că protejeaza chiar mai bine dantura decât xilitolul. Puterea de îndulcire a eritritolului este de 60 până la 80% din cea a zahărului normal. Eritritolul are gust racoros si dulce și poate fi folosit inclusiv în rețete la cuptor. Pana la 160°C își păstreaza proprietățile. Poate fi combinat ușor cu alți îndulcitori.

Eritritol este disponibil la preț optim în magazin ProDietaMagazin.ro

Mierea de albine este un înlocuitor natural al zahărului, dar are mai multe calorii decât acesta. Mierea este un dizaharid cu o compoziție similară cu cea a zaharului din punct de vedere al moleculelor de glucoză și fructoză. În structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, dar în cazul mierii acestea sunt libere, ceea ce înseamnă că organismul nostru le absoarbe fără să depună un efort energetic. Mierea este așadar un aliment cu o putere de îndulcire mai mare decât a zahărului, cu un indice glicemic mai mare (105 față de 90 pentru zahăr) și care declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai mult. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să mai consumăm miere, ci doar că trebuie să aplicăm principiul moderației și în cazul acestui aliment.

Siropul de arțar, de agave, de tapioca (manioc), de orez, melasa, zahărul brun, cel nerafinat, demerara sau zahărul de cocos: in site-ul  prodietaBio.ro regăsiți mai multe opțiuni naturale de îndulcire a alimentelor, cu dar mai ales fără calorii.

1 comentariu

Scrie un raspuns: