Vitamina B5

Vitamina B5Vitamina B5 obtinuta din alimente ajuta la conversia carbohidratilor si a grasimilor in energie. Vitamina B 5 imbunatateste capacitatea noastra de a raspunde la stres, prin sprijinirea glandele suprarenale. In plus, vitamina B 5 asigura o productie adecvata de grasimi sanatoase in celule. Vitamina B 5 este cel mai frecvent numita acid pantotenic. Numele vitaminei provine din cuvantul grecesc pantos care inseamna “peste tot”. Numele vitaminei B 5 reflecta prezenta sa aproape oriunde in natura – respectiv in aproape toate tipurile de alimente. In forma sa metabolic activa, vitamina B5 este asociata cu un alte molecule mici care au si sulf pentru a forma coenzima A. Aceasta conversie permite vitaminei B5 sa participe la o mare varietate de reactii chimice.

Urmatoarele simptome pot indica o carenta de vitamina B5 si, implicit, necesitatea suplimentarii acesteia:

 • Oboseala;
 • Tulburari de concentrare;
 • Senzatii de slabiciune;
 • Amorteli, furnicaturi si senzatii de arsura sau dureri la nivelul picioarelor.

Ciupercile sunt o excelenta sursa alimentara de vitamina B5; la fel si conopida. Alte surse bune de vitamina B5 sunt broccoli, varza creata, semintele de floarea-soarelui, rosiile, capsunile, iaurtul, ouale, zaharul sau porumbul.

Vitamina B5 ajuta la obtinerea de energie din glucide si grasimi

Atunci cand o gasim in forma de coenzima A, vitamina B5 joaca un rol esential in eliberarea de energie din zaharuri, amidon si grasimi. Cea mai mare productie de energie are loc in “fabrica de energie” din fiecare celula numita mitocondrie. Cresterea valorilor de vitamina B5 in sange la alergatorii de maraton, de exemplu, a facut sa creasca interesul pentru aceasta vitamina ca fiind un potential ajutor in antrenamentele fizice, unde sustinerea energetica a mitocondriei este critica. Stim ca vitamina B5, in forma sa de coenzima A, este importanta pentru eliberarea energiei stocate sub forma de grasime, dar este bine sa stim ca este la fel de importanta si pentru crearea de grasime. Doua tipuri importante de grasimi – acizii grasi si colesterolul – necesita pentru sinteza lor vitamina B5 sub forma de coenzima A.

Care sunt simptomele de deficit de vitamina B5?

Pentru ca vitamina B5 este necesara pentru eliberarea de energie din glucide si grasimi, lipsa ei este adesea legata de simptomele de oboseala, apatie si senzatii de slabiciune. Un simptom rar de deficit de B5 se numeste “sindromul picioarelor ce ard “. Acesta implica o senzatie de amorteala, arsura si furnicaturi impreuna cu dureri la nivelul picioarelor si a fost atribuit deficitului de B5. In timp ce alte vitamine B (cum ar fi B1 si B3) ajuta numai la reducerea simptomelor sindromului de arsura a picioarelor, B5 este necesara pentru a pune capat cu totul senzatiei de arsura. Aceasta boala este rara dar subliniaza interdependenta intre vitaminele B si este motivul pentru care multi cercetatori cred ca simptomele de deficit de B5 sunt in primul rand simptomele de deficit ale intregului complex de vitamine B. Atunci cand luam suplimente de vitamina B5 trebuie sa avem grija ca dozele sa nu fie mai mari de 2 grame pe zi pentru ca aportul sporit de vitamina B5 poate provoca diaree usoara. Doze mult mai mici din acest vitamina (in intervalul a 500 mg) au fost utilizate pentru a trata constipatia.

Gatitul, procesarea sau depozitarea pot afecta Vitamina B5?

Acidul pantotenic, vitamina B5, este relativ instabil in produsele alimentare si poate fi pierdut in proportie destul de mare prin gatit, congelare, prelucrare sau diverse procesari comerciale. Cercetarile privind alimentele congelate au aratat o pierdere de 21-70% pentru vitamina B5 in produsele de origine animala (cum ar fi carnea) si pierderi similare pentru boabele prelucrate (cum ar fi boabe de cereale) si legumele conservate. Fructele si sucurile de fructe pierd intre 7-50% din vitamina B5 lor in timpul prelucrarii si al ambalarii.

Ce factori conduc catre o deficienta de vitamina B5?

In plus fata de aportul dietetic sarac in vitamina B5, probleme digestive sunt factorul cel mai comun care contribuie la deficitul de B5. Legatura dintre digestie si deficienta de B5 are legatura cu forma de coenzima A a vitaminei (care este de obicei gasita in produsele alimentare). O digestie corecta este absolut necesara pentru a elibera vitamina B5 din acest formula de coenzima A (CoA) si pentru a permite sa fie absorbita in organism din intestinul subtire. Vitamina C pare sa contribuie la prevenirea deficientei B5. Studiile realizate pe animale arata ca vitamina B12, acidul folic si biotina sunt necesare pentru utilizarea corecta a vitaminei B5 in procesele biochimice ale organismului.

Vitamina B5 poate juca un rol in prevenirea si / sau tratarea anumitor boli precum:

 • Insuficienta suprarenala;
 • Sindromul de “arsuri ale picioarelor”;
 • Cataracta;
 • Sindrom de oboseala cronica;
 • Oboseala generalizata;
 • Hiperlipidemia (niveluri ridicate de grasimi in sange);
 • Osteoartrita;
 • Poliartrita reumatoida.

Ce forme de vitamina B5 se gasesc in suplimentele alimentare?

Acidul pantotenic si calciul-D-pantotenat sunt formele cele mai comune in care vitamina B5 este disponibila ca supliment alimentar. O forma mai scumpa, numit pantetina, este de asemenea disponibila. Aceasta forma de vitamina implica adaugarea unei molecule mici ce contine sulf (numita cisteamina) in acidul pantotenic. Pentru ca adaugarea de aceasta molecula cu continut de sulf va avea loc de regula in organism, suplimentul nutritiv furnizeaza vitamina intr-o forma mai bioactiva.

Alimente care contin vitamina B5 (acid pantotenic)
Aliment Masura Cantitate (mg) Densitatea nutrientului
Ciuperci Crimini, crude 150 grame 2,13 12,3
Conopida, fiarta 1 cana 0,63 4,0
Broccoli gatit la aburi 1 cana 0,79 3,3
Varza creata, gatita 1 cana 0,39 2,4
Seminte de floarea-soarelui, crude 0.25 cana 2,43 2,1
Rosii 1 cana 0,44 2,1
Capsuni 1 cana 0,49 2,0
Grapefruit o jumatate din fruct 0,35 1,7
Iaurt, 1 cana 1,45 1,7
Oua fierte fiecare 0,62 1,6
Porumb fiert 1 cana 1,44 1,5

Deficientele de acid pantotenic sunt evidentiate ca afectand sistemul imunitar, in toate cazurile experimentate pe animale si subiecti umani, indicand astfel ca substanta nutritiva joaca de asemenea un rol si in sistemul nostru de aparare. S-a constatat ca unele persoane cu artrita reumatoida (o afectiune autoimunitara) au prezentat un nivel semnificativ mai scazut al acidului pantotenic din sange, decat persoanele care nu prezentau aceasta afectiune. Cu cat nivelul redus al acestei substante nutritive in sange este mai redus, cu atat apar simptome mai severe.

Acidul pantotenic este disponibil in doua forme: ca pantetina, o forma mai activa metabolic dar instabila si extrem de costisitoare si ca pantotenat de calciu, ce contine 92% acid pantotenic si 8% calciu.

4 Comentarii

Scrie un raspuns: