Vitamina B2

Vitamina B2Vitamina B2 ajuta la transformarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor in energie. Vitamina B2 este necesara pentru vindecarea si mentinerea unui tegument sanatos. In plus, juta organismul la echilibrarea aciditatii. Este importanta pentru par, unghii si ochi. Vitamina B2 mai este numita si riboflavina, nume care deriva de la culoarea sa (radacina acestui cuvânt fiind cuvântul latin “flavus” insemnând “galben”).

Semne ale deficitului de vitamina B2: senzatia de arsura si mancarime in jurul ochilor, incetosarea vederii, inflamatia limbii, craparea pielii la colturile gurii, cataracta, sensibilitate la lumina puternica, par gras si fara luciu, eczeme sau dermatite, unghii casante, buze crapate.

Vitamina B2 (riboflavina) este necesara in cantitati mai mari pentru persoanele care fac efort fizic!

Ce alimente contin vitamina B2?

Alimente care contin vitamina B2 in cantitate mare sunt ciupercile, ficatul de vitel, iaurtul, laptele de vaca sau spanacul.

Vitamina B2 poate fi distrusa de alcool, anticonceptionale, ceai, cafea, agenti alcalini (de exemplu praful de copt), dioxidul de sulf (conservant), gatirea sau procesarea alimentelor.

Multi Vitamine Complexul B. Anti Stress.
Multi Vitamine Complexul B. Anti Stress. Vezi pret, detalii, beneficii si mai multe optiuni in magazinul online prodietaplant.ro

Este interesant de stiut ca cele mai mari concentratii de riboflavina din organism apar in ficat, rinichi si inima. Concentratiile mari din ficat si rinichi reflecta rolul proeminent al vitaminei B2 in activitatea metabolica. Ficatul serveste ca punct central de procesare metabolica iar rinichii sunt responsabili pentru eliminarea de molecule care nu sunt necesare in organism. Concentratia mare de vitamina B2 in inima rezulta din necesitatea productiei de energie din oxigen. Utilizarea oxigenului de catre organism este critica pentru producerea de energie si a activitatii metabolice in ansamblu dar aduce cu sine un risc constant. Moleculele care contin oxigen pot fi foarte reactive si pot deteriora multe structuri din organism, precum membranele celulare, vasele de sânge si tesuturile comune. Glutationul, numit “proteina vietii” este o molecula responsabila pentru prevenirea daunelor ce pot fi produse de oxigen. Ca multe alte molecule “antioxidante”, glutationul trebuie sa fie in mod constant reciclat, iar aici intervine vitamina B2 care permite ca reciclarea sa aiba loc.

Ce factori interactioneaza negativ cu vitamina B2?

Caldura si aerul afecteaza foarte putin vitamina B2, dar lumina este un factor principal care dauneaza foarte mult acestei vitamine. Un studiu a urmarit fierberea taiteilor si s-a temonstrat ca nu impactul apei sau al temperaturii a determinat pierderea de vitamina B2 ci expunerea prelungita la lumina. Din acest motiv alimentele bogate in riboflavina ar trebui sa fie gatite in oale acoperite ori de câte ori este posibil si depozitate in recipiente opace. Fara expunerea prelungita la lumina, pierderea de riboflavina prin gatire si de depozitare este de obicei mai mica de 25%.

Fara a fi atat de dramatic precum in cazul vitaminei B1, alcoolismul scade insa considerabil absorbtia si functiile vitaminei B2 in organism. În cazul abuzului cronic de alcool este necesar un aport de 5-10 ori mai mare de vitamina B2 decat in mod obisnuit. Exercitiile fizice foarte intense duc la o crestere a nevoii organismului de B2. In special femeile ce se antreneaza pentru competitii de atletism au nevoie de 10 pana la 15 ori mai multa vitamina B2 pentru a a mentine o sanatate optima.

Aproape 70% din vitamina B2 ce se gaseste in faina de grâu integral este indepartata in timpul prelucrarii. Din acest motiv, incepând din anii 1940, guvernul SUA a inceput sa solicite o imbogatire cu riboflavina a fainei de grâu prelucrat. Datorita imbogatirii mentionate, faina de grâu ramâne principala sursa de vitamina B2 din dieta cetatenilor SUA. Persoanele care urmeaza diete ce presupun eliminarea sau evitarea alimentelor pe baza de grau pot prezenta un risc de deficit de riboflavina.

Vitamina B2 este de mare ajutor pentru vitamina B3. Cum asa? Una dintre caile utilizate de organism pentru a crea vitamina B3 (niacina) este aceea de conversie a aminoacidului triptofan. Acest proces de conversie se realizeaza cu ajutorul unei enzime numite mono kinurenina-oxigenaza si a vitaminei B2 (in forma sa FAD) care este necesara pentru ca aceasta enzima sa functioneze. Statusul vitaminei B2 este puternic afectat de aportul de vitamina B1. Aportul adecvat de vitamina B1 poate ajuta la cresterea nivelurilor de vitamina B2. Cu toate acestea, niveluri foarte ridicate ale aportului de vitamina B1 pot creste pierderea de vitamina B2 in urina. Alte elemente nutritive, in special fierul, zincul, acidul folic, vitamina B3 si vitamina B12 nu sunt pe deplin disponibile si asimilabile in organism fara un aport adecvat de riboflavina (B2).

Vitamina B2 poate juca un rol important in prevenirea si / sau tratarea a mai multe afectiuni printre care amintim:

  • Anemie;
  • Sindromul de tunel carpian;
  • Cataracta;
  • Migrena;
  • Rosacea;
  • Vaginita.
Alimente clasate ca fiind surse de calitate de vitamina B2 (riboflavina)
Aliment Masura Cantitate (mg) Densitatea nutrientului
Ciuperci Crimini crude 140 grame 0,69 23,4
Ficatei gatiti inabusit sau fierti 115 grame 2,20 12,4
Spanac fiert 1 cana 0,42 10,7
Salata verde Romaine 2 cesti 0,11 7,4
Sparanghel fiert 1 cana 0,23 5,6
Broccoli gatit la aburi 1 cana 0,18 4,4
Varza creata gatita 1 cana 0,10 3,7
Oua fierte fiecare 0,23 3,6
Iaurt cu continut scazut de grasime 1 cana 0,52 3,6
Lapte de vaca 2% 1 cana 0,40 3,5
Fasole verde fierta 1 cana 0,12 2,9
Telina cruda 1 cana 0,05 2,8
Varza fiarta 1 cana 0,08 2,6
Rosii 1 cana 0,09 2,5
Capsuni 1 cana 0,10 2,5
Conopida fierta 1 cana 0,06 2,2
Lapte de capra 1 cana 0,34 2,1
Zmeura 1 cana 0,12 2,1
Varza de Brussel fierta 1 cana 0,12 2,1
Mazare verde fierta 1 cana 0,24 1,9
Prune fiecare 0,06 1,8
Soia preparata 1 cana 0,49 1,7
Migdale prajite un sfert de cana 0,30 1,5
Muschi de vita fiert sau inabusit 115 grame 0,35 1,5

 

Complex Vitamine grupa B
Complex Vitamine grupa B: include toate B-urile! Vezi pret, detalii, beneficii.

5 Comentarii

  1. Deosebit articol ! Felicitari ! Exceptional ! Mai rar asa document , usor de inteles si exceptional documentat . FELICITARI !!! Un articol de EXCEPTIE ! Succes si in continuare pe acest domeniu !!! Felicitari! Felicitari ! Felicitari !!!

  2. Eu chiar urmez o cura de vitamine , si articolul de mai sus mi-a oferit unele informatii noi pe care nu le stiam. Foarte complet articolul si bine documentat ! Bravo.

Scrie un raspuns: