De ce este speciala Vitamina B12?

Vitamina B12 este numită și cobalamină și este esențială pentru buna funcționare a tuturor celulelor din organism (în special pentru măduvă, tractul intestinal dar și pentru sistemul nervos). Vitamina B12 este absolut necesară pentru formarea celulelor roșii din sânge. Cei care sunt vegetarieni convinși, raw vegani sau urmează post religios timp îndelungat dar și persoanele mai în vârstă sau care se recuperează după anumite afecțiuni ale sănătății, pot necesita suplimentarea dietei cu vitamina B12 capsule.

Vitamina B12: efecte, beneficii, indicații.
Vitamina B12: efecte, beneficii, indicații.

Sursa alimentară de vitamină B12 este reprezentată de produsele animale (carne, lactate, ouă). De ce este specială această vitamină? Pentru că B12 este cheia pentru formarea celulelor roșii sănătoase iar vegetarienii nu pot obține această vitamină din alimentație în cantitate suficientă, având nevoie, așadar, de suplimentare! Deficitul de vitamina B12 poate da efecte similare celor de îmbătrânire! De altfel, vegetarienii chiar se plâng de faptul că pielea lor pare fără tonus și ridată înainte de vreme, acesta fiind un semn clar al îmbătrânirii premature.

În funcţie de gruparea prostetică se identifică mai multe forme de cobalamină: metilcobalamina, care predomină în plasmă şi în citoplasmă, adenozilcobalamina, care predomină intramitocondrial, şi ciancobalamina, care este un preparat farmacologic stabil care trebuie convertit în alte forme pentru a fi activ metabolic.

Sunteți obosiți, aveți anemie, stați rău cu memoria și vă lipsește energia? Este posibil să suferiți de un deficit de vitamina B12. Aflați ce anume cauzează acest deficit și ce puteți face în privința asta.

Efectele B12

Ca toate vitaminele, B12 este un compus organic, compus din carbon (spre deosebire de minerale, care sunt anorganice), esențial pentru funcționarea normală a metabolismului și pentru sănătate. De asemenea, ca majoritatea vitaminelor, B12 deține o mulțime de roluri în metabolism.

Vitamina 12 masticabila, sublingual 60 comprimate masticabile / 1 pe zi. Producător: Swanson Health Products U.S.A. Preț și comandă rapidă în magazin proDietaPlant.ro
Vitamina 12 masticabilă, sublingual 60 comprimate masticabile / 1 pe zi. Producător: Swanson Health Products U.S.A. Preț și comandă rapidă în magazin proDietaPlant.ro


Lista scurtă a efectelor importante ale vitaminei B12 asupra sănătății include:

  • Vitamina B12 este esențială pentru producerea globulelor roșii; un deficit duce la un tip specific de anemie.
  • Vitamina B12 este necesară în susținerea funcționării normale a celulelor nervoase și în producerea mielinei, materia izolatoare ce înconjoară o parte din celulele nervoase și accelerează transmiterea impulsurilor nervoase.
  • Vitamina B12 este necesară pentru replicarea ADN.

Fiecare dintre aceste efecte este în mod evident destul de important, însă cel de-al treilea merită o atenție sporită. Atunci când există un deficit de B12, ADN-ul nu se poate duplica normal, ceea ce înseamnă că nu pot fi generate celule noi, sănătoase. Drept rezultat, deficitul de vitamina B12 poate da efecte similare celor de îmbătrânire.

De ce deficitul de B12 este un așa motiv de îngrijorare?

Pe termen scurt, nivelurile insuficiente de B12 pot duce la oboseală intensă, schimbări de dispoziție și efecte asemănătoare cu cele ale demenței, ceea ce ne determină să nu fim în apele noastre și ne împiedică să ne desfășurăm activitățile cu cea mai mare energie. Pe termen lung, un deficit de vitamina B12 necontrolat poate duce la daune permanente ale nervilor, de aceea este important să îl depistăm devreme.
Simptomele deficitului de B12:

  • Lipsă generală de energie;
  • Schimbări neobișnuite de dispoziție;
  • Dificultăți de concentrare sau de memorie;
  • Furnicături sau amorțeală la mâini sau picioare;
  • Limbă inflamată, roșie și crăpată.

Vitamina B12, cunoscută și drept cobalamină, este importantă pentru menținerea sănătății metabolismului și sistemului nervos central.

Beneficiile vitaminei B12

Funcția principală a vitaminei B12 este să ajute metabolismul, procesul prin care corpul creează și utilizează energia. Vitamina B12 ajută la reglarea digestiei, absorbției, respirației, circulației și temperaturii corpului, conform University of Maryland Medical Center, sau UMMC. Atunci când se combină cu folatul și vitamina B6, vitamina B12 poate ajuta la reducerea riscului de cancer mamar, susține Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Vitamina este benefică și pentru anumite probleme cardiovasculare, oboseală și pentru sindromul picioarelor neliniștite. Medicul vă poate prescrie injecții cu vitamina B12 dacă suferiți de anemie pernicioasă.

Vitaminele B12, B9 și multe altele sunt disponibile în site proDietaPlant.ro
Vitaminele B12, B9 și multe altele sunt disponibile în site proDietaPlant.ro

În ce alimente regăsim vitamina B12?

Alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și lactatele, sunt surse bune de cobalamină, susține National Institutes of Health. Fructele de mare și peștele sunt bogate în vitamina B12, în topul listei situându-se moluștele, stridiile, crabul, somonul și sardinele. Carnea de curcan, vită și pui, inclusiv organele, au un conținut bogat în vitamina B12. Veganii prezintă risc de deficit de vitamina B12 deoarece evită consumul de produse animale. Spre deosebire de alte vitamine din complexul B care sunt hidrosolubile și trec rapid prin organism, vitamina B12 poate fi păstrată în ficat ani de zile fără nici un efect toxic.

Merișoarele ajută la absorbția B12 din alimente

Merișoarele constituie o alegere excelentă dacă sunteți vegetarieni și aveți nevoie de vitamina B12. Deși nu conțin acest nutrient, merișoarele (afinele roșii, cranberry) ajută la absorbția eficientă a vitaminei B12 din alte alimente și suplimente.

Afine roșii pot fi cumpărate din magazin sub formă de suc, dulceață. gem, fructe deshidartate. Livrare rapidă și detalii suplimentare www.proDietaBio.ro
Afine roșii (merișoare) pot fi cumpărate din magazin sub formă de suc, dulceață. gem, fructe deshidratate. Livrare rapidă și detalii suplimentare www.proDietaBio.ro

Puteți bea suc neîndulcit de merișoare. Dacă nu vă place gustul, adăugați totuși puțină miere pentru a-l face mai tolerabil.

Capsule, pastile, suplimente de vitamina B12

Un pas esențial pentru absorbția vitaminei B12 are loc în stomac, unde acidul gastric joacă un rol cheie în extragerea vitaminei B12 din mâncare pentru a o face disponibilă pentru organism. Dacă luați medicamente care suprimă producția de acid gastric, precum ihibitorii protonici pentru arsurile stomacale, vă puteți expune riscului de deficit de vitamina B12. Consumul regulat de aspirină este asociat cu un risc crescut de deficit de vitamina B12 (aproximativ unul din cinci adulți iau aspirină în fiecare zi sau la câteva zile), iar același efect îl are și medicamentul pentru diabet, Metformina.

Deficitul de vitamina B12 se caracterizează prin oboseală, dificultăți de respirație, stare de nervozitate, diaree, amorțeală și furnicături la extremități. Pe lângă vegani și persoanele în vârstă, există și alte categorii de persoane predispuse riscului de deficit de vitamina B12. Dacă aveți peste 50 de ani, trebuie să știți că schimbările mucoasei stomacale ce se produc odată cu înaintarea în vârstă pot reduce producția de acid gastric la aproximativ 30 la sută din populație; în acest caz, nu se mai pot extrage cantități adecvate de vitamina B12 din mâncarea ingerată. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele trecute de 50 de ani să consume suplimente cu vitamina B12.

Sportivii care sunt vegetarieni sau vegani pot folosi acest supliment cu vitamina B12. Este o vitamină absolut necesară pentru energie și vitalitate. Vitamina B12 poate fi administrată și sub formă de suc, nu doar capsule. B 12 + Proteine Tratament de 11 zile in suc de fructe fără zahar adăugat. Vitamina B12 în doză mare combinată atent cu surse importante de proteine, cu glutamina. Tratamentul este disponibil cu livrare rapidă în site www.proDietaBio.ro

Scrie un raspuns: