Vanilie naturală autentică Bourbon sau vanilina sintetică?

Discuția despre vanilie este relativ simplă: vanilia naturală extract sau pudră este mai scumpă și este singura care se poate numi vanilie autentică, cea artificială este foarte ieftină și se numește de obicei doar vanilină. Deși vanilina este o componentă a vaniliei naturale, același termen este folosit și pentru aroma artificială de vanilie.

Vanilia autentică Bourbon este naturală, dar scumpă. Vanilia naturală este ușor de identificat pentru că are o aromă suavă, catifelată, elegantă, rafinată. Adevărații cofetari nu vor pregăti rețete decât cu vanilie nayurală autentică pentru a avea preparate rafinate, apreciate de gurmanzi.
Vanilia autentică Bourbon este naturală, dar scumpă. Vanilia naturală este ușor de identificat pentru că are o aromă suavă, catifelată, elegantă, rafinată. Adevărații cofetari nu vor pregăti rețete decât cu vanilie nayurală autentică pentru a avea preparate rafinate, apreciate de gurmanzi. Vanilia este disponibilă în magazin www.proDietaBio.ro

La sfârșitul secolului al XIX-lea, chimiștii au reuși să prepare artificial vanilină, adică principala substanță responsabilă de parfumul vaniliei. Așa se face că, actualmente, esența de vanilie se poate găsi în comerț în două forme: esența naturală și esența artificială, produsă pe bază de vanilină artificială. Când cumpărați zahăr “vanilat”, este cu adevărat cu vanilie naturală, iar cel pe care scrie “vanilinat” conține o aromă sintetică.

Vanilia Bourbon este o varietate rară întâlnită doar în anumite părţi ale globului: America Centrală, Madagascar, I-le Comore, Mauritius. Amerindienii din zona Veracurz au fost primii care au cultivat vanilia, constatând că fructul speciei de orhidee vanilla planifolia are o aromă deosebită, exotică, dulce, caldă și cu un miros intens. Orhideea respectivă a fost cultivată timp de secole doar pe teritoriul Americii Centrale, deoarece floarea era polenizată numai de către o specie locală de albine. Abia în 1837, un botanist belgian a descoperit că acesta este motivul pentru care vanilia nu putea fi aclimatizată în alte țări și a inventat o metodă de polenizare artificială. Vanilia a fost mult timp una dintre cele mai scumpe mirodenii, fiind depășită doar de șofran. Spre exemplu, în 2004, după 3 ani de producție foarte slabă în Madagascar (actualmente, cel mai mare producător de vanilie), prețul păstăilor a urcat la 500 dolari kilogramul!

Multe rețete ar avea de suferit în lipsa aromei vaniliei, însă prețul extractului de vanilie veritabilă ar putea să nu îl facă o opțiune atrăgătoare atunci când încercați să economisiți banii pe mâncare. Imitația de aromă de vanilie este mai ieftină, însă prezintă și o serie de dezavantaje date de fapul că nu este naturală. Înțelegerea diferențelor dintre vanilia naturală și vanilina sintetică vă ajută să luați cea mai înțeleaptă decizie pentru dvs și familia dvs.

“Am discutat multe persoane despre vanilie și mi-am dat seama că nu au folosit niciodată vanilie naturală. Au cumpărat numai esențe cu vanilină, aromă sintetică de vanilie și au crezut că aceea este vanilie adevărată. Este vorba despre lipsa de informare, desigur… Părinții cred că gătesc sănătos pentru copiii lor, dar un desert cu vanilină sintetică nu este chiar recomandabil. Vanilia autentică este, spre exemplu, cea la care avem și termenul Bourbon. Dacă apare această denumire, atunci știm că folosim un aliment natural în deserturile noastre. Dacă doriți să realizați acasă zahăr vanilat în mod natural, puteți tăia un baton de vanilie pe care să-l puneți într-un borcan cu zahăr. Sau puteți amesteca pudră fină de vanilie cu zahăr. Durează cam o săptămână două ca zahărul să absoarbă aroma, dar obțineți astfel un produs natural. Ori puteți căuta în magazinele bio produse cu vanilie autentică Bourbon.” spune Elena Roșu, tehnician nutriționist.

Zahăr vanilinat versus zahăr vanilat

Sintetic. Zahărul vanilinat este promovat ca având o aromă identic naturală puternică. Descrierea produsului: • Aromă identic naturală puternică. • Amestec din etilvanilină și zahăr.

Natural. Zahărul vanilat este înnobilat cu extract şi păstăi mărunţite de vanilie Bourbon de cea mai bună calitate cu ajutorul căruia deserturile şi prăjiturile vor avea un gust deosebit şi un plus de savoare. Descrierea produsului: • Zahăr cu extract și păstăi mărunțite de vanilie Bourbon.

Imitația de vanilie este folosită adesea pentru a da o aromă bogată deserturilor. O lingură din acest lichid conține 31 calorii și deloc grăsimi. Dar imitația de vanilie conține aditivi chimici. Aroma imitației de vanilie se bazează pe lignină vanilină, un compus derivat chimic care mimează aroma vanilinei, extractul natural de vanilie veritabilă care îi dă aroma. Lignina vanilina este creată din resturile din industria prelucrării hârtiei. Unele arome de vanilie conțin și glicerină sau o bază de glicol.

Extractul de vanilie autentic este produs prin dizolvarea semințelor de vanilie în alcool pentru a crea lichidul închis la culoare cu miros puternic de vanilie naturală. Alcoolul se evaporă când este expus la temperaturi înalte, ca în timpul coacerii. Deși pot avea un miros similar, extractul de vanilie naturală nu este același cu aroma artificială de vanilie, care se prepară cu o substanță chimică extrasă din gudronul de cărbune și lemn.

Vanilia naturală are un gust mai bogat și poate oferi beneficii pentru sănătate pe care nu le obțineți din versiunea artificială.

Proprietățile vaniliei și beneficii pentru sănătate

Extractul natural de vanilie conține numeroși antioxidanți. Antioxidanții protejează organismul de daunele produse de compușii nocivi, precum radicalii liberi și toxinele. Într-un studiu din 2007 publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, cercetătorii au descoperit că extractul de vanilie conține 26 până la 90 la sută din antioxidanții vaniliei neprocesate, în funcție de tipul antioxidantului și de concentrația extractului. Aceștia au concluzionat că vanilia prezintă un mare potențial ca supliment pentru sănătate și conservant alimentar.

Abilități antiinflamatorii. Vanilina naturală este un antioxidant care oferă semințelor de vanilie aroma deosebită.

Un studiu publicat într-un număr din 2011 al revistei „European Journal of Pharmacology”, a arătat că datorită conținutului de vanilină, extractul de vanilie are chiar abilități puternice de protecție a ficatului, precum și abilități antiinflamatorii.

Vanilia autentică poate fi adăugată în preparate calde dar și reci

Din moment ce vanilia naturală conferă o aromă delicioasă în multe produse de patiserie, o puteți adăuga și în alte alimente reci. Includeți vanilie măcinată Bourbon în smoothie-uri, milkshake-uri și chiar în iaurt simplu pentru a vă bucura de o aromă caldă și bogată.

Rețeta de Cheesecake cu vanilie și proteine simplu de preparat.

cheese-cake

Ingrediente
• 1 cupă de proteine din zer 100%.
• Pudră de vanilie autentică.
• 1/4 ceașcă de cremă de brânză fără grăsimi.
• 4 lingurițe de sirop de agave, arțar. Dacă doriți să evitați caloriile alegeți stevia, xylitol, zahăr din mesteacăn sau eritritol.
• 2 lingurițe de lapte.
Mod de pregătire
1. Dacă doriți, puteți folosi mai puțină sau mai multă pudră proteică pentru această rețetă. De asemenea, puteți varia tipul de lichid. Puteți alege între lapte integral, de migdale sau de soia.
2. Amestecați totul bine într-un castron și consumați ca atare într-un bol frumos sau cu fulgi de ovăz natur, biscuiți amaretti și fructe proaspete.

Rețeta de cornulețe fragede cu Unt de Cocos și Vanilie

Ingrediente pentru 10 porții:

Cornulete

• 200 gr unt de cocos;
• 250 gr făină bio;
• 3 gălbenușuri;
• 120 gr zahăr de cocos sau de mesteacăn;
• 20 gr nuci măcinate sau caju măcinat;
• câteva grame de vanilie Bourbon măcinată.

Mod de pregătire. Ne asigurăm că untul de cocos este la temperatura camerei și îl amestecăm cu zahărul, pudra de vanilie naturală Bourbon, gălbenușurile, nucile mărunțite și făina. Frământăm compoziția până când obținem un aluat din care putem întinde foaia pentru cornulețe. Tăiem coca în pătrățele cât mai egale, le împăturim pe diagonală (putem pune înainte de împăturire budincă de vanilie, cremă de ciocolată sau dulceață) și le punem într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină sau pe hârtie de copt și le lăsăm 5-10 minute la foc mic, având grijă să nu se rumenească.

Rețeta de brioșe cu Vanilie

Briose cu vanilie autentica Bourbon

Ingrediente pentru 12 porții:

• 120 gr unt;
• 210 gr făină bio;
• 4 ouă mari;
• 180 gr zahăr de cocos sau de mesteacăn;
• 60 ml lapte;
• coaja de lămâie bio;
• 2 lingurițe de praf de copt bio fără fosfați;
• câteva grame de vanilie Bourbon măcinată;
• un vârf de linguriță de sare de Himalaya;
• fulgi de migdale bio.

Mod de pregătire. Scoatem untul din frigider și îl lăsăm la temperatura camerei. Preîncălzim cuptorul la 180 grade C și ungem 12 forme de brioșe (sunt de preferat formele de brioșe din silicon). Batem spumă untul cu zahărul cu mixerul, apoi adăugăm pe rând ouăle, vanilia autentică măcinată și coaja de lămâie bio, mixând bine după încorporarea fiecărui ingredient. Facem un amestec din făină, sare și praf de copt pe care îl turnăm peste compoziția din bol, împreună cu laptele, dar alternându-le (când lapte când făină). Cu compoziția omogenizată, umplem formele până la două treimi, presărăm fulgi de migdale și lăsăm la copt circa 20 minute până se rumenesc puțin.

Vanilie autentica Bourbon naturala BIO pret
Vanilie Bourbon Bio autentică de la BioVegan este procesată din păstăi întregi zdrobite. Spre deosebire de alte sortimente fabricate artificial, vanilia Bourbon bio conține pe deplin aroma naturală, fiind considerat adevărata „ Regină a condimentelor”. Vanilie autentica Bourbon naturala BIO: pret si mai multe optiuni

Scrie un raspuns: