Cum ajuta usturoiul sanatatea?

Usturoiul, cunoscut și ca Allium sativum, aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Usturoi: beneficii pentru sănătate. Usturoi proaspăt versus capsule.

Usturoi: beneficii pentru sănătate. Usturoi proaspăt versus capsule.

Această plantă iute a fost utilizată în bucătărie dar și cu scopuri medicinale de-a lungul mileniilor. Deși ați putea alege să obțineți beneficiile pentru sănătate ale usturoiului prin utilizarea formei sale proaspete, trebuie să știți că beneficii similare se găsesc și în usturoiul pudră, uleiul de usturoi și extractul de usturoi maturat.

Au fost scrise cărți întregi despre usturoi, o plantă denumită afectuos „trandafirul urât mirositor”, punând în valoare numeroasele sale beneficii terapeutice. Membru al familiei crinilor sau Allium, ce include și ceapa și prazul, usturoiul este bogat într-o varietate de compuși pe bază de sulf. Cercetările mai recente au identificat compuși adiționali care conțin sulf ce sunt responsabili pentru statului de vedetă al usturoiului ca aliment benefic pentru sănătate.

Compușii pe bază de sulf din usturoi sunt probabil cei mai aparte nutrienți ai săi. Practic, în usturoi, există zeci de molecule cu sulf bine studiate și s-a demonstrat că absolut toate funcționează ca antioxidanți. În plus, majoritatea oferă beneficii antiinflamatorii. Însăși prezența sulfului în mulți compuși diferiți din usturoi poate juca un rol important în nutriție. Mai mult decât atât, usturoiul este o sursă excelentă de mangan și vitamina B6. De asemenea, este o sursă foarte bună de vitamina C și cupru. În plus, usturoiul este o bună sursă de seleniu, fosfor, vitamina B1 și calciu.

Beneficii cardiovasculare

Reducerea colesterolului și a trigliceridelor reprezintă doar o mică parte dintre numeroasele beneficii ale usturoiului când vine vorba de protejarea inimii. În mod clar, beneficiile principale vin sub forma protejării celulelor sanguine și a vaselor de sânge împotriva inflamației și stresului oxidativ. Daunele provocate de moleculele de oxigen foarte reactive pereților vaselor de sânge reprezintă un factor cheie în creșterea riscului problemelor cardiovasculare, inclusiv atac de inimă și ateroscleroză. Deteriorarea oxidativă duce și la inflamații nedorite, iar această combinație de inflamație nedorită și stres oxidativ expune vasele de sânge la riscul formării plăcilor de aterom și a cheagurilor de sânge. Setul unic de compuși pe bază de sulf al usturoiului contribuie la protejarea împotriva ambelor posibilități: stres oxidativ și inflamații nedorite.
La fel de impresionantă este abilitatea usturoiului de a scădea tensiunea arterială. Cercetătorii știu de peste 10 ani că alicina preparată din aliina din usturoi blochează activitatea angiotensinei II. O mică parte de proteină (peptidă), angiotensina II ajută vasele de sânge să se contracte. (Atunci când se contractă, sângele este forțat să treacă printr-un spațiu mai îngust, iar tensiune crește.) Prin blocarea activității angiotensinei II, alicina din usturoi este capabilă să ajute la prevenirea contracțiilor nedorite ale vaselor de sânge și a creșterii tensiunii arteriale.

Dacă alegeți să luați suplimente capsule de usturoi pentru tratament natural hipertensiune, nu uitați să discutați și cu medicul specialist inițiativa dvs. Mai multe informații despre capsule de usturoi, preț și mod de administrare regăsim în site-ul proDietaPlant.ro, magazin online cu livrare rapidă.

Numeroasele efectele benefice ale usturoiului se datorează nu doar compușilor cu sulf, ci și vitaminei C, vitaminei B6, seleniului și manganului pe care le conține.

Usturoiul ajută la reglarea fluxului sangvin

Cheagurile de sânge sunt corpuri ce se dezvoltă atunci când sângele lichid se întărește, devenind solid. Acumularea de colesterol poate îngusta o arteră, fapt ce poate schimba sau încetini fluxul sangvin, favorizând astfel formarea de cheaguri. Un cheag de sânge poate apoi să blocheze o arteră sau o venă de la inimă, ceea ce poate afecta gâtul sau creierul, ducând la infarct.

Usturoiul este eficient în subțierea sângelui, acțiunea sa asemănându-se cu cea a aspirinei, și poate ajuta la stabilizarea fluxului sangvin.

Beneficii antiinflamatorii aduse de usturoi în sistemele din organism

Sistemul cardiovascular nu este singurul sistem din organism care beneficiază de pe urma proprietăților antiinflamatorii ale usturoiului. Există dovezi preliminarii (majoritatea rezultate în urma studiilor pe animale și multe dintre ele bazate mai degrabă pe extracte de usturoi, decât pe usturoi proaspăt) că și sistemul musculoscheletal și cel respirator pot beneficia de compușii antiinflamatori din usturoi. S-a demonstrat că atât sulfura de dialil (DAS), cât și tiacremonona din usturoi au proprietăți antiartritice.

Beneficii antibacteriene și antivirale

Din punct de vedere al istoriei medicinei, proprietățile antibacteriene și antivirale ale usturoiului constituie probabil cea mai legendară caracteristică a sa. Această legumă din familia allium și componentele sale au fost studiate nu doar pentru beneficiile în privința controlului infecțiilor cauzate de bacterii și virusuri, ci și împotriva infecțiilor provenite din cauza altor microbi precum ciupercile/fungii și viermii. (O anumită disulfură din usturoi, numită ajoenă, a fost utilizată cu succes în prevenirea infecțiilor cu ciuperca Candida albicans.) Cercetările foarte recente au demonstrat abilitatea usturoiului proaspăt zdrobit de a ajuta la prevenirea infecției cu bacteria Pseudomonas aeruginosa la pacienții cu arsuri. De asemenea, de mare interes a fost abilitatea usturoiului de a ajuta în tratamentul infecțiilor bacteriene care sunt dificil de tratat din cauza prezenței bacteriilor rezistente la antibioticele prescrise. Dezvoltarea excesivă a bacteriei Helicobacter pylori în stomac, un factor de risc principal pentru ulcerul stomacal, a fost o altă zonă de interes pentru cercetătorii care doresc să exploreze beneficiile antibacteriene ale usturoiului.

Prevenirea cancerului

Sulfurile de alil prezente în usturoi pot juca un rol cheie în beneficiile sale de prevenire a cancerului. Acești compuși din usturoi sunt capabili să activeze o moleculă numită factor eritroid (Nrf2), în compartimentul principal al celulelor. S-a demonstrat că sulfura de dialil (DAS), unul dintre principalii compuși pe bază de sulf din usturoi, inhibă transformarea PhIP în substanțe cancerigene.

Usturoiul și metabolismul fierului

Cercetările recente au arătat că usturoiul poate fi capabil să îmbunătățească metabolismul fierului. Atunci când fierul este stocat în celule, una dintre căile prin care acesta poate fi mutat din celule și reintrodus în circulație implică o proteină, numită feroportină. Feroportina este o proteină ce acționează de-a lungul membranei celulare și oferă o cale de trecere pentru fier, ajutându-l să părăsească celula. Usturoiul poate crește producția de feroportină în organism, iar în acest fel, contribuie la menținerea fierului în circulație, atunci când este necesar.

Protecție împotriva cancerului cerebral

O componentă prezentă în usturoi și cunoscută sub denumirea de trisulfură de dialil, sau DATS, poate juca un rol important în încetinirea creșterii tumorilor în cazul pacienților cu glioblastom, cea mai fatală formă de tumoră cerebrală. Un studiu publicat în „Journal of Neuro-Oncology”, în august 2013, susține că cercetările ce implică DATS au demonstrat în mod clar că aceasta ar putea fi un agent terapeutic eficient în prevenirea progresiei tumorale și în inducerea apoptozei, moartea celulară, la glioblastomul uman activ, fără a periclita funcționarea ficatului.

Prevenirea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer are loc atunci când se degradează și mor neuronii din creier. Pe măsură ce boala progresează, pacienții suferă probleme cognitive, precum pierderi de memorie, și întâmpină dificultate în vorbire, în luarea deciziilor, în recunoașterea familiei și prietenilor. Un studiu publicat în „The Journal of Nutrition, Health and Aging”, în numărul de noiembrie-decembrie 2005, arată dovezi clare în privința efectelor pozitive asupra sănătății atribuite extractului de usturoiul maturat în fiziologia neuronală și funcțiile cerebrale. O astfel de dovadă susține potențialul usturoiului alimentar ca alternativă de tratament pentru boala Alzheimer.

Memorie și abilitate de învățare îmbunătățite

Odată cu înaintarea în vârstă, pot avea loc schimbări cognitive și de memorie. Părți ale creierului legate de învățare, memorie, planificare și alte funcții cognitive se pot micșora, pe măsură ce îmbătrânim. În plus, pot apărea scăderea fluxului sangvin din creier din cauza îngustării arterelor, deteriorarea celulelor provocată de radicalii liberi și inflamația crescută la nivelul creierului, toate acestea afectând funcționarea cognitivă. Proprietățile usturoiului de reducere a inflamației pot fi benefice pentru creier.

Un articol publicat în „The American Society for Nutritional Sciences”, în 2001, menționează că extractul de usturoi maturat, cunoscut și ca AGE, poate juca un rol în protejarea împotriva slăbirii funcțiilor cerebrale, având abilitatea de a crește memoria, funcțiile cognitive și longevitatea.

Poate fi înlocuit usturoiul proaspăt cu pastilele cu usturoi?

Usturoiul, sau Allium sativum, este o plantă folosită în bucătăriile din toată lumea. Potrivit „Encyclopedia of Natural Medicine”, usturoiul are multe utilizări în afara gătitului, inclusiv multe beneficii pentru sănătate. Totuși, unora nu le place să consume usturoi în formă naturală din cauza gustului și asocierii sale cu respirația urât mirositoare. Puteți, așadar, să achiziționați și usturoi sub formă de suplimente și să vă bucurați de beneficiile pentru sănătate ale acestei plante luând jeleuri sau suplimente capsule.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Plafar magazin naturist online cu livrare rapida


Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform EU Cookie LAW. info

1. Ce date colectam. Numele si adresa de email pentru formularul de comentarii (numele poate fi si pseudonim). Nu trimitem nici un fel de promotionale pe adresa de email si nici nu transmitem aceasta adresa catre terte parti. Istoricul de navigare, cum ai interactionat cu website-ul, adresa IP, ce tip de browser folosesti, cat a durat vizita, istoricul de cautare, numarul de pagini vizitate, date legate de traffic. Nu trimitem newslettere si nu primim plati online, deci nu colectam date de card bancar.
2. Cum sunt colectate datele. Colectam in mod indirect date prin intermediul cookie si scripturi de monitorizare. Datele colectate in scop de masurare a audientei si care in principiu sunt cele de istoric de navigare sunt pastrate timp de 50 de luni. Aceste date sunt anonimizate si folosite in scopuri statistice fara a se putea identifica persoana reala.
3. De ce colectam datele. Din motive de securitate pe website si trasabilitate.
4. Cine proceseaza datele. Google Analytics, Adwords si Google Search Console pentru servicii de analiza a traficului. Datele tale personale pot fi trimise catre forurile guvernamentale sau instantele judecatoresti in cazul in care exista un temei legal pentru aceasta.
5. Link-uri catre alte website-uri. Este posibil ca in paginile magazinului nostru online sa existe link-uri catre diferite alte site-uri sau retele sociale asupra carora compania nostra nu are niciun control sau influenta.
6. Cum sunt protejate datele mele. Datele tale sunt tinute pe servere securizate, protejate cu ajutorul softurilor antivirus si firewall. Am implementat atat din puct de vedere tehnic cat si la nivel organizational solutii si proceduri pentru ca datele tale sa fie pastrate in siguranta si sa ramana confidentiale.
7. Care sunt drepturile tale. Chiar daca initial ti-ai dat acordul pentru prelucrarea datelor tale, acest acord poate fi retras in orice moment pentru anumite date sau pentru toate (cu respectarea legii si a timpului de stocare). Pentru datele pentru care nu exista obiectiuni in a fi procesate ele se considera de drept procesabile.
8. Transferul datelor in afara UE. Datele colectate de magazinul online sunt gazduite pe servere aflate la Hetzner (https://www.hetzner.de/) si sunt localizate in Frankfurt Germania. In calitate de prestator de servicii european, Hetzner este supus si el normelor GDPR. Terții (Google, Facebook si altii care opereaza in UE) sunt obligați prin contract pentru a proteja și menține confidențialitatea datelor tale și să le utilizeze exclusiv pentru scopurile pentru care le oferim.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.