Unt sau margarina?

Unt sau margarina? Ulei (unt) de cocos.Unt sau margarină? Care dintre aceste două alimente reprezintă o alegere sănătoasă? Este normal să fim confuzi în ceea ce privește untul. Cu ani în urmă, untul era interzis pentru că mărea colesterolul, spuneau nutriționiștii. Dar margarina pe bază de uleiuri vegetale a scăzut și ea în popularitate atunci când medicii au început să înțeleagă pericolele grăsimilor saturate. Astăzi, unii dintre noi nici nu vrem să auzim de margarină, deși există totuși și variante nehidrogenate cu anumite beneficii…

Dezbaterea unt versus margarină este în continuare un subiect alunecos. Unele tipuri de margarină conțin grăsimi trans nesănătoase, în vreme ce altele pretind că sunt sănătoase pentru inimă și combaterea colesterolului, fapt ce creează confuzie. Între timp, unii spun că untul este o alegere „complet naturală” și că ce este natural nu poate face atât de mult rău…

American Heart Association recomandă cumpărarea grăsimilor tartinabile moi, fără grăsimi trans, în locul untului sau margarinei tari.

Alegeți un amestec fără grăsimi trans, ce conține cea mai puțină cantitate de grăsimi saturate. Verificați ingredientele, și anume dacă se precizează uleiurile parțial hidrogenate, dacă încă există totuși niște grăsimi trans (sub 0,5 grame per porție). Acestea se pot acumula dacă mâncați mai mult de o porție.

Untul obișnuit este fabricat dintr-un singur ingredient: lapte de vacă sau smântână, bătută sau agitată până ce ajunge într-o stare semisolidă. Prin definiție, untul conține cel puțin 80% grăsime din lapte la greutate și sunt necesari aproximativ 10 litri de lapte pentru a obține 450 g de unt.
În mod tradițional, untul este disponibil în variante cu și fără sare și poate fi găsit în stare solidă sau bătut, ori varianta de unt ghee.

Adevărul despre unt nu ne va plăcea deloc: calorii, grăsimi saturate, colesterol

O lingură de unt conține circa 100 calorii la lingură, porția obișnuită. O porție conține 11 grame grăsime, iar 7 g din aceasta reprezintă grăsime saturată (aceea care blochează arterele), echivalentul a o treime din doza zilnică recomandată! De asemenea, conține 30 miligrame colesterol alimentar (10% din doza zilnică).
Dacă încă doriți să consumați unt, o alegere inteligentă este untul în variantă light sau cu grăsimi puține. Este preparat cu apă sau gelatină (uneori și conservanți din păcate) pentru a-i oferi consistența solidă, iar în general are jumătate din grăsimea și caloriile untului tradițional.
Un unt preparat în amestec cu ulei de măsline sau ulei canola va tăia puțin sau chiar deloc din calorii sau grăsimi (majoritatea conțin 100 calorii și 11 game grăsime la porție) însă va avea un conținut mic de grăsimi saturate și deloc colesterol.
În plus, acestea sunt de obicei mai moi și mai ușor de întins imediat ce sunt scoase din frigider. Pentru a elimina din calorii, alegeți un amestec „bătut” sau „ușor”.

Nici adevărul despre margarină nu este prea plăcut

Descoperită în anii 1800 în Franța, atunci când untul se găsea greu și era scump, margarina s-a confruntat cu perioade mai bune și mai grele, inclusiv cu câteva interdicții în Statele Unite și cu taxe impuse de industria produselor lactate. A fost declarată mai sănătoasă, o alternativă vegetală a untului, însă s-a confruntat și cu etichetări potrivit cărora este artificială și conține grăsimi trans care contribuie la menținerea în stare solidă la temperatura camerei a ingredientelor pe bază de ulei.
Margarina este orice grăsime tartinabilă pe bază de ulei vegetal, cu aromă de unt și care conține 80% ulei; orice produs cu un conținut mai mic de ulei și grăsime se numește „margarină ușoară”.
Pentru a se menține solide la temperatura camerei, uleiurile vegetale sunt hidrogenate, rezultând astfel acizii grași trans care cresc LDL-ul, sau colesterolul rău. Majoritatea tipurilor solide de margarină conțin grăsimi trans și/sau saturate! Un gram sau două de grăsimi trans pot să nu pară mult, însă chiar și cantitățile mici sunt nocive pentru inimă. Se recomandă menținerea aportului de grăsimi trans la un nivel cât mai scăzut posibil. Dar există și opțiuni fără grăsimi trans dacă aveți nevoie de unt sau margarină pentru preparatele la cuptor.
Produse precum Benecol, Promise Activ și Smart Balance HeartRight conțin steroli pe bază de plante și acizi grași omega-3 despre care s-a arătat că reduc nivelurile LDL atunci când sunt incluse într-o dietă sănătoasă.
“Nu este nimic în neregulă cu aceste produse, declară Janice Baker, RD, nutriționist și pedagog cu certificat în diabet. Însă acestea tind să fie scumpe, spune ea, și în comparație cu o schimbare în dietă și a stilului de viață, un consum suficient al acestor produse pentru a vedea rezultate în ceea ce privește valoarea colesterolului poate părea ca ceva forțat. Creați-vă o privire de ansamblu pentru un impact mai mare asupra sănătății inimii: mâncați mai puține grăsimi saturate și trans, consumați mai multe alimente vegetale și faceți suficiente exerciții fizice.”

Opțiuni mai sănătoase

Cea mai sănătoasă opțiune este să eviați atât untul, cât și margarina.
Baker recomandă în schimb utilizarea grăsimilor mononesaturate: ulei de măsline pe pâine sau ulei vegetal pentru gătit. „Dacă iubiți gustul untului și doriți să sotați ciupercile în el, nu vă voi spune că nu aveți voie, însă poate încercați să folosiți mai puțin unt și puțin mai mult ulei.”
Pe sandvișuri, utilizați avocado și unturile de alune, caju sau miugdale în locul untului, spune ea. „În acest fel, consumați grăsimi, dar sănătoase.” (Totuși, caloriile provenite din orice sursă de grăsime se depun repede, așa că fiți atenți și la mărimea porțiilor.)
Indiferent ce produs ați selecta, limitați, în general, consumul. Indiferent ce ați folosi, dimensiunea porțiilor este cheia. „Dacă utilizați un pachet întreg de unt atunci când preparați o tavă de negrese, atunci nu este mare lucru”, declară Baker. „Atâta timp cât mâncați doar una sau două bucăți.”

Cum putem înlocui untul și margarina cu variante mai sănătoase, fără colesterol dar și fără grăsimi trans?

Untul de origine animală poate fi înlocuit cu untul de cocos nehidrogenat, 100 natural și de preferat ecologic (bio). Există două variante de unt de cocos: cu și fără aroma specifică. Cel fără aroma specifică poate fi folosit pentru legume, carne, preparate sărate, iar cel ce are delicioasa aromă a nucilor de cocos poate fi folosit pentru preparate dulci sau chiar tartinat ca atare!

Veți regăsi pe internet nenumărate rețete cu ulei (unt) de cocos. Este vedeta momentului pentru că are un tip de grăsimi saturate cu totul diferite de cele blamate de la alte unturi. Beneficiile pentru sănătate ale untului de cocos au fost demonstrate în numeroase studii și de atunci vânzările au explodat!

Oricare dintre rețetele clasice de prăjituri poate fi preparată cu ulei (unt) de cocos în loc de unt din lapte de origine animală. Folosiți același gramaj și urmați rețetele în același mod.

Rețeta de Tort cu Unt de Cocos Vegetarian (de post)

Pentru Blat de tort

Glazură & Cremă la jumătatea blatului

Mod de pregătire al blatului: Amestecăm toate ingredientele într-un bol cu ajutorul unui tel sau mixer. Punem la copt într-o formă de silicon sau o formă standard în care am așezat în prealabil hârtie de copt.

Pentru glazură și crema dintre blaturi pur și simplu amestecăm ingredientele. Doar chipsurile din nucă de cocos le păstrăm pentru a le presăra la final.

Avem numeroase variante de lapte vegetal (de orez, migdale, quinoa, alune de pădure, ovăz), smântână vegetală (de migdale, orez, soia) și unt vegetal (de cocos, caju, arahide neîndulcit). Este ușor, așadar, să facem alegeri sănătoase, fără colesterol. Condiția este să fim informați!



Puteti posta comentarii mai jos .


Slabire cu paste fara calorii. Orez fara calorii.

Magazin online cu produse din catina

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.