Unt ghee clarificat. Proprietati, beneficii si retete.

Ghee este un tip de unt clarificat, de culoare ușor gălbuie, mult mai delicios decât cel standard, mai bogat în vitamine și mai sănătos pentru că este purificat. Cunoscut și sub numele de unt clarificat, ghee (se pronunță „ghi”) este obținut prin îndepărtarea oricăror reziduuri și a lichidelor. Rămâne astfel o grăsime pură, densă, delicioasă, recomandată și pentru persoanele cu intoleranțe și alergii. Ghee este așadar un tip de unt net superior celui standard din punct de vedere al proprietăților nutritive și al beneficiilor aduse sănătății copiilor și adulților.

Ghee este un tip de unt pur, clarificat.
Ghee este un tip de unt pur, clarificat (fără apă și lactoză), fără toxine, bogat în grăsimi valoroase, inclusiv acid butiric benefic sănătății și sistemului imunitar. Aproape orice rețete clasice pot fi adaptate pentru pregătire cu unt ghee în loc de unt standard.

Idei de rețete cu unt ghee

Oricare dintre rețetele clasice de piure de cartofi, omlete, legume la cuptor, piept de pui sau de curcan, deserturi pot fi adaptate cu unt ghee pentru a obține preparate delicioase, sănătoase, mult mai bogate în nutrienți și cu mai puține toxine.
Pieptul de pasăre va avea un gust delicios și va fi mult mai fraged dacă este preparat la cuptor sau wok cu unt ghee. Omleta dvs cu ouă de găini crescute la sol va fi cu adevărat nutritivă atunci când este pregătită cu unt ghee. Biscuiții cu unt pot fi preparați cu acest unt special care nu conține aproape deloc apă și care îi vor face mult mai crocanți și savuroși. Orice blat de tort sau de prăjitură poate fi adaptat cu ghee pentru a crește pufos. Părinții pot pregăti piureul de cartofi, sandwich-urile, supele cremă de legume sau deserturile pentru copii numai cu unt ghee care, datorită conținutului de grăsimi sănătoase ajută la buna dezvoltare intelectuală a micuților. Putem folosi unt ghee pentru cartofi fierți și apoi puțin prăjiți, pentru file de pește în tigaie sau pilaf de orez. Vom observa imediat aroma diferită savuroasă și net mai delicioasă comparativ cu un unt sau cu un ulei clasic pentru gătit. Putem folosi unt clarifiat ghee și pentru sosurile Bearnaise și Hollandaise, dar și pentru orice sos alb.

Ghee sau Beurre noisette?

Ghee este, de asemenea, cunoscut pentru capacitatea sa de a elimina toxinele și este folosit pentru a elimina impuritățile inoculate profund în organe. În India este folosit în alimentația zilnică oarecum și ca pregătire pentru programul de detoxifiere sezonier ayurvedic, Panchakarma. Ghee este folosit de mii de ani în India, fiind considerat nu numai un aliment dar și tratament. Este folosit pentru gătit (rezistă foarte bine la temperaturi înalte) dar și în creme pentru piele sau amestecat cu plante medicinale. India este cel mai mare producător de lapte și produse lactate din lume, iar rețetele acestei țări au cucerit și Occidentul modern.

Francezii sunt renumiți pentru “Beurre noisette”, un unt care seamănă întrucâtva cu ghee, dar este mai maroniu, cu o aromă mai intensă de nuci caramelizate. Tocmai pentru că este maroniu și puțin prea mult fiert, untul francezilor nu este atât de recomandat de nutriționiști pe cât este cel ghee. Alegeți în funcție de gustul dvs dar și de proprietățile nutritive, acolo unde ghee este net superior și preferabil!

Cum utilizăm untul ghee pentru gătit? Prepararea alimentelor într-un mod sănătos cu unt ghee.

Untul și ghee sunt alimente bogate în acizi grași saturați, care pot rezista la căldură la temperaturi ridicate fără a se deteriora. Încălzirea untului ghee pare să producă mult mai puțin din compusul toxic numit acrilamidă decât încălzirea uleiurilor vegetale standard. De fapt, studiile au constatat că uleiul de soia produce mai mult de 10 ori mai multă acrilamidă decât ghee atunci când fiecare grăsime a fost încălzită la 160 ° C. Nu avem studii comparative pentru uleiul de floarea soarelui, atât de mult folosit în România însă, în primul rând datorită excesului de Omega 6 în complet dezechilibru cu Omega 3, uleiul de floarea soarelui nu este recomandat de nutriționiști pentru uz zilnic.
Untul ghee are un punct de fum ridicat, ceeea ce este bine pentru gătirea alimentelor, cunoscut fiind faptul că la temperatură înaltă grăsimile devin volatile și încep să producă toxine. Punctul de fum al untului ghee este de 250 ° C, care este mult mai mare decât punctul de fum al untului de 175 ° C. Prin urmare, atunci când gătim la temperaturi foarte ridicate, ghee are un avantaj distinct față de unt.

Unt ghee, proprietăți nutritive, rețete, beneficii pentru sănătate.
Unt ghee, proprietăți nutritive, rețete, beneficii pentru sănătate.

Proprietăți nutritive ale ghee

Ghee este compus în principal din grăsimi, dar conține, de asemenea, niveluri semnificative de vitamina A, vitamina E și vitamina D. Deși multe persoane pot considera că grăsimea este un element nesănătos al dietei, trebuie să știm că organismul are nevoie de grăsime pentru a funcționa. Omega-3 (grăsimile monosaturate) sunt forme sănătoase de grăsime care se găsesc în ghee, alături de alți acizi grași precum acidul linoleic conjugat și acidul butiric, ambele având beneficii pozitive pentru sănătatea organismului. Ghee este bogat în K2 și CLA (acid linoleic conjugat), un antioxidant cu proprietăți antivirale, dacă este obținut din vaci hrănite cu iarbă (untul ghee cu certificat BIO este recomandat în acest sens, cel cu dreptunghiul verde si frunza formată din steluțe, logo-ul UE).

Potențiale beneficii pentru sănătatea noastră atunci când folosim ghee

SĂNĂTATEA INIMII. Acizii grași Omega-3 pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol nesănătos și să ofere un echilibru energetic din aportul de grăsimi. Multe studii arată că consumul de ghee poate duce la schimbări favorabile pentru unii markeri de sănătate a inimii. Într-un studiu controlat de 206 adulți sănătoși, ghee a fost sursa de grăsime responsabilă pentru cea mai mare creștere a ApoA, o proteină în particule HDL care este legată de un risc redus de afecțiuni cardiace.

Unt ghee înseamnă unt clarificat de calitate superioară. Este disponibil în magazin www.proDietaMagazin.ro
Unt ghee înseamnă unt clarificat de calitate superioară. Este disponibil în magazin www.proDietaMagazin.ro

ENERGIE. Gama largă de grăsimi care compun untul special ghee include acizi grași cu lanț mediu. Aceștia sunt foarte utili pentru organism și pot fi procesați de ficat și arși ca energie, fără a trece în țesutul adipos care contribuie la creșterea în greutate. Pentru sportivi sau pentru persoane cu un stil de viață activ, care au nevoie un nivel ridicat de energie, untul ghee poate furniza necesarul de energie pentru a trece cu vitalitate printr-o zi dificilă.

FĂRĂ REACȚII ALERGICE. Untul ghee este aproape fără lactoză (având toate reziduurile de lapte înlăturate) și de aceea, persoanele cu alergie la lactoză sau intoleranță se pot bucura de gustul desăvârșit de “unt” sub formă de ghee, fără să se îngrijoreze pentru probleme gastrointestinale.

REDUCEREA INFLAMAȚIEI. Ghee are acid butiric, unul dintre cei mai benefici acizi grași cu catenă scurtă de care organismul are nevoie. Cercetările recente arată că acidul buritic are capacitatea de a scădea efectiv inflamația în anumite părți ale corpului, în special în tractul gastro-intestinal. De aceea ghee este un aliment recomandat pentru persoane care suferă de colită ulcerativă (urmați sfatul medicului).

POATE ELIMINA RADICALII LIBERI. Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei A sunt larg mediatizate, iar puterea carotenoidelor în ceea ce privește eliminarea radicalilor liberi în organism este extrem de valoroasă. Când adăugați capacitatea antioxidantă a acidului linoleic conjugat și a acidului butiric la puterea vitaminei A conținută în ghee, aveți un SUPER ALIMENT care ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ în organism.

SĂNĂTATEA OCHILOR. Nivelurile semnificative de vitamina A din ghee îl fac ideal pentru protejarea sănătății ochilor. Carotenoizii sunt antioxidanți cu specialitate în eliminarea și neutralizarea radicalilor liberi care atacă celulele maculare, prevenind astfel degenerarea maculară și dezvoltarea cataractei.

STIMULAREA SISTEMULUI IMUNITAR. Acidul butiric, poate cel mai important element din ghee, a fost, de asemenea, asociat benefic cu stimularea producției de celule T, care sunt celulele puternice ale sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, ghee poate susține buna funcționare a sistemului imunitar.

Unt ghee înseamnă unt clarificat de calitate superioară. Este disponibil în magazin www.proDietaMagazin.ro
Unt ghee înseamnă unt clarificat de calitate superioară. Este disponibil în magazin www.proDietaMagazin.ro

Untul ghee poate avea un preț puțin mai mare decât cel standard, dar acest lucru se datorează și faptului că este mult mai dens și mai nutritiv (are aproape toată apa eliminată, spre deosebire de untul clasic).

Scrie un raspuns: