Unt ghee. Proprietati, beneficii si retete.

Ghee este un tip de unt de culoare ușor gălbuie, mult mai delicios decât cel standard, mai bogat în vitamine și mai sănătos pentru că este purificat. Cunoscut și sub numele de unt clarificat, ghee este obținut prin îndepărtarea oricăror reziduuri și a lichidelor. Rămâne astfel o grăsime pură, densă, delicioasă, recomandată și pentru persoanele cu intoleranțe și alergii. Ghee este așadar un tip de unt net superior celui standard din punct de vedere al proprietăților nutritive și al beneficiilor aduse sănătății copiilor și adulților.

Ghee este un tip de unt pur, clarificat.

Ghee este un tip de unt pur, clarificat (fără apă și lactoză), fără toxine, bogat în grăsimi valoroase, inclusiv acid butiric benefic sănătății și sistemului imunitar. Aproape orice rețete clasice pot fi adaptate pentru pregătire cu unt ghee în loc de unt standard.

Idei de rețete

Oricare dintre rețetele clasice de piure de cartofi, omlete, legume la cuptor, piept de pui sau de curcan, deserturi pot fi adaptate cu unt ghee pentru a obține preparate delicioase, sănătoase, mult mai bogate în nutrienți și cu mai puține toxine.



Pieptul de pasăre va avea un gust delicios și va fi mult mai fraged dacă este preparat la cuptor sau wok cu unt ghee. Omleta dvs cu ouă de găini crescute la sol va fi cu adevărat nutritivă atunci când este pregătită cu unt ghee. Biscuiții cu unt pot fi preparați cu acest unt special care nu conține aproape deloc apă și care îi vor face mult mai crocanți și savuroși. Orice blat de tort sau de prăjitură poate fi adaptat cu ghee pentru a crește pufos. Părinții pot pregăti piureul de cartofi, sandwich-urile, supele cremă de legume sau deserturile pentru copii numai cu unt ghee care, datorită conținutului de grăsimi sănătoase ajută la buna dezvoltare intelectuală a micuților. Putem folosi unt ghee pentru cartofi fierți și apoi puțin prăjiți, pentru file de pește în tigaie sau pilaf de orez. Vom observa imediat aroma diferită savuroasă și net mai delicioasă comparativ cu un unt sau cu un ulei clasic pentru gătit. Putem folosi unt clarifiat ghee și pentru sosurile Bearnaise și Hollandaise, dar și pentru orice sos alb.

Ghee sau Beurre noisette?

Ghee este, de asemenea, cunoscut pentru capacitatea sa de a elimina toxinele și este folosit pentru a elimina impuritățile inoculate profund în organe. În India este folosit în alimentația zilnică oarecum și ca pregătire pentru programul de detoxifiere sezonier ayurvedic, Panchakarma. Ghee este folosit de mii de ani în India, fiind considerat nu numai un aliment dar și tratament. Este folosit pentru gătit (rezistă foarte bine la temperaturi înalte) dar și în creme pentru piele sau amestecat cu plante medicinale. India este cel mai mare producător de lapte și produse lactate din lume, iar rețetele acestei țări au cucerit și Occidentul modern.

Francezii sunt renumiți pentru “Beurre noisette”, un unt care seamănă întrucâtva cu ghee, dar este mai maroniu, cu o aromă mai intensă de nuci caramelizate. Tocmai pentru că este maroniu și puțin prea mult fiert, untul francezilor nu este atât de recomandat de nutriționiști pe cât este cel ghee. Alegeți în funcție de gustul dvs dar și de proprietățile nutritive, acolo unde ghee este net superior și preferabil!


Cum utilizăm untul ghee pentru gătit? Prepararea alimentelor într-un mod sănătos cu unt ghee.

Untul și ghee sunt alimente bogate în acizi grași saturați, care pot rezista la căldură la temperaturi ridicate fără a se deteriora. Încălzirea untului ghee pare să producă mult mai puțin din compusul toxic numit acrilamidă decât încălzirea uleiurilor vegetale standard. De fapt, studiile au constatat că uleiul de soia produce mai mult de 10 ori mai multă acrilamidă decât ghee atunci când fiecare grăsime a fost încălzită la 160 ° C. Nu avem studii comparative pentru uleiul de floarea soarelui, atât de mult folosit în România însă, în primul rând datorită excesului de Omega 6 în complet dezechilibru cu Omega 3, uleiul de floarea soarelui nu este recomandat de nutriționiști pentru uz zilnic.
Untul ghee are un punct de fum ridicat, ceeea ce este bine pentru gătirea alimentelor, cunoscut fiind faptul că la temperatură înaltă grăsimile devin volatile și încep să producă toxine. Punctul de fum al untului ghee este de 250 ° C, care este mult mai mare decât punctul de fum al untului de 175 ° C. Prin urmare, atunci când gătim la temperaturi foarte ridicate, ghee are un avantaj distinct față de unt.

Proprietăți nutritive ale ghee

Ghee este compus în principal din grăsimi, dar conține, de asemenea, niveluri semnificative de vitamina A, vitamina E și vitamina D. Deși multe persoane pot considera că grăsimea este un element nesănătos al dietei, trebuie să știm că organismul are nevoie de grăsime pentru a funcționa. Omega-3 (grăsimile monosaturate) sunt forme sănătoase de grăsime care se găsesc în ghee, alături de alți acizi grași precum acidul linoleic conjugat și acidul butiric, ambele având beneficii pozitive pentru sănătatea organismului. Ghee este bogat în K2 și CLA (acid linoleic conjugat), un antioxidant cu proprietăți antivirale, dacă este obținut din vaci hrănite cu iarbă (untul ghee cu certificat BIO este recomandat în acest sens, cel cu dreptunghiul verde si frunza formată din steluțe, logo-ul UE).

Unt ghee, proprietăți nutritive, rețete, beneficii pentru sănătate.

Unt ghee, proprietăți nutritive, rețete, beneficii pentru sănătate.

Potențiale beneficii pentru sănătatea noastră atunci când folosim ghee

SĂNĂTATEA INIMII. Acizii grași Omega-3 pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol nesănătos și să ofere un echilibru energetic din aportul de grăsimi. Multe studii arată că consumul de ghee poate duce la schimbări favorabile pentru unii markeri de sănătate a inimii. Într-un studiu controlat de 206 adulți sănătoși, ghee a fost sursa de grăsime responsabilă pentru cea mai mare creștere a ApoA, o proteină în particule HDL care este legată de un risc redus de afecțiuni cardiace.

ENERGIE. Gama largă de grăsimi care compun untul special ghee include acizi grași cu lanț mediu. Aceștia sunt foarte utili pentru organism și pot fi procesați de ficat și arși ca energie, fără a trece în țesutul adipos care contribuie la creșterea în greutate. Pentru sportivi sau pentru persoane cu un stil de viață activ, care au nevoie un nivel ridicat de energie, untul ghee poate furniza necesarul de energie pentru a trece cu vitalitate printr-o zi dificilă.

FĂRĂ REACȚII ALERGICE. Untul ghee este aproape fără lactoză (având toate reziduurile de lapte înlăturate) și de aceea, persoanele cu alergie la lactoză sau intoleranță se pot bucura de gustul desăvârșit de “unt” sub formă de ghee, fără să se îngrijoreze pentru probleme gastrointestinale.



REDUCEREA INFLAMAȚIEI. Ghee are acid butiric, unul dintre cei mai benefici acizi grași cu catenă scurtă de care organismul are nevoie. Cercetările recente arată că acidul buritic are capacitatea de a scădea efectiv inflamația în anumite părți ale corpului, în special în tractul gastro-intestinal. De aceea ghee este un aliment recomandat pentru persoane care suferă de colită ulcerativă (urmați sfatul medicului).

POATE ELIMINA RADICALII LIBERI. Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei A sunt larg mediatizate, iar puterea carotenoidelor în ceea ce privește eliminarea radicalilor liberi în organism este extrem de valoroasă. Când adăugați capacitatea antioxidantă a acidului linoleic conjugat și a acidului butiric la puterea vitaminei A conținută în ghee, aveți un SUPER ALIMENT care ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ în organism.

SĂNĂTATEA OCHILOR. Nivelurile semnificative de vitamina A din ghee îl fac ideal pentru protejarea sănătății ochilor. Carotenoizii sunt antioxidanți cu specialitate în eliminarea și neutralizarea radicalilor liberi care atacă celulele maculare, prevenind astfel degenerarea maculară și dezvoltarea cataractei.

STIMULAREA SISTEMULUI IMUNITAR. Acidul butiric, poate cel mai important element din ghee, a fost, de asemenea, asociat benefic cu stimularea producției de celule T, care sunt celulele puternice ale sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, ghee poate susține buna funcționare a sistemului imunitar.

Unt ghee produs de Cosmoveda Berlin/Germania. Vacile bavareze de la care provine untul ghee pur fac parte din rase cu randament mai mic de lapte dar cu o calitate a grasimii acestuia net superioara altor rase. Se obține astfel unt ghee de foarte înaltă calitate cu gust delicios și ușor de utilizat în orice bucătărie. ProDietaNaturala.ro este magazinul online în care regăsim unt ghee la preț mic.

Unt ghee produs de Cosmoveda Berlin/Germania. Vacile bavareze de la care provine untul ghee pur fac parte din rase cu randament mai mic de lapte dar cu o calitate a grăsimii acestuia net superioara altor rase. Se obține astfel unt ghee de foarte înaltă calitate cu gust delicios și ușor de utilizat în orice bucătărie. ProDietaNaturala.ro este magazinul online în care regăsim unt ghee la preț mic.

Untul ghee poate avea un preț puțin mai mare decât cel standard, dar acest lucru se datorează și faptului că este mult mai dens și mai nutritiv (are aproape toată apa eliminată, spre deosebire de untul clasic).

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform EU Cookie LAW. info

1. Ce date colectam. Numele si adresa de email pentru formularul de comentarii (numele poate fi si pseudonim). Nu trimitem nici un fel de promotionale pe adresa de email si nici nu transmitem aceasta adresa catre terte parti. Istoricul de navigare, cum ai interactionat cu website-ul, adresa IP, ce tip de browser folosesti, cat a durat vizita, istoricul de cautare, numarul de pagini vizitate, date legate de traffic. Nu trimitem newslettere si nu primim plati online, deci nu colectam date de card bancar.
2. Cum sunt colectate datele. Colectam in mod indirect date prin intermediul cookie si scripturi de monitorizare. Datele colectate in scop de masurare a audientei si care in principiu sunt cele de istoric de navigare sunt pastrate timp de 50 de luni. Aceste date sunt anonimizate si folosite in scopuri statistice fara a se putea identifica persoana reala.
3. De ce colectam datele. Din motive de securitate pe website si trasabilitate.
4. Cine proceseaza datele. Google Analytics, Adwords si Google Search Console pentru servicii de analiza a traficului. Datele tale personale pot fi trimise catre forurile guvernamentale sau instantele judecatoresti in cazul in care exista un temei legal pentru aceasta.
5. Link-uri catre alte website-uri. Este posibil ca in paginile magazinului nostru online sa existe link-uri catre diferite alte site-uri sau retele sociale asupra carora compania nostra nu are niciun control sau influenta.
6. Cum sunt protejate datele mele. Datele tale sunt tinute pe servere securizate, protejate cu ajutorul softurilor antivirus si firewall. Am implementat atat din puct de vedere tehnic cat si la nivel organizational solutii si proceduri pentru ca datele tale sa fie pastrate in siguranta si sa ramana confidentiale.
7. Care sunt drepturile tale. Chiar daca initial ti-ai dat acordul pentru prelucrarea datelor tale, acest acord poate fi retras in orice moment pentru anumite date sau pentru toate (cu respectarea legii si a timpului de stocare). Pentru datele pentru care nu exista obiectiuni in a fi procesate ele se considera de drept procesabile.
8. Transferul datelor in afara UE. Datele colectate de magazinul online sunt gazduite pe servere aflate la Hetzner (https://www.hetzner.de/) si sunt localizate in Frankfurt Germania. In calitate de prestator de servicii european, Hetzner este supus si el normelor GDPR. Terții (Google, Facebook si altii care opereaza in UE) sunt obligați prin contract pentru a proteja și menține confidențialitatea datelor tale și să le utilizeze exclusiv pentru scopurile pentru care le oferim.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.