Unt de Cacao: proprietati, utilitati si beneficii

Untul de cacao este folosit în diverse rețete culinare, rețete raw vegan și produse precum cosmetice, ciocolată, unguente și produse farmaceutice.

Unt de cacao util pentru rețete raw vegan dar și pentru frumusețe, cosmetică naturală.

Unt de cacao util pentru rețete raw vegan dar și pentru frumusețe, cosmetică naturală.

Ce este untul de cacao și cum se obține? Untul de cacao este un tip de grăsime vegetală extrasă din boabele de cacao. Untul de cacao se obține prin presarea masei de cacao în procesul de obținere a pudrei de cacao. Datorită aromei puternice a boabelor de cacao, untul de cacao împrumută din gustul și mirosul acestora. Untul de cacao este comestibil și bogat în proprietăți nutritive. În unele părți ale lumii, untul de cacao mai este cunoscut sub denumirea de ulei theobroma.

Untul de cacao este bogat în antioxidanți și are numeroase proprietăți nutritive și hidratante, cu beneficii pentru sănătatea organismului și frumusețea pielii. Este folosit la preparare produselor de patiserie, brutărie, cofetărie dar și în cosmetică.

Cum arată untul de cacao? Ca orice alt unt alb-crem, având un punct de topire de 37 de grade Celsius cu miros și gust specific și textură cremoasă. Este ingredientul de baza al ciocolatei albe de calitate, alături de vanilie și lecitină.

Principala proprietate nutritivă a untul de cacao este aceea că este deosebit de bogat în antioxidanți. Antioxidanții reprezintă un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, ajutând corpul să își mențină sănătatea propriilor celule.

Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale untului de cacao includ abilitatea acestuia de a îmbunătăți sănătatea pielii, de întărire a sistemului imunitar, îmbunătățirea calității firului de păr, de a preveni semnele de îmbătrânire și de a reduce inflamația.

Una dintre cele mai importante calități ale untului de cacao este stabilitatea sa mare, în comparație cu cea a altor grăsimi. Acest aspect unic îi oferă un termen de valabilitate impresionant, de 2-5 ani, îmbunătățit mai departe de antioxidanții din untul de cacao, reducând astfel șansele ca uleiul să se râncezească. Puteți găsi untul de cacao sub diverse forme, dar în primul rând îl consumăm în ciocolată. Untul de cacao este stabil la temperatura cameri, însă punctul de topire relativ scăzut îl face o bază ideală pentru supozitoare și alte creme medicinale.

Unt de cacao sau de shea?

Atât shea, cât și cacao, sunt substanțe ce se găsesc în natură, nu sunt produse sintetic. Untul de shea mai este cunoscut sub denumirea de unt de karité. Este produs din nucile arborelui de karité ce crește în Africa Centrală și de Vest. Untul de shea este supranumit „aurul femeilor” deoarece recoltarea și producerea sa creează locuri de muncă pentru multe femei africane. Untul de cacao se extrage din semințele de cacao, cunoscute și ca boabe de cacao. Cacao își are originile în America și este o substanță hidratantă tradițională în America Centrală și în Caraibe.

Untul de cacao și untul de shea sunt două dintre cele mai bogate substanțe hidratante pe care natura și produsele naturale de înfrumusețare le oferă pielii. Fiecare a fost folosit vreme de secole ca produs de înfrumusețare, iar ambele se regăsesc în creme și loțiuni. Foarte multe femei refuză însă să mai folosească creme și loțiuni cu ingrediente de laborator și aplică pe piele direct uleiuri pure de plante, unt de cacao, cocos, shea.

Unde și cum folosim unt de cacao?

Puteți folosi untul de cacao sub formă de loțiune, cremă sau ulei sau chiar să-l consumați în stare crudă. Totul depinde de alegerea și preferințele personale. Rețetele raw vegan includ adesea unt de cacao.

Anti-îmbătrânire: Unul dintre motivele pentru care untul de cacao este atât de valoros constă în concentrația mare de compuși antioxidanți, ce includ acidul oleic, acidul palmitic și acidul stearic. Deși acești sunt practic acizi grași, ei sunt benefici pentru organism și ajută la neutralizarea radicalilor liberi din corp, în special de la nivelul pielii. Reducând stresul oxidativ, untul de cacao poate contribui la reducerea semnelor de îmbătrânire, inclusiv a ridurilor și a altor semne ce trădează o vârstă avansată. De asemenea, cercetările au arătat că untul de cacao poate  reduce apariția cicatricilor pe piele și menține sănătatea pielii.

Crește calitatea firului de păr: Pe lângă aroma delicioasă, untul de cacao poate contribui la hidratarea părului, îmbunătățindu-i aspectul și făcându-l mai puternic. Untul de cacao a fost asociat cu incidența scăzută a mătreții și cu foliculi de păr mai sănătoși, reducând astfel căderea părului și prevenind apariția cheliei la bărbați. Untul de cacao poate fi masat direct pe scalp și pe lungimea firului de păr.

Sănătatea pielii: Calitățile antioxidante ale untului de cacao au cu siguranță grijă să prevină semnele îmbătrânirii, însă untul de cacao constituie și o barieră ce protejează pielea de agenții dăunători din mediul înconjurător. Antioxidanții și moleculele organice benefice protejează pielea de factorii de mediu, interni și externi, care provoacă iritații sau leziuni la nivelul pielii. Uneori, vremea însorită sau cu vânt puternic poate determina uscarea buzelor. Folosiți zilnic un unt de cacao de înaltă calitate, iar buzele vă vor fi mereu foarte fine.

Reduce infamația: Amestecul bogat de acizi grași și antioxidanți din untul de cacao îl fac o alegere ideală pentru persoanele care doresc să reducă inflamația pielii. Vă veți bucura de un efect calmant, combinat cu o aromă delicioasă. Aceasta poate fi resimțită și prin consumul untului de cacao sub forma ciocolatei, principalul mod prin care majoritatea persoanelor aleg să se bucure de beneficiile pentru sănătate ale untului de cacao. În ciuda impactului negativ pe care excesul de grăsime îl poate avea asupra sistemului cardiovascular, unele studii recente arată o îmbunătățire a bolilor inflamatorii cardiace atunci când sunt administrate cantități moderate de unt de cacao.

Beneficiile pentru sănătate ale untului de cacao

Untul de cacao este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi și salvează pielea de la semnele inevitabile ale îmbătrânirii sau provocate de agenții de stres din mediul înconjurător. Untul de cacao poate înlocui untul de origine animală sau uleiul vegetal în oricare dintre rețetele dvs!

Rețeta de tartă raw vegan cu unt de cacao

Tarta raw vegan

Puteti forma o singura tarta sau mai multe tarte mici (in functie de formele pe care le aveti)

Ingrediente pentru blatul de tartă:
– curmale uscate (sau smochine) 200 gr;
– caju 200 gr;
ulei de cocos 50 ml;
– apă plată cât este necesar pt a fi mulțumiți de compoziție.

Cum pregătim blatul. Punem toate ingredientele în blender sau în robotul cu lama în litera S și amestecăm până când obținem consistența dorită. Dacă doriți ca aluatul să fie mai dulce puneți și miere, sirop de agave sau de arțar după gust. Dacă punem folie alimentară la baza formelor de tartă, înainte de a modela blatul, acestea se vor desprinde mai ușor.

Ingrediente pentru Crema de vanilie
făină de migdale 240 gr;
– suc de la o lămâie;
– vanilie autentica Bourbon după gust;
unt de cacao 50 gr;
– miere după gust;
– apă plată cât este necesar pt a fi mulțumiți de compoziție.

Făina de migdale poate fi înlocuită, după gust și preferințe, de făină de nucă de cocos, de castane sau de alune de pădure (dar rețeta nu mai este raw). Ingredientele de bază pentru crema de vanilie pot fi regăsite în site-ul prodietanaturala.ro

Cum pregătim crema de vanilie. Untul de caco se rade și se pune la bain marie la 40 de garde Celsius, până devine lichid. Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă până când compoziția devine cremoasă, cu o consistență plăcută. Se umplu formele de tarte cu crema de vanilie si se dau la rece pentru 30 de min.

Topping: boabe de rodie, bucăți de ananas, mango sau orice fructe vă plac și arată frumos ca decor.

Rețeta de ciocolată fără lactate și fără foc

Ciocolată raw vegana: ingrediente necesare.

Ciocolata de casa unt cacao– 100 gr unt de cacao;
– oricare dintre îndulcitorii dvs preferați: zahăr de mesteacăn, stevia, miere, sirop de arțar, sirop de agave;
– 200 gr cacao crudă sau pudra de roșcove (carob);
– 200 gr caju sau nuci măcinate fin în blender (sau puteți folosi direct făină de migdale);
– apă plată călduță.

Untul de cacao este destul de tare și de aceea este recomandat să fie ținut într-un recipient pus la rândul său într-un vas cu apă fiartă. În câteva minute va deveni mai moale. Toate ingredientele se amestecă până la omogenizare perfectă. Dacă obținem o compoziție prea lichidă mai adăugăm făină de migdale/caju/nuci. Dacă dorim o cremă de ciocolată de casă de tip Nutella/Finetti/Etc…, vom lăsa compoziția semi-lichidă, de consistența unei creme. Dacă dorim să obținem figurine de ciocolată sau cubulețe, compoziția va fi creată cu mai puțină apă, se va pune în forme de silicon sau de cuburi de gheță și se va da la frigider sau la congelator.

Recomandarea noastră: pentru a obține cremă de ciocolată înlocuiți untul de cacao cu unt de cocos în rețeta de mai sus (veți obține o consistență mai cremoasă). Pentru a obține cuburi sau figurine tari de ciocolată, untul de cacao este ideal pentru că se întărește foarte bine la temperaturi sub 20 grade.

De unde cumpărăm unt de cacao? Ce principii trebuie să aibă acesta?

Untul de cacao poate fi cumpărat din magazine cu produse naturale. Vă recomandăm untul de cacao bio. Are un conţinut bogat în grăsimi nesaturate, omega 3 şi omega 6 şi vitaminele A, E şi K. Cercetătorii de la Pennsylvania State University au realizat mai multe studii care demonstrează că grăsimile prezente în untul de cacao au o influenţă benefică asupra colesterolului bun, scăzându-l pe cel rau. Untul de cacao conţine un nivel de antioxidanţi de trei ori mai ridicat decât vinul, iar conţinutul ridicat de fenoli are un rol major în reducerea riscurilor asociate bolilor de inimă.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Un comentariu la discutia despre “Unt de Cacao: proprietati, utilitati si beneficii”

  1. 1
    Alex spune:

    Care variantă de unt de cacao bio o recomandați? Că sunt și aici mai multe produse…

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.