ULEIURI si grasimi (PA)

Articol ce face parte din seria de articole despre PIRAMIDA ALIMENTARA (PA)

uleiUleiurile sunt grasimi in stare lichida la temperatura camerei. Uleiurile pot proveni dintr-o varietate de plante precum: floarea soarelui, masline, soia, porumb, palmier, seminte de bumbac. O parte din alimente contin in mod natural foarte mult ulei. Exemple in acest sens: nucile, maslinele, anumite specii de pesti, avocado.

Foarte multe uleiuri sunt bogate in grasimi mononesaturate si polinesaturate si sarace in grasimi saturate. Uleiurile ce provin din plante nu au colesterol! De altfel, nici un aliment provenit din plante 100% nu are colesterol! Colesterolul se gaseste in alimentele de provenienta animala.

ulei de maslineO parte dintre uleiuri precum cele de cocos sau palmier sunt foarte bogate in grasimi saturate si de aceea pot fi considerate grasimi solide. Acest tip de grasime este solid la temperatura camerei. Majoritatea grasimilor solide sunt de provenienta animala (exemple: untul, untura de porc, cea de pasare). Cele de provenienta vegetala trec printr-un proces numit hidrogenare pentru a ajunge in starea solida (exemplu: margarina sau graimile folosite in domeniul patiseriei pentru fragezirea aluatului). Grasimile hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate in sensul ca maresc nivelul colesterolului iar in timp duc la ingrasare. De aceea de-a lungul site-ului va sfatuim sa evitati produsele de patiserie daca doriti sa slabiti sau sa aveti o dieta sanatoasa.

Uleiurile contin foarte multe calorii. O lingura de ulei are, in medie, circa 120 calorii. Toate uleiurile au aceleasi calorii, indiferent de provenienta lor: masline, floarea soarelui sau altceva.

Mai multe informatii despre grasimi si uleiuri puteti gasim in articolul Grasimi bune si grasimi rele

√ Va recomandam si articolele legate de piramida alimentelor:

Piramida Alimentelor | CEREALELE | LEGUMELE | FRUCTELE | LAPTELE | CARNEA si LEGUMELE CU TECI | ULEIURI si grasimi

Va dorim succes la slabit (daca e cazul) si o dieta sanatoasa!

Scrie un raspuns: