Uleiul de Argan Beneficii pentru Frumusete dar si in Bucatarie!

Argan samburi uleiUlei de argan sau Moroccan Oil, iată un produs numit generic și “aur lichid” pentru că aduce beneficii uimitoare pentru frumusețe și sănătate. Uleiul de argan este un ulei vegetal obţinut din seminţe de arbust de argan din Maroc (Argania Spinosa). Uleiul de argan este în general scump, iar dacă găsiți din întâmplare unul ieftin pe piață verificați autenticitatea. Citiți mai jos în articol cum identificăm uleiul de argan autentic.

Uleiul de argan este, într-adevăr, o bijuterie specială în domeniul uleiurilor de înfrumuseţare. Uleiul provine de la sâmburele fructului de argan, originile sale afîndu-se în pădurile din Maroc, țară în care a fost de foarte mulți ani apreciat pentru beneficiile sale vindecătoare și utilizat pentru a trata afecţiuni ale pielii și sănătății în general. În zilele noastre, copacii de argan sunt protejaţi de UNESCO și multe cooperative împart profitul din afacerea cu ulei cu localnicii. Uleiului de argan i se spune adesea “aurul lichid”, datorită reputației sale pentru tratarea multor probleme fizice și rolului său de ajutor anti-îmbătrânire.

Deși a fost promovat în special de industria cosmetică, este bine să știm că uleiul de argan este foarte apreciat și în bucătăria gourmet. În afară de gustul foarte plăcut, un plus major al uleiului de argan este acela că poate creşte concentraţia de sucuri gastrice şi pepsină din stomac, îmbunătăţind mult digestia şi grăbind procesul de ardere al grăsimilor. Uleiul de argan conţine o cantitate mare de acizi graşi esenţiali şi are valoare nutritivă deosebită. Este bogat în acizi graşi nesaturaţi benefici (Omega 3, Omega 6 şi Omega 9) asemenea uleiului de măsline. Are efect antiinflamator care grăbeşte procesul de vindecare al ţesuturilor (arsuri, asprime datorată vântului, zgârieturi, degerături).

Uleiul de argan conţine mai mulți acizi graşi, dintre care enumerăm: acidul oleic, acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul stearidonic, acidul linoleic şi acidul miristic (acesta din urmă se găsește și în uleiul de cocos sau în avocado). Studiile arată că uleiul de argan are printre cele mai mari concentraţii de vitamina E (de până la 10 ori mai multă vitamina E decât uleiul de măsline).

Beneficiile uleiului de argan / tratamente și măști pentru frumusețe

Uleiul de argan pur este bogat în vitaminele A și E și antioxidanţi, acizi graşi esenţiali şi proteine. Uleiul de argan este un hidratant natural excelent și este renumit pentru că repară imperfecțiunile, calmează pielea uscată şi descuamată și tratează diferite afecţiuni ale pielii. Un lucru deosebit este faptul că, deşi este un ulei, nu este prea unsuros. În comparaţie cu uleiul de cocos, uleiul de argan este mai puţin unsuros, ceea ce îl face potrivit ca ingredient în tratamentele de înfrumuseţare naturale.
Mască pentru faţă cu ulei de argan
Se amestecă într-un bol: 1 lingură de zeamă de lămâie, 3 linguriţe de iaurt grecesc, o lingură de miere şi 3 picături de ulei de argan. Se aplică pe faţa curată şi uscată, lăsându-se 10 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Şampon cu ulei de argan
Se amestecă ingredientele următoare într-o sticlă: 1 lingură ulei de argan cu săpun lichid organic (şi un sfert de cană de apă distilată dacă se foloseşte săpun solid) și orice uleiuri esenţiale preferate. Se agită bine amestecul şi se şamponează părul în mod normal.
Exfoliant pentru mâini din nucă de cocos, lime şi zahăr
Se amestecă rapid 1/2 cană ulei de cocos, 10 picături ulei esenţial de lime sau trandafiri și 10 picături de ulei de argan pur pentru o consistență cremoasă. Se adaugă 1/4 cană nucă de cocos mărunțită, neîndulcită și se amestecă din nou. Se toarnă încet 1/2 cană de zahăr brun, apoi se adaugă ușor 1 linguriţă coajă de lime proaspătă. Se păstrează la rece într-un borcan sigilat.

Uleiul de argan regenerează şi hidratează intens pielea, reface bariera hidrolipidică şi contribuie la reducerea celulitei. Are un puternic efect antirid!

Modalităţi de utilizare a uleiului de argan pur pentru o frumusețe naturală

– Se adaugă câteva picături de ulei de argan în crema hidratantă pentru strălucire şi hidratare suplimentară.
– Se aplică pe mâini pentru tratarea unghiilor şi hidratarea cuticulelor. Uleiul se aplică înainte de culcare pe toată mâna.
– Se poate aplica pe faţă şi pe corp după fiecare duş, înlocuind excelent crema de corp.
– Se adaugă câteva picături de ulei de argan în apă de trandafiri şi se obţine o loţiune demachiantă şi hidratantă, care se aplică pe faţă, seara, cu ajutorul discurilor demachiante.
– Se aplică pe mâini şi picioare pentru o bună hidratare în sezonul rece. Doar o picătură sau două picături ajută la calmarea pielii uscate de pe degete sau împotriva iritaţiilor din cauza frigului.
– Este recomandată aplicarea uleiului de argan ca mască peste noapte pentru părul uscat, creţ şi despicat la vârfuri, iar dimineaţa se clăteşte părul. Se utilizează ca tratament de noapte pe tot părul sau se poate aplica doar pe vârfuri pentru hidratare.
– Se întind câteva picături de ulei pe păr pentru a calma firele răzleţe care strică coafura, fiind un înlocuitor natural pentru ceara de păr cosmetică.
– Se amestecă cu zahărul brun pentru a face o cremă exfoliantă pentru faţă, corp sau picioare.
– Se masează picioarele după epilare cu câteva picături de ulei de argan pentru calmarea pielii.
– Se aplică peste noapte pe buzele uscate şi crăpate pentru o hidratare profundă.
– Se pot pune nişte picături de ulei de argan în apa din cadă împreună cu o sare pe bază de sulfat de magneziu pentru o îmbăiere relaxantă, echilibrată şi hidratantă.
– Se utilizează foarte bine ca ulei de masaj, înlocuind acele uleiuri vâscoase sau alte loţiuni asemănătoare.
– Se pune un pic de ulei pe un disc de bumbac şi se curăţă faţa înainte de culcare, iar dimineaţa pielea va fi foarte catifelată.
– Se aplică pe piele după plajă. Uleiul de argan ne ajută să ne prelungim bronzul şi totodată calmează eventualele iritaţii după expunerea la soare.

Beneficiile uleiului de argan / utilizare în bucătărie

Uleiul de argan reprezintă pentru Maroc ceea ce uleiul de măsline reprezintă pentru Italia. Uleiul de argan alimentar este folosit pentru asezonare, în preparatele de cus-cus, la salate și alte preparate. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum zilnic de ulei de argan este “foarte probabil” să fie un factor care ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer, boli cardiovasculare și obezitate. În 2005 au fost publicate rezultatele unui studiu de intervenție nutrițională, în care voluntarii au consumat fie ulei de argan, fie grăsimi animale (unt) în alimentaţia lor zilnică. Rezultatele au arătat că, la fel ca în cazul uleiului de măsline, consumul frecvent de uleiului de argan în locul grăsimilor animale reduce considerabil colesterolul și trigliceridele din sânge.
Paula Wolfert, autoare americană a unei cărţi de bucate și expertă în bucătăria marocană (a publicat recent cartea „Mâncarea de bază a Marocului”), afirmă: “Uleiul de argan a devenit un ingredient alimentar în afara Marocului, atunci când bucătarii francezi au început să-l folosească în toate preparatele. În prima mea carte de bucate de prin anii 1970 a trebuit să utilizez ulei de alune de pădure pentru că uleiul de argan nu se găsea în Statele Unite”. Doamna Wolfert, care a trăit o bună perioadă de timp în Maroc, a confirmat: “Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de argan sunt, într-adevăr, magice“. Vitamina E, care dă arganului calitățile miraculoase pentru piele, asigură o nutriție extraordinară sub formă de acizi grași Omega-6 şi Omega-9. Astfel, o picătură de ulei de argan adăugată în cât mai multe preparate alimentare reprezintă și o barieră apărare împotriva colesterolului.

Salată de verdeţuri cu ulei de argan şi oţet de mere
Porţii: 4. Calorii: 274 pe porţie. Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente
Pentru sos:
• 1/2 ceaşcă ulei de argan organic;
• 1/4 ceaşcă oţet de mere;
• 1/2 linguriță sare de Himalaya;
• 1/2 piper alb;
• sucul de la o lămâie.
Pentru salată:
• un castron mare de verdeţuri;
• 1/4 cană brânză de capră mărunţită;
• 1/2 măr tăiat bucăţi;
• 1/2 ceapă roşie tăiată felii;
• 1/2 roşie tăiată bucăţi;
• un pumn de nuci pecan.
Mod de preparare
Pentru sos: Se amestecă uleiul de argan cu oţetul de mere. Se adaugă sarea, piperul alb şi sucul de lămâie, apoi se amestecă bine.
Pentru salată: Se pun în castronul de verdeţuri bucăţile de măr, de roşie şi feliile de ceapă roşie. Pe deasupra se adaugă nucile pecan, brânza şi sosul.
Nucile pecan şi mărul se potrivesc excelent cu sosul din ulei de argan!

Sfaturi în alegerea unui ulei de argan

Nu toate uleiurile de argan sunt la fel. Odată cu creșterea sa în popularitate, unele uleiuri sunt prelucrate și diluate sau pot fi artificiale. Cum identificăm uleiul de argan autentic? Iată câteva sfaturi pentru alegerea celui mai bun ulei de argan:
• Trebuie să aibă un singur ingredient menţionat pe etichetă, acesta fiind 100% ulei de argan sau 100% ulei din sâmburi de Argania Spinosa (denumirea copacului de argan);
• Ar trebui să fie îmbuteliat într-o sticlă de culoare închisă;
• Uleiul trebuie să aibă un miros subtil;
• Să fie un ulei de argan pur şi natural, 100% organic de la comercianţi acreditați.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Un comentariu la discutia despre “Uleiul de Argan Beneficii pentru Frumusete dar si in Bucatarie!”

  1. 1
    Produse cosmetice cu ulei de argan spune:

    Sau se pot alege produse naturale cu ulei de argan pentru ingrijirea corpului,a tenului sau a parului

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.