Ce este turmericul? Curcuma longa, beneficii şi proprietăţi

Turmericul este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul. Turmericul provine din rădăcina plantei Curcuma longa, are o coajă dură de culoare maro și un miez portocaliu intens. Este folosit ca și condiment pentru diverse mâncăruri, având o aromă delicată și un gust relativ neutru. Nu este înțepător precum ghimbirul și nici nu are miros puternic. Colorează intens cu galben orice mâncare în care îl adăugați.

Turmeric sau curcuma reprezintă un foarte eficient supliment nutritiv natural cu beneficii anti-inflamatorii și antioxidante. Este deosebit de util în tratamentul naturist al artritei. Doar adăugându-l în mâncare vă tratați problemele de sănătate! Cei care nu au timp să gătească zilnic cu turmeric pot alege varianta de comprimate foarte comod de administrat.

Turmericul mai este cunoscut drept”șofranul indian” datorită culorii sale intense galben-portocaliu. Numit turmeric sau curcuma, acesta a fost folosit de-a lungul timpului precum condiment, remediu tămăduitor dar și ca un bun colorant textil. Turmericul este cel mai bine cunoscut dintre ingredientele folosite pentru a face curry, dar este totodată și cel care dă culoarea galben strălucitoare a muştarului. Turmericul este originar din Indonezia și sudul Indiei, unde a fost cultivat pentru mai mult de 5.000 de ani.
Turmericul (curcuma) fost mult timp folosit de către chinezi și indieni ca agent anti-inflamator pentru a trata o mare varietate de afecţiuni, inclusiv flatulență, icter, dureri menstruale, urina cu sânge, hemoragie, durere de dinți, contuzii, dureri în piept și colici.


Turmericul este o sursă excelentă atât de fier cât şi de mangan. Este de asemenea o sursă bună de vitamina B6, fibre alimentare şi potasiu.

Efect anti-inflamator

Cercetările arată că uleiul volatil din turmeric are un rol anti-inflamator. Dar chiar mai puternic decât uleiul volatil este pigmentul galben sau portocaliu de turmeric, care se numește curcumina.

În numeroase studii, efectele anti-inflamatorii ale curcuminei s-au dovedit a fi comparabile cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul şi fenilbutazona, precum şi al unor substanţe anti-inflamatoare care se dau doar pe baza unei prescripţii medicale, cum ar fi motrin. Spre deosebire de medicamente, care sunt asociate cu efecte toxice semnificative (formarea ulcerului, scăderea numărului de leucocite, sângerari intestinale), curcumina nu este toxică.

Deși (pe termen scurt) inflamația acută este benefică, ea poate deveni o problemă majoră atunci când aceasta este cronică (pe termen lung) și acționează împotriva țesuturilor proprii. Inflamația cronică este un factor care contribuie la multe boli comune. Curcumina poate inhiba multe molecule ce provoacă inflamație.

Remediu pentru poliartrita reumatoidă

Studiile clinice au scos în evidenţă faptul că turmericul are efecte antioxidante foarte puternice. Fiind antioxidant, turmericul poate neutraliza radicalii liberi (chimicalele care pot circula prin corp si care afectează serios celulele sănătoase și membranele celulare).

De aceea turmericul sau curcuma este recomandat în multe boli, în special artrita, în cazul căreia radicalii liberi sunt responsabili pentru inflamația dureroasă a articulaţiilor și posibila lor deteriorare. Combinaţia de efecte antioxidante și anti-inflamatorii existentă în turmeric explică de ce multe persoane cu boli articulare reumatoidale îşi alină durerile când utilizează condimentul în mod frecvent.

Într-un studiu relizat recent pe pacienți suferind de poliartrită reumatoidă, turmericul a fost comparat cu fenilbutazona și a produs îmbunătăţiri comparabile în scurtarea perioadelor de rigiditate dimineața, în prelungirea timpului de mers pe jos și în reducerea umflării articulaţiilor.

Protecție cardiovasculară

Turmericul poate preveni oxidarea colesterolului în organism. Colesterolul oxidat este cel care deteriorează vasele de sange și se acumulează în artere, provocând de multe ori atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. Prevenirea oxidării colesterolului poate ajuta la încetinirea aterosclerozei și a bolilor de inimă cauzate de diabetul zaharat. În plus, turmericul este o sursă bună de vitamina B6, care împiedică creşterea nivelului de homocisteină. Homocisteina, un produs intermediar al unui proces celular important numit metilare, este direct răspunzătoare pentru deteriorarea pereților vaselor de sânge. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt considerate un factor de risc important în deteriorarea vaselor de sânge, în formararea plăcilor ateromatoase şi în debutul bolilor de inimă. Un aport ridicat de vitamina B6 este asociată cu un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Indian de Fiziologie și Farmacologie, în cadrul căruia 10 voluntari sănătoși au consumat 500 mg de turmeric pe zi timp de 7 zile, s-a observat că nu numai nivelul colesterolului oxidat din sânge a scăzut cu 33%, dar şi valoarea colesterolului total s-a redus cu 11,63%, în timp ce HDL-ul (colesterolul bun) participanţilor la experiment a crescut cu 29%! (Soni KB , Kuttan R).

Ajutaţi-vă ficatul să îşi sporească capacitatea de a elimina colesterolul rău LDL folosind turmeric (curcuma) pentru rețete delicioase cu pește, carne, linte sau pilaf de orez curry dar și pentru a condimenta ceapa sote, cartofii sau conopida sau ca aromă principală pentru supa cremă de legume. Serviți cu salata de țelină, ardei gras și broccoli. Asigurați-vă că folosiţi turmeric, nu amestecuri gata preparate de curry. Studii recente indică faptul că turmericul (și, prin urmare, Curcumina) este folosit în cantitate minimă în amestecurile de curry.

Protejează pe cei predispuşi la boala Alzheimer

Există dovezi tot mai numeroase care sugerează că turmericul asigură protecție împotriva bolilor neurodegenerative. Studiile epidemiologice arata că în rândul persoanelor indiene în vârstă, care folosesc frecvent turmericul precum condiment, incidenţa bolilor neurologice cum este Alzheimer este foarte mică.
Cercetări efectuate la UCLA, ale căror rezultate au fost publicate în Journal of Biological Chemistry (decembrie 2004), au fost confirmate de alte studii publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry (aprilie 2006) şi oferă o perspectivă nouă asupra mecanismelor din spatele efectelor protectoare ale turmericului împotriva bolii Alzheimer. Boala Alzheimer se instalează atunci când un fragment de proteină numită amyloid-B se acumulează în celulele creierului. Se produce stres oxidativ şi inflamaţie, precum și formarea plăcilor între celulele nervoase (neuroni) din creier care astfel perturbă funcţionarea normală a creierului. Amyloid este un termen general pentru fragmente de proteine pe care organismul le produce în mod normal. Amyloid-B este un fragment de proteină delimitat dintr-o altă proteină denumită proteina precursoare a amiloidului (APP). Într-un creier sănătos, aceste fragmente de proteine sunt defalcate și eliminate. În boala Alzheimer, fragmentele se acumulează, formând plăci grele, insolubile între celulele creierului.

Turmeric (curcuma) este un condiment dulceag ce poate fi adaugat in orice tocanita, pilaf de orez sau sos.

Turmeric (curcuma) este un condiment dulceag ce poate fi adăugat în orice tocăniță, pilaf de orez sau sos.

Cercetătorii de la UCLA au efectuat mai întâi studii în eprubetă în care s-a dovedit că turmericul inhibă agregarea proteinei amyloid-B și că o dizolvă mai eficient decât medicamentele anti-inflamatorii precum ibuprofenul și naproxenul. Mai mult, cercetătorii au descoperit că turmericul traversează bariera hematoencefalică și se leagă la speciile mici de amyloid-B. Odată legat de turmeric, fragmentele de proteine amyloid-B nu se mai pot solidifica pentru a forma plăci. Turmericul leagă nu numai proteina amyloid-B, dar, de asemenea, are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, furnizând protecție suplimentară pentru celulele creierului.

Cum consumăm turmeric (curcuma)? Rețete și recomandări.

– Adăugaţi turmeric la orice piure pentru a îi conferi o culoare galbenă şi mai îndrăzneaţă.
– Simplu: adăugați turmeric în lapte. Beți amestecul căci turmericul nu schimbă gustul prea mult.
– Se amestecă orez brun cu stafide și caju și se condimentează cu turmeric, chimion și coriandru.
– Deși turmericul este, în general, un ingredient de bază în pudra de curry, sunt persoane care doresc să adauge un pic mai mult din acest condiment atunci când pregătesc curry.
– Turmericul nu trebuie să fie utilizat numai în curry. Acest condiment este delicios şi sănătos folosit la mâncăruri sote, la conopidă fiartă la aburi și la fasole verde ori legume mexicane.
– Pentru un sos cremos bogat în arome dar cu puţine calorii, încercați să amestecaţi turmeric si ceapa deshidratată cu un pic de maioneză vegetală bogată în omega-3 şi sare și piper. Serviți cu conopidă crudă, ţelină, ardei dulce și broccoli.
– Turmericul este un condiment grozav ce poate fi folosit pentru adăugarea unui plus de savoare reţetelor pe bază de linte sau în supa cremă de legume cu crutoane.
– Daţi dressing-ului de salată o nuanţă galben-portocalie adăugând nişte pudră de turmeric.

Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Aceasta are efecte anti-inflamatorii puternice si este un antioxidant foarte eficient.

Rețeta de Pilaf de Orez cu Curcuma (turmeric):
Reteta de pilaf cu legume si curcuma, turmeric
– Fierbem carnea de pasăre (preferabil de curte) pentru a obține o supă. Adăugăm puțină sare de Himalaya în timpul fierberii. 
– Călim în puțin ulei de cocos (sau de măsline) carnea desprinsă de pe os, ceapă tăiată mărunt, morcovii tăiați foarte mărunt, ardeiul gras, puțină fasole verde congelată, mazăre prefiartă (noi am pus si porumb pentru a fi apetisant si pentru copii). Adăugăm orezul și îl călim puțin cu legumele, apoi supa de pasăre, turmericul pudră (curcuma), sare de Himalaya și piper negru după gust. Lăsăm să fiarbă până când obținem textura dorită. Delicios și sănătos!

Curcumina este slab absorbită în sânge și de aceea la masă trebuie să consumăm și piper negru căci acesta conține piperina, o substanță naturală care îmbunătățește absorbția de curcumina cu 2000%. Dacă nu puteți consuma mâncăruri gătite cu piper negru și turmeric, dar doriți totuși un tratament anti-inflamatoriu natural, atunci puteți înghiți câteva boabe de piper întregi alături de un supliment nutritiv care are la bază turmeric (curcuma).

Prin urmare, putem cumpăra turmeric (curcuma) fie

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Facebook prodieta.ro

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

3 Raspunsuri la discutia despre “Ce este turmericul? Curcuma longa, beneficii şi proprietăţi”

  1. 3
    Alimente diuretice pentru tratamentul rinichilor spune:

    […] Adăugați turmeric în laptele de la micul dejun și în orice mâncare de casă! Este galben, are un gust neutru și are certe proprietăți anti inflamatorii și de detoxifiere. Citiți aici mai multe despre turmeric (curcuma) și de unde puteți cumpăra. […]

  2. 2
    Cum intarim imunitatea copiilor. spune:

    […] și puțin piper negru într-o ceașcă de lapte. Îndulciți-l cu puțină miere organică. Citiți mai multe informații despre beneficiile aduse de turmeric (curcuma). – Spălați bine două frunze de busuioc și oferiți-le copilului pentru a le mesteca. Este […]

  3. 1
    Artrita tratament natural si remedii naturiste. Artrita la genunchi. spune:

    […] Consumați turmeric (curcuma), un condiment foarte cunoscut și un supliment vegetal despre care se crede că face minuni prin alinarea durerilor cauzate de artrită, reducând rigiditatea și inflamația, după cum recomandă Herbal Remedies World. Turmericul este bogat în antioxidanți și și-a demonstrat eficacitatea în reducerea durerii cauzate de tendinită și artrită. Citiți aici despre faptul că turmericul (curcuma) este la fel de eficient ca și medicamentele ant… […]

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.