TOP 20 de alimente delicioase bogate în proteine

Există multe dispute în jurul carbohidraţilor, proteinelor şi a tot ceea ce se află între ele. Totuşi, toată lumea este de acord că proteinele sunt importante pentru că ajută să slăbim (mai ales să dăm jos grăsimea de pe abdomen) şi să creştem masa şi forţa musculară. Cantitatea zilnică recomandată (CZE) este de 46 grame pentru femei şi de 56 grame pentru bărbaţi. Mulţi experţi în sănătate şi fitness sunt însă de părere că avem nevoie de mai mult de atât.

Iată o listă cu 20 de alimente delicioase care au un conţinut ridicat de proteine.

1. Ouă
Ouăle întregi sunt printre cele mai sănătoase şi hrănitoare alimente. Sunt pline de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase, antioxidanţi ce care protejează ochii şi nutrienţi pentru creier, care lipsesc majorităţii oamenilor. Ouăle întregi sunt bogate în proteine, dar albuşul este aproape sursă pură de proteine. Uitați de mitul ouălor ce cresc colesterolul. Este valabil în cazul excesului, nu într-un consum moderat.
Conţinutul de proteine: 35% din caloriile unui ou întreg. Un ou mare conţine 6 grame proteine şi 78 calorii. Ideal este să consumăm oul cu gălbenușul moale și albușul tare, complet coagulat.

2. Migdale
Migdalele crude se găsesc în aproape orice magazin alimentar. Evitați-le pe cele prăjite și sărate și alegeți variante crude, bio. Sunt pline de nutrienţi importanţi, inclusiv fibre, vitamina E, mangan şi magneziu. Conţinutul de proteine: 13% din aportul caloric. O porţie de 28 grame conţine 6 grame de proteine şi 161 calorii. Alte fructe cu coaja tare. Fistic (13% din aportul caloric) şi caju (11% din aportul caloric). Nucile noastre românești sun și ele ideale pentru o alimentație diversă și echilibrată. Nucile conțin acid alfa-linoleic (ALA), forma vegetală de acizi grași esențiali omega 3 cu o concentrație importantă (7,4 g/100 g față de 0,2g/100 g cât au alunele). 5-6 nuci acoperă nevoia zilnică de Omega 3 și jumătate din doza necesară de vitamina E. Mai mult decât atât, conțin fitosteroli și compuși fenolici cu efect benefic anti-colesterol.

3. Piept de pui
Pieptul de pui este unul dintre cele mai populare alimente bogate în proteine. Dacă îl consumaţi fără piele, o mare parte din calorii vor proveni din proteine. De asemenea, pieptul de pui este uşor de gătit şi are un gust delicios dacă este preparat cum trebuie. Gătiți puiul cu tot cu piele, dar nu o consumați căci este în cea mai mare arte grăsime saturată. Conţinutul de proteine: 80% din aportul caloric. Un piept de pui la grătar fără piele conţine 53 grame proteine şi doar 284 calorii.

4. Ovăz
Ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale din lume. Este bogat în fibre sănătoase, magneziu, mangan, tiamină (vitamina B1) şi alţi câţiva nutrienţi. Conţinutul de proteine: 15% din aportul caloric. O jumătate de ceaşcă de ovăz crud conţine 13 grame proteine şi 303 calorii.

5. Brânza de casă
Brânza de casă este un tip de brânză care tinde să conţină puţine grăsimi şi calorii. Este o sursă bogată de calciu, fosfor, seleniu, vitamina B12, riboflavină (vitamina B2) şi alţi nutrienţi. Urda este făcută din coagularea zerului rămas de la fabricarea altor brânzeturi. Este recomandată în cure de slăbire și alimentație fără colesterol.
Conţinutul de proteine: 59% din aportul caloric. O ceaşcă (226 g) de brânză de casă cu un conţinut de 2% grăsime are 27 grame proteine şi 194 calorii.
Alte tipuri de brânză bogată în proteine. Parmezanul (38% din aportul caloric), caşcavalul elveţian (30% din aportul caloric), mozzarella (29% din aportul caloric) şi brânza cheddar (26% din aportul caloric).

6. Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc, cunoscut şi sub denumirea de iaurt concentrat, este un tip foarte gros de iaurt. Are un gust delicios, o textură cremoasă şi conţine mulţi nutrienţi. Conţinutul de proteine: iaurtul grecesc fără grăsime are proteine ce reprezintă 48% din aportul caloric. O cutie de 170 grame conţine 17 grame proteine şi doar 100 calorii. Asiguraţi-vă că alegeţi un sortiment fără adaos de zahăr. Iaurtul grecesc cu grăsime are şi el multe proteine, însă conţine mai multe calorii. Alegeri similare: iaurtul grecesc obişnuit cu grăsime (proteine 24% din aportul caloric) şi kefirul (proteine 40% din aportul caloric).

7. Lapte
Laptele este foarte nutritiv, însă problema este că un procent mare din adulţii din lumea întreagă prezintă intoleranţă la el. Totuşi, dacă toleraţi laptele şi vă place să-l consumaţi, atunci acesta poate fi o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Laptele conţine câte puţin din aproape fiecare nutrient necesar corpului uman. Conţine mai ales mult calciu, fosfor şi riboflavină (vitamina B2). Conţinutul de proteine: 21% din aportul caloric. O ceaşcă de lapte integral conţine 8 grame proteine şi 149 calorii.

8. Broccoli
Broccoli este o legumă incredibil de sănătoasă, plină de vitamina C, vitamina K, fibre şi potasiu. De asemenea, broccoli este plin de diferiţi nutrienţi bioactivi despre care se crede că oferă protecţie împotriva cancerului. Cu fiecare calorie, acesta este bogat în proteine, în comparaţie cu majoritatea legumelor. Conţinutul de proteine: 20% din aportul caloric. O ceaşcă de bucăţi de broccoli (96 grame) conţine 3 grame proteine şi doar 31 calorii.

9. Carne slabă de vită
Carnea slabă de vită este şi ea foarte bogată în proteine şi are un gust delicios. Este plină de fier, vitamina B12 şi numeroşi alţi nutrienţi. Conţinutul de proteine: 53% din aportul caloric. O porţie de 85 grame de carne de vită gătită cu 10% grăsime conţine 22 grame proteine şi 184 calorii.
Dacă urmaţi o dietă săracă în carbohidraţi, puteţi consuma carne de vită cu grăsime, în locul celei slabe.

10. Ton
Tonul este un tip de peşte foarte popular. Are un conţinut sărac în grăsimi şi calorii, aşadar ceea ce ne rămâne sunt proteinele. Ca şi alt peşte, tonul este foarte bogat în nutrienţi şi conţine o cantitate rezonabilă de acizi graşi omega-3. Conţinutul de proteine: 94% din aportul caloric, în cazul tonului conservat în apă. O ceaşcă de 154 grame conţine 39 grame proteine şi doar 179 calorii.

11. Quinoa
Quinoa este un tip de seminţe/cereale care se află în prezent printre cele mai populare superalimente din lume. Conţine multe vitamine, minerale şi fibre şi este plină de antioxidanţi. Quinoa are multe beneficii pentru sănătate. Conţinutul de proteine: 15% din aportul caloric. O ceaşcă de quinoa gătită conţine 8 grame proteine şi 222 calorii.

12. Suplimente proteice din zer, mazăre, orez, cânepă
Când sunteţi presaţi de timp şi nu puteţi găti, un supliment proteic pe bază de zer poate fi o soluţie la îndemână. Zerul conţine proteine de înaltă calitate din produsele lactate şi şi-a demonstrat eficienţa în construirea masei musculare, putând fi de ajutor în procesul de slăbire. Conţinutul de proteine: Variază în funcţie de brand, poate ajunge la peste 90% din aportul caloric, cu 20-50 grame la porţie. Și proteinele vegetale din cânepă, orez, mazăre sunt ușor de folosit. Suc, iaurt, shake, smoothie, desert, budincă, în oricare dintre acestea putem adăuga o lingură de pudră proteică pentru un aport de proteine care ne țin de foame mai mult timp și ajută dieta și musculatura.

Proteine. Pudra proteica din zer, mazare, orez, canepa.
Proteine. Pudra proteica din zer, mazare, orez, canepa: vezi pret si cum le putem utiliza

13. Linte
Lintea este o leguminoasă. Este bogată în fibre, magneziu, potasiu, fier, folat, cupru, mangan şi diverşi alţi nutrienţi. Lintea se află printre cele mai bune surse vegetale de proteine din lume şi reprezintă un aliment excelent pentru vegetarieni. Conţinutul de proteine: 27% din aportul caloric. O ceaşcă de 198 grame de linte fiartă conţine 18 grame proteine şi 230 calorii.
Alte leguminoase bogate în proteine. Soia (33% proteine din aportul caloric), mazărea (19% proteine din aportul caloric) şi fasolea roşie (24% proteine din aportul caloric).

14. Pâine Ezekiel
Pâinea ezekiel este diferită de celelalte tipuri de pâine. Este produsă din cereale integrale încolţite şi leguminoase, inclusiv mei, orz, alac, grâu, soia şi linte. În comparaţie cu majoritatea tipurilor de pâine, pâinea ezekiel este foarte bogată în proteine, fibre şi nutrienţi.
Conţinutul de proteine: 20% din aportul caloric. O felie conţine 4 grame proteine şi 80 calorii.

15. Seminţe de dovleac
Dovleacul conţine seminţe comestibile numite seminţe de dovleac. Au incredibil de mulţi nutrienţi, inclusiv fier, magneziu şi zinc. Conţinutul de proteine: 14% din aportul caloric. O porţie de 28 grame conţine 5 grame proteine şi 125 calorii. Alte seminţe bogate în proteine. Seminţe de in (12% proteine din aportul caloric), seminţe de floarea soarelui (12% proteine din aportul caloric) şi seminţele de chia (11% proteine din aportul caloric).

16. Piept de curcan
Pieptul de curcan seamănă în multe feluri cu cel de pui. Conţine în mare parte proteine şi foarte puţine grăsimi şi calorii. Conţinutul de proteine: 70% din aportul caloric. O porţie de 85 grame conţine 24 grame proteine şi 146 calorii.

17. Peşte (toate tipurile)
Din diferite motive, peştele este incredibil de sănătos. Este plin de nutrienţi importanţi şi tinde să fie foarte bogat în acizi graşi omega-3. Conţinutul de proteine: Foarte variabil. Somonul conţine 46% proteine, având 19 grame proteine şi 175 calorii la o porţie de 85 de grame. Sardina este un pește mic ce se hrănește cu alge și plancton, fără nici un fel de risc de contaminare cu metale grele. Este deosebit de bogată în Omega 3. Efctele benefice ale acizilor grași Omega 3: reduc inflamația, trigliceridele și ateroscleroza, fluidizează sângele și susțin funcția cerebrală.

Zeci de alimente proteice si pudre proteice
Zeci de alimente proteice si pudre proteice: vezi pret si optiuni suplimentare!

18. Creveţi
Creveţii sunt un tip de fructe de mare. Conţin puţine calorii, însă sunt bogaţi în nutrienţi, inclusiv seleniu şi vitamina B12. Ca şi peştele, creveţii conţin din plin acizi graşi omega-3. Conţinutul de proteine: 90% din aportul caloric. O porţie de 85 g conţine 18 grame proteine şi doar 84 calorii.

19. Varză de Bruxelles
Varza de Bruxelles este o altă legumă bogată în proteine, înrudită cu broccoli. Este foarte bogată în fibre, vitamina C şi alţi nutrienţi. Conţinutul de proteine: 17% din aportul caloric. Jumătate de ceaşcă (78 g) conţine 2 grame proteine şi 28 calorii.

20. Arahide
Arahidele sunt incredibil de delicioase. Au un conţinut ridicat de proteine, fibre, magneziu, iar multe studii arată că pot ajuta la slăbit. De asemenea, untul de arahide este bogat în proteine, însă fiţi atenţi să nu consumaţi prea mult deoarece excesul se întâmplă adesea. Conţinutul de proteine: 16% din aportul caloric. O porţie de 28 grame conţine 7 grame proteine şi 159 calorii.

Importanţa consumului suficient de proteine nu poate fi exagerată în niciun fel. Este cea mai simplă, uşoară şi delicioasă cale de a slăbi şi a avea un corp care să arate mai bine.

1 comentariu

Scrie un raspuns: