Fierul din Tigaie

Titlul articolului sugerează faptul că tigaia de fontă ne ajută să tratăm anemia feriprivă. Cum așa? Mâncarea gătită în tigaia de fontă ajunge să fie bogată în fier în mod natural și astfel, vom fi mai sănătoși. Nu ne-am fi gândit la asta… mai ales ca tigăile cu strat non adeziv de teflon și alte materiale moderne au cucerit piața și par atât de firești.

Tigaia din fonta ajuta la absorbtia fierului din alimente
Tigaia din fonta ajuta la absorbtia fierului din alimente
Site-ul Discovery Health care citează un recent studiu în domeniul nutriției arată că trebuie să avem mai mult în vedere metodele tradiționale de a găti.

US National Library of Medicine National Institutes of Health/ Universidade Estadual de Campinas, Instituto de Tecnologia de Alimentos, Centro de Pesquisa e Desenvolvimento de Química de Alimentos e Nutrição, Brasil.: “Ustensile culinare pot elibera unele elemente anorganice în timpul preparării alimentelor. Migrația mineralelor poate fi benefică atâta timp cât aceasta se produce în cantități adecvate pentru nevoile consumatorului sau nu sunt implicate implicații toxicologice. În acest studiu, migrațiile de Fe, Mg, Mn, C , Ni și Ca, de-a lungul a șapte cicluri de gătit au fost evaluate în două preparate alimentare (orez și sos de roșii). Acestea au fost gătite în vase noi de diverse tipuri: din oțel inoxidabil, fier și materiale neaderente, luând sticla refractară ca martor. Ustensilele studiate au prezentat rate diferite, modele si variabilitatea migrației în funcție de tipul de alimente. Concluzia studiului este că volumul de fier eliberat în sosul de roșii gătit în vasele de fonta ( ca și orice alte alimente chiar și acide) este foarte bun pentru sănătatea nutrițională a consumatorilor.”

Deși timpurile moderne ne-au adus atâtea variante de vase în bucătărie, se pare că cele din fontă au o revenire. De ce? Unul dintre cele mai simple moduri de a trata anemia feriprivă în mod natural este acela de a găti cu vase turnate din fier și tigăi care permit nutrientului să fie absorbit din alimentele pe care le gătim.

Tigaia de fontă este mai ieftină decât alte tipuri de tigăi si ajută zilnic la îmbunătățirea sistemului imunitar! În plus, gătind in tigăi de fonta vom obține legume crocante fără prea mult ulei! Tigaia de fier turnat se curăță foarte ușor cu apă caldă și un burete simplu sau șervețel (fără chimicale și detergenți). Uscați imediat tigaia spălată pentru a preveni rugina.

Deficitul de fier este cea mai frecventă tulburare de nutrienți din lume [Sursa: Organizația Mondială a Sănătății]. În SUA, aproximativ 10% dintre femei au deficit de fier  [Sursa: Centers for Disease Control and Prevention]. Acest aspect este deosebit de problematic pentru femeile gravide, femeile aflate în perioada menstruației, persoanele în vârstă , vegetarieni și vegani.

Lipsa fierului în alimentație poate provoca efecte secundare nedorite. >> Citiți mai multe informații despre fier și implicațiile lui pentru sănătate în articolul dedicat din site-ul nostru <<

Există două tipuri de fier: hem și non hem. Fierul hem se găsește în carne și se absoarbe de două-trei ori mai eficient decât fierul non hem care se găsește în plante. Așadar, chiar daca mâncați extraordinar de mult spanac (o sursă bună de fier) organismul nu poate absorbi fierul în cantitățile de care aveți nevoie. Din fericire, gătind cu o tigaie din fontă fortificăm alimentele cu fier și reducem probabilitatea de a dezvolta anemie, o afecțiune asociată cu deficitul de fier și simptome de oboseală și lipsa de concentrare.

Valoarea zilnică recomandată de fier este de 18 mg (echivalentul a trei grame de ficat de pui, o cană de mazăre și o jumătate de cană de spanac fiert). Încercați să gătiți în tigaia de fier turnat. Studiul recomandă în special sosul de roșii căci vitamina C din roșii poate ajuta organismul să obțină eficient fierul non hem din tigaie, deoarece combinația de fier – vitamina C maximizează capacitatea organismului de a absorbi ambii nutrienți.

Mulți părinți nu-și dau seama că tigăile moderne concepute să nu lipească sunt încărcate cu perfluorocarburi PFC, care sunt substanțe chimice relaționate cu probleme de sănătate precum leziuni hepatice, cancer, probleme de dezvoltare și menopauza precoce [Sursa: EatingWell.com]. Când aceste vase nonstick se încing, substanțele chimice toxice sunt eliberate în alimentele noastre (și implicit în hrana copiilor aflați în dezvoltare). Aceste riscuri sunt eliminate atunci când gătim cu vase din fontă.

Scrie un raspuns: