Taurina

Taurina apare în laptele praf pentru copii, în băuturi energizante, în suplimentele pentru sportivi și în organele de bou. Dar care este legătura dintre acestea și de ce avem nevoie de taurină?

Taurina este necesară pentru buna funcționare a organismului uman căci are proprietăți antioxidante, ajută la dezvoltarea neurologică și este printre altele necesară pentru reglarea nivelului de apă și săruri minerale în sânge. Taurina se găsește în mod natural în corpul nostru (circa 7 grame la un corp de 70 kg) și poate fi obținută din alimentație (carne, fructe de mare, pește). Anumite persoane, vegetarienii și sugarii care nu pot fi alăptați au nevoie de supliment de taurină.

De unde vine denumirea de taurină? Taurina este denumită după termenul latin ”Taurus” (înrudit cu cel din greacă ”ταύρος”), ceea ce înseamnă taur sau bou, fiind izolată în 1827 pentru prima dată din bila de bou de către oamenii de știință germani Friedrich Tiedemann și Leopold Gmelin.

Taurina este percepută de o mare parte a oamenilor ca fiind extrasă exclusiv din anumite componente anatomice ale taurului, fiind asociată cu coarnele de pe design-ul cutiei celei mai celebre băuturi energizante produse la Salzburg și comercializată în întreaga lume. Red Bull sponsorizează competiții sportive și este asociat cu sportul, adrenalina, activitatea fizică. Dar taurina nu înseamnă numai un ingredient în energizante.

Ce este, prin urmare, taurina? Taurina este un acid aminoetilsulfonic prezent în secreția biliară și care, împreună cu colina formează acidul taurocolic. În mod normal, organismul unui om produce taurină, în special în mușchi, creier, inimă și sânge.

Cum se produce taurina? Din ce este realizată?

Taurina se găsește în mod natural în carne, pește și laptele matern dar poate fi cumpărată și ca supliment alimentar sub formă de capsule în magazinele naturiste sau farmacii. Cum este obținută taurina din suplimentele alimentare? Prin procedee chimice. Neglijați legendele urbane privind proveniența taurinei din anumite zone ale taurului (complet false și naive). Taurina este sintetizată pornindu-se de la cisteină, metionină și vitamina E. Taurina se obține din acidul isetionic (acidul 2-hidroxietansulfonic), care la rândul său este obținut prin reacția oxidului de etilenă cu bisulfit de sodiu apos. Este realizată și prin reacția la aziridină cu acid sulfuros.

Anumite studii arată că suplimentarea cu taurină poate îmbunătăți performanțele atletice și poate avea efecte benefice asupra corpului supus la efort fizic, fapt care este explică de ce taurina este preferată în culturism. Alte studii demonstrează că taurina, combinată cu cofeina îmbunătățește performanța mentală, deși această constatare rămâne controversată. Într-un alt studiu, persoanele cu insuficienta cardiacă congestivă care au luat suplimente de taurină de trei ori pe zi timp de două săptămâni au prezentat o ameliorare în capacitatea lor de a derula activități fizice.

Câtă taurină avem voie să luăm pe zi așa încât să nu existe efecte secundare nedorite?
Este considerată sigură suplimentarea cu până la 3.000 de miligrame de taurină pe zi. Orice exces de taurină este pur și simplu excretat prin rinichi. Moderația este importantă, cu toate acestea. 
Un studiu derulat în 2003 de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a arătat că nu există efecte adverse la administrarea de 1.000 de mg de taurina per kilogram de greutate corporală pe zi.

Taurina este un ingredient principal în băuturile energizante. Acestea sunt însă blamate de nutriționiști, nu datorită aportului de taurină, cât mai ales datorită conținutului mare de cofeină sau zahăr. Prea multa cofeină poate crește tensiunea arterială, întrerupe somnul și provoacă nervozitate și iritabilitate. Zahărul nu aduce decât calorii goale, slăbește sistemul imunitar iar la adolescenți poate influența negativ sistemul hormonal.

Cine are nevoie de supliment de taurină? De ce laptele praf pentru bebeluși conține taurină?

Taurina este menționată de specialiști ca “un aminoacid condiționat” – termen folosit pentru pentru a o distinge de “un aminoacid esențial.” Un “aminoacid condiționat” pot fi fabricat de către organism, în timp ce un “aminoacid esențial” nu poate fi făcut de către organism și trebuie să fie obținut din alimentație. Oamenii care, pentru un motiv sau altul, nu pot produce taurină, trebuie să mănânce alimente bogate în acest aminoacid sau să ia suplimente alimentare. De exemplu, suplimentarea cu taurină este necesară la sugarii care nu sunt alăptați la sân, deoarece capacitatea lor de a face taurină nu este încă dezvoltată iar laptele de vacă nu oferă suficientă taurină. De aceea, taurina este adesea adăugată în laptele praf destinat pentru sugari.

Majoritatea formulelor de lapte pentru prematuri și pentru copii cu vârsta până într-un an conțin taurină datorită faptului că acest ingredient este esențial pentru dezvoltarea sistemului nervos și pentru prevenirea defectelor retinei. Pentru că taurina se găsește și în băuturile energizante sau în suplimentele pentru sportivi și pentru cei care practică culturism, părinții se gândesc de multe ori că același ingredient nu are ce să caute în alimentația bebelușului. Lucrurile trebuie însă bine separate. În plus, cantitatea de taurină din formulele de lapte este reglementată de legislația europeană și este foarte mică, adaptată nevoilor de creștere ale copilului. Ideal ar fi ca mama să alăpteze copilul cel puțin până la vârsta de un an, dar dacă acest lucru nu este posibil, nu trebuie să evite formulele de lapte cu taurină, căci prezența acesteia este necesară pentru buna dezvoltare a organismului bebelușului.

Glutamina taurina cisteina
Glutamina taurina cisteina – vezi pret si detalii suplimentare

Sunt și persoane care iau suplimente de taurină ca medicament pentru a trata insuficiența cardiacă congestivă (ICC), hipertensiunea arterială, bolile de ficat (hepatita), nivel ridicat de colesterol (hipercolesterolemie) și fibroza chistică. Alte utilizări pentru taurină includ epilepsie, autism, deficit de atenție, hiperactivitate (ADHD), probleme cu ochii (tulburări ale retinei), diabet zaharat și alcoolism. De asemenea, taurina este utilizată pentru a îmbunătăți performanța mentală și ca antioxidant. Antioxidanții protejează celulele organismului de daune și probleme pentru sănătate care rezultă din anumite reacții chimice care implică oxigen (oxidare).

Cum funcționează taurina în corp?

Cercetătorii studiază cum anume ajută taurina în tratamentul pentru insuficiența cardiacă congestivă (ICC). Există unele dovezi că aceasta îmbunătățește funcția ventriculului stâng, una dintre camerele inimii. Taurina ar putea îmbunătăți, de asemenea, insuficiența cardiacă, deoarece se pare ca scade tensiunea arterială și calmează sistemul nervos simpatic, care este de multe ori prea activ la persoanele cu tensiune arterială crescută și insuficiența cardiacă congestivă (ICC). Sistemul nervos simpatic este parte a sistemului nervos care raspunde la stres.

 

Scrie un raspuns: