Susan negru, beneficii si proprietati

Semințele mărunte de susan de culoare brună, neagră sau albă fac ca biscuiții, produsele de panificație, cerealele și chiar dulciurile să fie mai crocante și mai aromate.

Susan negru, alb, brun, proprietati si beneficii

Susan negru, alb, brun, proprietăți și beneficii

Dar semințele de susan nu numai că au un gust bun; ele sunt benefice pentru organism. Prăjirea semințelor de susan le potențează aroma. Măcinarea semințelor ajută organismul să le absoarbă mai mulți nutrienți.

Suntem obișnuiți să vedem semințe de susan presărate pe pâine sau produse de patiserie și ni se pare că este suficient să le consumăm în acest mod. Ei bine, semințele de susan auriu sau negru pot fi consumate într-o cantitate mai mare zilnic (până la câteva lingurițe) pentru că au proprietăți nutritive valoroase și ajută sănătatea.

Semințele de susan sunt o sursă excelentă de multe minerale esențiale, precum și o sursă foarte bună de vitamina B1 (tiamină) și fibre alimentare. Nutrienții prezenți în semințele de susan pot contribui la sănătatea cardiovasculară, la reducerea inflamației, la susținerea sănătății sistemului respirator, protejând totodată împotriva cancerului de colon și osteoporozei, precum și altor afecțiuni. În funcție de tipul lor, semințele de susan pot avea mai multe culori, de la alb și galben, până la negru și roșu.

Calciu, Magneziu, Cupru, Zinc: pot fi luate natural din alimentația cu susan

Semințele negre de susan sunt o sursă excelentă de magneziu și calciu. O porție de un sfert de ceașcă furnizează 126 mg de magneziu, sau 32 la sută din Doza Zilnică Recomandată (DZR) și 351 mg de calciu (35 la sută din DZR). Magneziul și calciul sunt minerale esențiale importante care ajută la reglarea tensiunii arteriale, la reducerea probabilității de a dezvolta tensiune și dureri de cap de tipul migrenelor (declanșate de spasme ale vaselor de sânge), la scăderea probabilității de apariție a spasmelor căilor respiratorii la persoanele cu astm și la reglarea somnului, în special în cazul femeilor care suferă de tulburări ale somnului provocate de menopauză.
O porție de un sfert de ceașcă de semințe negre de susan oferă aproape 1,5 miligrame (mg), sau 74 la sută din DZR, de cupru, și 2,8 mg (aproape 19 la sută din DZR) de zinc. Aceste minerale sunt necesare în cantități foarte mici, însă sunt esențiale pentru sănătate. Cuprul joacă un rol în procesul antiinflamator, benefic pentru că reduce o parte din durere și umflaturi, simptome caracteristice bolilor inflamatorii. De asemenea, cuprul este necesar în activarea unei enzime care joacă un rol important în generarea de colagen și elastină, substanțe ce oferă structură și elasticitate oaselor și articulațiilor.
O alimentație săracă în zinc (cu niveluri scăzute în fluxul sangvin) este asociată cu un sistem imunitar slăbit, precum și cu pierderea densității osoase din zona șoldului și coloanei vertebrale. Consumul alimentelor bogate în zinc, cum ar fi semințele negre de susan, scade riscul fracturilor cauzate de densitatea osoasă redusă (frecventă în rândul persoanelor în vârstă) sau osteoporoză. Aportul optim de zinc poate diminua frecvența și durata răcelii comune deoarece menține sănătos sistemul imunitar.

Necesarul zilnic de proteine

Aportul zilnic necesar de proteine depinde de vârstă și greutate. Aportul de proteine ar trebui să fie între 0,8 și 1 g la kilogram corp. Universitatea Harvard precizează că acest lucru înseamnă aproximativ 64 g proteine pentru un adult de 72 kg. U.S. Food and Drug Administration califică drept sărace în nutrienți sursele alimentare ce oferă 5 la sută sau mai puțin la porție din necesarul zilnic într-o dietă de 2.000 calorii. Acelea care au 10 la sută sunt considerate surse bune. Alimentele care au 20 la sută sau mai mult din nutrient sunt calificate drept surse cu densitate mare în nutrienți sau surse cu un conținut ridicat de nutrienți. Semințele de susan sunt aproape 50% ulei, ca masă. La fel ca în cazul altor nuci și semințe, porția recomandată este de 1-2 linguri, din cauza conținutului ridicat de grăsimi și calorii. Pentru ca semințele de susan să fie o sursă bună de proteine, acestea trebuie să furnizeze un minim de 6,4 g la porție.

Importanța proteinelor

Dintre macronutrienți, proteinele tind să fie cele mai sățioase. Acest lucru înseamnă că este bine să includeți măcar câteva proteine la fiecare masă și gustare atunci când încercați să slăbiți. Dieticianul calificat Christine Gerbstadt a precizat într-un articol de pe fitnessmagazine.com că proteinele pot crește și rata metabolică. Astfel procesul de slăbire poate deveni mai ușor. O dietă de slăbit bogată în proteine vă poate ajuta să eliminați mai multă grăsime în timp ce vă mențineți masa musculară, mai ales dacă o combinați cu exerciții cardiovasculare și de forță, conform unui studiu publicat în „The Journal of Nutrition”, în august 2005.

Din cauza conținutului ridicat de ulei, semințele de susan pot deveni râncede. Păstrați-le într-un loc uscat și răcoros sau la frigider pentru a le menține calitatea și aroma.

Susanul și Omega-3

Acizii grași omega-3 sunt acizi grași polinesaturați, cunoscuți și ca PUFA, de care organismul are nevoie, însă pe care nu-i poate produce. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea colesterolului rău, la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției cognitive. Peștele conține cea mai mare cantitate de omega-3, însă semințele și nucile, inclusiv semințele de susan, sunt și ele surse bune ale acestui nutrient. U.S. Department of Agriculture vă recomandă să consumați săptămânal între 7 și 11 g de acizi grași omega-3.

O porție de 28 g de semințe de susan conține 0,1 g omega-3. Aceasta corespunde cu aproximativ 3 linguri de semințe de susan. Puteți presăra semințe de susan în cereale sau mâncăruri gătite, le puteți adăuga în smoothie-uri sau supe sau le puteți ronțăi în batoanele dulci tradiționale de susan. Semințele de susan măcinate formează o pastă numită tahini ce se utilizează în bucătăria orientală.

Surse de omega-3. Ar fi dificil să consumați suficiente semințe de susan pentru a îndeplini necesarul de omega-3, însă ele pot constitui o parte din alimentație. Peștele, nucile, semințele de in și uleiurile vegetale sunt toate surse bune de omega-3. O porție de 112 g de somon la conservă oferă 2,2 g de omega-3. O cantitate de 28 g de nuci adaugă încă 2,6 g, iar o lingură de ulei canola oferă 1,3 g.

Semințele de susan sunt mici luptătoare împotriva colesterolului

Semințele negre de susan ajută în multe feluri nivelurile de colesterol seric (ce contribuie la sănătatea cardiovasculară). Acestea conțin două substanțe unice cunoscute sub numele de sesamină și sesamolină. Aceste substanțe aparțin grupului de fibre numite lignani (semințele de in sunt o altă sursă bogată în lignani). Lignanii sunt bogați în fibre alimentare și au un efect de diminuare a colesterolului.
Semințele negre de susan sunt bogate în fitosteroli. Fitosterolii sunt compuși prezenți în plante, cu o structură chimică foarte similară cu cea a colesterolului. Consumul mai multor fitosteroli alimentari nu numai că scade nivelul de colesterol din sânge, însă reduce și riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Dintre toate nucile și semințele, semințele de susan oferă cel mai mare conținut de fitosteroli (400 până la 413 mg la 100 grame).

Lignanii și ajutorul în cura de slăbire

Gerbstadt precizează totodată că substanțele chimice numite lignani prezente în anumite plante, inclusiv în semințele de susan, vă pot ajuta să ardeți mai multe grăsimi deoarece determină organismul să elibereze mai multe enzime în ficat ce ard grăsimile. Un articol publicat în ianuarie 2011, în „Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture”, susține că semințele de susan conțin aproximativ 2,5 la sută din acești lignani, fapt ce poate inhiba formarea și absorbția colesterolului și reduce metabolismul grăsimilor.

Alte beneficii ale susanului

Semințele de susan conțin compușii sesamină și sesamolină, ce pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la protejarea ficatului. Fibrele din susan pot contribui la prevenirea constipației. Semințele de susan sunt o sursă bună de vitamina E. Ele conțin și vitamina B1, fier, magneziu și alte minerale.

Cum să includem susanul în alimentația zilnică

Puteți înlocui untul de alune cu unt de semințe de susan, iar sosurile din salate cu pasta de semințe de susan măcinate numită tahini sau pur și simplu cu semințe presărate. Semințele de susan se potrivesc bine cu carnea de pui sau cu somon și sunt un adaos delicios la granola preparată în casă. De asemenea, le puteți utiliza pentru a face mai crocante aluaturile la cuptor. Uleiul de susan este considerat a fi unul dintre cele mai delicioase uleiuri, ideal pentru a trage la tigaie carne, pește sau legume. Laptele de susan (fie lapte pudră fie deja în forma lichidă) este deosebit de bogat în calciu, dar nu are lactoză sau colesterol. Vezi – aici – lapte bio de susan, pret si detalii.

Puteti posta comentarii mai jos .


Slabire cu paste fara calorii. Orez fara calorii.

Magazin online cu produse din catina

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.