Avantajele surselor vegetale de PROTEINE

Foarte multe diete de slăbire sau de menținere a unui corp tonifiat recomandă mese proteice pentru că proteinele calmează bine şi pe timp îndelungat foamea și nu cresc glicemia.

Știm însă că proteina animală (mult recomandată și în dieta Dukan) crează în timp probleme de sănătate pentru rinichi și alte organe. Care sunt, așadar, sursele de proteine vegetale recomandate și câtă proteină animală putem consuma totuși fără a afecta prea mult sănătatea?

Proteine vegetale, lista alimente recomandate, pudre proteice.
Proteine vegetale, lista alimente recomandate, pudre proteice.

Nutriționist Mihaela Bilic ne recomandă să nu depăşim: 3 porţii de carne roşie/săptămână, 3 porţii de mezeluri/săptămână, 5 porţii de carne albă/săptămână. 1 gr proteine (indiferent dacă sunt de origine vegtală sau animală) = 4 kcal. Dar carnea poate conţine multă grăsime saturată care poate duce la obezitate, boli cardio-vasculare, creşterea lipidelor din sânge (trigliceride şi colesterol).

Consumul de carne dă frecvent constipaţii, deoarece aceasta, spre deosebire de vegetale, nu conţine fibre. Mai mult, carnea dă halenă urât mirositoare pentru că produsul final de metabolism al proteinelor este amoniacul, iar acesta se elimină şi prin respiraţie. Carnea conţine purine (în special carnea de animal tânăr miel, viţel) care se depun în articulaţii şi duc la criza de gută, ne mai atenționează doctorul nutriționist Mihaela Bilic.

Avantajele utilizării surselor vegetale de proteine în alimentația zilnică.

Pastele nu trebuie să fie din grâu! Puteți mânca paste din linte, fasole, ovăz, soia neagră, quinoa. Magazinul www.proDietaMagazin.ro este specializat în paste și alimente dietetice!
Pastele nu trebuie să fie din grâu! Puteți mânca paste din linte, fasole, ovăz, soia neagră, quinoa. Magazinul www.proDietaMagazin.ro este specializat în paste și alimente dietetice! Citiți mai mult despre pastele moderne care evită grâul și glutenul!

Proteinele sunt formate din lanţuri de amino-acizi şi stau la baza alcătuirii tuturor celulelor şi ţesuturilor din corpul nostru. Există 22 aminoacizi care intră în structura proteinelor, 8 dintre ei fiind numiţi aminoacizi esenţiali (de exemplu arginina, tirozina, triptofanul), deoarece nu pot fi sintetizaţi de organism, ci trebuie aduşi prin alimentaţie. Proteinele pot fi de origine animală (carne, peşte, lapte, ouă) sau de origine vegetală (soia, mazăre, fasole boabe). Deși proteinele vegetale conțin mai puțini aminoacizi esențiali decât proteinele animale, acestea au propriile avantaje și beneficii.

Numeroase proteine vegetale conțin componente care contribuie la protejarea împotriva bolilor cronice și susținerea sănătății generale a organismului. Leguminoasele, boabele de soia și nucile sunt trei surse vegetale de proteine care dețin astfel de proprietăți benefice pentru sănătate. Proteinele prezente în cereale nu conţin toţi aminoacizii esenţiali, de aceea regimul strict vegetarian trebuie să fie atent alcătuit prin combinarea cerealelor între ele şi adăugarea de legume, leguminoase, verdeţuri şi soia organică.

Protejați-vă sănătatea și silueta cu ajutorul leguminoaselor. Fasolea este vedeta!

100 g fasole roşie aduc 15 % din necesarul de proteine al unui adult şi 33 % din raţia zilnică de fibre. Dacă nu aveți timp să fierbeți chiar dvs fasolea, puteți apela la conservele de fasole roșie sau la pastele din fasole! Fasolea boabe este cea mai bogată sursă de proteine vegetale, esenţiale în regimurile vegetariene şi cu aport substanţial de calciu şi fier. Prin conţinutul bogat în fibre insolubile scade colesterolul din sânge, riscul de boli cardiovasculare şi incidenţa cancerului de colon. Amidonul din fasolea boabe, mazăre şi linte se absoarbe foarte lent ducând la o creştere progresivă a glicemiei şi necesitând cantităţi mici de insulină pentru metabolizare, deci leguminoasele sunt recomandate pacienţilor cu diabet pentru menţinerea glicemiei.

Leguminoasele, alimente vegetale bogate în proteine, conțin mai multe substanțe ce mențin sănătatea, inclusiv saponine, după cum precizează un articol din 2004 publicat în „Journal of Medicinal Food”. Saponinele, care sunt prezente în toate leguminoasele, precum fasolea pinto, fasolea neagră, fasolea roșie, quinoa și arahidele, pot ajuta la diminuarea nivelului de colesterol, la îmbunătățirea funcției imunitare și la protejarea împotriva cancerului. Autorii articolului susțin că aceste componente au o gama largă de utilizări, de la reducerea numărului de lipide din sânge, la tratarea intoxicației acute cu plumb. De asemenea, saponinele pot să reducă și riscul de a dezvolta calculi renali.

Reduceți colesterolul cu boabe de soia

120 g soia asigură 15 % din nevoia zilnică de calciu şi 25 % din raţia de proteine a unui adult. Boabele de soia sunt adesea utilizate în locul proteinelor animale deoarece nu conțin colesterol și au foarte puține grăsimi saturate, precizează un articol din 2003 publicat în „Journal of Perinatal Education”. Alegeți derivate din soia bio, crescută organic, cu certificare ECO! În plus, boabele de soia sunt singura sursă vegetală ce conține toți aminoacizii esențiali. Înlocuirea proteinelor animale cu proteine din soia, din produse ca fasolea edamame, tofu și lapte de soia, poate să ajute la diminuarea colesterolului rău, a trigliceridelor și a nivelului total de colesterol, după cum susțin autorii. Proteinele din soia sunt totodată eficiente în controlul greutății corporale și în reducerea glicemiei la diabetici. O anumită substanță fitochimică prezentă în soia, genisteina, poate să scadă riscul de cancer.

Pudrele proteice sunt ușor de combinat pentru shake-uri proteice sau în aluaturi. Beneficiile pentru sănătate și tonus muscular sunt uimitoare.
Pudrele proteice sunt ușor de combinat pentru shake-uri proteice sau în aluaturi. Beneficiile pentru sănătate și tonus muscular sunt uimitoare. Detalii în magazin www.proDietaBio.ro, livrare rapidă.

Boabele de soia sunt o excelentă sursă de proteine şi conţin isoflavonoide, substanţe ce previn apariţia cancerului de sân şi de prostată. Aceleaşi isoflavonoide scad LDL-colesterolul şi riscul de boli cardiovasculare, dilată vasele de sânge, scad riscul de ocluzie şi previn osteoporoza prin fixarea calciului în oase. Produsele din soia nu dau alergie şi sunt o variantă de proteine pentru persoanele care nu tolerează produsele lactate.

Reduceți riscul de boli de inimă cu ajutorul nucilor

Pentru vegetarieni nucile şi seminţele reprezintă cea mai bună sursă de calciu şi proteine. Fructele oleaginoase (precum migdalele, nucile, fisticul, nucile braziliene, nucile pecan, caju și alunele de pădure) sunt proteine vegetale de înaltă calitate, bogate în fibre, minerale și alți compuși bioactivi care pot ajuta la menținerea unei stări bune de sănătate. Acestea pot fi capabile să contribuie la reducerea riscului de boli de inimă, diabet și calculi biliari, precizează o lucrare din 2010, apărută în „Nutrients”. Autorii menționează și rolul nucilor în reducerea inflamației și a stersului oxidativ. Nucile sunt cunoscute pentru concentrațiile mari de minerale importante, printre care magneziu, calciu și potasiu.

Lectinele, în alte plante

Atât testele de laborator, cât și studiile de caz realizate pe oameni au scos la iveală că un grup de proteine vegetale, numite lectine, are proprietăți anti-cancer, arată un articol din 2005, publicat în „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”. Aceste lectine, ce se găsesc în alimente precum porumbul, grâul, fasolea roșie, arahidele, tomatele, mazărea, boabele de soia, orezul, cartofii, lintea și ciupercile, pot fi internalizate de către celule, blocând dezvoltarea bolilor, ajustând în același timp funcția imunitară prin activarea componentelor sistemului imunitar.

Câteva secrete culinare privind proteinele:

Pudre proteice cu certificare BIO = ORGANIC de la Diet Food și Mandorle UE. Aminoacizii necesari în formulă naturală. Pregătire instant. Disponibile în România prin www.proDietaMagazin.ro cu livrare rapidă.
Pudre proteice cu certificare BIO = ORGANIC de la Diet Food și Mandorle UE. Aminoacizii necesari în formulă naturală. Pregătire instant. Disponibile în România prin www.proDietaMagazin.ro cu livrare rapidă.
  • Gătitul umed (abur, sosuri) creşte digerabilitatea proteinelor, în timp ce căldura uscată (grătar) le face mai greu de digerat.
  • Zeama de lămâie ajută la digestia proteinelor.
  • Mâncați ananas și papaya după masă. Ananasul conţine vitamina C şi fitonutrienţi, dar şi o enzimă numită bromelină cu proprietatea de a dizolva proteinele şi de a le face mai uşor de digerat. Papaya este bogată în vit. C, fibre şi antioxidanţi, ajută la digestia alimentelor bogate în proteine (conţine enzima numită papaină) şi previne formarea plăcii dentare.
  • Fructele conţin aproape în exclusivitate hidraţi de carbon, majoritatea cu absorbţie lentă şi foarte puţine proteine şi grăsimi. Nu trebuie însă să le evităm. Sunt recomandate smoothie-urile, shake-urile în care, alături de fructe adăugăm și proteine vegetale pudră. Sunt așa numitele shake-uri proteice pe bază de fructe cu indice glicemic mic (căpșuni, zmeură, afine, mere verzi, prune, nectarine, cireșe, coacăze, mure, grapefruit, portocale) ce ajută la detoxifiere, slăbire și tonifiere.

Scrie un raspuns: