Siropul de agave este un îndulcitor natural obținut din agave, cu un indice glicemic mai mic decât al altor îndulcitori și cu fructoză. În loc de zahar, puteți adăuga sirop de agave în deserturi sau în ceai dar aveți în vedere că are o putere de îndulcire cu 25% mai mare. Siropul de agave are un gust bun și de aceea este preferat de cei care vor să renunțe la zahăr dar nu tolerează gustul îndulcitorului natural stevia.

Descriere sirop de agave
Numele agave este de origine greacă și înseamnă „nobil’ sau „ilustru”. Agavele sunt cunoscute sub multe denumiri, printre care agave americane, Lechuguilla, Chlorogalum și Planta Secolului. Siropul de agave poate proveni de la mai multe specii de agave, inclusiv Agave albastru (Agave tequilana) Și Agave Salmiana (Agave salmiana). Acest îndulcitor din agave este de multe ori numit „nectar”, iar alteori „sirop”. Nu este nicio diferență intre cele două.
Proprietăți nutritive
Siropul de agave (sau nectarul) conține aproximativ 70% fructoză, o formă naturală a zahărului ce se găsește în fructe. Fructoza nu are un impact atât de puternic asupra nivelului de glucoză din sânge (glicemiei), așa cum se întâmplă cu zahărul din trestie de zahăr. Mai mult, datorită faptului că fructoza este mai dulce decât zahărul, avem nevoie de o cantitate mai mică în rețete. Siropul de agave nu are un indice glicemic foarte mare în comparație cu alți îndulcitori naturali, și poate înlocui mierea.
Agavele conțin și o formă complexă a fructozei, numita inulina. Un gen de bacterie benefica numita bifidobacterie digera inulina pentru a produce acizi grași, despre care s-a dovedit că luptă împotriva cancerului de colon. În agave se mai găsesc sapogenine, cu proprietăți antiinflamatorii și anticanceroase.
Recomandări sirop de agave
Siropul de agave este contestat de anumiți cercetători americani dar problema este legata că de obicei de cantitățile mari. Evitați excesul de zahăr, evitați excesul de sirop de agave… Într-adevăr, excesul de glucoză declanșează o serie de efecte nesănătoase care pot duce în cele din urmă la o serie de probleme, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral. În Statele Unite sunt foarte mari dezbateri legate de siropul de porumb bogat în fructoză care poate crește riscul de sindrom metabolic și diabet zaharat. Dacă citiți etichetele iaurturilor cu fructe, ale băuturilor dulci, biscuiților și napolitanelor, veți remarca faptul că și la noi în Romania siropul de glucoză-fructoză este prezent la scară largă…
Fiind foarte bogat în fructoză, siropul de agave trebuie consumat cu măsură.
Sugestii de preparare și servire:
În rețete, folosiți o cantitate de nectar de aproximativ 25 % mai mică decât cea de zahăr. Trei sferturi de cană de sirop de agave este echivalentul unei căni de zahăr. Această regulă este valabilă pentru majoritatea rețetelor. Siropul de agave poate fi folosit că înlocuitor al mierii sau al zahărului la copt dar aveți grija să nu-l folosiți în exces!
Vezi rețeta de Ciocolată de casă vegan cu sirop de agave pe site: https://prodietabio.ro
