Sindromul picioarelor nelinistite la copii si adulti tratament

Sindromul picioarelor neliniștite (RLS sau SPN) este o afecțiune comună și tratabilă, care interferează cu debutul somnului. Sindromul se caracterizează în principal prin disestezii la nivelul extremităților inferioare care apar mai ales la culcare, asociate cu o dorință irezistibilă de a mișca picioarele.

Deficitul de fier și de anumite vitamine și minerale poate sta la baza sindromului picioarelor neliniștite.

Persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniștite au senzații inconfortabile în picioare (și, uneori, în brațe sau în alte părți ale corpului) și o dorință irezistibilă de a-și mișca picioarele pentru a scăpa de senzațiile deranjante. Condiția provoacă o senzație incomodă descrisă ca “mâncărime”, “pene și ace” sau senzație de “crampe dureroase” în picioare.

Diagnostic de sindromul picioarelor neliniștite pentru copii și adulți

Sunt copii dar și adulți care se trezesc noaptea și plâng, în special în intervalul de 30 minute și o oră de la adormire. Nu își amintesc nimic a doua zi despre faptul că s-au trezit noaptea. Iar această trezire nocturnă (deși denumită la copii pavor nocturn de multe ori), nu are legătură cu ceea ce s-a întâmplat peste zi, nu implică nici un coșmar și nici disconfort psihic. În acest caz, poate fi vorba despre sindromul picioarelor neliniștite care cauzează acest disconfort în timpul somnului și trezirea involuntară. Părinții pot încuraja și ajuta copilul să se ridice din pat și să meargă puțin prin casă, eventual spre baie și înapoi pentru a remarca dacă astfel copilul se relaxează și se culcă la loc liniștit.În ce priveşte diagnosticul, nu există un test de sânge sau o altă investigaţie medicală prin care să poată fi identificată exact sindromul, dar medicul poate stabili un diagnostic prin anamneză, punînd întrebări despre senzaţiile resimţite de pacient şi momentul în care acestea apar. Medicul care tratează această afecţiune este neurologul, dar pacientul se poate adresa şi medicului de familie. Se pot face analize de sânge pentru a se identifica dacă există un deficit de fier. Acest sindrom poate fi cauzat de anomalii ale echilibrului dopaminei la nivel cortical și subcortical și ale homeostaziei fierului în organism.

Pentru a evalua existența acestui sindrom, în timpul zilei, se adresează anumite întrebări:

 • Simțiți cumva nevoia imperioasă de a mișca picioarele? Această nevoie este produsă de senzații neplăcute la nivelul membrelor inferioare?
 • Simptomele apar sau se agravează în timpul perioadelor de inactivitate, în special când vă relaxați seara, dar și în somn?
 • Simptomele se ameliorează prin mișcare ca, plimbare sau întinderea membrelor?
 • Simptomele apar mai frecvent sau se agravează seara sau în timpul nopții?

În situația în care răspunsul este pozitiv la majoritatea întrebărilor, există o posibilitate crescută de a avea sindromul picioarelor neliniștite.

Persoanele afectate de sindromul picioarelor neliniştite descriu în diverse moduri simptomele pe care le resimt în poziţie de repaus. Unii acuză furnicături, alţii senzaţie de amorţeală, mâncărimi, înţepături, senzaţie de curent electric ce trece prin membrele inferioare, arsuri, crampe sau durere. Şi locurile în care apar aceste simptome pot fi diferite: picioare, braţe, coapse.
Se recomandă consultul medicului specialist care va confirma diagnosticul și va recomanda tratament.

Tresăririle nocturne, tulburări de somn

Tresăririle nocturne se manifestă și prin senzație de cădere, de pierdere a echilibrului sau de spasm muscular nocturn, fiind denumite medical, mioclonii hipnagogice. Acestea reprezintă un fenomen relativ frecvent întâlnit, ce survine la adormire și determină trezirea din somn. Puteți întreba în chestionarul dvs și despre ce își amintesc totuși persoanele din timpul nopții, dacă au aceste senzații de cădere liberă vreodată. Tresăririle nocturne cu trezire și senzația de cădere reprezintă un fenomen generat de interpretarea cerebrală eronată a semnalelor musculare, fără o cauză obiectivă.

Aceste tresăriri nocturne implică și vorbitul în somn, câteva cuvinte ca din vis. Nu este însă vorba despre un vis deoarece nu se produc în timpul somnului REM (REM – Rapid Eye Movement – Mișcări Oculare Rapide) * și este, probabil, o stare intermediară, înainte de a surveni faza de somn profund. Somnul REM (Rapid Eye Movement) este o etapă caracterizată prin mișcări oculare rapide sub pleoapele închise. Visele apar doar în această fază. Fiecare persoană are pe parcursul unei nopți în care doarme, între 3 – 5 perioade de somn REM. Acestea apar la intervale de 1 – 2 ore și variază ca durată. Un episod de somn REM poate dura între 5 minute și o oră. Din durata totală a unui somn, aproximativ 20 % reprezintă stadiul REM de somn.

Tratamentul pentru tresăririle nocturne constituie în modificarea stilului de viață, cu relaxare prin sport moderat și îndepărtarea factorilor stresanți sau excitanți.

Tratament natural

Pentru a reduce tulburarea produsa de sindromul picioarelor neliniștite, se recomandă un somn precedat de relaxare și destindere. Următoarele sfaturi pot fi de ajutor:

 • asigurarea unui mediu de somn liniștit și confortabil.
 • stabilirea unui program regulat de somn, culcarea la ore rezonabile (9 sau 10 seara).
 • evitarea efectuării de exerciții fizice înainte de culcare.
 • evitarea meselor târzii și a consumului de alimente stimulante și energizante (ciocolată, cola, fructe, alimente zaharoase, etc) seara târziu.
 • evitarea perioadelor de odihnă în timpul zilei și seara devreme.
 • relaxarea înainte de culcare, de exemplu printr-o baie călduță sau consumul unei cești cu lapte cald.
 • cititul sau privitul la televizor la emisiuni relaxante pentru a ne distrage atenția.
 • țineți un jurnal în care să notați la ce ore apar simptomele în general, cât timp durează, dacă se ameliorează în zilele în care faceți băi relaxante, dacă faceți plimbări lungi în timpul zilei sau masaj.

Șosetele de compresie pot ajuta la sindromul picioarelor neliniștite?

Încercați să purtați șosete sau ciorapi de compresie sau înfășurați picioarele în bandaje (dar nu atât de strânse încât să tăiați circulația). Purtați șosete de compresie de calitate, cumpărate din farmacie sau din magazine specializate. Ar trebui să vă purtați ciorapii de compresie în timpul zilei și să îi scoateți înainte de a merge la culcare. Relaxați-vă apoi seara mușchii cu masaj sau o baie fierbinte. Presiunea poate ajuta la ameliorarea disconfortului sindromului picioarelor neliniștite.

Care este cel mai bun remediu naturist pentru sindromul picioarelor neliniștite?

Mentolul amorțește acele sentimente de neliniștite și agitație din picioare și oferă o ușurare a durerii. Puteți încerca să beți o cană de ceai de mentă în fiecare seară cu aproximativ 30 de minute înaintea somnului, pentru a vă ajuta să vă relaxați și să încurajați un somn odihnitor.

Ce suplimente sunt recomandate pentru copiii și adulții care suferă de sindromul picioarelor neliniștite?

Anumite suplimente pot ameliora simptomele sindromului de picioare neliniștite și tulburări ale somnului până chiar la dispariția acestora. Este vorba despre suplimentele cu fier și multivitaminele și minerale care includ acid folic, vitaminele antioxidante A, C, E, magneziu, D3.

Fier

Sindromul picioarelor neliniştite ar putea fi cauzat de o carenţă de fier, mineralul care intervine în producţia de dopamină. S-a constatat că acest sindrom are şi o componentă genetică. Dacă SPN este produs prin deficiența de fier, tratamentul cu fier poate reduce simptomatologia.

Vitamina D3

Vitamina D scăzută poate exacerba sindromul picioarelor neliniștite. Studiile arată că aportul optim de vitamina D3 ajută la relaxarea musculaturii și pot ajuta în tratamentul sindromului de picioare neliniștite.

Magneziul

Mișcări periodice ale picioarelor în timpul somnului – cu sau fără sindrom de picioare neliniștite – pot reduce calitatea somnului și vă pot determina să fiți obosiți și stresați în timpul zilei. Luarea magneziului vă poate ajuta să dormiți mai bine prin calmarea sistemului nervos.

Acidul Folic

Acidul folic poate ajuta picioarele să se simtă mai puțin nervoase. Folatul, unul dintre vitaminele B (B-9 este mai exact), se găsește în legumele cu frunze verzi, ciuperci și sucul de roșii. Folatul se obține în mod natural din alimente, în timp ce vărul său, acid folic, se ia din suplimente.

Vitamina B12

Vitamina B12 ajută la menținerea sănătății celulelor nervoase și a sistemului nervos și de aceea poate ajuta în atenuarea și dispariția simptomelor Sindromului picioarelor neliniștite.

Herbaria Blutquick Fierul pe bază de plante poate susține nivel normal de energie, stimulează funcționarea cerebrală și impulsionează sistemul imunitar.
Încercați Herbaria Blutquick produs în Germania și aflați cum FIERUL PE BAZĂ DE FRUCTE ȘI PLANTE MEDICINALE poate susține nivelul normal de energie, stimulează funcționarea cerebrală și impulsionează sistemul imunitar. Disponibil în România în site proDietaBio.ro cu livrare rapidă și plata la curier. Recomandat și pentru copii și femei însărcinate!

Pentru copii, adulți și femei gravide puteți alege soluția naturală: supliment alimentar cu Fier și Vitamine HERBARIA BLUTQUICK 250 ML. Este un tratament naturist pentru anemie, fier scăzut în sânge. Acest supliment este Bio, fără gluten, fără alcool, vegan, natural. Produs în Germania.
Fierul cu vitamina B12 din plante și fructe este recomandat pentru persoane cu lipsă de fier precum și pentru copii, pentru femeile în perioada sarcinii sau alăptării. Blutquick este un supliment alimentar din mix de sucuri de fructe cu extracte de plante, cu Fier și Vitamine.

Referințe
– Restless Legs Syndrome Fact Sheet. National Institute of Neurological Disorders and Strokes, National Institutes of Health. Updated 6 July 2018. Accessed 2019.
– Ferre S, et al. New insights into the neurobiology of Restless Legs Syndrome. Neuroscientist. 26 July 2018.
– Causes of Restless Leg Syndrome. Johns Hopkins Medicine: Neurology and Neurosurgery. Accessed 2019.
– Wali S, et al. The effect of vitamin D supplements on the severity of restless legs syndrome. Sleep Breath. 2015 May;19(2):579-583.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Extracte lichide de patrunjel si plante medicinale

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Plafar magazin naturist online cu livrare rapida


Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform EU Cookie LAW. info

1. Ce date colectam. Numele si adresa de email pentru formularul de comentarii (numele poate fi si pseudonim). Nu trimitem nici un fel de promotionale pe adresa de email si nici nu transmitem aceasta adresa catre terte parti. Istoricul de navigare, cum ai interactionat cu website-ul, adresa IP, ce tip de browser folosesti, cat a durat vizita, istoricul de cautare, numarul de pagini vizitate, date legate de traffic. Nu trimitem newslettere si nu primim plati online, deci nu colectam date de card bancar.
2. Cum sunt colectate datele. Colectam in mod indirect date prin intermediul cookie si scripturi de monitorizare. Datele colectate in scop de masurare a audientei si care in principiu sunt cele de istoric de navigare sunt pastrate timp de 50 de luni. Aceste date sunt anonimizate si folosite in scopuri statistice fara a se putea identifica persoana reala.
3. De ce colectam datele. Din motive de securitate pe website si trasabilitate.
4. Cine proceseaza datele. Google Analytics, Adwords si Google Search Console pentru servicii de analiza a traficului. Datele tale personale pot fi trimise catre forurile guvernamentale sau instantele judecatoresti in cazul in care exista un temei legal pentru aceasta.
5. Link-uri catre alte website-uri. Este posibil ca in paginile magazinului nostru online sa existe link-uri catre diferite alte site-uri sau retele sociale asupra carora compania nostra nu are niciun control sau influenta.
6. Cum sunt protejate datele mele. Datele tale sunt tinute pe servere securizate, protejate cu ajutorul softurilor antivirus si firewall. Am implementat atat din puct de vedere tehnic cat si la nivel organizational solutii si proceduri pentru ca datele tale sa fie pastrate in siguranta si sa ramana confidentiale.
7. Care sunt drepturile tale. Chiar daca initial ti-ai dat acordul pentru prelucrarea datelor tale, acest acord poate fi retras in orice moment pentru anumite date sau pentru toate (cu respectarea legii si a timpului de stocare). Pentru datele pentru care nu exista obiectiuni in a fi procesate ele se considera de drept procesabile.
8. Transferul datelor in afara UE. Datele colectate de magazinul online sunt gazduite pe servere aflate la Hetzner (https://www.hetzner.de/) si sunt localizate in Frankfurt Germania. In calitate de prestator de servicii european, Hetzner este supus si el normelor GDPR. Terții (Google, Facebook si altii care opereaza in UE) sunt obligați prin contract pentru a proteja și menține confidențialitatea datelor tale și să le utilizeze exclusiv pentru scopurile pentru care le oferim.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.