Semintele de mac: mit si realitate

Chiar dacă avem tendința de a asocia semințele de opiu cu cele de mac, ei bine semințele de mac nu au proprietăți narcotice dacă sunt consumate în cantități rezonabile și, prin urmare, pot fi consumate în siguranță, fără nici cea mai mică teamă de efecte secundare.

Seminte de mac crude
Seminte de mac crude
Fluidul prezent în bulbul care devine opiu este absent în semințele de mac odată ce acestea sunt formate!

Semințe de mac: beneficii pentru sănătate

Semințe de mac pot fi utlizate în alimentația zilnică pentru că sunt bogate în uleiuri ce conțin acid linoleic. Acest ulei sănătos din micuțele semințe de mac ajută sănătatea și protejează inima împotriva bolilor cardiovasculare și atacurilor de cord.

Semințele de mac conțin 45-50% acizi grași nesaturați esențiali, recomandați de nutriționiști pentru buna funcționare a sistemului cardio-vascular.

Semințele de mac aduc beneficii pentru sănătate atunci când sunt utilizate în produsele alimentare, dar și în scop medicinal. Putem mânca o jumătate de linguriță de semințe de mac pentru a atenua simptomele de astm și tuse convulsivă. Preparatele pe bază de semințe de mac sunt de asemenea benefice în tratarea tuturor tipurilor de tulburări nervoase.

Putem măcina foarte fin semințele de mac pentru a le adăuga apoi în cerealele de dimineață sau smoothie-uri. În plus față de valoarea nutritivă, acestea vor ajuta la tratarea insomniei și diaree.

Semințele de mac furnizează, de asemenea, enzime esențiale, vitamine, minerale și acizi grași esențiali care pot ajuta la revigorarea și tonifierea întregului organism. Încă din cele mai vechi timpuri, sportivii consumau semințe de mac amestecate cu miere pentru a avea o sănătate bună și rezistență. Uleiul derivat din semințe de mac este utilizat în diverse preparate cosmetice pentru cap și pentru ameliorarea problemelor cu mătreața și pielea uscată.

Semințele de mac sunt de asemenea considerate a eficiente pentru facilitarea proceselor digestive și normalizarea metabolismului.

Semințele de mac sunt extrem de nutritive, dar pot afecta rezultatul testelor pentru depistarea drogurilor. Consumul de semințe de mac poate face ca un test pentru depistarea consumului de droguri să iasă pozitiv, în cazul în care testul este pentru opiacee. Acest lucru se datorează faptului că semințele de mac și cele de heroină provin din aceeași plantă. Nu semințele de mac sunt vinovate pentru acest fapt, ci păstăile plantei. În timpul colectării macilor, opiaceele din păstăile de mac pot fi transferate semințelor. Așa se explică rezultatul pozitiv la un test de droguri. Semințele de mac poate conține urme de codeină și morfină. Chiar și dacă mâncăm un covrig cu semințe de mac și mergem pentru un test după aceea, vom obține un rezultat pozitiv. Nu vă îngrijorați însă, lucrurile nu stau atât de grav, căci vorbim despre cantități extrem de mici, practic urme. Semințele de mac sunt foarte bogate în calciu, spre exemplu, și sunt recomandate chiar și în timpul sarcinii. Ele sunt un aliment bun și pentru mame care alăptează.

Semințele de mac sunt bogate în magneziu, zinc, calciu, potasiu, proteine, fibre alimentare, vitaminele A, C, K, nacină, B6, folați acid pantotenic.
O linguriță de semințe de mac conține 1,6 g de proteine, 3,7 g de grăsime, 2,5 g de carbohidrați și 46 de calorii. Semințele de mac sunt, de asemenea, o sursă bună de minerale. O lingură de semințe de mac oferă 29% din Doza Zilnica Recomandată (DZR) de mangan și 13% DZR de calciu, 8% DZR din magneziu și fosfor, 5% DZR din fier și zinc și 2% DZR din potasiu și seleniu, 7% din valoarea zilnică necesară de fibre alimentare. Semințele de mac conțin și 0.02 g acizi grași Omega 3 și 2,48 g acizi grași de Omega 6 (la 100gr). Acizii grași din semințele de mac pot ajuta la digestie, deoarece ajută la descompunerea alimentelor în stomac.

Scrie un raspuns: