Seleniu

Seleniu mineral anticancerigenSeleniul este un mineral deosebit de promovat în ultimele decenii, mai ales după ce anumite studii au arătat că are potențial anticancerigen. O alimentație săracă în seleniu poate fi vinovată în mare parte pentru apariția cancerului. Mulți cercetători cred că seleniul s-ar putea dovedi a fi unul dintre nutrienții cei mai importanți în lupta împotriva acestei maladii. Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, hipotiroidism, infertilitate (masculină), depresie, un slab sistem imunitar sau doresc să prevină cancerul – își pot analiza nivelul de seleniu din organism și pot lua suplimente alimentare la recomandarea medicului specialist.

În ce alimente găsim seleniu

Conținutul de seleniu din alimente depinde de cantitatea de seleniu din solul în care au fost cultivate plantele.

Nuci de Brazilia
Nuci de Brazilia bogate in seleniu natural >> vezi de unde poti cumpara, pret si detalii <<

Printre alimentele bogate în seleniu enumerăm nucile de Brazilia, peștele (ton, sardine, somon, cod), fructele de mare (creveți, scoici), carnea de curcan sau pui, carnea de miel și de vită, cereale integrale (în special ovăz), tofu (brânză din soia), ouă, lapte de vacă, semințe de in. Nucile de Brazilia sunt numărul 1 în topul alimentelor în care găsim seleniu în cantități mari. O nucă de Brazilia poate să conțină circa 75 mcg. Și rinichii sunt o sursă excelentă de seleniu/ un rinichi de miel conține aproximativ 50mcg.

Solul cu un nivel scăzut de seleniu produce alimente care conțin un nivel relativ redus din acest nutrient. Deficiența de seleniu atrage după sine probleme de sănătate precum boli cardiace, cancer, probleme imunitare, afecțiuni inflamatorii diverse. Și mămicile trebuie să aibă grijă asupra nivelului de seleniu. Cantități insuficiente de seleniu în timpul sarcinii ar putea crește riscul defectelor congenitale (mai ales cele care vizează inima). Printre simptomele carenței de seleniu se numără slăbiciunea musculară și oboseala.

În anul 2000, Academia Națională de Științe SUA a stabilit aporturile alimentare de referință pentru seleniu și doza zilnică recomandată (DZR) în funcție de vârstă:

  • 0-6 luni: 15 mcg
  • 6-12 luni: 20 mcg
  • 1-3 ani: 20 mcg
  • 4-8 ani: 30 mcg
  • 9-13 ani: 40 mcg
  • 14 + ani: 55 mcg
  • Femeile gravide: 60 mcg
  • Femeile care alăptează: 70 mcg

 Protecție celulară antioxidantă

Seleniul acționează ca antioxidant, blocând radicalii liberi care deteriorează ADN-ul.

Seleniul este încorporat într-un mic grup de proteine importante care joacă un rol critic în sănătatea noastră. Oamenii de știință au numit aceste proteine ce conțin seleniu “selenoproteine.” În plus, seleniul este necesar pentru activitatea corespunzătoare a unui grup de enzime numite glutation peroxidaze. Aceste enzime joacă un rol-cheie în sistemul de detoxifiere a organismului, protejând celulele împotriva toxinelor din mediu și alimentație. Dintre cele opt enzime glutation peroxidaza cunoscute, cinci dintre ele au nevoie de seleniu. Enzimele care conțin seleniu sunt implicate în reciclarea vitaminei C de la forma sa inactivă înapoi la una activă, care să permită o mai mare protecție antioxidantă.

Seleniul sprijină funcția normală a tioidei

O enzimă care conține seleniu este responsabilă pentru transformarea unui hormon tiroidian, care asigură funcționarea adecvată a fiecărei celule din corp, dintr-o formă puțin activă numită T4 în T3 mai activ. Seleniul și iodul lucrează împreună pentru a menține buna funcționare a tioidei.

Beneficii majore pentru sanatate aduse de selniu

Seleniului i s-a acordat multă atenție datorită rolului său în combaterea cancerului. Un studiu american derulat pe o perioadă de 5 ani, efectual la Cornell University și la University of Arizona, a arătat că administrarea a 200 mcg de seleniu zilnic a avut ca rezultat cu 63% mai puține tumori de prostată, cu 58% mai puține cancere colo-rectale, cu 46% mai puține malignități pulmonare și o scădere generală cu 39% a deceselor cauzate de cancer. În alte studii, seleniul s-a dovedit promițător în prevenirea cancerului de ovare, col, rect, vezică urinară, esofag, pancreas, ficat, leucemie. Studiile asupra pacienților cu cancer au arătat că persoanele cu nivelul cel mai scăzut de seleniu au dezvoltat mai multe tumori și au avut o incidență mai ridicată de recidivă a bolii, un risc mai mare de metastaze.

Seleniul poate proteja inima prin reducerea vâscozității sângelui și prin reducerea riscului de formarea a cheagurilor, ceea ce scade implicit riscul infarctului miocardic și al atacului cerebral.

Mineralul crește raportul colesterolului HDL (bun) față de colesterolul LDL (rau), ceea ce este esențial pentru un organism sănătos.

Poate fi util și în prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare, cauzele majore ale slăbirii vederii sau orbirii la persoanele în vârstă.

Seleniul este esențial și pentru un sistem imunitar sănătos, ajutând organismul să se apere de bacteriile și virusurile nocive, precum și de celulele canceroase. Combinat cu vitamina E, seleniul pare să aibă și efecte antiinflamatoare. Vitamina E sporește mult eficiența acestui mineral iar cei cu risc de boli cardiace ar trebui să adauge în dieta lor alimente bogate în această vitamină.

 Surse: Porția de Sănătate, whfoods.com.

Seleniul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Detalii, preț și livrare rapida la prodietaPlant.ro
Seleniul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. Detalii, preț și livrare rapida la prodietaPlant.ro

Scrie un raspuns: