Sarea Nigari. Cum pregatim Tofu

Tofu este o sursă de proteine vegetale versatilă și ieftină, fapt ce o transformă în baza multor diete vegetariene.

Tofu, pregatire cu sare Nigari.
Tofu, pregatire cu sare Nigari.

Cunoscut și ca brânză de soia, tofu se produce din lapte de soia coagulat cu sare nigari, apoi strecurat, presat într-un bloc și răcit. Tofu natural are un conținut relativ scăzut de calorii, nu conține colesterol și are foarte puține grăsimi saturate, în special în comparație cu majoritatea surselor de proteină animală. Atâta vreme cât rămâneți la metodele sănătoase de preparare, tofu nu îngrașă și este un produs adițional excelent în orice dietă.

Ce este Sarea Nigari si cum pregatim Tofu

Originar din China, cu o istorie de peste o mie de ani, tofu este preparat din lapte de soia închegat, astfel încât proteinele din acesta se coagulează. Ceea ce rezultă este presat și transformat într-o bucată ce se poate felia. Tofu „nigari” se referă de obicei la laptele de soia care s-a coagulat cu un adaos de clorură de magneziu. Gipsul (sulfat de calciu) este un alt coagulant foarte cunoscut pentru închegarea laptelui de soia. Atât sulfatul de calciu, cât și clorura de magneziu sunt denumite coagulanți „sărați”. (În acest caz, „sarea” nu este echivalentul sării de masă, sau clorura de sodiu. Termenul de „sare” în acest context se referă, din punct de vedere chimic, la orice compus ionic.) Coagulanții „acizi”, precum glucono-delta-lactona (GDL), sunt și ei folosiți în închegarea tofu, rezultând o versiune mai fină a alimentului din soia, numită adesea tofu „moale”. Deoarece tofu reprezintă lapte de soia „închegat”, acesta mai este denumit și „caș de fasole”. Din limba chineză, tofu s-ar transcrie mai precis „doufu”.

Dacă sunteți în căutarea unui tofu cu un conținut mai ridicat de magneziu, atunci alegeți produse pe a căror etichetă scrie „tofu nigari” sau „preparat cu fulgi nigari”. În acest context, „nigari” se referă de obicei la coagulantul clorură de magneziu care a fost utilizat pentru închegarea laptelui de soia.

Tofu conține extrem de puține calorii, grăsimi saturate, carbohidrați, nu are colesterol și reprezintă o sursă accesibilă de proteine pentru o dietă vegetariană. Se prepară foarte repede și este ușor de utilizat. Este natural, accesibil ca preț și poate oferi o soluție simplă la marile cerințe alimentare din lume.

Cum preparăm tofu acasă cu sare Nigari?

Puteți să cumpărați tofu, dar puteți la fel de simplu să îl preparați acasă. Odată ce aveți laptele de soia fiert și încă fierbinte, sunteți la doar 10 minute distanță de a prepara tofu fierbinte, delicios și organic.
Tofu tradițional este produs cu nigari. Sarea nigari este un coagulant deosebit de bogat în oligoelemente. Este lichidul rezultat atunci când din apa de mare se extrage sarea. Se prepară după metode tradiționale, prin uscarea la soare și nu conține impurități sau substanțe chimice.

Sarea Nigari mai este cunoscuta si sub denumirea de Clorura de Magneziu. Sarea Nigari are abilitatea de a coagula proteina din laptele de soia, formând astfel brânza tofu. Nigari reacționează la laptele de soia foarte repede, în comparaţie cu alte produse similare. Mod rapid de pregătire tofu: dizolvaţi 20 g de sare în 20 ml de apă pentru 1 l de lapte de soia. După ce adăugaţi astfel sare Nigari în laptele de soia trebuie să amestecaţi foarte repede. Vezi » aici de unde poti cumpara Sare Nigari pentru pregatire tofu acasa si Pret.

De ce să preparați tofu voi înșivă? Deoarece doriți să vă bucurați de el din plin, proaspăt făcut, cremos și ușor dulce. Tofu preparat acasă este la fel de prețios și de apreciat ca pâinea de casă.

Proteine din soia

Spre deosebire de majoritatea alimentelor pe bază de plante, soia este considerată o sursă completă de proteine, conținând toți aminoacizii esențiali. Tofu este astfel o sursă bună de proteine atât datorită cantității, cât și a naturii proteinelor pe care le conține. Cantitatea de proteine este mai mare în sortimentele mai ferme de tofu decât în cele mai moi. Potrivit Illinois Center for Soy Foods (ICSF), o bucată de 90 g de tofu cu consistență fermă conține aproximativ 13 g proteine, față de 4 g, ce se găsesc în varianta moale de tofu. Vegetarian Resource Group (VRG) precizează că în 113-141g de tofu există 11 g proteine.

Grăsimi

Aproape jumătate din caloriile din tofu provin din grăsimi. Totuși, potrivit Rutgers Cooperative Research and Extension (RCRE), 90 g de tofu cu o consistență fermă implică doar 4 g grăsime, iar tofu moale conține jumătate din această cantitate. ICSF precizează că o porție de 90 g tofu poate conține de la 2 până la 7 g grăsime. Ambele tipuri de tofu conțin foarte puține grăsimi saturate și nu au colesterol.

Izoflavone

Tofu Natural
Tofu Natural: vezi proprietati, beneficii, pret

Izoflavonele sunt fitoestrogeni, un tip de hormoni pe bază de plante. Dana-Farber Cancer Institute atribuie izoflavonelor din tofu proprietăți de menținere a sănătății. Potrivit Rutgers, fitoestrogenii pot să scadă riscul de osteoporoză, boli de inimă și de unele tipuri de cancer. Conținutul de izoflavone din tofu este de aproximativ 25 sau 30 mg la o porție de 90 g, conform ICSF.

Calciu

Sulfatul de calciu este unul dintre agenții coagulanți utilizați în fabricarea tofu. Tofu produs prin această metodă are un conținut deosebit de ridicat de calciu, furnizând aproximativ 6 până la 15 procente din necesarul zilnic, în funcție de sortimentul de tofu. Vegetarian Resource Group menționează tofu ca pe o sursă bună de calciu pentru vegetarieni și vegani și explică faptul că există mai mult calciu în caâteva zeci de grame de tofu decât într-o ceașcă de lapte obișnuit.

Carbohidrați

Conținutul de carbohidrați din tofu nu variază așa de mult în funcție de tipul de tofu, așa cum se întâmplă în cazul altor nutrienți. O porție de 90 g de tofu cu o consistență fermă conține cam 2 până la 4 g, în vreme ce sortimentul moale are 2-2,5 g carbohidrați. Conform ICSF, conținutul de fibre din sortimentele moi este minim, în timp ce în cazul celor ferme, acesta constituie aproape jumătate din conținutul total de carbohidrați. Zahărul reprezintă aproape jumătate din conținutul de carbohidrați, precizează RCRE.

Cum includeți tofu în alimentație

Spre deosebire de majoritatea surselor vegetale de proteine, precum fasolea și nucile, soia conține proteine complete. Acest lucru înseamnă că aceasta deține toți aminoacizii în cantități adecvate, pe care organismul nu le poate produce singur, exact la fel precum carnea, ouăle, lactatele, peștele și carnea de pasăre. Soia, sub formă de tofu, poate ajuta în susținerea dezvoltării musculaturii și refacerii acesteia atunci când este consumat după antrenament. Aceste efecte pozitive sunt similare cu cele ale proteinelor din zer, precizează un articol publicat în 2009, în Journal of the Canadian Chiropractic Association.

Sare Nigari, clorura de magneziu pt branza de soia, tofu.
Sare Nigari, clorura de magneziu pt branza de soia, tofu. Vezi de unde poti cumpara si Pret.

Practic, tofu nu are nicio aromă, însă absoarbe mirodeniile, îndulcitorii și condimentele. Utilizați-l pentru a face smoothie-ul din fructe proaspete și lapte de migdale mai cremos și mai bogat în proteine; înmuiați-l în marinata de carne preferată și serviți totul pe o chiflă integrală; sau preparați-l la grătar, asezonat cu ghimbir proaspăt, sos de soia și ceapă verde pentru a face o salată. Este ideal în orice sandwich.

Scrie un raspuns: