Sapun de casa natural, reteta, ingrediente si beneficii

Săpunul de casă sau natural are ingrediente simple, prietenoase cu mediul dar și cu pielea noastră.

Sapun natural din ulei de masline si de dafin, cu miere si argila.
Săpun natural din ulei de măsline și de dafin, cu miere și argilă.

Ulei de măsline, ulei de dafin, argilă, ulei de argan, chimion, ambră, iată numai câteva ingrediente valoroase care fac ca un element esențial pentru curățenia și frumusețea noastră, săpunul, să fie în perfect echilibru și armonie cu pielea noastră! Săpunul de Alep natural este cel în care regăsim mult ulei de dafin dar și de măsline, dar și miere, argilă sau ulei de argan.

Dacă puneți întrebarea unui producător de săpun natural așa numit și de casă: Folosiți leșie (hidroxid de sodiu) pentru a face săpun? Răspunsul este… Desigur! Fără leșie… nu avem săpun!
Toate săpunurile VERITABILE sunt produse cu leșie (hidroxid de sodiu amestecat cu lichid). Orice produs de curățare a pielii sau părului preparat fără hidroxid de sodiu nu este săpun, este detergent.

Hidroxidul de sodiu (NaOH), cunoscut și sub denumirea de leșie, este un ingredient esențial în procesul de fabricare a săpunului. Atunci când granulele sau fulgii de hidroxid de sodiu sunt amestecate cu lichid, se creează o soluție de leșie. Această soluție, mixată cu grăsimi și uleiuri, va determina o reacție chimică numită saponificare. Rezultatul saponificării este minunatul săpun de casă.

Dacă vă întrebați: Rămâne leșie într-un săpun sau șampon?
Răspunsul este „Nu”. Odată ce procesul de saponificare este complet, moleculele de leșie și ulei s-au combinat și s-au transformat chimic în săpun și glicerină. Nu există leșie în săpunul sau șamponul finisat. Deși toate săpunurile veritabile trebuie preparate cu leșie, nu există reziduuri de leșie în produsul finisat în urma saponificării (descrisă mai sus).
Dacă încă nu sunteți convinși, iată un exemplu de o altă reacție chimică. Elementul sodiu (Na) este un element foarte reactiv care explodează atunci când intră în contact cu apa. Elementul clor (Cl) este un gaz otrăvitor mortal. Dar atunci când se întâlnesc într-o reacție chimică, se creează o cu totul altă substanță chimică: sarea de masă (NaCl)!

„Săpunurile” comerciale și cele de casă sunt și ele preparate cu leșie, deși cuvintele „hidroxid de sodiu” și „leșie” nu apar de multe ori pe etichetă. Producătorii de săpun se tem de aceste cuvinte pentru ca nu cumva cumpărătorii să creadă că nu este un săpun natural și să nu îl mai cumpere…

„Săpunul” dumneavoastră poate conține ingrediente precum…
– uleiuri saponificate: uleiurile și unturile sunt mixate cu hidroxid de sodiu și un lichid (de obicei apă).
– cocoat de sodiu: denumirea generică pentru amestecul de ulei de cocos cu hidroxid de sodiu (leșie).
– palmat de sodiu: denumirea generică pentru amestecul de ulei de palmier cu hidroxid de sodiu (leșie).
– palmat kernelat de sodiu: denumirea generică pentru amestecul de ulei de semințe de palmier cu hidroxid de sodiu (leșie).
– taloat de sodiu: denumirea generică pentru amestecul de grăsime de vită (seu) cu hidroxid de sodiu (leșie).
– olivat de sodiu: denumirea generică pentru amestecul de ulei de măsline cu hidroxid de sodiu (leșie).

SAPONIFICAREA: Reacția chimică a fabricării săpunului
Dacă vă întoarceți la orele de chimie din liceu, este posibil să vă amintiți reacțiile dintre acizi și baze. Atunci când se combină un acid cu o bază, acestea se neutralizează una pe alta și rezultă o sare. În termeni simpli, saponificarea este denumirea pentru reacția chimică dintre un acid și o bază ce formează o sare numită „săpun”.
Hidroxidul de sodiu este o substanță alcalină (bazică) și acizii sunt acizii grași prezenți în uleiuri și unturi. Odată ce selectăm uleiurile și le mixăm cu hidroxidul de sodiu și cu un lichid (leșie), moleculele se combină, are loc o reacție chimică numită saponificare (în imaginea de mai jos) și este creată o substanță cu totul diferită: SĂPUNUL!

Sapun cu ingrediente naturale. Vezi sapunuri naturale cu ulei de dafin, masline, argila, ulei de argan, ambra sau miere.
Sapun cu ingrediente naturale. Vezi sapunuri naturale cu ulei de dafin, masline, argila, ulei de argan, ambra sau miere.

Nu toate săpunurile de casă sunt produse la fel! Adăugarea grăsimii în cantitate foarte mare este deosebit de benefică! Adăugarea suplimentară de uleiuri sau unturi reprezintă un proces prin care se îmbunătățește formula rețetei de săpun, având în vedere că în amestec va exista mai multă grăsime decât poate neutraliza leșia în timpul reacției chimice. Se folosesc mult mai multe grăsimi în plus (uleiuri și unturi) atunci când se alcătuiește formula pentru o rețetă de săpun. Săpunurile cu mult ulei dețin calități emoliente și de hidratare superioare.

Spre exemplu, săpunul de Alep este celebru pentru faptul că are foarte mult ulei de dafin (laur). Cu cât mai mult ulei de dafin este conținut în săpun, cu atât mai scump dar și mai sănătos și hidratant va fi săpunul!

Scrie un raspuns: