Salvia proprietati si beneficii pentru sanatate

Salvia este o plantă medicinală și aromatizantă ce aduce foarte multe beneficii sănătății prin efectul intens al uleiurilor esențiale. Frunze proaspete, frunze uscate pentru ceai, drops sau extract lichid de salvie, iată câteva forme în care putem consuma această plantă.

Salvia: ceai, frunze proaspete sau extract lichid de salvie.
Salvia: ceai, frunze proaspete sau extract lichid de salvie.

Beneficiile importante pentru sănătate ale salviei includ capacitatea sa de a îmbunătăți funcția creierului, reducerea inflamației, prevenirea bolilor cronice, stimularea sistemului imunitar, reglarea digestiei, accelerarea metabolismului, atenuarea afecțiunilor cutanate, întărirea oaselor, prevenirea tulburărilor cognitive și prevenirea diabetului.

Utilizați salvie atât la gătit cât și ca extract lichid pentru tratament naturist. Preparatele cu carne și legume, iaurt sau sosuri pot fi aromatizate cu salvie. Extractul lichid sau sucul de salvie sunt forme foarte simple de a consuma această plantă medicinală.

Reputația de panaceu este, iată, reprezentată în numele său științific, Salvia officinalis, derivat din cuvântul latin, salvere, ceea ce înseamnă “a fi salvat“. Cele mai multe studii au fost efectuate pe două specii de salvie, Salvia officinalis (S. officinalis) și S. lavandulaefolia. Există mai mult de 900 de specii de salvie în întreaga lume dar cele două specii amintite sunt cele mai des utilizate.

Salvia are o istorie lungă de utilizare medicală pentru afecțiuni variind de la tulburări mintale până la eczeme sau disconfort gastro-intestinal. Studiile au susținut cu dovezi multe dintre aplicațiile sale medicale menționate de-a lungul timpului în diverse scrieri, inclusiv în Biblie.

Salvia are frunze și flori comestibile gri-verzui, care pot varia de la albastru și violet la alb sau roz prăfuit. Este o plantă originară din Marea Mediterană care aparține aceleiași familii de plante precum oregano, lavanda, rozmarin, cimbru și busuioc. Ierburile aromatizante și plantele medicinale pot avea valori antioxidante extrem de ridicate și pot îmbunătăți starea de sănătate. Antioxidanții sunt esențiali pentru menținerea unei stări bune de sănătate prin eliminarea radicalilor liberi. Radicalii liberi cauzează de multe ori moartea celulelor și pot duce la scăderea imunității și la apariția bolilor cronice.

Care sunt proprietățile nutritive și curative ale salviei?

Salvia conține o varietate de uleiuri volatile benefice sănătății, flavonoide (inclusiv apigenin, diosmetin și luteolin) și acizi fenolici, incluzând acidul fenolic numit după acidul rozmarin-rosmarinic. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamină K și o sursă bună de vitamină A (sub formă de fitotutrienți carotenoizi provitamin A). Frunzele și tulpinile plantei salvie conțin, de asemenea, enzime antioxidante, inclusiv SOD (superoxid dismutază) și peroxidază. Atunci când sunt combinate, flavonoidele, acizii fenolici și enzimele care manipulează oxigenul îi conferă o capacitate unică de stabilizare a metabolismului legat de oxigen și de prevenire a deteriorării pe bază de oxigen a celulelor.

Salvia este o plantă medicinală recomandată de naturiști pentru tratamentul problemelor legate de cavitatea bucală, stomac, gastrită, căi biliare. Vă puteți prepara CEAI de salvie, puteți folosi ulei de salvie macerată pentru orice preparat culinar, puteți alege drops, tablete masticabile, pastă de dinți sau apă de gură. Toate produsele sunt disponibile cu livrare rapidă în magazin www.proDietaBio.ro

Pe scurt. Beneficii pentru sănătate aduse de planta salvia:

  • Studiile arată că extractul de salvie poate crește nivelul de oxigen la cortexul cerebral și poate îmbunătăți concentrarea și memoria.
  • Ceaiul de salvie și extractul lichid de salvie pot ajuta la slăbire. Metabolismul este mult îmbunătățit, arderea grăsimilor este stimulată, iar slăbirea survine pe termen lung.
  • Salvia îmbunătățește digestia și sănătatea gastro-intestinală.
  • Are efect estrogenic și poate reduce simptomele menopauzei și bufeurile.
  • Extractul lichid de salvie poate opri sângerările gingivale și preveni paradontoza și gingivitele.
  • Este un tonic natural al sistemului nervos și poate ajuta la atenuarea durerilor de cap.
  • Extractul lichid de salvie poate trata și preveni infecțiile la nivelul gurii și gâtului.
  • Creșterea aportului de salvie ca un condiment în alimente sau extract lichid este recomandată persoanelor cu afecțiuni inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoidă), astm bronșic și ateroscleroză.

Salvia este o plantă medicinală și aromatizantă cu proprietăți curative valoroase și beneficii pentru sănătate. Poate fi consumată atât ca frunze proaspete, deshidratate sau extract lichid.

Cum ajută salvia întreg organismul

Salvia stimulează sistemul nervos central și tractul digestiv. Poate ajuta la scăderea febrei. Salvia este un purificator natural al sângelui și este preferată în toate curele de detoxifiere. În plus, planta poate fi utilă ca un tonic natural al sistemului nervos pentru ameliorarea durerilor de cap. Durerea articulațiilor, letargia și un sistem digestiv slab sunt alte situații de probleme de sănătate în care este recomandată utilizarea plantei medicinale, salvie.

Salvia este o plantă medicinală ce aduce multe beneficii pentru sănătate. Exdtractul lichid de salvie ajută și la slăbire prin grăbirea metabolismului, eliminarea toxinelor și arderea grăsimilor.
Salvia este o plantă medicinală ce aduce multe beneficii pentru sănătate. Extractul lichid de salvie ajută și la slăbire prin grăbirea metabolismului, eliminarea toxinelor și arderea grăsimilor. Produse cu salvie sunt disponibile în magazin www.proDietaBio.ro

Dinți și gingii sănătoase cu extract de salvie

Salvia este ideală și pentru tratamentul naturist al bolilor care implică gura și gâtul, precum amigdalita, paradontoza, afte, roșu în gât. Frunzele proaspete de salvie frecate pe dinți reprezintă o modalitate naturală de a-i curăța. Sucul extras din salvie este ideal și pentru oprirea sângerărilor gingivale sau pentru prevenirea paradontozei ori gingivitei. Pastele de dinți cu salvie și apa de gură cu salvie sunt preferate de toate persoanele care doresc o dantură frumoasă, gingii sănătoase și în general o sănătate susținută a cavității bucale.

Femeile aflate la menopauză sau cu bufeuri pot urma tratament naturist cu salvie

Femeile aflate la menopauza pot urma tratament naturist cu ceai sau în extract de salvie deoarece această plantă are un “efect estrogenic” asupra corpului. Salvia extract lichid poate ajuta femeile cu bufeuri și alte simptome de deficit de estrogen.

Vreți un sfat salvator pentru memoria dvs?

Salvia îmbunătățește memoria, este un tonic cerebral și este studiată chiar pentru combaterea bolii Alzheimer. Cercetările publicate în numarul din iunie 2003 al Pharmacological Biochemical Behavior confirmă ceea ce medicii herbaliști susțineau de mult: salvia este un stimulator remarcabil al memoriei. Salvia a fost utilizată în tratamentul bolii cerebrovasculare de peste o mie de ani. Patru compuși izolați dintr-un extract din rădăcina de salvie din China au fost apreciați a fi inhibitori ai acetilcolinesterazei (AChE). Pierderea de memorie caracteristică bolii Alzheimer este însoțită de o creștere a activității AChE care duce la epuizarea acesteia atât din partea neuronilor colinergici, cât și din cea necolinergică a creierului. Proteina beta beta-amiloidă (A beta), componenta majoră a plăcilor de amiloid care se formează în creier în boala Alzeeimer, acționează asupra AChE, iar activitatea AChE este crescută în jurul plăcilor de amiloid. Prin inhibarea acestei creșteri a activității AChE, salvia este o opțiune terapeutică utilă pentru utilizarea inhibitorilor farmaceutici AChE.

Salvia a fost folosită de sute de ani în medicina populară pentru a trata o varietate de afecțiuni diferite. Salvia aduce beneficii pentru sănătate și este este bună în special pentru sistemul nervos, pentru cel digestiv ori pentru echilibrarea nivelurilor de estrogen la femei.

Scrie un raspuns: