Rubarba – retete cu putine calorii

Rubarba (Rheum palmatum) este o legumă cu gust acrișor ușor dulceag. Rubarba are doar 16calorii /100 de grame. Poți citi aici rețete cu puține calorii și rețete Dukan cu rubarbă. Rubarba a devenit deosebit de populară în ultimii ani printre persoanele care urmează cure de slăbire pentru că are puține calorii și efect laxativ. Dieta Dukan este un exemplu de celebru regim hipoproteic, care se bazează pe alimente cu conținut crescut de proteine. Dukan promovează consumul de rubarbă pentru că este foarte eficientă în combaterea constipației, unul dintre efectele secundare cu care se confruntă mulți adepți ai acestui regim. În plus, are și un conținut foarte scăzut de zaharuri, ceea ce o face sa fie în acord cu principiile nutriționale ale regimului.

rubarbaRubarba arată ca tulpinile de țelină roz. Botanic este o legumă, deși mulți cred că este un fruct, deoarece este folosită în plăcinte, prăjituri și gemuri. Există o cantitate semnificativă de calciu în rubarbă, dar cea mai mare parte nu este disponibilă pentru organism, deoarece conține și acid oxalic, care leagă calciul. Rubarba conține multe fibre dietetice care dau senzația de sațietate așa încât să nu ne mai fie foame pentru mult timp. În plus, fibrele ajută tranzitul intestinal. Alături de varza roșie, rubarba conține o cantitate foarte mare de polifenoli cu rol de protecție a celulelor împotriva stresului oxidativ.

Detoxifierea organismului cu rubarbă

Studii recente efectuate în China arată că preparatele din rubarbă pot ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea ureei și a altor metaboliți azotați de excreție. Conform studiilor, acest efect de detoxifiere se datorează acțiunii directe a plantei asupra rinichilor. Rezultatele cercetărilor au arătat că planta poate limita inflamația în cazurile de insuficiență renală cronică.

Rubarba – efect laxativ

Rubarba este un laxativ extrem de eficient. Numeroase studii au demonstrat că planta stimulează musculatura intestinală, crescând absorbția apei și a electroliților. Totuși, preparatele din rubarbă nu trebuie folosite mai mult de 10 zile consecutiv, pentru că există pericolul apariției unor afecțiuni induse de efectul laxativ (precum colita, diareea, dezechilibrul hidroelectrolitic sau hipokaliemia -scăderea nivelului de potasiu din sânge). Pentru tratamentul naturist al constipației este recomandat să fierbeți 20 gr de rubarbă uscată sau 40 gr de plantă proaspătă în 750 ml de apă și să lăsați la foc mic până când lichidul scade până la 500 ml. Luați 50-100 ml seara, devreme. Nu combinați acest tratament naturist cu rubarbă contra constipației cu alte laxative. Se recomandă combinarea cu exerciții fizice și alimentație ușoară.

Persoanele care suferă de obstrucții intestinale, boli renale, probleme urinare sau artrită ar trebui să evite rubarba sau să își consulte medicul. Planta nu este recomandată ca laxativ copiilor cu vârste între 10-15 ani și este strict interzisă copiilor sub 10 ani. Rubarba nu este recomandată în sarcină și alăptare.

Rețete cu rubarbă, dulceață cu rubarbă

Foarte mulți dintre noi înțelegem importanța unei alimentații cât mai diversificate, pentru că absolut fiecare plantă are beneficiile ei unice și aduce un aport vital de vitamine, minerale, fitonutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. În această idee dorim să consumăm și rubarbă dar mulți nu știm cum sa o gătim. Rubarba poate fi consumată și crudă dar poate fi și preparată termic în rețete de prăjituri, tarte, dulcețuri.

O rețetă de prăjitură cu rubarbă fără prea multe calorii ce poate fi urmată și de adepții dietei Dukan este următoarea:

Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri de tărâțe de ovăz, 6 linguri de lapte praf degresat, 150 gr iaurt degresat, 4 tije de rubarbă, praf de copt, coajă de lămâie rasă sau esență îndulcitor stevia fără calorii.

Mod de preparare a rețetei de prăjitură cu rubarbă și puține calorii:
– Spălăm rubarba și o tăiem în bucăți de circa 1-2 cm pe care le amestecăm cu puțin îndulcitor natural și le punem într-o formă de silicon sau orice formă de copt.

– Separăm gălbenușurile de albușuri si batem albușurile spumă tare cu mixerul. Amestecăm într-un vas separat gălbenușurile cu iaurtul, tărâțele de ovăz, laptele praf degresat, coaja de lămâie rasă, praful de copt, îndulcitorul. Omogenizăm bine ingredientele și integrăm cu paleta de silicon sau de lemn albușurile spumă tare.

– Turnăm compoziția în vasul ce are rubarbă la bază și punem la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru circa 40 de minute.

Puteți pregăti și smoothie cu puține calorii și rubarbă astfel: punem în blender 150 ml iaurt degresat, 150 ml lapte degresat, rubarbă crudă după gust, îndulcitor stevia natural după gust, gheață. Amestecăm bine și am obținut un smoothie cu efect laxativ și dietetic.

O altă rețetă dietetică este cea de gem cu rubarbă, ghimbir și agar-agar. (Iată niște denumiri cu care bunicile noastre nu prea s-au intâlnit, dar pentru o siluetă subțire, nepoatele s-au adaptat!).

Ingrediente necesare pentru dulceață / gem de rubarbă cu ghimbir: tije de rubarbă tăiate în bucățele de 1-2 cm, ghimbir dat pe răzătoare, îndulcitor stevia și agar-agar. Cantitățile diferă în funcție de gustul dvs și de cât doriți să pregătiți.

Puteți adăuga și căpșuni alături de rubarbă, pentru un plus de savoare. Căpșunile au la rândul lor foarte puține calorii, un indice glicemic mic și nu îngrașă dacă nu sunt îndulcite cu zahăr.

Mod de preparare a rețetei de gem, dulceață slabă caloric cu rubarbă: Rubarba tăiată în bucățele mici se amestecă cu îndulcitor și se lasă peste noapte la frigider. Va lăsa foarte mult suc în vas pe care îl gustăm pentru a ne hotărî dacă mai adăugăm îndulcitor sau nu. Adăugăm ghimbirul (eventual și căpșunile spălate și tăiate bucăți) și punem la fiert fără apă, căci rubarba va mai lăsa suc la fierbere.
Lăsăm să fiarbă în clocot circa 15 minute iar dacă vi se pare că rămâne prea repede fără lichid și rubarba nu e fiartă suficient, adăugați apă sau zeamă de lămâie. Adăugăm agar-agar conform instrucțiunilor de pe cutie și punem în borcane pe care le sigilăm și le întoarcem cu capacul în jos. Rețeta de gem cu rubarbă, ghimbir și agar-agar este recomandată și în Dieta Dukan. Agar agar este un gel natural, vegetal, organic, fără gust sau miros, cu o foarte mare putere de gelifiere. Este foarte bogat în fibre ceea ce conferă rapid senzația de sațietate și nu ne mai este foame în continuare.

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.