Antibioticele

AntibioticeȘtiați că termenul de antiobiotic vine din limba greacă, însemnând anti-viață (greacă ἀντί– contra, βίος- viață)? Medicamentele antibiotice, derivate de la microorganisme cum ar fi ciupercile, luptă împotriva infecțiilor cauzate de organisme unicelulare cunoscute sub numele de bacterii. Bacteriile pot pătrunde în corp și perturba funcțiile normale iar antibioticele ajută corpul pentru că distrug bacteriile și inhibă capacitatea lor de a se reproduce. În Statele Unite, decesele cauzate de infecțiile bacteriene sunt doar 4 % din ceea ce au fost înainte  ca antibioticele moderne să fie inventate. Cu toate acestea, pretutindeni în lume, în ultimii ani, excesul de antibiotice a provocat consecințe nedorite, rezistenţa corpului la antibiotice şi necesitatea unor medicamente din ce în ce mai puternice.

Infecții virale

Spre deosebire de bacterii, virusurile nu sunt distruse de antibiotice. Cele mai comune boli virale dispar cel mai adesea de la sine. Printre infecțiile cauzate de virusuri enumerăm răceala, gripa, gâtul inflamat, cele mai multe infecții ale sinusurilor, unele infecții ale urechii și bronșita. Orice utilizare a antibioticelor pentru o boală virală este “excesivă” căci în acest caz antibioticele nu fac nici un bine, dar pot cauza rău. Din nefericire, antibioticele sunt adesea prescrise pentru infecții virale, mai ales la copii.

Infecții bacteriene

Când antibioticele sunt indicate pentru o infecție bacteriană, este important să le luăm după cum sunt prescrise și să terminam întregul tratament. Chiar dacă dvs vă simțiți mult mai bine, unele bacterii rămân în corp. În mod ironic, cele care rămân în organism sunt de fapt cele mai puternice și mai rezistente la antibiotic. Aceste bacterii se pot multiplica apoi, iar data viitoare când vă veți trata cu antibiotic bacteriile vor fi mult mai rezistente și dificil de eliminat. Noua infecție ar putea necesita chiar un antibiotic diferit. Atunci când oamenii nu iau antibiotice așa cum le-au fost prescrise, ajung adesea să ia mai multe antibiotice pe termen lung, ceea ce înseamnă o utilizare excesivă a antibioticelor. Ori de câte ori luăm antibiotice, există posibilitatea ca o mică parte din bacteriile mai greu de ucis sa rămână în corp. Aceste bacterii supraviețuitoare se adaptează și evoluează într-o tulpină rezistentă la antibiotice.

Rezistenţa la antibiotice

Una dintre bacteriile rezistente la medicamente este MRSA: meticilino-rezistent Staphylococcus aureus. MRSA provoacă frecvent infecții ale pielii. În cazuri grave, MRSA poate infecta, de asemenea, plămânii, rănile chirurgicale și fluxul sanguin. Bacteriile rezistente la medicamente, cum ar fi MRSA, sunt de obicei tratate cu cele mai noi antibiotice. Cu toate acestea, aceleași mecanisme – utilizarea excesivă de antibiotice și “supraviețuirea bacteriilor adaptate ” – au ca şi consecinţă faptul că bacteriile vor deveni rezistente chiar și la cele mai noi medicamente.

Bacterii bune si bacterii rele

Granule de propolis si eucalipt
Propolisul – Antibiotic Natural >> citeste mai multe detalii si pret propolis <<

Antibioticele nu vizează doar bacteriile dăunătoare, asa-numite “rele”. Ori de câte ori luați antibiotice, bacteriile bune care protejează organismul împotriva infecției pot fi eliminate la fel de bine ca și cele rele. Prin urmare, orice utilizare excesivă de antibiotice (precum cazul în care luăm antibiotice pentru orice răceală sau infecție virală) poate face cu ușurință mai mult rău decât bine. Sunt afectate negativ bacteriile benefice care trăiesc în mod natural în intestine, gură, piele și care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, a sistemului imunitar și a întregului corp.

Alimente recomandate in asociere cu antibioticele

Antibioticele pot provoca diaree iar dacă acest lucru se întâmplă, este semn clar ca s-a produs un dezechilibru, a fost stricată simbioza dintre bacteriile bune și rele în tractul gastro-intestinal. De aceea, alimentația sănătoasă este foarte importantă în perioada în care alegem să luăm antibiotice. Ori de câte ori aveți diaree, este recomandat să beți multe lichide cu electroliți adăugați (băuturile pentru sportivi sunt recomandate, gen Getorade). Mâncați banane, mere, fulgi de ovăz, orez, paste simple, pâine prăjită sau biscuiți sărați, ouă și supă de casă. Evitați legumele crude, fructele uscate, brânza moale, cerealele integrale, alimentele picante, grase sau alimentele prăjite care pot irita stomacul. Nu mâncați mult odată, ci puțin și mai des.

Probioticele

Centrul Național SUA pentru Medicină Complementară și Alternativă definește probioticele ca fiind microorganismele vii, de obicei bacterii, care sunt similare cu microorganismele găsite în intestinul uman. Când luați antibiotice, echilibrul normal dintre bacteriile bune și cele rele din tractul gastro-intestinal este distrus. Antibioticele distrug bacteriile rele care cauzează infecția, dar elimină, de asemenea, anumite bacterie prietenoase, care sunt o parte naturală a intestinului. Bacteriile bune din organism sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar, deoarece luptă cu microorganismele care provoacă boala și susțin o digestie normală și absorbția de alimente și substanțe nutritive. Luând probiotice puteți restabili echilibrul de bacterii din corpul dvs. după utilizarea de antibiotice.

Alimentele probiotice

Suplimente probiotice pentru flora intestinala sanatoasa
Suplimente probiotice pentru flora intestinala sanatoasa >> vezi detalii si pret <<

Puteți achiziționa probiotice sub formă de alimente sau suplimente alimentare, cum ar fi capsule, tablete și pulberi. Alimentele care contin probiotice sunt iaurtul și laptele prins (lapte batut, chefir, sana), brânza maturată (Cheddar, Gouda), produsele din boabe de soia enzimatice, unele sucuri, murăturile fără oțet. Consumând alimente care conțin probiotice puteți restabili funcția gastro-intestinală normală după folosirea antibioticelor. Probioticele nu afectează antibioticele, nu le opresc din acțiune!

Scrie un raspuns: