Tort de Ciocolata cu Mascarpone

Recunosc… multa ciocolata neagra, frisca, mascarpone, nuca. Este reteta pentru un tort complex, o combinatie delicioasa de multe ingrediente extraordinar de bune la gust. Tortul de ciocolata cu mascarpone nu este usor de facut, tin sa va spun inca de la inceput. Dar este atat de bun, incat merita tot efortul! Cu greu veti gasi o reteta de tort mai grozav, asta daca sunteti pasionati de ciocolata, ca noi. [Nu uitati sa folositi butonul de print de la finalul articolului, optiune in care puteti anula reclamele, fotografii si chiar parti din text care nu vi se par necesare (spre exemplu, introducerea mea ).]

Tort aniversar cu ciocolata si mascarpone

Tort aniversar cu ciocolata si mascarpone

Tort de ciocolata cu crema mascarpone

Tort de ciocolata cu crema mascarpone

Ingredientele necesare pentru BLAT tort de ciocolata:

  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 2 oua
  • 100 gr ciocolata neagra de cea mai buna calitate
  • 100 gr faina
  • 100 gr nuca macinata foarte fin
  • 60 ml apa minerala (secretul tuturor blaturilor pufoase)
  • coaja de lamaie rasa (aroma ei rezista mai bine decat a esentelor din comert)
  • 1/2 pliculet de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita sau 2 de cacao daca doriti un blat foarte negru

Eu am facut un tort mare asa cum puteti vedea in poza asa ca am pus toate ingredientele in cantitate dubla pentru un blat mai mare.

Am sa scriu inca de aici modul de pregatire al retetei de blat de tort cu mascarpone si ciocolata : Topim untul si ciocolata intr-un vas neaderent (teflonat) si lasam sa se raceasca. Mixam ouale cu zaharul pana cand obtinem o crema fina, adaugam compozitia de ciocolata cu unt, mixam. Apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt, apoi restul ingredientelor  si mixam pana cand compozitia este omogena. Ultima adaugata este nuca macinata. Punem la cuptorul preincalzit la 190 grade C – timp de 20 de minute sau pana cand trece testul furculitei sau al scobitorii.

Blatul cu nuca poate fi facut cu alte ocazii si, netaiat, poate reprezenta o prajitura in sine. Eventual adaugati mai multa nuca si un ganache deasupra si gata prajitura 🙂


Siropul pentru blatul tortului, cum il pregatim: Fierbem 150 ml apa cu 3 linguri de zahar. Dupa ce se raceste adaugam o fiola de esenta de rom si putin coniac. Insiropam blatul taiat in prealabil in doua bucati.


Ingredientele necesare pentru CREMA de Mascarpone:

  • 250 grame mascarpone
  • 150 grame zahar pudra
  • 300 gr frisca naturala batuta spuma tare (au am folosit o crema de vanilie, tot din comert care se bate cu lapte si sta foarte tare si frumos)
  • 100 grame de unt

Modul de pregatire a cremei cu mascarpone: Batem frisca tare tare sau crema de vanilie. Amestecam mascarpone cu untul si cu zaharul. Inglobam frisca sau crema de vanilie amestecand cu o paleta de silicon. Dam la rece. Nu e nevoie de gelatina, pe care oricum eu nu o agreez… dar daca folositi frisca naturala s-ar putea sa fie nevoie de gelatina pentru ca oricat ati bate-o tot nu sta bat.

Crema cu Mascarpone pentru tortul de ciocolata

Crema cu Mascarpone pentru tortul de ciocolata


Daca doriti si o crema GANACHE foarte simplu de facut (practic o a doua crema pentru tort in afara de cea mascarpone), iata ingredientele:

  • 150 ml frisca lichida
  • 150 gr ciocolata neagra amaruie
  • 50 gr unt

Eu din nou am inmultit cu 2 totul pentru ca am facut un tort mai mare. Punem frisca intr-un ibric pe aragaz dar o luam de pe foc inainte de a fierbe. O turnam peste ciocolata maruntita si peste unt. Amestecam cateva minute cu paleta de silicon pana cand capata o consistenta uniforma. Asteptam sa se raceasca si dam la frigider o ora. Apoi mixam la cea mai mare viteza a mixerului (atentie sa aveti vas adanc sa nu stropiti toata bucataria).

Ganache cum se face?

Ganache cum se face?


Acum montam tortul de ciocolata cu crema mascarpone: Primul blat, apoi crema de ganache daca ati dorit sa o faceti, apoi crema alba cu mascarpone si ultimul blat.Si in sfarsit GLAZURA tortului nostru. Aceleasi ingrediente ca la ganache-ul de sus, aceleasi cantitati, doar ca turnam cat e caldut peste ultimul blat.

Glazura ganache pentru tort de ciocolata cu frisca lichida si unt

Glazura ganache pentru tort de ciocolata cu frisca lichida si unt


Decoram! Eu am folosit bucatele de ciocolata (daca nu doriti sa mai cumparati si dintr-acestea vi le faceti dvs cu curatatorul de legume doar ca in loc de morcovi aveti in mana ciocolata), frunze de menta si zmeura proaspata din gradina noastra.

Reteta de Tort cu ciocolata neagra si Mascarpone

Reteta de Tort cu ciocolata neagra si Mascarpone

felie_de_tort_cu_ciocolata_si_mascarpone

La Multi Ani, Buni! 13 Sept 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a evita atat de nedoritul SPAM, va rugam sa completati: *