Tort cu blat pufos si crema Caramel & Mascarpone

Tortul cu Mascarpone & Caramel este festiv și relativ simplu de făcut. Îl puteți decora după plac, eu l-am decorat cu steluțe si planete din marțipan căci l-am făcut pentru băiețelul nostru care a împlinit 4 ani. Blatul de tort din această rețetă se umflă foarte frumos, este pufos și are consistența perfectă pentru a fi tăiat în mai multe părți. Personal, îmi plac blaturile subțiri într-un tort și de aceea am încercat mai multe moduri de pregătire până când să mă declar absolut mulțumită, cum este cazul acestei rețete. De altfel, modul de pregătire a blatului este similar cu cel al pandișpanului. Gustul de caramel din cremă se îmbină armonios cu mascarpone care îi dă consistență și cu frișca ce aerează crema și o face mai ușoară.

Tort festiv cu blat pufos si crema de mascarpone, caramel si frisca.

Tort festiv cu blat pufos si crema de mascarpone, caramel si frisca.

Iata ingredientele pentru blatul de tort:

  • 180 ml apă clocotită
  • 5 lgț cacao
  • 6 ouă
  • 100 ml ulei
  • 280 gr făină
  • praf de copt
  • 100 gr zahăr fin
  • 150 gr zahăr
  • opțional: 200 gr nucă sau migdale mărunțite

Modul de pregatire al blatului de tort:

  1. Fierbem apa, închidem focul și adăugăm 5 lingurițe de cacao pe care le amestecăm bine cu lingurița sau cu tel ca să nu formeze cocoloașe. Lăsăm să se răcească.
  2. Separăm gălbenușurile de albușuri. Batem spumă tare cele 6 albușuri și la final adăugăm 100 gr zahăr fin, mixăm în continuare pentru a obține ca o bezea.
  3. Batem cu mixer sau cu tel 6 gălbenușuri cu 150 gr zahăr granulat până obținem o cremă spumoasă. În timp ce mixăm încorporăm puțin câte puțin 100 ml ulei. Apoi adăugăm apa cu cacao. Amestecăm făina cu praf de copt și o încorporăm în cremă.
  4. Renunțăm la mixer si încorporăm albușurile bătute spumă tare cu paleta de silicon. Cu aceeași paletă amestecăm și nuca mărunțită sau migdalele dacă dorim mai multă consistență și gust blatului nostru de tort.
  5. Turnăm totul în forma de copt pe care o scuturăm de câteva ori de masă ca să iasă bulele de aer.
  6. Lăsăm circa 40 de minute la 180 grade C la cuptorul prîncălzit. Secretul meu la cuptorul elctric: setez căldura de jos dar pun vasul în partea de sus căci în felul acesta nu se arde în partea de jos și se coace uniform. Acest blat se poate tăia în 3 și chiar 4 părți (ideal pentru torturile cu blat subțire și mai multe tipuri de cremă)!
Blat de tort pufos si usor de taiat

Blat de tort pufos si usor de taiat

Cum însiropăm blatul de tort: o variantă delicioasă este Nutella amestecată cu lapte cald. O altă variantă este cu apă fiartă cu zahăr și esență de migdale.

Ingrediente pentru crema Caramel si Mascarpone:

  • 250 gr zahăr
  • un pachet de unt de 250 gr cu grasime cat mai multa (am folosit unt cu grăsime 82%)
  • 40 gr amidon
  • 50 ml lapte cald
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frișcă
  • un plic întăritor frișcă
  • opțional, un pliculeț de ness

Modul de pregatire a cremei caramel:

  1. Topim cele 250 gr de zahăr (o tigaie teflonată este indicată). Nu așteptăm să se închidă prea tare zaharul caramelizat la culoare și punem pachetul de unt. Încălzim 100 ml lapte și amestecăm treptat amidonul având grijă să nu formăm cocoloașe; turnăm apoi peste compoziția cu zahăr și unt de pe foc și amestecăm în continuu cu spatula de silicon până se ingroașă și face bule de aer la fiert. Lăsați să se răcească. O parte din această cremă cu gust intens de caramel poate fi pusă peste primul blat.
  2. Batem frișca, preferabil naturală și punem un pliculeț de întăritor de frișcă pentru a fi siguri că stă băț (se găsește la supermarket cu această denumire, întăritor de frișcă).
  3. Mixăm mascarpone așa încât să devină o crema spumoasă.
  4. Opțional, amestecăm ness-ul cu două linguri de lapte.
  5. Este momentul să unim cremele într-una singură: crema de caramel de la nr. 1 + frișca de la nr. 2 + mascarpone punctul 3 + ness-ul opțional.

Montaj: Punem crema între blaturile de tort și păstrăm o parte pentru a orna. Am presărat fulgi de ciocolată albă (se pot folosi și fulgi de migdale) si raffaello tăiați pe jumătate.

Tort cu caramel si mascarpone ornat cu simplu cu raffaello

Tort cu caramel si mascarpone ornat cu simplu cu raffaello

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a evita atat de nedoritul SPAM, va rugam sa completati: *