Tartina cu Avocado si Plante Aromatice

Oregano, rozmarin, busuioc, salvie, cimbru, menta – se gasesc proaspete in caserola si chiar ghiveci la supermaket. Ne putem face o gradinita de plante aromatice chiar la noi pe pervaz. Acestea au proprietati nutritive extraordinar de mari, fiind mai bogate in compusi sanatosi decat chiar legumele si fructele. Nutrientii ne intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea bolilor. “Ierburile culinare” sunt folosite de secole in bucatariile traditionale ale multor popoare. Bucataria italiana si cea mediteraneana in general au la baza verdeturi si ierburi aromatice iar popoarele din jurul bazinului Marii Mediteraneene sunt cele mai longevive din lume.

Givece cu rozmarin si busuioc

Givece cu rozmarin si busuioc

Unt cu avocado, rozmarin, oregano, cimbrisor si usturoi

Unt cu avocado, rozmarin, oregano, cimbrisor si usturoi

Reteta pe care v-o propun are la baza plantele aromatice. Am folosit rozmarin, oregano si cimbru dar dvs. puteti fi creativi, alegand plantele dupa propriile gusturi si disponibilitate. Folositi plante proaspete ale caror arome si proprietati nutritive sunt mult mai intense. Am maruntit plantele aromatice si le-am amestecat cu usturoi zdrobit marunt. Daca nu va place usturoiul nu e nevoie sa-l folositi, insa trebuie sa stiti ca este una dintre cele mai sanatoase plante. Usturoiul contine un compus numit alicina, un antioxidant recunoscut pentru proprietatile antibacteriene, antivirale si antifungice. De aceea, usturoiul este un real ajutor pentru prevenirea gripei si racelii.

Avocado poate fi amestecat cu unt pentru un plus de gust, dar daca sunteti vegetarieni, tineti post sau pur si simplu nu-l doriti, iarasi puteti interveni cu propria creativitate…

Revin asupra retetei: amestecam plante aromatice maruntite, usturoi zdrobit, unt si avocado, foarte putina zeama de lamaie. Iata cum am creat baza unei tartine sanatoase, cu proprietati nutritive si antioxidante extraordinare.

Untul amestecat cu usturoi si plante aromatice poate fi adaugat si pe preperate calde, spre exemplu peste la cuptor.

Tartina cu unt, avocado, ierburi aromatice

Tartina cu unt, avocado, ierburi aromatice

Plantele aromatice au fost utilizate in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri. Fie ca erau pentru uz extern, fie ca erau ingerate, plantele au fost mereu utilizate pentru a trata diverse afectiuni.

Plantele aromatice sunt importante surse de substante nutritive si au proprietati antimicrobiene, motiv pentru care sunt utilizate cu succes si in scopuri medicinale. Majoritatea plantelor aromatice sunt surse de proteine, vitamine (in special vitaminele A, C si B), minerale (calciu, fosfor, sodium, potasiu sau iod), uleiuri esentiale, compusi fenolici.

Oregano este o planta aromatica de origine mediteraneana care contine un numar foarte mare de antioxidanti. Acest condiment este un bun tonic pentru organism, imunostimulator, cu proprietati digestive si antiseptice. Doua lingurite de cimbru contin aproape 20% din necesarul zilnic de fier, insa includ si in mangan, mineral care imbunatateste capacitatea cerebrala si ajuta la mentinerea unor oase sanatoase. Rozmarinul previne mutatiile ADN-ului celulelor si, datorita continului de fier, ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, preintampinand astfel riscul aparitiei atacului de cord.

Avocado contine, intr-adevar, multe grasimi, dar este vorba despre grasimi extraordinar de sanatoase. 100 de grame de avocado contin circa 26,4 grame de grasimi mononesaturate. Grasimile sanatoase din avocado reduc colesterolul rau, ceea ce inseamna un risc mai mic de boli de inima, atacuri cerebrale si alte boli ale arterelor. Grasimile mononesaturate curata arterele si impiedica formarea cheagurilor de sange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a evita atat de nedoritul SPAM, va rugam sa completati: *