Pui Bulgaresc

De ce se numeste pui bulgaresc? Pentru ca l-am mancat la diverse restaurante din Bulgaria si, analizand ingredientele si cerand reteta bucatarului, am reusit sa fac si acasa “pui bulgaresc” adica pui cu legume, sos alb, ciuperci si porumb.

Pui la cuptor cu legume si sos alb

Pui la cuptor cu legume si sos alb

Ingrediente:

  • piept de pui (alegeti dvs cantitatea);
  • 2 morcovi medii;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 ardei gras rosu;
  • o cutie mica de boabe de porumb;
  • 100 gr unt;
  • 400 ml lapte;
  • 2 linguri de faina;
  • 150 gr cascaval ras;
  • ulei de masline, sare, piper.

Modul de pregatire:

  1. Spalam pieptul de pui, il taiem in bucatele mici si il tinem putin la foc iute in tigaia de ceramica cu putin ulei de masline si apa. Ii adaugam putina sare si piper.
  2. In paralel, intr-o alta tigaie punem ciupercile spalate si taiate in bucati. Este preferabil sa le sotam separat pentru ca lasa multa apa.
  3. Taiem marunt ceapa.  Taiem morcovii si ardeiul gras in bucati mai mari si lunguiete.
  4. Cand ciupercile au inceput sa scada si sa lase apa adaugam in tigaia adanca legumele (morcovii, ceapa si ardeiul gras) si tinem la foc (cu capac) timp de 7-8 minute.
  5. E randul sosului Bechamel: Topim untul intr-o tigaie neaderenta si incorporam faina amestecand bine cu telul pentru a omogeniza. Preincalzim laptele si il adaugam treptat amestecand pana cand sosul devine foarte cremos. La final potrivim de sare si piper (chiar si putina nucsoara) si adaugam optional smantana grasa.
Pui bulgaresc cu ciuperci, porumb, legume

Pui bulgaresc cu ciuperci, porumb, legume

Cum combinam:

  1. Intr-un vas adanc, rezistent la temperaturi inalte punem puiul usor tras la tigaie, legumele sotate, porumbul din conserva.
  2. Adaugam sosul Bechamel deasupra si omogenizam usor.
  3. Punem la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 20 minute.
  4. Dupa ce scoatem din cuptor presaram cascaval si multa mozzarella si asteptam sa se topeasca usor dupa care puiul bulgaresc este gata de servire. In restaurantele din Bulgaria este servit la tigaie de ceramica rotunda pe picioruse de fier forjat… urmeaza sa achizitionez si eu dar pana atunci folosesc farfuria 🙂
Pui la cuptor cu legume

Pui la cuptor cu legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a evita atat de nedoritul SPAM, va rugam sa completati: *