Floricelele – sanatoase sau nu?

Am facut floricele in vas de ceramica cu ulei de masline. Au iesit minunate! Un pic mai tari decat cele la punga la microunde dar asa sunt cele realizate cu ulei normal. Daca cititi ambalajul floricelelor la microunde veti remarca faptul ca au ulei de palmier (care fragezeste).

De acum nu mai fac altfel de floricele decat din cele cumparate boabe. Pun cratita de ceramica pe ochiul mediu al aragazului dar la foc puternic (nu mai gatesc de mult timp in vase de aluminiu si nu va recomand ceaunul clasic). Floricelele ies delicioase, le presar cu putina sare de mare si mananc circa doi pumni. Floricelele de porumb nu ingrasa daca sunt realizate intr-un mod sanatos si daca nu exageram cu cantitatea. Avem voie floricele la cura de slabire, dar numai daca sunt facute  cu putin ulei de masline sau in vasele speciale cu aer cald si daca mancam nu mai mult de un castron mediu.

Floricelele se pot incadra la categoria cereale integrale si de aceea sunt permise si la cura de slabire. 2 pumni de popcorn (circa 10 g) inseamna numai 40 cal care provin din carbohidrati cu eliberare prelungita (carbohidrati buni) si ulei (preferabil de masline). Floricelele (popcronul) la microunde nu sunt sanatoase iar argumentele le puteti citi in partea de jos a articolului.

Popcorn floricele gatite sanatos cu ulei de masline

Popcorn – floricele gatite sanatos cu ulei de masline

Putem da floricele gatite sanatos si copiilor cu varsta peste doi ani dar cu masura pentru ca, fiind cereale integrale, pot fi digerate mai greu.

Se spune sa nu gatim cu ulei de masline, doar sa-l presaram pe salate. Dar in Italia, Franta, Spania (tarile cu cele mai longevive si sanatoase populatii) se gateste numai cu ulei de masline, ei nu folosesc aproape deloc ulei de floarea soarelui si asta de mii de ani. Intr-adevar, in Romania uleiul de masline este relativ scump  dar cand vine vorba despre sanatatea noastra, o diferenta de pret precum cea fata de uleiul de floarea soarelui nu ar trebui sa ne influenteze.

Stiati ca…

Unui american i-au fost acordate in instanta daune de 7,2 milioane de dolari, dupa ce a sustinut ca a dezvoltat boala numita “plamanul de popcorn”, prin inhalarea vaporilor untului artificial din floricelele de porumb facute la cuptorul cu microunde. Un judecator din Colorado a fost de acord cu Wayne Watson ca producatorii de popcorn trebuie sa aiba etichete de avertizare pe pungile de floricele, prin care publicul sa fie atentionat ca este periculos sa inhalezi vaporii din punga, informeaza BBC.

 Versiunea la microunde a popcornului, floricelelor de porumb este total nesanatoasa din mai multe motive:

  • Aroma de unt din popcorn-ul pentru microunde este un produs chimic ce provoaca boli. Un studiu publicat in august 2012 indica faptul ca diacetilul (DA), produs chimic folosit la floricele pentru microunde a crescut nivelul de agregare al proteinei beta-amiloid in creier. Aceasta agregare este un indicator distinctiv al bolii Alzheimer. DA poate distruge si celulele nervoase. Evitati asadar aromele artificiale de unt.
  • Pungile de popcorn sunt concepute sa fie nonadezive pentru ca uleiul si sarea sa nu treaca prin ele si sunt tratate cu un produs sintetic PFOA (acid perfluorooctanoic), teflon ce poate provoca colesterol marit, probleme cu tiroida, problemele de rinichi, tulburari neurologice si probleme respiratorii cum ar fi astmul si bolile pulmonare. 80 la suta din vaporii toxici din PFOA si DA sunt emisi in momentul deschiderii pungii de popcorn. Eliminati din bucataria dvs vasele din teflon (sunt preferabile cele din ceramica) si excludeti din alimentatie floricelele la microunde in punga tratata cu acid perfluorooctanoic – teflon. “Vasele din aluminiu, cupru si vasele acoperite cu teflon cu PFOA nu sunt indicate”, ne explica profesorul Mencinicopschi in cartile sale. Exista in comert si vase cu teflon fara PFOA/cadmiu/plumb, dar aceste produse sunt mai scumpe.

Floricelele la microunde sunt relativ nou aparute in viata noastra dar au reusit sa le faca knockout pe cele gatite simplu pe flacara aragazului cu ulei de masline. Popcornul la microunde este mult mai usor de pregatit, este comod si are o aroma imbatatoare dar nu este sanatos deloc!

Porumbul bio este o cereala bogata in fibre si o sursa excelenta de acid folic, vitamina C si niacina (vitamina B3). Floricelele din porumb bio gatite simplu, cu ulei de floarea soarelui sau la aparate cu aer cald sunt recomandate de nutritionisti pentru o alimentatia sanatoasa!

Alege un ulei sanatos atunci cand gatesti >> vezi variante bio 100% Naturale <<

Alege un ulei sanatos atunci cand gatesti >> vezi variante bio 100% Naturale <<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *