Mese principale

Tartina cu Avocado si Plante Aromatice

Oregano, rozmarin, busuioc, salvie, cimbru, menta – se gasesc proaspete in caserola si chiar ghiveci la supermaket. Ne putem face o gradinita de plante aromatice chiar la noi pe pervaz. Acestea au proprietati nutritive extraordinar de mari, fiind mai bogate in compusi sanatosi decat chiar legumele si fructele. Nutrientii ne intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea bolilor. “Ierburile culinare” sunt folosite de secole in bucatariile traditionale ale multor popoare. Bucataria italiana si cea mediteraneana in general au la baza verdeturi si ierburi aromatice iar popoarele din jurul bazinului Marii Mediteraneene sunt cele mai longevive din lume.

Givece cu rozmarin si busuioc

Givece cu rozmarin si busuioc

Unt cu avocado, rozmarin, oregano, cimbrisor si usturoi

Unt cu avocado, rozmarin, oregano, cimbrisor si usturoi

Reteta pe care v-o propun are la baza plantele aromatice. Am folosit rozmarin, oregano si cimbru dar dvs. puteti fi creativi, alegand plantele dupa propriile gusturi si disponibilitate. Folositi plante proaspete ale caror arome si proprietati nutritive sunt mult mai intense. Am maruntit plantele aromatice si le-am amestecat cu usturoi zdrobit marunt. Daca nu va place usturoiul nu e nevoie sa-l folositi, insa trebuie sa stiti ca este una dintre cele mai sanatoase plante. Usturoiul contine un compus numit alicina, un antioxidant recunoscut pentru proprietatile antibacteriene, antivirale si antifungice. De aceea, usturoiul este un real ajutor pentru prevenirea gripei si racelii.

Avocado poate fi amestecat cu unt pentru un plus de gust, dar daca sunteti vegetarieni, tineti post sau pur si simplu nu-l doriti, iarasi puteti interveni cu propria creativitate…

Revin asupra retetei: amestecam plante aromatice maruntite, usturoi zdrobit, unt si avocado, foarte putina zeama de lamaie. Iata cum am creat baza unei tartine sanatoase, cu proprietati nutritive si antioxidante extraordinare.

Untul amestecat cu usturoi si plante aromatice poate fi adaugat si pe preperate calde, spre exemplu peste la cuptor.

Tartina cu unt, avocado, ierburi aromatice

Tartina cu unt, avocado, ierburi aromatice

Plantele aromatice au fost utilizate in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri. Fie ca erau pentru uz extern, fie ca erau ingerate, plantele au fost mereu utilizate pentru a trata diverse afectiuni.

Plantele aromatice sunt importante surse de substante nutritive si au proprietati antimicrobiene, motiv pentru care sunt utilizate cu succes si in scopuri medicinale. Majoritatea plantelor aromatice sunt surse de proteine, vitamine (in special vitaminele A, C si B), minerale (calciu, fosfor, sodium, potasiu sau iod), uleiuri esentiale, compusi fenolici.

Oregano este o planta aromatica de origine mediteraneana care contine un numar foarte mare de antioxidanti. Acest condiment este un bun tonic pentru organism, imunostimulator, cu proprietati digestive si antiseptice. Doua lingurite de cimbru contin aproape 20% din necesarul zilnic de fier, insa includ si in mangan, mineral care imbunatateste capacitatea cerebrala si ajuta la mentinerea unor oase sanatoase. Rozmarinul previne mutatiile ADN-ului celulelor si, datorita continului de fier, ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, preintampinand astfel riscul aparitiei atacului de cord.

Avocado contine, intr-adevar, multe grasimi, dar este vorba despre grasimi extraordinar de sanatoase. 100 de grame de avocado contin circa 26,4 grame de grasimi mononesaturate. Grasimile sanatoase din avocado reduc colesterolul rau, ceea ce inseamna un risc mai mic de boli de inima, atacuri cerebrale si alte boli ale arterelor. Grasimile mononesaturate curata arterele si impiedica formarea cheagurilor de sange.

Canneloni cu carne alla bolognese

Canneloni cu carne alla bolognese reprezinta o reteta nu prea usoara dar foarte gustoasa! Cannelloni sunt niste tuburi marisoare de circa 10 cm lungime care se gasesc de cumparat ca atare. Ii puteti face si dvs ruland foi de lasagna. Sosul bolognese (ragù alla bolognese cum veti vedea in meniurile restaurantelor din Italia) este un sos pe baza de carne ce se serveste alaturi de diverse paste. Sosul Bechamel este un sos alb (preparat din unt, faina si lapte) care leaga intreaga compozitie.

Cannelloni alla bolognese sos carne

Cannelloni alla bolognese sos carne

Cumparati una sau doua cutii de canneloni, mie mi se pare o reteta destul de complexa si atunci gatesc o cantitate mai mare 🙂

Ingredientele pentru sosul bolognese sunt:

  • 1 kg carne tocata porc+vita;
  • 2 cepe mari;
  • 2 morcovi;
  • 2 ardei grasi;
  • 1 tulpina de telina mica;
  • supa de pui sau un cub de supa de pui BIO;
  • 200 ml vin alb sau rosu demisec;
  • 400 ml suc de rosii;
  • ulei de masline;
  • condimente

*Puteti imparti la 2 toate ingredientele pentru o portie mai mica. Daca va lipseste vreuna dintre legume nu este chiar o mare problema (telina spre exemplu)…

Cum pregatim sosul cu carne alla bolognese: Taiem ceapa foarte subtire iar morcovii, ardeiul gras si tulpinile de telina cubulete foarte mici. Punem legumele intr-o oala sau intr-o tigaie neaderenta foarte adanca impreuna cu uleiul de masline si le lasam la foc mic, pana cand se inmoaie, adaugand din cand in cand un pic de supa. Adaugam si carnea tocata (este de preferat carnea de porc amestecata cu vita pentru ca se leaga mai bine si este mai gustoasa) peste legumele sotate, acoperim cu supa de pui si lasam la foc mic sa fiarba. Stingem cu vin alb sau rosu dupa gust. Dupa 1 ora adaugam pulpa de rosii si frunzele de telina taiate foarte marunt, din nou supa de pui si mai lasam la foc mic minimum o ora. Adaugam rozmarinul si frunzele de dafin. Reteta originala italiana spune ca acest sos alla bolognese trebuie sa fiarba la foc mic timp de 2 ore. Mai amestecam din cand in cand si adaugam daca este cazul supa de legume (dintr-un cub bio realizat exclusiv din ingrediente naturale). La final sosul de carne trebuie sa fie nici prea uscat nici prea umed ca sa intre bine in cannelloni.

Cannelloni sos alla bolognese realizare

Cannelloni sos alla bolognese realizare

Ingredientele pentru sosul Bechamel sunt:

  • 100 gr unt
  • 2 linguri de faina
  • 600 ml lapte

Topim untul intr-o tigaie neaderenta si incorporam faina amestecand bine cu telul pentru a omogeniza. Preincalzim laptele si il adaugam treptat amestecand pana cand sosul devine cremos. La final potrivim de sare si piper (chiar si putina nucsoara) si adaugam optional smantana dupa preferinte.

Cannelloni alla bolognese sos Bechamel

Cannelloni alla bolognese sos Bechamel

Cum combinam:

  1. Luam o tava adanca si punem o parte din sosul de carne alla bolognese la baza.
  2. Umplem apoi cannelloni cu sosul Bolognese cu ajutorul unei lingurite si ii asezam frumos unul langa celalat in tava. Daca ne mai ramane sos Bolognese il putem turna peste cannelloni.
  3. Este randul sosului Bechamel pe care il punem peste toata compozitia.
  4. Presaram cascaval ras (sau feliute de mozzarela).
  5. Punem tava la cuptorul preincalzit la mediu (200°) timp de 20min.
Cannelloni alla bolognese reteta

Cannelloni alla bolognese reteta

Pui Bulgaresc

De ce se numeste pui bulgaresc? Pentru ca l-am mancat la diverse restaurante din Bulgaria si, analizand ingredientele si cerand reteta bucatarului, am reusit sa fac si acasa “pui bulgaresc” adica pui cu legume, sos alb, ciuperci si porumb.

Pui la cuptor cu legume si sos alb

Pui la cuptor cu legume si sos alb

Ingrediente:

  • piept de pui (alegeti dvs cantitatea);
  • 2 morcovi medii;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 ardei gras rosu;
  • o cutie mica de boabe de porumb;
  • 100 gr unt;
  • 400 ml lapte;
  • 2 linguri de faina;
  • 150 gr cascaval ras;
  • ulei de masline, sare, piper.

Modul de pregatire:

  1. Spalam pieptul de pui, il taiem in bucatele mici si il tinem putin la foc iute in tigaia de ceramica cu putin ulei de masline si apa. Ii adaugam putina sare si piper.
  2. In paralel, intr-o alta tigaie punem ciupercile spalate si taiate in bucati. Este preferabil sa le sotam separat pentru ca lasa multa apa.
  3. Taiem marunt ceapa.  Taiem morcovii si ardeiul gras in bucati mai mari si lunguiete.
  4. Cand ciupercile au inceput sa scada si sa lase apa adaugam in tigaia adanca legumele (morcovii, ceapa si ardeiul gras) si tinem la foc (cu capac) timp de 7-8 minute.
  5. E randul sosului Bechamel: Topim untul intr-o tigaie neaderenta si incorporam faina amestecand bine cu telul pentru a omogeniza. Preincalzim laptele si il adaugam treptat amestecand pana cand sosul devine foarte cremos. La final potrivim de sare si piper (chiar si putina nucsoara) si adaugam optional smantana grasa.
Pui bulgaresc cu ciuperci, porumb, legume

Pui bulgaresc cu ciuperci, porumb, legume

Cum combinam:

  1. Intr-un vas adanc, rezistent la temperaturi inalte punem puiul usor tras la tigaie, legumele sotate, porumbul din conserva.
  2. Adaugam sosul Bechamel deasupra si omogenizam usor.
  3. Punem la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 20 minute.
  4. Dupa ce scoatem din cuptor presaram cascaval si multa mozzarella si asteptam sa se topeasca usor dupa care puiul bulgaresc este gata de servire. In restaurantele din Bulgaria este servit la tigaie de ceramica rotunda pe picioruse de fier forjat… urmeaza sa achizitionez si eu dar pana atunci folosesc farfuria 🙂
Pui la cuptor cu legume

Pui la cuptor cu legume

Peste cu legume si hrisca

Si hrisca?.. veti spune… Da! Tocmai de aceea am publicat reteta pe site, pentru ca este inedita, usor deosebita de retele standard, dar extrem de simpla, constituind o masa deosebit de hranitoare si sanatoasa atat pentru copii cat si pentru adulti. Datorita valorii nutritionale ridicate, hrisca are o multime de beneficii pentru sanatate. Hrisca nu are gluten si este usor digerabila, motiv pentru care este recomandata copiilor.

Peste cu legume si hrisca

Peste cu legume si hrisca

Foarte multe informatii despre hrisca puteti citi in articoul dedicat prodieta.ro. Pe scurt, hrisca este un aliment deosebit de hranitor si cu un continut bogat de antioxidanti puternici, vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum si fier, zinc si potasiu. Hrisca este foarte bogata si in fibre insolubile, mangan si magneziu. Hrisca este recomandata si persoanelor aflate la dieta datorita faptul ca scade lipidele din sange si nivelul de glucoza.

Ingrediente necesare pentru masa noastra cu legume si hrisca:

Modul de pregatire: Punem in tigaia de ceramica ulei de masline si legumele taiate fasii subtiri (morcovul si ardeiul gras), ceapa taiata marunt, cartofii nici prea mari nici prea mici si 400 ml supa de legume realizata cu apa plata calda si un cub concentrat de legume BIO de la Lea Nature. Adaugam si jumatate de plic de hrisca cu legume (cumparata ca atare, prefiarta, asa cum apare in poza de mai jos) sau 100 gr de hrisca simpla prefiarta de dvs. Tinem pe foc mediu circa 15 minute si adaugam pestele peste acest “pat de legume”. Pestele isi va trage gust de la tocanita de sub el. Dupa 5 minute intoarcem pestele, mai tinem pe foc mic circa 5 minute si oprim focul. Nu am mai adaugat sare in aceasta mancare pentru ca avem deja putina din cubul de supa. Decoram cu rozmarin, cimbrisor sau alte verdeturi dupa gust.

Peste cu legume si hrisca www.prodietabio.ro

Peste cu legume si hrisca www.prodietabio.ro

Reteta de peste pe pat de legume si hrisca

Reteta de peste pe pat de legume si hrisca

Mancarea va ofera proteine de cea mai buna calitate din peste, multe vitamine si minerale din legume, fibre, magneziu, fier, zinc si potasiu din hrisca. Sanatate in farfurie!

Cannelloni cu spanac si ricotta

Gatesc reteta de cannelloni cu spanac si ricotta pentru ca este singura formula prin care reusesc sa conving si mofturosii familiei (in special pe pitic) sa manance spanac. Ne plac multe dintre retetele originale italiene, iar cannelloni cu spanac sunt deliciosi! Vom obtine o mancare usoara si sanatoasa, o optiune grozava pentru pranz sau masa de seara. Spanacul se combina foarte bine cu branza ricotta, care este proaspata si pufoasa.

Ricotta este de fapt o urda (branza dulce) mai fina, dar daca nu gasiti ca atare la magazin puteti folosi orice branza dulce bine scursa de apa.

Spanacul este foarte sanatos, este bogat in fibre, vitamina K, minerale precum calciu, fier, magneziu si mangan. In spanac gasim si mult acid folic, vitamina A si compusii acesteia cum sunt beta-carotenul, zeaxantina, luteina sau carotenoidele atat de importante pentru vedere. Spanacul este una dintre cele mai bogate surse de luteina. Un studiu din Statele Unite efectuat pe 36 644 de barbati a aratat ca spanacul previne aparitia cataractei. Spanacul stimuleaza raspunsul imunitar si contribuie la mentinerea sanatatii pielii, ajuta la buna functionare a ficatului si regleaza nivelul grasimilor din sange. Cititi mai multe despre >> proprietatile nutritive ale spanacului aici <<

Reteta cannelloni cu spanac branza ricotta

Reteta cannelloni cu spanac branza ricotta

Ingrediente pentru reteta de cannelloni cu spanac si ricotta:

  • 2 legaturi mari de spanac spalat
  • 2 cutii de ricotta (500 grame)
  • 250 grame cascaval ras
  • o cutie de cannelloni
  • 350 gr suc de rosii bio
  • o ceapa mare
  • 5 catei de usturoi feliati marunt
  • 100 gr unt
  • 2 linguri faina
  • 350 ml lapte
  • ulei de masline de buna calitate, condimente
Cannelloni cu spanac

Cannelloni cu spanac

Cum pregatim cannelloni cu spanac branza ricotta

Cum pregatim cannelloni cu spanac branza ricotta

Cum pregatim reteta de cannelloni cu spanac si ricotta:

  1. Punem in tigaia cu ulei de masline incins cateii de usturoi taiati felii. Adaugam dupa un minut spanacul bine scurs de apa (eu am folosit spanac proaspat dar puteti folosi si spanac frunze congelat). Lasam la foc mic pana scade spanacul. Nu trebuie sa fie foarte bine gatit pentru ca va mai sta si la cuptor. Inchidem focul si amestecam spanacul cu branza ricotta si jumatate din cascavalul ras. Punem compozitia de spanac cu riccotta si cascaval in cannelloni.
  2. Punem o lingura, doua de ulei de masline in tigaia adanca si sotam ceapa taiata marunt. Adaugam sosul de rosii (sau rosiile proaspete taiate marunt) si lasam la foc timp de 30 de minute. Putem pune sare de mare sau sare roz de Himalaya, busuioc, piper. Puteti sari peste pasul pregatirii sosului de rosii folosind un sos pregatit de-a gata >> va recomandam sosurile de rosii de calitate superioara cu ingrediente organice bio de la www.prodietabio.ro >> 

  3. In vasul termorezistent punem mai intai trei sferturi din sucul de rosii fiert de dvs sau de-a gata. Adaugam apoi cannelloni umpluti unul cate unul.
  4. Pregatim sosul bechamel: Punem untul (mai putin de jumatate de pachet) si faina intr-o cratita, la foc moderat, si amestecam bine pana se formeaza o pasta din cele doua ingrediente, fara sa lasam sa-si schimbe culoarea.  Adaugam treptat laptele caldut si amestecam incontinuu cu paleta de silicon sau cu telul pentru a evita formarea de cocolase. Lasam sa fiarba cand sosul capata o consistenta cremoasa. Potrivim de sare si piper si adaugam un pic de nucsoara rasa, dupa gust.
    (Daca sosul e de o consistenta mai groasa decat doriti, puteti adauga inca un pic de lapte fierbinte.) N-ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute pregatirea sosului bechamel.
  5. Turnam sosul bechamel peste cannelloni. Punem pe margini restul de sos de rosii. Presaram cascavalul ras ramas si dam la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 30 de minute!
Cum pregatim cannelloni cu spanac branza ricotta

Cum pregatim cannelloni cu spanac branza ricotta

 

Cannelloni cu spanac si ricotta fina

Cannelloni cu spanac si ricotta fina

 

Tarta cu cartofi

Am scos pachetul de faina integrala de grau alac (faina de grau spelta – un grau mult mai bun calitativ decat cel normal, mai bogat in minerale si proprietati nutritive) ca sa fac niste biscuiti. Insa pentru ca nu avem nimic pentru cina, am decis sa fac repede si un aluat de tarta. Tarta cu cartofi poate fi o solutie rapida de aperitiv sau chiar fel de mancare principal. Cartofi, ceapa, branza, oua, cascaval gasim mai tot timpul in casa asa ca o putem face si spontan, cand nu mai stim ce sa gatim. Despre proprietatile nutritive ale graului alac >> puteti citi aici <<

Tarta cu cartofi si aluatul din faina integrala de grau spelta, alac

Tarta cu cartofi si aluatul din faina integrala de grau spelta, alac

Asa cum se va remarca si in fotografii, aluatul cu faina integrala de alac este mai inchis la culoare insa, spre surpriza placuta a tuturor participantilor la masa, nu se intareste si nu se faramiteaza cand e gata. Ramane inchegat si nici prea tare nici prea moale. In cazul biscuitilor, surpriza este si mai placuta, caci dupa zeci de experimente cu biscuiti din faina alba, am ajuns sa fiu mai multumita de prospetimea si fragezimea biscuitilor cu faina integrala de alac si nuca de cocos razuita (reteta aici).

Ingrediente pentru blatul tartei cu cartofi:

  •  250 gr faina integrala de alac (grau spelta)
  • 120 gr unt (eu am folosit unt cu grasime 82% iar calitatea a facut intr-adevar diferenta, in bine)
  • 1 ou
  • 2 linguri de apa minerala (puteti folosi si lapte)
  • 1 praf de sare

Cum pregatim blatul tartei de cartofi: simplu – amestecam si framantam toate ingredientele pana cand suntm multumiti de consistenta. Punem in foaie alimentara si dam la frigider 30 de minute, timp suficient sa pregatim umplutura (si chiar sa ne apucam in paralel de aluatul de biscuiti, caci daca tot incalzim cuptorul, il putem valorifica si pentru coacerea acestora la final).

Faina de alac, grau spelta, pentru aluat tarte sau blaturi.

Faina de alac, grau spelta, pentru aluat tarte sau blaturi. Click pe fotografie pentru a intra in magazinul online de unde puteti cumpara faina bio integrala de alac la numai 7.91 Lei/kg

Ingrediente pentru umplutura cu cartofi:

  •  4 – 5 cartofi medii
  • 1 ceapa (eu am folosit ceapa rosie dar ideala ar fi ceapa verde)
  • 200 gr branza
  • 100 gr cascaval razuit
  • 2 oua

Cum pregatim umplutura tartei cu cartofi: Fierbem in apa cu sare cartofii curatati si taiati cubulete. Batem ouale si maruntim in ele branza. Taiem ceapa marunt si o calim putin la tigaie cu ulei de masline. Oprim focul si adaugam si cartofii prefierti si scursi de apa. Adaugam amestecul peste cel de oua cu branza si omogenizam usor.

Scoatem aluatul de tarta de la frigider, il intindem bine si il potrivim cu indemanare in forma de tarta. Adaugam umplutura pregatita si apoi din restul de blat ramas taiem fasii subtiri pe care le punem frumos peste tarta, ca in fotografie. Adaugam cascavalul ras peste si dam la cuptorul preincalzit la 190 grade timp de circa 15 minute.

Tarta cu cartofi si blatul din faina integrala de alac.

Tarta cu cartofi

Tarta cu cartofi si blatul din faina integrala de grau spelta, alac.

Daca doriti sa pregatiti si reteta de biscuiti cu faina integrala de alac >> gasiti reteta aici <<

Gnocchi / Galuste cu Ricotta

Intotdeauna mi-am dorit sa gust un preparat autentic cu ricotta din Toscana. In urma cu cativa ani am avut acest privilegiu de a manca gnocchi cu ricotta la un restaurant autentic in zona Chianti. Reteta de mai jos imi aminteste cu drag de preparatele din celebra zona a Italiei.

Ingrediente pentru reteta de paste de casa (sau galuste):

  • 3 galbenusuri;
  • 250 gr Ricotta (branza fina, in genul urdei);
  • 200 gr faina (puteti folosi faina alba dar si faina integrala)
  • 150 gr cascaval ras (ori parmezan ras)
  • sare (preferabil de Himalaya, bogata in fier si neiodata)

Mod de pregatire pentru reteta de paste de casa (sau galuste) cu ricotta:
Puneti pe foc un vas cu apa, sare si ulei de masline. Intre timp, mixam bine intr-un bol cele 3 galbenusuri de ou cu ricotta. Punem apoi si cascavalul sau parmezanul ras, apoi faina si framantam bine. Aluatul astfel pregatit se imparte in cateva bucati. Intindem foi din care putem decupa inimioare (asa cum am facut eu) sau orice alte forme (cu ajutorul formelor de biscuiti). Copiii se vor amuza cand vor vedea in farfurie diverse forme iar mancarea dvs va arata nu numai apetisant ci si haios!

reteta_ricotta_gnocchi_galuste

Daca nu doriti o mancare haioasa puteti sa taiati forme mai subtiri si lunguiete sau puteti face mici bilute, ca pentru specialitatea italiana numita gnocchi. Atunci cand apa fierbe punem galustele (inimioare, fluturasi, floricele, bilute sau forme lunguiete… oricum le-ati facut) si le tinem timp de 5-7 minute. Ele se vor ridica la suprafata atunci cand au fiert dar le mai tinem si dupa aceea 2-3 minutele pentru a fi absolut siguri si linistiti ca sunt bine fierte.

Cum asortam galustele? Pe cele in forma de inimioara le-am combinat cu sos de rosii. Punem intr-o craticioara cu ulei de masline ceapa, morcov ras marunt si ardei gras rosu taiat foarte marunt si tinem pe foc cateva minute. Adaugam apoi sosul de rosii si fierbem 30 de minute. Daca nu aveti rosii proaspete in casa sau daca va grabiti puteti folosi unul dintre sosurile de rosii bio >> sau sosurile Toscana sau Bolognese. Rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant cu proprietati nutritive valoroase.

Daca alegem sa facem bilute (in genul gnocchi), le putem asorta cu un sos alb deosebit de gustos din: ulei de masline incins cu smantana si branza topita. Inchidem focul imediat ce am adaugat smantana si branza topita si adaugam bilutele. Mancarea este delicioasa dar cam prea satioasa pentru copiii mici. O recomandam adultilor.

Puteti pregati acest fel de mancare pentru cina. Puneti pe masa doua platouri, unul cu inimioare rosii (galustele in forma de inima cu sos de rosii) si altul cu “mingiute” albe (bilutele gen gnocchi cu sos alb).

Ce proprietati nutritive are aceasta mancare? Proteine din branza ricotta, cascaval si din galbenusul de ou; Carbohidrati (complecsi daca faina este integrala sau din diverse cereale, nu numai din grau) intr-un raport echilibrat cu proteinele si grasimile; Grasimi sanatoase din uleiul de masline si branzeturi. Vitamine (A, D, E, K, complexulB), minerale (magneziu, fier, potasiu, fosfor, calciu, sodium).

Galbenusul de ou are proprietati nutritive foarte valoroase, mai ales daca este consumat in preparate proaspete si fierte precum reteta noastra de paste/galuste cu ricotta. Galbenusul de ou contine vitamine liposolubile (A, D, E, K) si multe vitamine din complexul B. Galbenusul de ou este bogat in substante carotenoide (luteina si zeaxantina) care, impreuna cu zincul si vitaminele A si E (continute si ele in ou), previn cataracta si alte boli degenerative ale ochiului. In galbenusuri regasimi si minerale si anume fosfor, potasiu, sodiu, calciu, sulf, magneziu si fier. Desi oul contine o cantitate mare de colesterol, efectele aterosclerotice ale acestuia sunt contracarate de ceilalti nutrienti (minerale, colina, proteine, acizi grasi nesaturati). In aceasta reteta puteti folosi si oua de prepelita (recunoscute pentru faptul ca sunt antialergenice, recomandate in special copiilor si persoanelor sensibile), oua de rata sau de gasca (cu 15% mai grase decat cele de gaina) si orice alt fel de oua. Va recomandam ouale de calitate, de provenienta ecologica. Cu ocazia acestei retete raspundem si unei intrebari importante si anume, cate oua este recomandabil sa mancam pe saptamana? Pentru copii si adolescenti se recomanda 6-7 oua/saptamana. Pentru femeile aflate in perioada maternitatii recomandarea este pentru 4-5 oua/saptamana. In cazul adultilor, nutritionistii recomanda 3-4 oua/saptamana.

Ce este ricotta? Ricotta este un produs pasteurizat si omogenizat cu un continut de grasime in substanta uscata 30% min. Iata ingredientele de pe cutia de ricotta pe care am folosit-o noi pentru reteta de paste de casa (sau galuste cu ou): zer (din lapte), lapte de vaca, sare de masa, corrector de aciditate: acid citric. Suntem mai familizarizati cu termenul de urda (pe romaneste) decat cu cel de ricotta (din italiana). Ca si urda, ricotta este produsa folosindu-se in zerul rezultat din pregatirea branzei din lapte de vaca sau de capra. Zerul este lasat la temperatura camerei sa fermenteze, dupa care este pus la fiert. In timpul fierberii se formeaza acest tip de branza. Aceasta este apoi strecurata si scursa de apa, obtinandu-se astfel ricotta. Ricotta este o branza fina ce se preteaza foarte bine pentru paste de casa (precum in aceasta reteta) sau pentru prajituri. Nutritionistii ne recomanda branzeturile obtinute din zer, asa cum este cazul ricotta, pentru ca au proteine de foarte buna calitate, multe proprietati nutritive si un continut de grasime redus. In plus, ricotta are si un continut ridicat de calciu – 100g de ricotta asigură peste 40% din necesarul zilnic de calciu. Ricotta este folosita in multe dintre preparatele italinenesti dar poate fi consumata si simplu cu paine integral prajită, nuci, legume fierte, la gratar sau la cuptor, în special cu roşii, ardei, morcovi, brocoli, dovlecei, vinete şi spanac.

Ciorba de Peste cu Corcoduse

Reteta de ciorba de peste cu corcoduse este “obligatorie” in fiecare an caci de cate ori ma uit la corcodusele din copac ma gandesc ca nu trebuie sa treaca nevalorificate… Ciorba e gata in circa o ora si este foarte sanatoasa pentru intreaga familie. Se digera usor si de aceea poate constitui si o masa de dieta, in special seara!

reteta_ciorba_de_peste_cu_corcoduse

Ingrediente:

  • cateva bucati de peste proaspat (preferabil fara oase ca sa nu ne fie teama sa le dam copiilor)
  • 3 cepe
  • 2 ardei grasi
  • 2 morcovi
  • 3 rosii
  • 1 cana de corcoduse
  • 1 legatura de leustean / patrunjel
  • 2 oua
  • sare, piper

reteta_ciorba_peste_corcoduse_ingrediente_pasi

Cum pregatim reteta de ciorba de peste cu corcoduse:

  1. Curatam pestele (eu il cumpar gata curatat de la pescaria orasului) si il portionam.
  2. Curatam, spalam bine si tocam marunt ceapa, ardeiul gras, morcovii si punem la fiert in 3 litri de apa cu sare de Himalaya (pentru aportul de fier). Dupa circa 10 minute de fierbere adaugam rosiile decojite (eu prefer sa le fac suc in blender cu tot cu coaja caci si aceasta are proprietati nutritive minunate pentru sanatate) si pestele. Dam focul cat mai mic.
  3. Separat fierbem corcodusele (se fierb foarte repede), scurgem zeama intr-un vas si pe ele le dam prin sita obtinand o pasta.
  4. Dupa ce au fiert legumele si pestele (aveti grija cand opriti focul sa nu fie sfaramat pestele…) acrim cu zeama si bulionul de corcoduse. Presaram patrunjel/leustean tocat si dregem cu ouale batute.

Reteta de ciorba cu Linte

Reteta de ciorba cu linte rosie sau verde poate fi gatita pentru copii si adaptata pentru adulti! Cum asa? Cititi in acest articol cum impacam si parintii si copiii dar si dorinta mamei de a-i vedea pe toti fericiti!

Va recomand reteta de ciorba cu linte rosie sau verde pentru aportul de proteine de cea mai buna calitate, fibre, fier si carbohidrati complecsi. Ne ferim sa le dam fasole copiilor nostri pentru ca ne gandim ca baloneaza si pentru ca in general fasolea creaza un disconfort. Avem insa la indemana lintea (integrala sau decorticata) mult mai usor de gatit.

Intr-adevar, noi romanii nu suntem prea obisnuiti sa mancam linte dar n-ar fi rau sa incercam si mancaruri pe care alte popoare le au in traditia lor de foarte multi ani.

Ei, dar cum impacam gusturile? Eu fac acasa doua tipuri de mancare: pentru tati si pentru baby Alex de 3 anisori. Lui tati nu-i place mancarea daca n-are un aspect si un gust serios, iar lui Alex vreau sa-i ofer cat mai multe legume fara ingrediente procesate. Eu mananc si de la unul si de la altul.

Iata reteta de ciorba de linte

Ingredientele necesare pentru ciorba de linte “adulta si serioasa” sunt:

  • 200 gr linte rosie sau verde;
  • 1 ceapa;
  • 2 morcovi;
  • 1 ardei gras;
  • 1/2 telina;
  • 3 rosii proaspete decojite sau suc de rosii;
  • 4 catei usturoi usturoi;
  • 5 felii sunca Parma (sau sunca din Padurea Neagra, carnati uscati si de foarte buna calitate ori sortimente asemanatoare);
  • ulei din floarea soarelui fara solventi chimici (vezi aici de unde cumperi ulei bio Italia) si susan;
  • piper;
  • salvie;
  • cimbru;
  • sare de Himalaya.

Modul de pregatire a retetei de ciorba cu linte:

1. Fierbem lintea rosie timp de 5 minute; putem arunca prima apa pentru ca in final ciorba sa fie mai limpede (desi este plina de proprietati nutritive)… Clatim apoi bine si in apa proaspata adaugam morcovi, ceapa, ardei gras, telina, sare de Himlaya si punem din nou la fiert 30 minute. Este bine sa potrivim apa asa incat sa nu fie prea multa, pentru ca intr-un final ciorbita sa fie mai cremoasa. Tipul de fierbere nu vi-l pot indica chiar foarte bine pentru ca depinde ce fel de linte aveti: linte verde, rosie, integrala, decorticata, etc… Sarea de Himalaya are proprietati benefice numeroase, este mult superioara fata de sarea alba din supermarket pentru ca are un continut mare de minerale si este foarte bogata in fier (de aici si culoarea roz) >> mai multe detalii despre sarea de Himalaya si pret gasim aici <<

2. Intre timp, rumenim in tigaie in ulei special pentru prajit din floarea soarelui si susan 3 catei de usturoi feliati peste care punem numai pentru 2 minute sunca Parma sau Padurea Neagra, carnati uscati si de foarte buna calitate ori sortimente asemanatoare care va sunt pe plac. Stati fara grija, nu va veti ingrasa de la cateva feliute de sunca sau carnati. Mancarea sanatoasa trebuie sa fie si gustoasa. Scoateti-le din tigaie si puneti peste restul de ulei salvia taiata marunt pe care o scoatem apoi repede, nu trebuie sa stea prea mult.
3. Acum e momentul sa separam mancarea: luam cu polonicul din ciorbita si punem separat in bolurile pentru copii. Pentru ei este gata! Cu 5 minute inainte de a inchide focul la ciorba de linte punem un buchetel de cimbru pe care il putem inlatura la sfarsit. Imediat ce am inchis focul adaugam sunca taiata bucati mici si salvia. Aceasta varianta savuroasa este pentru adulti!

Am obtinut un amestec de arome savuroase intr-o mancare de linte plina de proteine vegetale de cea mai buna calitate!

>> Vezi aici de unde iti poti cumpara online linte verde sau rosie la pret bun <<

Cititi in site-ul www.prodieta.ro despre proprietatile nutritive ale lintei: Lintea are proprietati nutritive valoroase si este usor sa o preparam. Comparativ cu preparatele din alte tipuri de legume cu boabe uscate (asa cum este fasolea), preparatele din linte sunt relativ rapid şi uşor de pregatit. LinteLintea absorbe cu uşurinţă o varietate de arome minunate din alte alimente şi condimente si este disponibila pe tot parcursul >>cititi tot articolul + tabel nutrienti linte >> aici <<