INFO Nutritie

Cum fragezim Carnea de Vita

Carnea de vita poate fi dificil de gatit daca nu aplicam cateva trucuri. Orice persoana pasionata de gatitul cu bun-gust stie ca pentru a obtine o mancare din carne de vita frageda este necesar sa pregatim preparatul din timp.

Carnea de vita este o sursa excelenta de proteine si seleniu, zinc, fier şi fosfor. Are un nivel ridicat de vitamine din complexul B, cum ar fi B12, B3-niacina şi B6. Zincul şi fierul sprijina sistemului imunitar şi sunt foarte utile pentru vindecarea rănilor. Carnea de vita are cea mai mare cantitate de substante nutritive dintre toate alimentele bogate in proteine animale.

Cum fragezim carnea de vita

Cum fragezim carnea de vita

  • Daca fierbem carnea de vita este recomandat sa adaugam otet (preferabil otet balsamic Modena de calitate), circa o lingurita de otet pentru un kilogram de carne. Astfel fragezim carnea de vita si o facem mai usor de consumat.
  • Daca dorim sa pregatim carnea de vita la cuptor sau la tigaia wok este preferabil sa o marinam inainte. In cazul in care nu mai aveti timp sa marinati carnea de vita, pentru prepararea la cuptor este de preferat sa folositi pungi speciale pentru friptura de vita sau vase cu capac foarte bine fixat, astfel incat carnea sa stea cat mai mult in sucul propriu care sa nu aiba posibilitatea sa se evapore. Daca doriti sa prajiti carnea de vita nu o tineti prea mult timp pe foc in suc propriu caci se intareste! Aceasta trebuie sa fie taiata in fasii cat mai subtiri pentru a se patrunde usor.
  • Daca dorim sa fragezim carnea de vita o putem marina. Ingrediente de baza pentru marinata: sucul proaspat stors de la o lamaie, doua lingurite de aceto balsamico de Modena, 2 lingurite de sos de soia, 2 lingurite de boia dulce, putin ulei de masline, cativa catei de usturoi zdrobiti, doua lingurite de apa minerala (sau bicarbonat), crengute de rozmarin sau cimbru. Aceasta este baza marinatei, dar puteti varia foarte mult in functie de gusturi si de ingredientele pe care le aveti in casa. Cert este ca marinata trebuie să contina neapărat ingrediente acide precum sunt otetul, vinul sau zeama de lamaie. Nu trebuie neaparat toate 3, dar nu e nici rau daca puneti cate putin din fiecare. Pentru a marina carnea de vita este recomandat vinul rosu Merlot sec. Pentru ca in marinata se afla ingrediente acide, evitati vasele de metal. Puteti folosi o punga de plastic pe care o inchideti bine. Carnea trebuie acoperită de lichid şi se ţine la frigider circa o zi. Dacă bucăţile de carne de vita sunt deja mici sau subţiate este suficient să stea la marinată numai cateva ore. Puteti bate putin cu ciocanul de bucatarie carnea de vita inainte de a o gati.
  • Ingrediente de cea mai buna calitate pentru a marina si fragezi carnea de vita gasim in site-ul www.prodietabio.ro : aceto balsamico de Modena, sos de soia bio, suc de lamaie, ulei de masline Italia, sare de Himalaya, usturoi de Cenad si multe altele >> vezi sectiunea condimente <<.

Iar secretul absolut al carnii de vita este ca sursa de unde o luati sa fie una cunoscuta si sa fie proaspata.

Paine prajita? Nu, multumesc!

Painea prajita nu este recomandata de nutritionisti pentru ca cele mai recente studii arata ca prin prajire (toast) dezvolta acrilamida. Despre cartofii prajiti stiam deja acest lucru dar despre cafea habar n-aveam!

Dar ce este acrilamida? In locul unei definitii stiitifice vom prezenta un mod usor de a intelege: acrilamida este un cumpus chimic ce nu se adauga mancarurilor, ci apare in mod natural in alimentele care sunt prajite sau coapte la temperaturi mari pana cand obtin o culoare “maronie”.

In 2002, cercetatorii din Suedia au constatat pe baza a o serie de studii ca substanta chimica acrilamida se dezvolta intr-o serie de carbohidrati prajiti sau copti la temperaturi inalte. În doze mari, această substanță chimică a cauzat cancer la animalele de laborator.

Ca raspuns, U.S. Food and Drug Administration (FDA) www.fda.gov a postat mai multe sfaturi si informatii privind acrilamida:

  • Acrilamida se formeaza in mod natural din zaharuri si aminoacizi (asparagina – un bloc de proteine) in alimente care sunt prajite, fripte sau coapte. Cu cat temperatura mai inalta si timpul de gatire mai lung, cu atat posibilitatea de crestere a acestei substante este mai mare. Fierberea sau gatirea la aburi a alimentelor nu duce de obicei la formarea de acrilamida.
  • Alimente vegetale precum cartofii, produsele din cereale (pâine și cereale pentru micul dejun, prajituri) si cafeaua sunt menționate în comunicatul FDA. Diferite forme de aceste alimente sunt de obicei prăjite, coapte sau prăjite. Aceasta institutie subliniază că acrilamida nu se gaseste in starea cruda, primara a plantelor, produselor lactate, a alimentelor de origine animală (carne) sau fructe de mare ci numai in alimentele arse, fripte sau coapte.

Carne la gratar sau prajita, cartofi prajiti sau copti pana fac o pojghita maronie (delicioasa de altfel), paine prajita, cafea, prajituri si blaturi de tort care s-au copt prea mult – toate acestea contin acrilamida in cantitati nedorite si periculoase pentru sanatate pe termen lung. Le putem consuma ocazional dar nu trebuie sa faca parte din alimentatia zilnica!

Painea prajita va fi consumata ocazional caci ingrasa si are acrilamida

Painea prajita va fi consumata ocazional caci ingrasa si are acrilamida

FDA si nutritionistii ne recomanda insa modalitati de evitare a acrilamidei asa incat sa ne bucuram in continuare de alimentele preferate:

  • Sa consumam cartofii fierti. Si o veste buna:cercetatorii au descoperit ca daca feliem cartofii si ii punem in apa timp de 30 de minute înainte de prăjire sau de coacere se reduce formarea acrilamidei. Interesant, cartofii congelati cresc formarea de acrilamidă în timpul gătirii.
  • Sa alegem cafeaua din boabe cat mai putin prajite (am gasit si eu pe piata cafea cu boabe galbene si maro deschis). Iata un lucru bine de stiut: cafeaua mai putin prajita are mai multa cofeina. Cu cat mai prajite sunt boabele de cafea, cu atat mai putina cofeina vor contine.
  • Daca ne place atat de mult painea prajita, specialistii in alimentatie sanatoasa ne recomanda sa o prajim numai putin (sa ramana de culoare aurie, maro deschis) sau sa evitam zonele “foarte maro” si sa le curatam cu cutitul. Nu trebuie sa uitam insa ca painea prajita ingrasa. Prin prajire creste indicele glicemic (masura in care corpul receptioneaza glucoza din paine) si de aceea ne vom ingrasa. Nu este recomandata asadar paine prajita in cura de slabire sau dieta sanatoasa.
  • Prajiturile, biscuitii, blatul de tort – toate pot dezvolta acrilamida in zonele care “se maronesc”. Curatati cu cutitul zonele inchise la culoare si pastrati partea deschisa. Desigur, daca gatim cu cacao va fi foarte greu sa ne dam seama unde se ascunde acrilamida 🙂

Sunteti confuzi? Nu va asteptati la asemenea informatii? As vrea sa aflu ce parere aveti!

Floricelele – sanatoase sau nu?

Am facut floricele in vas de ceramica cu ulei de masline. Au iesit minunate! Un pic mai tari decat cele la punga la microunde dar asa sunt cele realizate cu ulei normal. Daca cititi ambalajul floricelelor la microunde veti remarca faptul ca au ulei de palmier (care fragezeste).

De acum nu mai fac altfel de floricele decat din cele cumparate boabe. Pun cratita de ceramica pe ochiul mediu al aragazului dar la foc puternic (nu mai gatesc de mult timp in vase de aluminiu si nu va recomand ceaunul clasic). Floricelele ies delicioase, le presar cu putina sare de mare si mananc circa doi pumni. Floricelele de porumb nu ingrasa daca sunt realizate intr-un mod sanatos si daca nu exageram cu cantitatea. Avem voie floricele la cura de slabire, dar numai daca sunt facute  cu putin ulei de masline sau in vasele speciale cu aer cald si daca mancam nu mai mult de un castron mediu.

Floricelele se pot incadra la categoria cereale integrale si de aceea sunt permise si la cura de slabire. 2 pumni de popcorn (circa 10 g) inseamna numai 40 cal care provin din carbohidrati cu eliberare prelungita (carbohidrati buni) si ulei (preferabil de masline). Floricelele (popcronul) la microunde nu sunt sanatoase iar argumentele le puteti citi in partea de jos a articolului.

Popcorn floricele gatite sanatos cu ulei de masline

Popcorn – floricele gatite sanatos cu ulei de masline

Putem da floricele gatite sanatos si copiilor cu varsta peste doi ani dar cu masura pentru ca, fiind cereale integrale, pot fi digerate mai greu.

Se spune sa nu gatim cu ulei de masline, doar sa-l presaram pe salate. Dar in Italia, Franta, Spania (tarile cu cele mai longevive si sanatoase populatii) se gateste numai cu ulei de masline, ei nu folosesc aproape deloc ulei de floarea soarelui si asta de mii de ani. Intr-adevar, in Romania uleiul de masline este relativ scump  dar cand vine vorba despre sanatatea noastra, o diferenta de pret precum cea fata de uleiul de floarea soarelui nu ar trebui sa ne influenteze.

Stiati ca…

Unui american i-au fost acordate in instanta daune de 7,2 milioane de dolari, dupa ce a sustinut ca a dezvoltat boala numita “plamanul de popcorn”, prin inhalarea vaporilor untului artificial din floricelele de porumb facute la cuptorul cu microunde. Un judecator din Colorado a fost de acord cu Wayne Watson ca producatorii de popcorn trebuie sa aiba etichete de avertizare pe pungile de floricele, prin care publicul sa fie atentionat ca este periculos sa inhalezi vaporii din punga, informeaza BBC.

 Versiunea la microunde a popcornului, floricelelor de porumb este total nesanatoasa din mai multe motive:

  • Aroma de unt din popcorn-ul pentru microunde este un produs chimic ce provoaca boli. Un studiu publicat in august 2012 indica faptul ca diacetilul (DA), produs chimic folosit la floricele pentru microunde a crescut nivelul de agregare al proteinei beta-amiloid in creier. Aceasta agregare este un indicator distinctiv al bolii Alzheimer. DA poate distruge si celulele nervoase. Evitati asadar aromele artificiale de unt.
  • Pungile de popcorn sunt concepute sa fie nonadezive pentru ca uleiul si sarea sa nu treaca prin ele si sunt tratate cu un produs sintetic PFOA (acid perfluorooctanoic), teflon ce poate provoca colesterol marit, probleme cu tiroida, problemele de rinichi, tulburari neurologice si probleme respiratorii cum ar fi astmul si bolile pulmonare. 80 la suta din vaporii toxici din PFOA si DA sunt emisi in momentul deschiderii pungii de popcorn. Eliminati din bucataria dvs vasele din teflon (sunt preferabile cele din ceramica) si excludeti din alimentatie floricelele la microunde in punga tratata cu acid perfluorooctanoic – teflon. “Vasele din aluminiu, cupru si vasele acoperite cu teflon cu PFOA nu sunt indicate”, ne explica profesorul Mencinicopschi in cartile sale. Exista in comert si vase cu teflon fara PFOA/cadmiu/plumb, dar aceste produse sunt mai scumpe.

Floricelele la microunde sunt relativ nou aparute in viata noastra dar au reusit sa le faca knockout pe cele gatite simplu pe flacara aragazului cu ulei de masline. Popcornul la microunde este mult mai usor de pregatit, este comod si are o aroma imbatatoare dar nu este sanatos deloc!

Porumbul bio este o cereala bogata in fibre si o sursa excelenta de acid folic, vitamina C si niacina (vitamina B3). Floricelele din porumb bio gatite simplu, cu ulei de floarea soarelui sau la aparate cu aer cald sunt recomandate de nutritionisti pentru o alimentatia sanatoasa!

Alege un ulei sanatos atunci cand gatesti >> vezi variante bio 100% Naturale <<

Alege un ulei sanatos atunci cand gatesti >> vezi variante bio 100% Naturale <<

Solarul nostru din curte

Va spuneam cu multe dintre ingredientele folosite in retetele pe care le publicam in aceste site provin fie din solarul propriu fie din magazinul online www.prodietabio.ro. Si pentru ca magazinul il puteti viziona online oricand, solarul de legume in schimb vi-l putem arata numai in cateva poze 🙂 Acum (luna august 2013) avem rosii bio gustoase!

Solarul din curte cu rosii

Solarul din curte cu rosii

 

Solarul nostru cu rosii

Solarul nostru cu rosii

Speram sa va inspiram si, daca aveti putin teren, sa va creati propria sera de legume. Veti investi in sanatatea dvs, a copiilor si mai mult decat atat veti experimenta bucuria de a trai in armonie cu natura. Este o bucurie imensa sa pui pe masa un bol cu salata cu legume din gradina proprie!

Salata cu ingrediente din curte

Salata cu ingrediente din curte

Sa gatim cu Rozmarin si Busuioc

Fotografia de mai jos este de la mine de acasa. Ghivecele de busuioc si rozmarin, cimbru si oregano nu imi lipsesc in nici un an. Le cumpar de la supermarket primavara si le am timp indelungat. Le asez in spatele muscatelor asa incat sa nu se vada prea bine din exterior iar eu sa le pot piguli de frunzulite de pe balconul meu de la etajul 1.

Givece cu rozmarin si busuioc

Rozmarinul este o planta aromatica (denumirea vine de la latinescul rosmarinus care inseamna “roua marii”) utilizata pentru proprietatile ei nutritive, aromatice si antiseptice nu numai pentru gatit. Rozmarinul este folosit si in cosmetica, in substante dezinfectante, sampon, medicina naturista si amestecurile de plante parfumate. Rozmarinul provine din zona mediteraneana iar cine a calatorit in Franta, Italia sau Spania a primit adeseori pe platou alaturi de paste sau de friptura si o ramura sau frunze de rozmarin.

De ce ar trebui sa gatim retetele noastre adaugand rozmarin? Pentru ca studiile arata ca rozmarinul contine un numar mare de compusi polifenolici, cu o activitate antioxidanta si care inhiba cresterea bacteriilor. Mirosul de rozmarin este considerat a fi stimulant pentru memorie. Va recomandam sa adaugati rozmarin in multe dintre retetele dvs care au ca ingrediente: carne de pui, miel, peste, orez, cartofi (cartofii prefierti si trasi la tigaie cu ulei de masline, putin usturoi si rozmarin sunt o minunatie!) si diverse legume.

Busuiocul este o planta erbacee din familia mentei, Lamiaceae, avand o denumire de origine greaca si inseamnand „regalitate”. Exista mai multe specii de busuioc ce difera ca forma, marime si culoare. Cel mai probabil busuiocul pe care il veti cumpara de la supermarket va fi cel de soi italian, cu frunze mari si dulci. Alte varietati folosite in general pentru gatit mai sunt busuiocul cu frunze mici, busuiocul thailandez, busuioc lemon si busuiocul albastru african. Crengutele de busuioc pot fi puse in sticlele cu otet sau ulei de masline pentru mai multa aroma.

De ce ar trebui sa gatim retetele noastre cu busuioc? Busuiocul este bogat in componente fenolice cu proprietati antioxidante puternice. Alte substante fitochimice din busuioc sunt orientinul si vicerinul, flavonoide care protejeaza impotriva distrugerilor la nivel celular; uleiurile volatile, cum ar fi camforul si 1,8-cineol, cu proprietati antibacteriene, si carotenoide, cum ar fi beta-carotenul.
Bucuiocul are proprietati anticoagulare: datorita busuiocului, trombocitele, componente ale celulelor rosii din sange, sunt mai putin „ vascoase” – un proces care poate reduce formarea cheagurilor de sange. Busuiocul are proprietati antibacteriene puternice, chiar si in cazul tipurilor rezistente la antibiotice. Data viitoare cand va preparati o salata, folositi mult busuioc!

Busuiocul se poate pune intre coli de hartie cerata si se congeleaza. Frunzele se vor inchide la culoare, dar isi pastreaza aroma, proprietatile nutritive si gustul. Dar ce spuneti de aceasta idee: busuiocul proaspat poate fi acoperit cu ulei de masline, intr-un recipient inchis ermetic si pastrat la frigider cel mult doua luni.
Cum gatim cu busuioc: Frunzele de busuioc se adauga in mancare cu cateva minute inainte de a fi gata. Salate, ciorbe, tocanite, pilaf de orez – in toate acestea putem adauga la final busuioc taiat marunt.

Sursa informarii despre busuioc si rozmarin: Cartea “101 Alimente care va pot salva viata”, de David Grotto

Ce sa nu oferim copiilor

Multi dintre parinti stiu ce ar trebui sa manance copiii, care sunt alimentele ideale pentru o alimentatie corecta a copiilor mici (lactate, fructe, legume proaspete, cereale integrale, peste, oua bio, avocado, quinoa). Ce nu stiu insa multi parinti este faptul ca exista multe alimente care pot face rau copilasilor si pe care mai bine le-ar exclude din alimentatia lor. Ce nu ar trebui sa manance copiii mici si mari: mezeluri, cereale dulci la micul dejun, sucuri acidulate, produse preambalate si procesate cu sirop de gluzoca-fructoza. Daca este ceva care v-a intrigat, puteti citi mai jos mai multe detalii. 

Care sunt alimentele pe care nu ar trebui sa le consume copiii:

  • Sucurile acidulate nu sunt recomandate pentru copii. Fie ca este vorba despre cola sau sucuri de fructe acidulate, acestea nu ar trebui consumate de copii (si nici de oameni mari). Nu este vorba numai despre caloriile goale (care ingrasa) si despre cantitatea mare de zahar (foarte nociv, zaharul afectand si sistemul imunitar) dar partea cea mai rea este ca alegand acest tip de bauturi acidulate afectam sistemul osos si intreaga sanatate. Aciditatea crescuta din aceste sucuri afecteaza mucoasa stomacala si smaltul dintilor. Cofeina din sucurile cu cola afecteaza negativ si nivelul de calciu absorbit de organism din diverse alimente. Copiii pot bea apa si lapte. Sucurile de fructe 100% preambalate ca si cele proaspat facute in casa trebuie si ele consumate cu masura caci cresc glicemia foarte repede si au putine fibre. In loc sa bem suc de mere, mai bine muscam din marul intreg; in loc sa oferim copiilor suc de portocale mai bine ii invatam sa manance felii de portocala; si tot asa…dictonul  este valabil pentru toate fructele. Fructul intreg are fibre ce stabilizeaza glicemia si in plus, mancand din fructul intreg se obtine mai repede senzatia de satietate.
  • Toate produsele ambalate din comert care contin sirop de glucoza-fructoza trebuie evitate. Poate n-ati citit etichetele produselor dulci in ultimii ani dar astazi cu greu mai gasesti ceva fara sirop de glucoza sau fructoza provenit din porumb. Timp de mai multi ani nu a fost clar daca siropul de glucoza si fructoza are efecte nocive asupra sanatatii umane si daca ficatul si creierul nostru “stiu” sa interpreteze acest produs mult procesat industrial. Dar recentele rezultate ale studiilor derulate de cercetatorii de la Yale arata ca siropul de glucoza-fructoza nu este bine “interpretat” de creierul nostru (si asta pentru ca fiinta umana nu este obisnuita cu asa ceva… fiind vorba despre un produs industrial modern aparut doar de cativa ani in alimentatia noastra). Iar la o varsta timpurie precum cea a copiilor, in care corpul lor este in dezvoltare iar creierul trebuie sa transmita senzatia de satietate, noi ce facem? Oferim copiilor dulciuri indulcite cu un sirop de glucoza-fructoza care face “pofta” de si mai mult dulce… Acest sirop cu care sunt indulcite majoritatea produselor frumos ambalate de la raft conduce la obezitate. Recomandam sa indulciti deserturile de casa destinate copiilor cu miere sau cu putin zahar brun si stevia (cititi aici despre stevia indulcitor natural).
  • Nitrati si Nitriti. Pe scurt, nu dati mezeluri copiilor! Stiu, copiii adora crenvustii iar dvs va bucurati sa-i vedeti mancand cu pofta. Dar oare le faceti un bine oferindu-le asa ceva? Chiar daca aveti in vedere ca mezelurile sa fie din curcan sau piept de pui, acestea tot contin potentiatori de arome si conservanti care impiedica bacteriile sa se dezvolte (pentru a obtine un termen cat mai mare de garantie la raft) si mentin acea culoare roz. Nitratii si nitritii pot conduce catre boli de inima, diabet si multe alte boli periculoase. Din fericire, exista si mezeluri bio dar tot nu e bine, pentru ca si in cazul acestora continutul de sare este foarte mare. Alaturi de fum, sarea conserva produsul finit si ii mentine culoarea placuta.
    Cititi in site-ul nostru reteta de pate de ficat de casa. Este foarte usor de facut si de 100 de ori mai sanatos!
  • Spuneti NU atunci cand copiii vor snackuri ambalate precum: chipsuri, covrigei, mini prajiturele, tot felul de produse de patiserie – cofetarie, inghetata ieftina. Foarte inspirata o reclama de la noi de la TV cu o mamica ce ofera celor doi copii prajiturele preambalate. Copiii isi intreaba mama: “Ai facut tu asta pentru noi?” Nu facuse, doar le cumparase… Mama ar fi trebuit sa gateasca prajiturele de casa, cu ingrediente 100% naturale si sanatoase, asa cum faceau bunicile si mamele noastre. Abia atunci mama ar fi putut sa fie cu adevarat mandra ca a facut ceva bun pentru copiii sai… >> Va recomand reteta de prajitura cu aproape orice fructe din site-ul nostru <<
    Produsele preambalate contin de cele mai multe ori margarina hidrogenata, afanatori, ameliatori, sirop de glucoza-fructoza, sare. Atunci cand nivelul de sare este mult prea mare se produce un dezechilbru al functiilor organismului. Creste presiunea sangelui si de aici un sir lung de probleme.
  • Cerealele dulci la micul dejun sunt si ele alimente nerecomandate. Oricum, mai stiti de unde si de cand a aparut moda aceasta cu cerealele indulcite la micul dejun? Chiar daca sunt “multicereale”, peste 40% din continut este tot faina de grau. De ce le dam copiilor faina de grau imbracata in zahar, sirop de glucoza si evetual cacao? Va spunem noi: reclamele ne-au convins ca ar fi bune, cuvantul “cereale” suna bine iar faptul ca cei mici le adora a rezolvat restul problemelor… Yale Rudd Center for Food Policy and Obesity USA a urmarit reclamele la cereale destinate copiilor si a creat un Raport (Cereal FACTS Report) deloc favorabil consumului de cereale procesate. Multumita campaniei Rudd, 13 din 16 branduri de cereale din America si-au imbunatatit dupa 2009 continutul nutritional al cerealelor in sensul ca le-au adaugat vitamine (de sinteza) si minerale si au mai scazut din nivelul de zahar si sirop de glucoza-fructoza. Dar inca nu e ok. Ati citit vreodata cate calorii ofera 100 gr de cereale dulci pentru copii (circa 450 calorii provenite in cea mai mare parte din faina de grau, zahar si sirop de glucoza), comparativ cu cerealele integrale neindulcite ale adultilor? Veti remarca o diferenta uriasa in conditiile in care necesarul de calorii al copiilor este mai mic decat al adultilor. Si in plus de asta, au vreo legatura vitaminele si mineralele adaugate cu cele cu adevarat naturale din fructe, legume, lactate, cereale integrale? Iar daca va abtineti si nu le veti oferi copiilor cerealele supradulci frumos ambalate din comert, acestia nici nu vor sti ce au pierdut. Modelul american de alimentatie nu este nici pe de parte unul de urmat.
    Concluzia? Reveniti la ingredientele pentru mic dejun cu care ati crescut si dvs: branzica dulce, iaurt, unt, dulceata fara zahar, miere de albine, oua, castraveti, ardei gras, rosii. Stim… dureaza mai mult timp sa pregatim un mic dejun sanatos si complex decat sa punem intr-un bol cereale cu lapte. Dar pe cine pacalim, pe noi insine? In plus, dureaza mult mai mult sa rezolvam probleme ulterioare de sanatate si obezitate decat sa le prevenim.
  • Evitati fainoasele in exces. Combinatia de alimente asa numite albe: faina – zahar – lactate si cartofi este calea sigura catre ingrasare. “Mananca cu paine!” spun de cele mai multe ori mamele copiilor. De multe ori painea este buna, dar in cantitate mica. Daca oferiti copiilor mancare pe baza de cartofi, incercati sa nu le mai dati si paine pentru ca si-au facut deja necesarul de amidon. Painea din comert contine foarte multe E-uri. Legea permite folosirea unei serii intregi de aditivi alimentari, chiar daca ei nu sunt benefici pentru
    sanatate. Nu vom intra aici in prea multe detalii, dar va recomandam painea de casa cu faina alba amestecata cu faina integrala de grau, alac, secara. In loc sa ducem copiii la cofetarie/patiserie, mai bine ne jucam cu ei in aer liber si vom vedea ca sportul le va face asa o foame, incat fructele si legumele, ciorbele si tocanitele vor fi si ele pe placul lor!

 

Va recomandam mesele in familie, cu ingrediente proaspete, cu multa voiosie si bunadispozitie. “La masa nu se vorbeste!” este un dicton gresit dupa parerea mea. La masa radem, vorbim despre ce s-a intamplat peste zi, despre planurile noastre, masa trebuie sa fie frumos asezata, colorata ca un curcubeu, apetisanta si per ansamblu un motiv de fericire! Alegeti servetele vesele, farfurii colorate, pahare cu apa mari, puneti pe masa multe fructe si legume caci ii vor inspira pe toti membrii familiei sa le consume!

alimente_bio_recomandate_copiilor

Citeste si articolul: Top alimente ideale pentru copii

Stevia Rebaudiana Indulcitor pt Prajituri si Compot

Ce este stevia rebaudiana si daca o recomandam, iata una dintre intrebarile venite de la dvs pe facebook.com/prodieta. Stevia rebaudiana este un indulcitor natural recomandat tuturor persoanelor care doresc sa inlocuiasca zaharul, zaharina si alti indulcitori naturali sau artificiali. Stevia rebaudiana are foarte putine calorii si este recomandata in retete dietetice persoanelor care vor sa slabeasca si persoanelor bolnave de diabet. Cateva picaturi de stevia in crema prajiturilor sau in aluat sunt suficiente pentru a obtine un desert cu putine calorii!

Extractul de stevia este 100% natural si contine stevioside care ii confera caracterul “ultra-dulce”. Nici xilitolul, nici mierea nu sunt recomandate la prajituri si de aceea extractul de stevia rebaudiana ramane solutia ideala pana la acest moment. Stevia este recomandat ca indulcitor natural pentru compotul de fructe pentru ca nu produce fermentatie si ii permite sa reziste mai mult in timp. In plus, compotul va avea mai putine calorii!

Compot indulcit cu stevia.

Compot indulcit cu stevia.

Recomand stevia rebaudiana in retete de prajituri si deserturi dietetice pentru ca in combinatie cu faina integrala de grau veti obtine deserturi cu foarte putine calorii si sanatoase. Eu nu mai gatesc de foarte mult timp cu zahar alb (dar nici cu miere caci la temperaturi peste 70 grade Celsius aceasta devina toxica). Pentru indulcirea prajiturilor nu folosesc exclusiv stevia rebaudiana ci picaturi de stevia in combinatie cu zahar brun. (Asa cum nu folosesc nici faina integrala de grau ci in combinatie cu faina alba de grau 000.)

Am cautat sa exclud din alimentatia copilului meu zaharul alb despre care stiu ca este nociv si am gasit solutia in acest indulcitor natural: stevia. Are si avantajul ca este un produs stabil termic (nu isi schimba proprietatile la temperaturi inalte) ceea ce o face ideala pentru deserturile de copii. Pana acum eu am folosit extract din Stevia Rebaudiana sub forma de picaturi (un produs disponibil in magazinele naturiste), dar exista si extract de stevia rebaudiana sub forma de pulbere. Recomand stevia si la compoturi de fructe care vor rezista si mai bine caci nefolosind zahar nu mai fermenteaza.

Stevia rebaudiana nu are nici o legatura cu stevia noastra romaneasca despre care putem citi in articolul prodieta.ro de aici si care este recomandata in retete de ciorba.

Stevia rebaudiana contine extract natural din planta Stevia rebaudiana, apa demineralizata.

Informatii din prospectul indulcitorului stevia rebaudiana:

  • steviozidul din Stevia rebaudiana nu produce fermentatii cum face zaharul, fiind recomandat in colitele de fermentatie si in cazul colonului iritabil;
  • recomandata pentru suferinzii de candidoza.
  • este hipoglicemiant avand o actiune de scadere a zaharului din sange, explicata stiintific print-o mai buna respiratie celulara la nivelul mitocondriilor si prin inhibitia glucogenezei;
  • stevia ne ajuta sa slabim caci nu are prea multe calorii;
  • nu are contraindicatii.

Indulcitoarele sintetice de tip ciclamat, aaharina, nutrasweet, aspartam, etc. sunt produse chimice in care pur si simplu nu am incredere. Aceasta planta de origine sud-americana, numită științific, Stevia rebaudiana reprezintă o alternativa sanatoasa la zaharul obișnuit sau indulcitorii artificiali.