Deserturi Sanatoase pentru Copii

Biscuiti cu faina integrala de alac

Biscuiti digestivi realizati in casa, cu faina integrala (preferabil de grau bio alac, grau spelta foarte bogat in proprietati nutritive), oua de tara, unt, nuca de cocos razuita, faina proteica de dovleac, foarte putin zahar si putin indulcitor 100% natural stevia fara calorii >> iata descrierea biscuitilor mei preferati care nici nu ingrasa datorita faptului ca sunt bogati in fibre din faina de grau integrala si au foarte putin zahar.  Despre proprietatile nutritive ale graului alac >> puteti citi aici <<

Biscuiti cu faina integrala de grau spelta (alac) si faina proteica de dovleac.

Biscuiti cu faina integrala de grau spelta (alac) si faina proteica de dovleac.

De ce sa gatim astfel de biscuiti:

  • datorita fainii proteice de dovleac avem o dieta echilibrata iar biscuitii nu vor ingrasa caci proteina tine de foame;
  • bogat in vitamine, minerale si aminoacizi, graul alac are foarte putin gluten si este usor digerabil;
  • aportul de fibre din faina integrala de grau alac si din nuca de cocos razuita este esential pentru o dieta sanatoasa;
  • indulcitorul din planta stevia este 100% natural si ne ajuta sa nu ne ingrasam caci mentine glicemia la un nivel normal.
Biscuiti cu faina integrala de grau spelta (alac) si faina proteica de dovleac

Biscuiti cu faina integrala de grau spelta (alac) si faina proteica de dovleac

Ingredientele biscuitilor digestivi de casa:

Modul de pregatire: Punem toate ingredientele intr-un vas (mai putin nuca de cocos razuita) si framantam bine pana cand suntem multumiti de aspectul aluatului. La sfarsit adaugam si nuca de cocos razuita, framantam inca putin, punem in folie alimentara si dam la frigider 40 de minute. Aluatul va avea o culoare usor verzuie care va disparea insa dupa coacere. Puteti regla consistenta cu putina apa minerala sau lapte rece.

Biscuiti digestivi sanatosi

Biscuiti digestivi sanatosi

Intindem foaia de aluat, decupam forme simpatice si dam la cuptorul preincalzit in prealabil la 190 grade. Daca va permite cuptorul, este ideala coacerea atat de jos cat si de sus. In maxim 10 minute biscuitii sunt gata copti! Puteti oferi acesti biscuiti si copiilor caci aduc un aport important de vitamine, minerale, proteine, fibre necesare cresterii.

Faina de dovleac pentru biscuiti de casa. Click pe fotografie pentru pret si detalii.

Faina de dovleac pentru biscuiti de casa. Click pe fotografie pentru pret si detalii.

Reteta originala de VAFE

Bunica ne-a cumparat un aparat de facut vafe in forme de animalute, girafe, elefanti si lei fiorosi. De fapt, Alex a pus aparatul de facut vafe in cos si cum bunica nu rezista nepotelului, pune-te mami sa faci vafe. Unt, lapte, zahar, faina… eu de obicei ii fac dulciuri pe baza de fructe cu minimum de zahar adaugat si mai putina faina dar acum asta e… pregatesc si cateva vafe de casa (care miros delicios, va spun)… Le-am schimbat eu putin reteta originala pentru ca am pus si faina integrala si le-am oferit piticului cu dulceata fara adaos de zahar (de aronia, o minunatie).
In fotografie de mai jos va arat vafele nedecupate pentru a remarca mai bine formele haioase.

Reteta de vafe cu unt pentru copii

Formele pot fi decupate dupe ce se racesc. Noi le-am uns cu dulceata de aronia fara zahar pentru a le transforma intr-un desert cu fructe!

Iata reteta originala de vafe, din cartea aparatului:

Ingrediente pentru vafe simple:

  •  6 oua;
  • 200 gr unt;
  • 250 gr zahar;
  • 500 gr faina (eu am pus 250 gr faina integrala si 250 gr faina alba);
  • 300 ml lapte;
  • 125 ml apa minerala carbogazoasa;
  • 1 plic de zahar vanilat;
  • 1/2 plic de praf de copt;

Pregatirea retetei de vafe cu unt:

  1. Se separa ouale.
  2. Albusurile se bat pana se intaresc si se pun la rece.
  3. Se amesteca untul cu zaharul pana se obtine un amestec cremos.
  4. Se incorporeaza progresiv galbenusurile, laptele si apa minerala.
  5. Se amesteca faina integrala cu faina alba si cu praful de copt si se adauga progresiv.
  6. Se incorporeaza zaharul vanilat. Eu am pus si coaja de lamaie rasa (am spalat foarte bine lamaia inainte de a o razui).
  7. Se incorporeaza albusurile batute si se lasa aluatul cca 30 de minute sa se umfle.
  8. Se coc vafele. Aparatul este uns putin cu ulei de masline inainte de a fi pus in priza.
Vafe haioase cu unt pentru copii

Vafe haioase cu unt pentru copii.

Dulceata de fructe Aronia Fara Zahar Adaugat

Dulceata de fructe Aronia Fara Zahar Adaugat
Click pe fotografie pentru a vedea proprietatile nutritive ale fructelor de aronia!

Daca tot au incis aparatul, mamicile isi pot pregati si ele separat (in aparatul copiilor, nu trebuie sa mai cumpere altul) vafe de dieta, un dulce care poate fi incadrat si la dieta Dukan. Vafele Dukan pot fi incluse in Fazele de “croaziera”, consolidare sau de stabilizare a greutatii. Dieta Dukan, cunoscuta si ca “dieta razboinicului”, este o dieta bazata pe controlul strict al carbohidratilor (glucidelor) dezvoltata de doctorul Pierre Dukan.

Ingrediente pentru vafe Dukan:

  • 2 oua;
  • 4 linguri de iaurt degresat de consistenta tare;
  • 3 linguri de lapte praf degresat;
  • 3 linguri de tarate de ovaz;
  • 2 linguri de amidon natural;
  • 10, 15 picaturi de indulcitor 100% natural stevia lichid fara calorii (se gaseste la orice magazin naturist >> cititi aici despre stevia <<);
  • esenta de vanilie, coaja de lamaie;
  • 1/2 plic praf de copt

Modul de pregatire al vafelor de dieta Dukan: Amestecam toate ingredientele, mai intai iaurtul cu ouale si apoi restul pana cand capata o consistenta cremoasa. Lasam compozitia deoparte 30 minute.  Apoi coacem in aparatul de vafe haioase! Sincer, nu-s chiar asa delicioase ca cele cu unt, zahar si lapte dar, in schimb, au foarte putine calorii! Mai multe informatii despre meniurile Dukan poti gasi aici!

Daca vrei sa cumperi alimente de dieta, 100% naturale si Bio, te invitam in magazinul online www.prodietabio.ro

Briose sanatoase fara faina si fara zahar

Recunosc, sunt in “razboi” cu faina alba si zaharul alb. In plus, prajituri cu faina alba si zahar gasim la tot pasul, la orice cofetarie, ma gandesc ca prajiturile de casa trebuie sa fie mai sanatoase si mult mai valoroase nutritional. In fotografia de mai jos am adaugat si miere pentru a fi mai dulce pentru copii, dar eu mananc “briosa” simpla, la micul dejun. Este un desert preferabil a fi servit rece. Foarte consistent, tine de foame si are un nivel rezonabil de carbohidrati, incomparabil mai mic fata de deserturile cu faina si zahar.

Briose consistente fara zahar si fara faina

Briose consistente fara zahar si fara faina

Incerc sa respect un sfat: “Atunci cand mananci gandeste-te ce beneficii aduci corpului tau: vitamine, minerale, proteine, lipide, carbohidrati cu eliberare prelungita – sau calorii goale?” Se stie ca faina alba si zaharul alb aduc doar calorii goale, fara nutrienti…

Haideti sa pregatim deserturi valoroase nutritional, ideale pentru copii! Acest desert este extraordinar de satios, tine de foame pentru mult timp datorita aportului bogat in proteine!

Avem nevoie de numai 3 ingrediente pentru briosele noastre sanatoase:

  • 2 banane
  • 500 gr ricotta (sau branza dulce tip urda)
  • 2 oua

Mixam cele 3 ingrediente si le punem in forme de silicon de briose. Formele de silicon permit desprinderea rapida a continutului dupa coacere, ajuta sa nu se lipeasca. Punem la cuptorul preincalzit la 190 grade C si le scoatem atunci cand remarcam ca pe acestea apare o frumoasa o margine maronie. Acest tip de briose se umfla minunat in cuptor dar imediat dupa ce le-ati scos scad (pentru ca nu au faina).

Beneficii nutritive: multe proteine din riccotta si oua, glucide bune din banane si putina grasime din riccotta.

Cu 2 banane, 3 oua si 500 grame branza dulce – am obtinut 12 briose. Puteti folosi numai o banana, 1 oua si 250 grame de riccotta pentru a obtine doar cateva portii.

Desert bogat in proteine

Desert bogat in proteine

Briose - desert bogat in proteine

Desert bogat in proteine

Inghetata de casa cu afine

Am primit de la o matusa ce s-a intors din Moldova dulceata de afine. Delicioasa, naturala, grozava! Si pentru ca baietelului meu Alex ii place mult inghetata am hotarat sa ii fac inghetata de casa dar ceva simplu de facut. E mult mai comod cu dulceata de afine facuta de altcineva 🙂 decat sa fierb eu afinele, sa fac un sirop, sa ma complic si sa-mi pierd cheful…recunosc…

In plus, nu imi plac retetele ce implica frisca (pentru ca nu e sanatoasa) si am vazut ca iese foarte bine doar cu smantana. De ce oare n-am incercat aceasta reteta simpla pana acum?!…

Dulceata de afine, smantana si miere in blender

Dulceata de afine, smantana si miere in blender

Ingredientele pentru inghetata de casa simplu de facut:

  • 350 gr smantana grasa
  • cateva lingurite de dulceata de afine dupa gust
  • cateva lingurite de miere de albine (sau sirop de artar sau de agave, dupa preferinte)

Le-am mixat bine si le-am dat la congelator. La cateva ore am mai mixat o data pentru un aspect mai cremos. Inghetata a fost delicioasa, extrem de simplu de facut si naturala 100%!

Reteta poate fi adaptata cu orice fel de dulceata, cu conditia sa fie cat mai inchegata.

Inghetata de casa cu dulceata de afine

Inghetata de casa cu dulceata de afine

Am luat si o decizie, si anume ca data viitoare cand eu sau cunoscutii vom ajunge la Varatec sau in zone montane sa imi cumpar muuulte borcane de dulceata din fructe de padure autentice (nu de crescatorie), fara gelfix, pregatita dupa reteta autentica din care sa gatesc tot felul de deserturi simple, naturale, bio.

Orez cu lapte si Cereale din comert

Rețeta de orez cu lapte este adaptată pentru copii în sensul că adaug și alte ingrediente la final. Am remarcat că orezul cu lapte clasic, cu puțină scorțișoară și îndulcit cu miere eco nu îl încântî pe Alex, băiețelul meu de 3 ani jumate și, de aceea, am ales să îi adaug mult iubitele (de el, nu și de mine) cereale procesate din comerț. Pentru a prinde în linguriță o biluță sau un cerculeț din cerealele frumos ambalate cu super eroi, mănâncă și orezul tot. Castig si eu, pentru ca altfel nu se atinge de orez si castiga si el pentru ca isi face pofta datorita cerealelor dulci.

Rețeta de orez cu lapte poate fi mult îmbunătățită astfel: fierbem în apă mei, amarant și quinoa (cât considerați, nu există o cantitate impusă). Scurgem surplusul de apă dacă este cazul. Adăugăm semințe de chia, miere de albine, semințe de in și de dovleac măcinate foarte fin (pudră) și puțină scorțișoară. Copiii mai mofturoși sau suspicioși pot fi ademeniți prin adăugarea câtorva cereale aspectuoase din comerț (să recunoaștem, copiii sunt atrași de ambalajele frumoase cu supereroi și prințese și de gustul exagerat de dulce al cerealelor comerciale însă prin această metodă combinăm lucrurile: pe jumătate ingrediente sănătoase – mei, amarant, quinoa, chia, semințe de in, de dovleac, miere, chiar și polen – și pe jumătate cerealele deja clasice din comerț care din păcate sunt mult prea procesate și îndulcite. Ingredientele pentru acest orez cu lapte (mai special) pot fi găsite în magazinul online prodietanaturala.ro

Desi nu sunt de acord cu cerealele din comerț (citiți mai multe în articolul “Ce să nu oferim copiilor”), trebuie să aleg un echilibru în viața copilului, să nu oțină o frustrare precum cea că alți copii au voie si el nu, să nu îl împing către o atitudine de genul “fac exact invers decât spune mama”. Toți cei care avem copii știm cât de fragilă este relația de prietenie cu ei când e vorba de mâncare sănătoasă și că nu trebuie să ne impunem în fața lor, ci să îi convingem frumos să facă un lucru sau altul.

Orez cu Lapte si inca ceva...

Orez cu Lapte si inca ceva… 

http://prodietanaturala.ro/ingrediente-bio-retete-mancare-de-casa

Gingerada

Gingerada este o varianta a limonadei iar daca lasam cateva ore la temperatura camerei vom obtine o varianta usor acidulata, asemanatoare cu berea cu ghimbir. Ghimbirul (numit si ginger) este foarte eficient în prevenirea simptomelor raului de miscare si in special a raului de masina sau de mare. Studiile au aratat ca gingerul (ghimbirul) este mult superior multor medicamente prescrise frecvent pentru răul de mişcare. Gingerul reduce toate simptomele asociate cu răul de mişcare, ameţeli, greaţă, vărsături, transpiraţie şi senzatie de rece.

gingerada_limonada_cu_ghimbir

Gingerada limonada cu ghimbir

Iata ingredientele gingeradei (limonada cu ginger):

Miere cu Propolis pret 16 Lei

Miere cu Propolis pret 16 Lei

Toate ingredientele se amesteca in blender si la final se strecoara. In fotografie veti remarca faptul ca in partea de sus s-a adunat ghimbirul maruntit. Am preferat sa il las in vas si sa strecor gingerada atunci cand pun in pahare.

Puteti lasa bautura intr-un recipient de sticla la temperatura camerei si daca este cald in casa, in cateva ore sau a doua zi va fermenta putin si veti avea o bautura acidulata asemanatoare cu berea de ghimbir din comert.

Sirop de Artar Canada pret 40.15 Lei

Sirop de Artar Canada pret 40.15 Lei

Gingerul (ghimbirul) era folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru atenuarea simptomelor si problemelor gastrointestinale. Astazi folosim din pacate medicamente de sinteza acolo unde am putea apela la ingedientele naturale… Recunoscut si ca planta medicinala, ghimbirul are efecte deosebit de benefice pentru sanatate. Gingerul (ghimbirul) este un excelent carminativ (gingerul ajuta la eliminarea de gaze intestinale) şi spasmolitic intestinal (gingerul relaxeaza si calmeaza tractul intestinal).

Gingerul ajuta organismul sa aiba o transpiratie sanatoasa ceea ce este recomandat daca suntem raciti sau gripati. Ghimbirul este deosebit de eficient pentru durerile in gat.

Prajitura cu orice fructe

Reteta unei prajituri in care putem “zvarli” aproape orice fructe: banane, caise, mere, cirese, visine, etc… Stiu reteta de la o prietena care a lucrat in Italia si care imi spunea ca acolo o pregatesc foarte des. Iar eu cum sunt indragostita de dieta mediteraneana si de retetele din Italia, Spania si Grecia nu puteam decat sa adopt si aceasta reteta pe care am adaptat-o putin ca sa fie cu un indice glicemic mai mic. Este cea mai folosita reteta de desert din bucataria mea, o prepar saptamanal pentru copii si pentru intreaga familie.

tarta_cu_fructe_pentru_copii

Ingredientele prajiturii cu aproape orice fructe:

  • o cana de faina alba si 1/2 cana de faina integrala de grau;
  • 2 oua si un galbenus;
  • 1 cana de zahar alb (zu zahar brun nu se mixeaza bine ouala si nu se umfla…). Daca doriti mai dulce puteti sa mai adaugati cateva picaturi de indulcitor natural stevia slab caloric;
  • 1 pahar cu lapte caldut;
  • 1 pliculet praf de copt;
  • un varf de cutit de sare, esenta de rom naturala, coaja de lamaie;
  • fructe de sezon.

Cum pregatim prajitura/tarta cu fructe:

Cele doua oua si un galbenus se bat cu mixerul sau cu telul cu o cana de zahar alb pana cand amestecul este de culoare galben pai si spumos. Amestecam praful de copt cu faina alba si incepem sa turnam ploaie in timp ce mixam faina alba, putin lapte (pe care l-am incalzit putin in prealabil la microunde), faina, lapte si tot asa. Punem si faina integrala, sarea, esenta, coaja de lamaie si la sfarsit punem in forma de copt (preferabil de silicon) si adaugam fructele proaspete sau din compot.

Este chiar atat de simplu pe cat ati citit mai sus! Prefer aceasta prajitura care mi se pare mult mai echilibrata nutritional decat cea cu 6 linguri de faina, 6 linguri de ulei (prea mult ulei…), 6 linguri de zahar, 6 oua (prea multe oua..).

Ce fructe putem pune: iarna pun banane si granule de ciocolata; sau mere feliate; sau visine din compot; mango. Vara pun fructe de sezon precum cirese fara samburi, caise, piersici, afine.

tarta_cu_fructe_copii

Recomandarea mea: folositi doua forme de silicon. Se desprinde mult mai usor prajitura dupe ce s-a copt si se coace mult mai repede. Doua forme vor cuprinde mai multe fructe. Copiii adora aceasta prajitura echilibrata nutritional in care regasim proteine din oua, carbohidrati complecsi din faina integrala, lapte, calciu vitamine si minerale din fructe. Din cate vedeti prajitura e slaba in grasimi, nu are ulei, margarine, unt sau alte grasimi decat cele din lapte (putine oricum).

Tofu Organic cu Verdeturi Paine crocanta multicereale

Ricotta Al Limone

ricotta_limone_zmeuraAcesta este un desert foarte des intalnit la italieni si pe care acestia il achizitioneaza si la felie din supermarketuri! Noi va recomandam “Ricotta al Limone” de casa cu dulceata de zmeura (eu am folosit zmeura bio de origine chiar din curtea noastra)!

Aceasta reteta cu gris si branzica ricotta (urda romaneasca se numeste si ricotta din lb. italiana) imi este foarte draga pentru ca o pregatesc de multe ori pentru prietenii si colegii de gradinita ai lui Alex atunci cand vin pe la noi pe acasa. Are exclusiv ingrediente sanatoase si naturale. Si sucul a doua lamai!

Reteta de desert cu faina de gris “Ricotta al Limone” este echilibrata din punct de vedere nutritional si o recomand atat adultilor cat si copiilor! Are un gust delicios si intens datorita lamaiei. Poate constitui un desert savuros sau gustarea cu care va asteptati copii de la gradinita/scoala/cursuri.

Ingredientele desertului “Ricotta al Limone”:

  • 100 grame faina de gris produs romanesc (>> gris poti comanda online aici <<);
  • 1 cana de lapte integral;
  • cateva bucati de unt (80gr);
  • 5 oua bio;
  • indulcitor stevia 100% natural slab caloric si 100 grame de zahar brun (>>zahar brun nerafinat poti comanda online aici: 5.9 Lei/500gr <<);
  • 500 de grame de branza ricotta (branza ricotta este ca urda slaba, foarte bogata in proteine, cu putina grasime dar foarte fina; este ieftina si se gaseste in majoritatea marilor magazine, are un pret bun la Lidl – doar 4 lei/250gr);
  • coaja de lamaie bio rasa, sucul de la 2 lamai;
  • un varf de cutit de sare.

Dupa cum remarcati din ingrediente, familia dvs va avea pe masa un desert bogat in lapte, branza dulce, oua, lamaie, gris.

reteta_prajitura_cu_lamaie

Cum preparam desertul “Ricotta al Limone”:

  • Separam galbenusurile de albusuri; batem albusurile spuma cu un varf de sare intr-un bol mare.
  • Amestecam bine intr-un alt vas branza ricotta cu zaharul, cateva picaturi de indulcitor 100% natural stevia, untul, coaja de lamaie rasa si sucul de la doua lamai.
  • Incalzim putin laptele si il amestecam cu telul cu gris. Amestecam cu compozitia de ricotta.
  • Turnam branza ricotta mixata cu celelalte ingrediente  peste albusuri, amestecam usor cu lingura de lemn.
  • Toata aceasta compozitie se pune in forma de copt ( o forma mare de tort pe care am pus hartie de copt in prealabil sau doua forme medii de silicon) si se lasa la cuptorul preincalzit circa 30 de minute pana cand se rumeneste.