Mamici la DIETA

7 Idei de Smoothie-uri

Iata mai jos cateva idei de smoothie-uri, o modalitate simpla de a consuma alimente foarte bogate in vitamine, fitonutrienti, grasimi esentiale, carbohidrati complecsi, minerale, fibre.

1. Acest smoothie este atat delicios cat si hranitor. Usor de facut, el poate constitui si un mic dejun sau gustarea dupa ce va intoarceti de la sala de sport. Are mai putin de 250 calorii. Ingrediente smoothie energizant:

  • 2 lingurite de cacao integrala
  • 2 lingurite de unt de arahide sau migdale
  • 1 banana
  • 200gr iaurt grecesc
  • scortisoara dupa gust

Mod de pregatire smoothie energizant:
Amestecam in blender toate ingredientele la care putem adauga, eventual, cateva cuburi de gheata. Presarati scortisoara.

7 idei de smoothie-uri

Idei de smoothie-uri


2. Ingrediente smoothie verde dietetic, plin de fibre:

  • 2 legaturi de spanac
  • 1 castravete
  • telina dupa gust
  • patrunjel
  • menta
  • 2 morcovi
  • 2 mere verzi
  • lamaie

Mod de pregatire smoothie verde dietetic, bogat in fibre:
Amestecam in blender toate ingredientele la care putem adauga, eventual, cateva cuburi de gheata.

Smoothie verde

Smoothie verde dietetic


3. In timpul sezonului rece probabilitatea de a lua un virus sau de a va alege cu o banala raceala este foarte mare. De aceea, aportul de vitamina C este esential. Ingrediente pentru un smoothie bogat in vitamina C:

  • 1 portocala decojita
  • cateva feliute de lamaie cu tot cu coaja
  • grapefruit dupa gust
  • capsuni sau zmeura congelate

4. Nutrientii esentiali vin si din alimente exotice. Astazi gasim in marile supermarketuri multe fructe si legume exotice bogate in grasimi esentiale, vitamine si minerale. Ingrediente smoothie exotic:

  • 1 avocado bine copt
  • 1 mango
  • 1 legatura spanac
  • 1 mar verde
  • cateva seminte de chia bogate in Omega 3
  • o jumatate de banana

5. Puteti folosi fructe cogelate, deshidratate sau proaspete. Fructele de padure congelate se gasesc in toate marile magazine iar cea mai buna forma de a le consuma este aceea de smoothie caci in prajituri, torturi sau dulciuri sunt acompaniate de nu foarte sanatoasele grasimi, faina alba rafinata sau zahar. Ingrediente smoothie cu fructe de padure:

Daca nu va este frica de calorii puteti folosi si fructe deshidratate sau miere, sirop de artar sau de agave >> pe care le gasiti aici <<

Smoothie cu fructe de padure/capsuni

Smoothie cu fructe de padure/capsuni


6. De multe ori dorim ceva sanatos, plin de vitamine dar care sa tina si de foame. Smoothie-urile bogate in fibre sunt ideale in acest sens. Ingrediente smoothie care tine de foame:

  • 2 lingurite tarate de ovaz
  • 3 felii pepene galben
  • 1 castravete
  • 10 migdale sau caju
  • 100 ml lapte de ovaz (de orez, soia, quinoa sau migdale, dupa gust)

7. Legumele si fructele diuretice sunt ideale pentru slabire si detoxifierea organismului. Puteti alege sa va preparati acest smoothie in week-end sau in zilele relaxante cand doriti sa leneviti si sa petreceti mai mult timp pe acasa. Ingrediente de pus in blender pentru smoothie diuretic:

  • 1 castravete
  • cateva cirese congelate
  • seminte de in
  • 1 sfecla rosie
  • telina
  • 1 kiwi bine copt

Broccoli cu tofu

Am constatat cu surprindere doua lucruri grozave despre broccoli: ca poate avea gust bun si ca, in combinatie cu tofu, chiar tine de foame. Drept urmare, am decis sa gatesc mai des broccoli, in diverse variante care se incadreaza la categoria “DIETA”. Se gateste foarte rapid si in numai 15 minute avem gata o masa sanatoasa.

Reteta de broccoli cu legume si branza tofu

Reteta de broccoli cu legume si branza tofu

…Stiati ca? Broccoli ajuta la scaderea colesterolului daca este gatit la aburi! Componentele din fibrele din broccoli actioneaza combinat cu acizii biliari în tractul digestiv atunci când acesta este gatit inabusit, ceea ce are ca rezultat o scadere a nivelului de colesterol. Interesant este faptul ca broccoli crud nu are aceeasi capacitate de scadere a colesterolului precum cel gatit la aburi. Foarte utila pentru gatit broccoli este tigaia ceramica cu fundul ridicat in partea centrala si mici orificii care permit aerului cald sa patrunda si sa circule uniform in tigaie.

Ingrediente pentru reteta cu broccoli:

  • cateva buchetele de broccoli (este mai gustos proaspat asa ca e bine sa gatiti atat cat stiti ca mancati la o masa sau doua);
  • 2 morcovi medii;
  • 2 cepe medii;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • ulei de masline;
  • ingrediente pentru dressing: 1 lgt suc de lamaie, 1 lgt sos de soia, 1 lgt otet balsamic de Modena, putin piper.
    Dressingul este foarte important pentru ca “imbraca” intr-un gust delicios intreaga masa.

Modul de preparare:

  1. Curatam ceapa si usturoiul, le taiem marunt si le lasam deoparte 5 minute cat timp curatam si feliem morcovii.
  2. Punem putin ulei de masline in tigaia de ceramica si o cana cu apa, asteptam sa se incalzeasca si adaugam ceapa, usturoiul si morcovii. Stati linistiti, la final nu se va simti nici gustul de usturoi nici cel de ceapa. Lasam sa fiarba timp de 6-7 minute in tigaia ceramica cu capac.
  3. Curatam si taiem bucatelele de broccoli, le stropim cu zeama de lamaie si le adaugam in tigaia ceramica. Punem capacul si lasam alte 4-5 minute.

    Reteta de broccoli inabusit cu legume

    Reteta de broccoli inabusit cu legume

  4. Pregatim dressingul din 1 lgt suc de lamaie, 1 lgt sos de soia, 1 lgt otet balsamic de Modena, putin piper. Daca nu aveti aceste lucruri in casa puteti improviza alt dressing, dupa gust. Punem dressingul peste broccoli, punem capacul, mai lasam 2 minute si inchidem focul! Broccoli este mult mai sanatos si mai gustos daca nu este gatit prea tare. Trebuie sa isi pastreze culoarea verde si gustul usor crocant.
  5. Dupa ce punem broccoli cu legume in farfurie putem adauga si branza vegetala tofu de post (fara colestrol, o gasiti in magazinul online www.prodietabio.ro), mozzarella, parmezan, seminte de susan, nuci sau alte ingrediente care va plac la gust.

    Broccoli cu legume la tigaia ceramica

    Broccoli cu legume la tigaia ceramica

Broccoli

Broccoli

 

Peste cu legume si hrisca

Si hrisca?.. veti spune… Da! Tocmai de aceea am publicat reteta pe site, pentru ca este inedita, usor deosebita de retele standard, dar extrem de simpla, constituind o masa deosebit de hranitoare si sanatoasa atat pentru copii cat si pentru adulti. Datorita valorii nutritionale ridicate, hrisca are o multime de beneficii pentru sanatate. Hrisca nu are gluten si este usor digerabila, motiv pentru care este recomandata copiilor.

Peste cu legume si hrisca

Peste cu legume si hrisca

Foarte multe informatii despre hrisca puteti citi in articoul dedicat prodieta.ro. Pe scurt, hrisca este un aliment deosebit de hranitor si cu un continut bogat de antioxidanti puternici, vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum si fier, zinc si potasiu. Hrisca este foarte bogata si in fibre insolubile, mangan si magneziu. Hrisca este recomandata si persoanelor aflate la dieta datorita faptul ca scade lipidele din sange si nivelul de glucoza.

Ingrediente necesare pentru masa noastra cu legume si hrisca:

Modul de pregatire: Punem in tigaia de ceramica ulei de masline si legumele taiate fasii subtiri (morcovul si ardeiul gras), ceapa taiata marunt, cartofii nici prea mari nici prea mici si 400 ml supa de legume realizata cu apa plata calda si un cub concentrat de legume BIO de la Lea Nature. Adaugam si jumatate de plic de hrisca cu legume (cumparata ca atare, prefiarta, asa cum apare in poza de mai jos) sau 100 gr de hrisca simpla prefiarta de dvs. Tinem pe foc mediu circa 15 minute si adaugam pestele peste acest “pat de legume”. Pestele isi va trage gust de la tocanita de sub el. Dupa 5 minute intoarcem pestele, mai tinem pe foc mic circa 5 minute si oprim focul. Nu am mai adaugat sare in aceasta mancare pentru ca avem deja putina din cubul de supa. Decoram cu rozmarin, cimbrisor sau alte verdeturi dupa gust.

Peste cu legume si hrisca www.prodietabio.ro

Peste cu legume si hrisca www.prodietabio.ro

Reteta de peste pe pat de legume si hrisca

Reteta de peste pe pat de legume si hrisca

Mancarea va ofera proteine de cea mai buna calitate din peste, multe vitamine si minerale din legume, fibre, magneziu, fier, zinc si potasiu din hrisca. Sanatate in farfurie!

Tocanita cu Quinoa

Trebuie sa recunosc inca de la inceput ca am trisat cu aceasta tocanita in sensul ca am ales varianta usoara (dar  la fel de sanatoasa) de la prodietabio.ro >> Tocanita cu quinoa si legume 100% naturala si sanatoasa.

Am tot timpul cateva astfel de plicuri in bucatarie si de cate ori vin acasa si nu am de mancare fac repede aceasta tocanita rapida (mai ales ca le-am luat la oferta, 4 lei fiecare alaturi de un alt produs care nu este la promotie). Este mult mai bine decat sa ma arunc intr-un sandwich cu paine bogat in calorii sau altceva procesat. Tocanita cu quinoa are foarte putine calorii, este bogata in fibre si nutrienti, tine de foame, asa ca se incadreaza cu succes la categoria “Mamici la Dieta”!

Tocanita cu quinoa

Tocanita cu quinoa

>>> Stiati ca.. Quinoa contine mai mult calciu decat laptele?  Sau ca datorita continutului mare de proteine complete, quinoa poate inlocui cu succes carnea, mai ales ca nu are deloc grasimi saturate?
Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde si altele. Quinoa nu contine gluten. Quinoa contine si fier, substanta importanta pentru sanatatea celulelor rosii. In plus, contine lizina si este bogata in calciu, mangan, cupru si magneziu. Cititi mai multe informatii despre proprietatile nutritive ale quinoa in site-ul nostru www.prodieta.ro>quinoa.

Ingredientele pachetului de tocanita de la ProDietaBio.ro: Quinoa* prefiartă 70%, legume uscate* 28% ( linte galbenă*, ceapă*, dovlecei*, morcovi*, roșii*, țelină*, pătrunjel*), supă de legume* (sare de mare*, legume* ( ceapă*, morcovi*, roșii*, telină*, pătrunjel*), zahăr brun*, făină de orez*, extract de drojdie*, ulei de palmier*, turmeric*, leuştean*, nucşoară*, usturoi*, piper negru*), sare.

Tocanita cu quinoa prodietabio

Tocanita cu quinoa prodietabio

Modul de pregatire a tocanitei cu quinoa: Am pus continutul pachetului in craticioara cu apa si am fiert pentru 10 minute (putin mai mult decat scrie pe pachet). Am avut si cateva ciuperci pe care le-am tras repede la tigaie in paralel (simplu, doar cu putin ulei de masline si sare de mare). Un fir de rozmarin a completat perfect masa mea de dieta bogata in proteine si fibre.

Pregatirea simpla si rapida a tocanitei cu quinoa si legume

Pregatirea simpla si rapida a tocanitei cu quinoa si legume

Tocanita cu quinoa si legume bio

Tocanita cu quinoa si legume bio

Galbiori cu rozmarin

Galbiorii, asa cum sunt denumiti in popor, sunt un sortiment de ciuperci delicioase pe care le gasim la supermarket destul de des in timpul verii si toamna. Ciupercile sunt cunoscute mai ales in randurile vegetarienilor sau ale persoanelor care tin post sau cura de slabire, datorita continutului de proteine (fiind denumite si “carne vegetala”). Ciupercile au foarte putine calorii si de aceea, aceasta reteta se incadreaza cu succes la categoria “Retete pentru Mamici la Dieta”. Ciupercile sunt mai greu digerabile (motiv pentru care nu sunt recomandate copiilor sub varsta de 3 ani) si tin de foame foarte bine, un alt argument pentru care sunt recomandate celor ce vor sa slabeasca.

Mancare de ciuperci galbiori cu rozmarin

Mancare de ciuperci galbiori cu rozmarin

Noi ve prezentam un mod de pregatire a galbiorilor extrem de simplu: ii spalam foarte bine, ii scurgem de apa si ii punem in tigaia adanca in care am pus in prealabil ulei de masline. Punem capac si lasam circa 20 minute la foc mic. Ciupercile contin 80% apa, care in mare parte iese atunci cand sunt preparate termic. Taiem cativa catei de usturoi in felii mici cu cutitul si adaugam spre finalul pregatirii galbiorilor in tigaie alaturi de putina sare si piper. Mai lasam 5 minute pe foc tare dar fara capac la tigaie. Usturoiul isi va pastra mai pregnant aroma daca este adaugat la final, dara daca nu doriti sa-l simtiti prea mult il puteti pune inca de la inceput, odata cu ciupercile. Taiem marunt rozmarinul proaspat si busuiocul si le adaugam peste galbiori dupa ce stingem focul.

Ciuperci galbiori reteta de dieta/post/vegetarieni

Ciuperci galbiori reteta de dieta/post/vegetarieni

Ciupercile contin factori antibiotici naturali, ce pot lupta impotriva infectiilor. Galbiorii (Cantharellus cibarius) ajuta si la previnirea infectiilor respiratorii.

Fricassee de Legume

Fricassee este o tocanita de legume la care nu am adaugat ulei: folosim legumele, apa, condimente si spre final sos de rosii. Este o mancare de dieta pentru ca are foarte putine calorii: numai 31 calorii la 100 grame! Pentru un plus de proteine si consistenta, putem asorta fricasse-ul de legume langa un piept de curcan la gratar.

Iata modul de pregatire al unui fricassee de casa:

Ingrediente fricassee de legume: dovlecei, morcovi, năut uscat rehidratat, ardei roșu, napi, țelină, sos de rosii, sare de mare, piper, condimente (frunze de dafin, cimbru).

Reteta fricassee de legume: Taiem dovleceii cuburi, morcovii felii, ardei roșu cuburi, napii si țelina cubulețe si adaugam si năut uscat rehidratat in prealabil. Se pun 200 ml de apă într-o tigaie mare (cantitatea de apa variaza in functie de cate legume folositi si de cat sos doriti sa obtineti), se adaugă frunze de dafin, cimbrul, sare de mare şi piper şi se aduce la fierbere. Se adaugă legumele mentionate mai sus, se micşorează flacăra şi se fierb la foc mic 10 minute. Se mută legumele cu o spumieră într-un vas termorezistent de 1,5 litri. Se ţin la cald. In paralel, se fierbe sosul de rosii proapete timp de 10 minute fără capac sau până când cantitatea de lichid s-a redus la jumătate. Adaugam legumele, amestecam si inchidem focul dupa 5 minute.

Dupa cum remarcati, reteta nu include ulei! De aceea are foarte putine calorii. Este o mancare bogata in vitamine si nutrienti si dietetica! Daca nu aveti timp sa gatiti, puteti deschide un borcan de 660gr de fricassee de legume bio de la Lea Nature. >> gasiti produsul aici, alaturi de alte tipuri de tocanite >> http://prodietabio.ro/legume-pentru-cus-cus-putine-calorii-tocanita

test

Ingrediente: legume* 60% (dovlecei* cuburi, morcovi* felii, năut uscat* rehidratat, ardei roșu* cuburi, napi* cuburi, țelină* cubulețe), apă, dublu concentrat de roșii*, sare de mare, condimente*, piper negru*. *din culturi certificate ecologic ECOCERT FR-BIO-01

Legumele BIO Jardin Bio 660 g de la Lea Nature au foarte putine calorii: numai 31cal/100gr! Va recomandam sa aveti in casa astfel de mancaruri pentru ca de multe ori nu stim ce sa mai gatim, nu avem timp sau nu avem mancare in frigider iar deschiderea unui borcan cu tocanita de legume poate fi o idee rapida, sanatoasa si salvatoare! Ne ramane mai mult timp pentru relaxare sau sport, iar mancarea este sanatoasa si cu putine calorii. Paine crocanta multicerealeValori nutriționale medii/ 100 g fricasse BIO Jardin Bio: Valoare energetică: 31 kcal/ 129 kJ Proteine: 1,1 g Glucide: 5,3 g din care zahăr: 2,8 g Grăsimi: 0,2 g din care acizi grași saturați: 0,04 g Fibre alimentare: 1,6 g Sare: 0,02 g. Recomandări de preparare: încălziți cateva minute într-o cratiță la foc mic. Pentru un gust deosebit, puteți să adăugați la început ulei de măsline și chimen după gust, dar va asumati caloriile uleiului. Va puteti permite o felie subtire de paine integrala. Producător fricassee: Lea Nature Franța >> gasiti produsul aici, alaturi de alte tipuri de tocanite >> http://prodietabio.ro/legume-pentru-cus-cus-putine-calorii-tocanita

Blat de Tort fara zahar

Acest blat de tort fara zahar este recomandat celor care doresc sa mentina nivelul glicemiei cat mai stabil, fie ca tin dieta, vor sa nu se ingrase sau sufera de diabet. Blatul pufos de tort nu are zahar si nici indulcitori artificiali si poate fi insiropat cu suc de fructe sau stevia. >> Cititi aici despre indulcitorul 100% natural Stevia ce poate fi gasit in orice magazin naturist <<

Blat de tort fara zahar

Blat de tort fara zahar

Faina integrala de grau bio 5.90 Lei / 1 kgIngrediente pentru reteta de blat pufos de tort fara zahar:

  • 5 oua;
  • 5 linguri de faina (2 de faina integrala si 3 de faina alba);
  • praf de copt;
  • stevia sau suc de fructe cu indice glicemic mic: portocale, caise, cirese, lamaie cu ginger razuit.

Modul de pregatire a retetei: Batem albusurile spuma tare. Amestecam galbenusurile cu 10 picaturi de stevia si o lingura de faina integrala de grau si inglobam usor in albusuri. Adaugam in ploaie si celelalte linguri de faina si praful de copt. Punem in forma la cuptorul preincalzit. Eu am setat 170 grade si am tinut 15 minute. Blatul poate fi taiat dupa coacere in doua bucati. Pentru trei parti de blat pregatiti reteta de 7 sau 8 oua si acelasi numar de linguri de faina.

Siropul pentru blat poate fi facut din stevia cu apa dar eu prefer variantele de suc de fructe cu indice glicemic mic. Si pentru ca reteta de tort a fost cu crema de lamaita, am insiropat blatul cu suc de lamaie bine mixat la blender cu ghimbir razuit, strecurat si indulcit cu stevia dupa gust. Puteti insiropa si cu suc de portocale sau din compot fara zahar.

Dietetic, usor acrisor, aromat si proaspat! Delicios! Un blat de tort care nu ingrasa!

 >> Cititi aici despre indulcitorul 100% natural Stevia ce poate fi gasit in orice magazin naturist <<

Fasole pastai

Reteta cu fasole pastai galbena sau verde si condimente este ideala in lunile de vara. Fasolea pastai urcatoare din fotografie este proaspat culeasa din curtea proprie. Stiu, este varianta ideala de a face mancare, aceea in care ingredientele sunt proaspete, bio, culese din curtea proprie sau dintr-o gospodarie eco. Fasolea pastai nu este pretentioasa deloc, noi am cultivat-o in continuarea randurilor cu zmeura si vita de vie pentru ca fiind urcatoare are nevoie de sustinere. In lunile iulie si august gatim foarte des fasole pastai (verde sau galbena) in diverse variante: adaugata in ciorba de zarzavat, mancare de fasole pastai, tocanita cu fasole pastai, garnitura la gratar de pui.

Fasole pastai

Fasole pastai

Fasolea pastai verde sau galbena (indiferent de varianta) are foarte putine calorii si tine de foame pentru ca este bogata in fibre satioase si proteine. Aceia care nu mananca de obicei fasole boabe de teama ca se pot “balona” pot alege fara teama fasolea pastai unde boabele sunt micute dar invelisul bogat in flavonoide, betacaroten, fibre, vitamine si minerale aduce numeroase beneficii sanatatii. Fasolea pastai este una dintre putinele legume bogate atat in proteine dar si in fibre, inclusiv fibre solubile si insolubile, care duc la reglarea si controlul colesterolului si reduc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Fasolea este si un laxativ natural datorita faptului ca este foarte bogata in fibre. Cititi si articolul documentat: Fibrele alimentare si ce sunt acestea. Care este legatura dintre fibre si curele de slabire?

Reteta fasole pastai cu rosii si condimente:

Ingrediente:
  • Fasole pastai galbena sau verde;
  • 5 catei de usturoi;
  • rosii cherry intregi sau rosii micute taiate in 2 sau 4 bucati;
  • ulei de masline sau de floarea soarelui;
  • sare; chilli; piper; rozmarin; busuioc; ginger deshidratat.

Recomand din magazinul online prodietabio.ro: Ulei de masline Crudolio Italia si Sare de Himalaya bogata in minerale si fier cu Chilli sau Sare de mare pura, fara aditivi, nerafinata, fara adaos de inalbitori. Sarea din Himalaya nu este tratata industrial. Este 100% sare cristal, naturala, nerafinata, fara aditivi si (foarte important) fara ados de iod.

Modul de pregatire al retetei de fasole pastai:
  1. Prefierbem in apa cu sare fasolea pastai curatata dar numai cateva minute, atat cat sa ramana usor crocanta. Varianta ideala de prefierbere este la aburi pentru a pastra cat mai multe dintre proprietatile nutritive.
  2. Intr-o tigaie adanca sau tip wok punem ulei de masline sau ulei de floarea soarelui (bio, cautati sa fie rafinat fara solventi). Adaugam fasolea pastai scursa de apa.
  3. Lasam sa se caleasca la foc mic fara a amesteca timp de 5 minute, apoi adaugam rosiile, sare, chilli dupa gust, piper, gingerul deshidratat.
  4. Dupa alte 5 minute adaugam usturoiul taiat felii subtiri si rozmarinul taiat marunt.
  5. Lasam 5 minute, inchidem focul si adaugam busuiocul taiat marunt.
Calorii: O portie mare de fasole pastai (250 g), gatite cu putin ulei de masline si condimente precum in reteta de mai sus, contine mai putin de 300 de calorii. Aceasta reteta ajuta la slabire pentru ca fasolea creeaza o senzatie de satietate durabila, stimuleaza tranzitul intestinal si are proprietati diuretice. Ardeiul iute din reteta (chilli) stimuleaza metabolismul iar condimentele aduc un aport de antioxidanti esentiali pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Ingredientele folosite la reteta de fasole pastai

Ingredientele folosite la reteta de fasole pastai

Printre proprietatile nutritive ale fasolei pastai enumeram:

  • Fasolea pastai este bogata in flavonoide si betacaroteni, antioxidanti care ne protejeaza sanatatea;
  • Fasolea pastai galbena sau verde combate anemia si astenia datorita continutului de fier. Se stie ca fierul imbunatateste imunitatea si musculatura, este important pentru metabolism si pentru toate functiile corpului. Va recomandam sa gatiti fasolea pastai cu sare de Himalaya (o gasiti de cumparat aici) bogata la randul ei in fier.
  • Combinaţia de celuloză, acid folic, magneziu şi potasiu în fasolea în păstăi micşorează riscul de aparitie a bolilor de inima;
  • Daca tineti post, fasolea este un excellent inlocuitor al carnii deoarece este plina de proteine.
  • O portie de fasole contine numeroase vitamine, minerale, fibre pe care le anumeram in ordinea “abundentei”: vitamina C, vitamina K, vitamina A, mangan, fibre alimentare, acid folic, vitamina B6, molibden, magneziu, triptofan, potasiu, vitamina B2, fier, vitamina B1, fosfor, calciu, proteine, vitamina B3, colina, cupru, acizi grasi omega 3. Fasolea este bogata in proteine si carbohidrati cu eliberare prelungita.
  • Curele de fasole pastai aduc mari beneficii sanatatii. De la jumatatea lunii iulie si pana la jumatatea lunii august (asa creste la mine in curte dar dvs o puteti gasi la piata chiar mai devreme) va puteti forma un obicei de a manca diverse feluri de mancare cu fasole pastai verde si galbena. Un consum ridicat de fasole verde pe timpul verii impiedica asimilarea zaharurilor din fructe, dulciuri si alimente procesate, datorita continutului de fibre alimentare al acestei leguminoase. Trebuie sa aveti in vedere ca macar 4 zile pe saptamana sa aveti la masa de pranz sau cina fasole pastai verde sau galbena! Rezultatele studiilor in domeniu arata ca doar 180 g de fasole verde, consumate zilnic, timp de 28 de zile, contribuie la o scadere a colesterolului negativ (LDL) cu 20-30%.
  • Fiind bogata in vitamina K, fasolea pastai ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos.
  • Pentru ca are un continut de amidon mai mic decât fasolea uscata boabe, fasolea pastai are mai putine calorii si este usor digerabila.
  • Tranzitul intestinal este reglat. Fibrele alimentare continute in doua portii de fasole verde imping precum un piston materiile reziduale din colon, curata peretii intestinului gros si ajuta la refacerea florei intestinale care sustine peste 70% din sistemul imunitar.

Precautii: Persoanele care sufera de litiaza renala cu oxalati vor consuma cu prudenta fasole verde pentru ca fasolea are un continut destul de ridicat de saruri ale acidului oxalic.

Ciorba de Peste cu Corcoduse

Reteta de ciorba de peste cu corcoduse este “obligatorie” in fiecare an caci de cate ori ma uit la corcodusele din copac ma gandesc ca nu trebuie sa treaca nevalorificate… Ciorba e gata in circa o ora si este foarte sanatoasa pentru intreaga familie. Se digera usor si de aceea poate constitui si o masa de dieta, in special seara!

reteta_ciorba_de_peste_cu_corcoduse

Ingrediente:

  • cateva bucati de peste proaspat (preferabil fara oase ca sa nu ne fie teama sa le dam copiilor)
  • 3 cepe
  • 2 ardei grasi
  • 2 morcovi
  • 3 rosii
  • 1 cana de corcoduse
  • 1 legatura de leustean / patrunjel
  • 2 oua
  • sare, piper

reteta_ciorba_peste_corcoduse_ingrediente_pasi

Cum pregatim reteta de ciorba de peste cu corcoduse:

  1. Curatam pestele (eu il cumpar gata curatat de la pescaria orasului) si il portionam.
  2. Curatam, spalam bine si tocam marunt ceapa, ardeiul gras, morcovii si punem la fiert in 3 litri de apa cu sare de Himalaya (pentru aportul de fier). Dupa circa 10 minute de fierbere adaugam rosiile decojite (eu prefer sa le fac suc in blender cu tot cu coaja caci si aceasta are proprietati nutritive minunate pentru sanatate) si pestele. Dam focul cat mai mic.
  3. Separat fierbem corcodusele (se fierb foarte repede), scurgem zeama intr-un vas si pe ele le dam prin sita obtinand o pasta.
  4. Dupa ce au fiert legumele si pestele (aveti grija cand opriti focul sa nu fie sfaramat pestele…) acrim cu zeama si bulionul de corcoduse. Presaram patrunjel/leustean tocat si dregem cu ouale batute.