Gnocchi / Galuste cu Ricotta

Intotdeauna mi-am dorit sa gust un preparat autentic cu ricotta din Toscana. In urma cu cativa ani am avut acest privilegiu de a manca gnocchi cu ricotta la un restaurant autentic in zona Chianti. Reteta de mai jos imi aminteste cu drag de preparatele din celebra zona a Italiei.

Ingrediente pentru reteta de paste de casa (sau galuste):

  • 3 galbenusuri;
  • 250 gr Ricotta (branza fina, in genul urdei);
  • 200 gr faina (puteti folosi faina alba dar si faina integrala)
  • 150 gr cascaval ras (ori parmezan ras)
  • sare (preferabil de Himalaya, bogata in fier si neiodata)

Mod de pregatire pentru reteta de paste de casa (sau galuste) cu ricotta:
Puneti pe foc un vas cu apa, sare si ulei de masline. Intre timp, mixam bine intr-un bol cele 3 galbenusuri de ou cu ricotta. Punem apoi si cascavalul sau parmezanul ras, apoi faina si framantam bine. Aluatul astfel pregatit se imparte in cateva bucati. Intindem foi din care putem decupa inimioare (asa cum am facut eu) sau orice alte forme (cu ajutorul formelor de biscuiti). Copiii se vor amuza cand vor vedea in farfurie diverse forme iar mancarea dvs va arata nu numai apetisant ci si haios!

reteta_ricotta_gnocchi_galuste

Daca nu doriti o mancare haioasa puteti sa taiati forme mai subtiri si lunguiete sau puteti face mici bilute, ca pentru specialitatea italiana numita gnocchi. Atunci cand apa fierbe punem galustele (inimioare, fluturasi, floricele, bilute sau forme lunguiete… oricum le-ati facut) si le tinem timp de 5-7 minute. Ele se vor ridica la suprafata atunci cand au fiert dar le mai tinem si dupa aceea 2-3 minutele pentru a fi absolut siguri si linistiti ca sunt bine fierte.

Cum asortam galustele? Pe cele in forma de inimioara le-am combinat cu sos de rosii. Punem intr-o craticioara cu ulei de masline ceapa, morcov ras marunt si ardei gras rosu taiat foarte marunt si tinem pe foc cateva minute. Adaugam apoi sosul de rosii si fierbem 30 de minute. Daca nu aveti rosii proaspete in casa sau daca va grabiti puteti folosi unul dintre sosurile de rosii bio >> sau sosurile Toscana sau Bolognese. Rosiile sunt bogate in licopen, un antioxidant cu proprietati nutritive valoroase.

Daca alegem sa facem bilute (in genul gnocchi), le putem asorta cu un sos alb deosebit de gustos din: ulei de masline incins cu smantana si branza topita. Inchidem focul imediat ce am adaugat smantana si branza topita si adaugam bilutele. Mancarea este delicioasa dar cam prea satioasa pentru copiii mici. O recomandam adultilor.

Puteti pregati acest fel de mancare pentru cina. Puneti pe masa doua platouri, unul cu inimioare rosii (galustele in forma de inima cu sos de rosii) si altul cu “mingiute” albe (bilutele gen gnocchi cu sos alb).

Ce proprietati nutritive are aceasta mancare? Proteine din branza ricotta, cascaval si din galbenusul de ou; Carbohidrati (complecsi daca faina este integrala sau din diverse cereale, nu numai din grau) intr-un raport echilibrat cu proteinele si grasimile; Grasimi sanatoase din uleiul de masline si branzeturi. Vitamine (A, D, E, K, complexulB), minerale (magneziu, fier, potasiu, fosfor, calciu, sodium).

Galbenusul de ou are proprietati nutritive foarte valoroase, mai ales daca este consumat in preparate proaspete si fierte precum reteta noastra de paste/galuste cu ricotta. Galbenusul de ou contine vitamine liposolubile (A, D, E, K) si multe vitamine din complexul B. Galbenusul de ou este bogat in substante carotenoide (luteina si zeaxantina) care, impreuna cu zincul si vitaminele A si E (continute si ele in ou), previn cataracta si alte boli degenerative ale ochiului. In galbenusuri regasimi si minerale si anume fosfor, potasiu, sodiu, calciu, sulf, magneziu si fier. Desi oul contine o cantitate mare de colesterol, efectele aterosclerotice ale acestuia sunt contracarate de ceilalti nutrienti (minerale, colina, proteine, acizi grasi nesaturati). In aceasta reteta puteti folosi si oua de prepelita (recunoscute pentru faptul ca sunt antialergenice, recomandate in special copiilor si persoanelor sensibile), oua de rata sau de gasca (cu 15% mai grase decat cele de gaina) si orice alt fel de oua. Va recomandam ouale de calitate, de provenienta ecologica. Cu ocazia acestei retete raspundem si unei intrebari importante si anume, cate oua este recomandabil sa mancam pe saptamana? Pentru copii si adolescenti se recomanda 6-7 oua/saptamana. Pentru femeile aflate in perioada maternitatii recomandarea este pentru 4-5 oua/saptamana. In cazul adultilor, nutritionistii recomanda 3-4 oua/saptamana.

Ce este ricotta? Ricotta este un produs pasteurizat si omogenizat cu un continut de grasime in substanta uscata 30% min. Iata ingredientele de pe cutia de ricotta pe care am folosit-o noi pentru reteta de paste de casa (sau galuste cu ou): zer (din lapte), lapte de vaca, sare de masa, corrector de aciditate: acid citric. Suntem mai familizarizati cu termenul de urda (pe romaneste) decat cu cel de ricotta (din italiana). Ca si urda, ricotta este produsa folosindu-se in zerul rezultat din pregatirea branzei din lapte de vaca sau de capra. Zerul este lasat la temperatura camerei sa fermenteze, dupa care este pus la fiert. In timpul fierberii se formeaza acest tip de branza. Aceasta este apoi strecurata si scursa de apa, obtinandu-se astfel ricotta. Ricotta este o branza fina ce se preteaza foarte bine pentru paste de casa (precum in aceasta reteta) sau pentru prajituri. Nutritionistii ne recomanda branzeturile obtinute din zer, asa cum este cazul ricotta, pentru ca au proteine de foarte buna calitate, multe proprietati nutritive si un continut de grasime redus. In plus, ricotta are si un continut ridicat de calciu – 100g de ricotta asigură peste 40% din necesarul zilnic de calciu. Ricotta este folosita in multe dintre preparatele italinenesti dar poate fi consumata si simplu cu paine integral prajită, nuci, legume fierte, la gratar sau la cuptor, în special cu roşii, ardei, morcovi, brocoli, dovlecei, vinete şi spanac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a evita atat de nedoritul SPAM, va rugam sa completati: *