Fasole pastai

Reteta cu fasole pastai galbena sau verde si condimente este ideala in lunile de vara. Fasolea pastai urcatoare din fotografie este proaspat culeasa din curtea proprie. Stiu, este varianta ideala de a face mancare, aceea in care ingredientele sunt proaspete, bio, culese din curtea proprie sau dintr-o gospodarie eco. Fasolea pastai nu este pretentioasa deloc, noi am cultivat-o in continuarea randurilor cu zmeura si vita de vie pentru ca fiind urcatoare are nevoie de sustinere. In lunile iulie si august gatim foarte des fasole pastai (verde sau galbena) in diverse variante: adaugata in ciorba de zarzavat, mancare de fasole pastai, tocanita cu fasole pastai, garnitura la gratar de pui.

Fasole pastai

Fasole pastai

Fasolea pastai verde sau galbena (indiferent de varianta) are foarte putine calorii si tine de foame pentru ca este bogata in fibre satioase si proteine. Aceia care nu mananca de obicei fasole boabe de teama ca se pot “balona” pot alege fara teama fasolea pastai unde boabele sunt micute dar invelisul bogat in flavonoide, betacaroten, fibre, vitamine si minerale aduce numeroase beneficii sanatatii. Fasolea pastai este una dintre putinele legume bogate atat in proteine dar si in fibre, inclusiv fibre solubile si insolubile, care duc la reglarea si controlul colesterolului si reduc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Fasolea este si un laxativ natural datorita faptului ca este foarte bogata in fibre. Cititi si articolul documentat: Fibrele alimentare si ce sunt acestea. Care este legatura dintre fibre si curele de slabire?

Reteta fasole pastai cu rosii si condimente:

Ingrediente:
  • Fasole pastai galbena sau verde;
  • 5 catei de usturoi;
  • rosii cherry intregi sau rosii micute taiate in 2 sau 4 bucati;
  • ulei de masline sau de floarea soarelui;
  • sare; chilli; piper; rozmarin; busuioc; ginger deshidratat.

Recomand din magazinul online prodietabio.ro: Ulei de masline Crudolio Italia si Sare de Himalaya bogata in minerale si fier cu Chilli sau Sare de mare pura, fara aditivi, nerafinata, fara adaos de inalbitori. Sarea din Himalaya nu este tratata industrial. Este 100% sare cristal, naturala, nerafinata, fara aditivi si (foarte important) fara ados de iod.

Modul de pregatire al retetei de fasole pastai:
  1. Prefierbem in apa cu sare fasolea pastai curatata dar numai cateva minute, atat cat sa ramana usor crocanta. Varianta ideala de prefierbere este la aburi pentru a pastra cat mai multe dintre proprietatile nutritive.
  2. Intr-o tigaie adanca sau tip wok punem ulei de masline sau ulei de floarea soarelui (bio, cautati sa fie rafinat fara solventi). Adaugam fasolea pastai scursa de apa.
  3. Lasam sa se caleasca la foc mic fara a amesteca timp de 5 minute, apoi adaugam rosiile, sare, chilli dupa gust, piper, gingerul deshidratat.
  4. Dupa alte 5 minute adaugam usturoiul taiat felii subtiri si rozmarinul taiat marunt.
  5. Lasam 5 minute, inchidem focul si adaugam busuiocul taiat marunt.
Calorii: O portie mare de fasole pastai (250 g), gatite cu putin ulei de masline si condimente precum in reteta de mai sus, contine mai putin de 300 de calorii. Aceasta reteta ajuta la slabire pentru ca fasolea creeaza o senzatie de satietate durabila, stimuleaza tranzitul intestinal si are proprietati diuretice. Ardeiul iute din reteta (chilli) stimuleaza metabolismul iar condimentele aduc un aport de antioxidanti esentiali pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Ingredientele folosite la reteta de fasole pastai

Ingredientele folosite la reteta de fasole pastai

Printre proprietatile nutritive ale fasolei pastai enumeram:

  • Fasolea pastai este bogata in flavonoide si betacaroteni, antioxidanti care ne protejeaza sanatatea;
  • Fasolea pastai galbena sau verde combate anemia si astenia datorita continutului de fier. Se stie ca fierul imbunatateste imunitatea si musculatura, este important pentru metabolism si pentru toate functiile corpului. Va recomandam sa gatiti fasolea pastai cu sare de Himalaya (o gasiti de cumparat aici) bogata la randul ei in fier.
  • Combinaţia de celuloză, acid folic, magneziu şi potasiu în fasolea în păstăi micşorează riscul de aparitie a bolilor de inima;
  • Daca tineti post, fasolea este un excellent inlocuitor al carnii deoarece este plina de proteine.
  • O portie de fasole contine numeroase vitamine, minerale, fibre pe care le anumeram in ordinea “abundentei”: vitamina C, vitamina K, vitamina A, mangan, fibre alimentare, acid folic, vitamina B6, molibden, magneziu, triptofan, potasiu, vitamina B2, fier, vitamina B1, fosfor, calciu, proteine, vitamina B3, colina, cupru, acizi grasi omega 3. Fasolea este bogata in proteine si carbohidrati cu eliberare prelungita.
  • Curele de fasole pastai aduc mari beneficii sanatatii. De la jumatatea lunii iulie si pana la jumatatea lunii august (asa creste la mine in curte dar dvs o puteti gasi la piata chiar mai devreme) va puteti forma un obicei de a manca diverse feluri de mancare cu fasole pastai verde si galbena. Un consum ridicat de fasole verde pe timpul verii impiedica asimilarea zaharurilor din fructe, dulciuri si alimente procesate, datorita continutului de fibre alimentare al acestei leguminoase. Trebuie sa aveti in vedere ca macar 4 zile pe saptamana sa aveti la masa de pranz sau cina fasole pastai verde sau galbena! Rezultatele studiilor in domeniu arata ca doar 180 g de fasole verde, consumate zilnic, timp de 28 de zile, contribuie la o scadere a colesterolului negativ (LDL) cu 20-30%.
  • Fiind bogata in vitamina K, fasolea pastai ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos.
  • Pentru ca are un continut de amidon mai mic decât fasolea uscata boabe, fasolea pastai are mai putine calorii si este usor digerabila.
  • Tranzitul intestinal este reglat. Fibrele alimentare continute in doua portii de fasole verde imping precum un piston materiile reziduale din colon, curata peretii intestinului gros si ajuta la refacerea florei intestinale care sustine peste 70% din sistemul imunitar.

Precautii: Persoanele care sufera de litiaza renala cu oxalati vor consuma cu prudenta fasole verde pentru ca fasolea are un continut destul de ridicat de saruri ale acidului oxalic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a evita atat de nedoritul SPAM, va rugam sa completati: *