7 Idei de Smoothie-uri

Iata mai jos cateva idei de smoothie-uri, o modalitate simpla de a consuma alimente foarte bogate in vitamine, fitonutrienti, grasimi esentiale, carbohidrati complecsi, minerale, fibre.

1. Acest smoothie este atat delicios cat si hranitor. Usor de facut, el poate constitui si un mic dejun sau gustarea dupa ce va intoarceti de la sala de sport. Are mai putin de 250 calorii. Ingrediente smoothie energizant:

  • 2 lingurite de cacao integrala
  • 2 lingurite de unt de arahide sau migdale
  • 1 banana
  • 200gr iaurt grecesc
  • scortisoara dupa gust

Mod de pregatire smoothie energizant:
Amestecam in blender toate ingredientele la care putem adauga, eventual, cateva cuburi de gheata. Presarati scortisoara.

7 idei de smoothie-uri

Idei de smoothie-uri


2. Ingrediente smoothie verde dietetic, plin de fibre:

  • 2 legaturi de spanac
  • 1 castravete
  • telina dupa gust
  • patrunjel
  • menta
  • 2 morcovi
  • 2 mere verzi
  • lamaie

Mod de pregatire smoothie verde dietetic, bogat in fibre:
Amestecam in blender toate ingredientele la care putem adauga, eventual, cateva cuburi de gheata.

Smoothie verde

Smoothie verde dietetic


3. In timpul sezonului rece probabilitatea de a lua un virus sau de a va alege cu o banala raceala este foarte mare. De aceea, aportul de vitamina C este esential. Ingrediente pentru un smoothie bogat in vitamina C:

  • 1 portocala decojita
  • cateva feliute de lamaie cu tot cu coaja
  • grapefruit dupa gust
  • capsuni sau zmeura congelate

4. Nutrientii esentiali vin si din alimente exotice. Astazi gasim in marile supermarketuri multe fructe si legume exotice bogate in grasimi esentiale, vitamine si minerale. Ingrediente smoothie exotic:

  • 1 avocado bine copt
  • 1 mango
  • 1 legatura spanac
  • 1 mar verde
  • cateva seminte de chia bogate in Omega 3
  • o jumatate de banana

5. Puteti folosi fructe cogelate, deshidratate sau proaspete. Fructele de padure congelate se gasesc in toate marile magazine iar cea mai buna forma de a le consuma este aceea de smoothie caci in prajituri, torturi sau dulciuri sunt acompaniate de nu foarte sanatoasele grasimi, faina alba rafinata sau zahar. Ingrediente smoothie cu fructe de padure:

Daca nu va este frica de calorii puteti folosi si fructe deshidratate sau miere, sirop de artar sau de agave >> pe care le gasiti aici <<

Smoothie cu fructe de padure/capsuni

Smoothie cu fructe de padure/capsuni


6. De multe ori dorim ceva sanatos, plin de vitamine dar care sa tina si de foame. Smoothie-urile bogate in fibre sunt ideale in acest sens. Ingrediente smoothie care tine de foame:

  • 2 lingurite tarate de ovaz
  • 3 felii pepene galben
  • 1 castravete
  • 10 migdale sau caju
  • 100 ml lapte de ovaz (de orez, soia, quinoa sau migdale, dupa gust)

7. Legumele si fructele diuretice sunt ideale pentru slabire si detoxifierea organismului. Puteti alege sa va preparati acest smoothie in week-end sau in zilele relaxante cand doriti sa leneviti si sa petreceti mai mult timp pe acasa. Ingrediente de pus in blender pentru smoothie diuretic:

  • 1 castravete
  • cateva cirese congelate
  • seminte de in
  • 1 sfecla rosie
  • telina
  • 1 kiwi bine copt

Tort cu blat pufos si crema Caramel & Mascarpone

Tortul cu Mascarpone & Caramel este festiv și relativ simplu de făcut. Îl puteți decora după plac, eu l-am decorat cu steluțe si planete din marțipan căci l-am făcut pentru băiețelul nostru care a împlinit 4 ani. Blatul de tort din această rețetă se umflă foarte frumos, este pufos și are consistența perfectă pentru a fi tăiat în mai multe părți. Personal, îmi plac blaturile subțiri într-un tort și de aceea am încercat mai multe moduri de pregătire până când să mă declar absolut mulțumită, cum este cazul acestei rețete. De altfel, modul de pregătire a blatului este similar cu cel al pandișpanului. Gustul de caramel din cremă se îmbină armonios cu mascarpone care îi dă consistență și cu frișca ce aerează crema și o face mai ușoară.

Tort festiv cu blat pufos si crema de mascarpone, caramel si frisca.

Tort festiv cu blat pufos si crema de mascarpone, caramel si frisca.

Iata ingredientele pentru blatul de tort:

  • 180 ml apă clocotită
  • 5 lgț cacao
  • 6 ouă
  • 100 ml ulei
  • 280 gr făină
  • praf de copt
  • 100 gr zahăr fin
  • 150 gr zahăr
  • opțional: 200 gr nucă sau migdale mărunțite

Modul de pregatire al blatului de tort:

  1. Fierbem apa, închidem focul și adăugăm 5 lingurițe de cacao pe care le amestecăm bine cu lingurița sau cu tel ca să nu formeze cocoloașe. Lăsăm să se răcească.
  2. Separăm gălbenușurile de albușuri. Batem spumă tare cele 6 albușuri și la final adăugăm 100 gr zahăr fin, mixăm în continuare pentru a obține ca o bezea.
  3. Batem cu mixer sau cu tel 6 gălbenușuri cu 150 gr zahăr granulat până obținem o cremă spumoasă. În timp ce mixăm încorporăm puțin câte puțin 100 ml ulei. Apoi adăugăm apa cu cacao. Amestecăm făina cu praf de copt și o încorporăm în cremă.
  4. Renunțăm la mixer si încorporăm albușurile bătute spumă tare cu paleta de silicon. Cu aceeași paletă amestecăm și nuca mărunțită sau migdalele dacă dorim mai multă consistență și gust blatului nostru de tort.
  5. Turnăm totul în forma de copt pe care o scuturăm de câteva ori de masă ca să iasă bulele de aer.
  6. Lăsăm circa 40 de minute la 180 grade C la cuptorul prîncălzit. Secretul meu la cuptorul elctric: setez căldura de jos dar pun vasul în partea de sus căci în felul acesta nu se arde în partea de jos și se coace uniform. Acest blat se poate tăia în 3 și chiar 4 părți (ideal pentru torturile cu blat subțire și mai multe tipuri de cremă)!
Blat de tort pufos si usor de taiat

Blat de tort pufos si usor de taiat

Cum însiropăm blatul de tort: o variantă delicioasă este Nutella amestecată cu lapte cald. O altă variantă este cu apă fiartă cu zahăr și esență de migdale.

Ingrediente pentru crema Caramel si Mascarpone:

  • 250 gr zahăr
  • un pachet de unt de 250 gr cu grasime cat mai multa (am folosit unt cu grăsime 82%)
  • 40 gr amidon
  • 50 ml lapte cald
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frișcă
  • un plic întăritor frișcă
  • opțional, un pliculeț de ness

Modul de pregatire a cremei caramel:

  1. Topim cele 250 gr de zahăr (o tigaie teflonată este indicată). Nu așteptăm să se închidă prea tare zaharul caramelizat la culoare și punem pachetul de unt. Încălzim 100 ml lapte și amestecăm treptat amidonul având grijă să nu formăm cocoloașe; turnăm apoi peste compoziția cu zahăr și unt de pe foc și amestecăm în continuu cu spatula de silicon până se ingroașă și face bule de aer la fiert. Lăsați să se răcească. O parte din această cremă cu gust intens de caramel poate fi pusă peste primul blat.
  2. Batem frișca, preferabil naturală și punem un pliculeț de întăritor de frișcă pentru a fi siguri că stă băț (se găsește la supermarket cu această denumire, întăritor de frișcă).
  3. Mixăm mascarpone așa încât să devină o crema spumoasă.
  4. Opțional, amestecăm ness-ul cu două linguri de lapte.
  5. Este momentul să unim cremele într-una singură: crema de caramel de la nr. 1 + frișca de la nr. 2 + mascarpone punctul 3 + ness-ul opțional.

Montaj: Punem crema între blaturile de tort și păstrăm o parte pentru a orna. Am presărat fulgi de ciocolată albă (se pot folosi și fulgi de migdale) si raffaello tăiați pe jumătate.

Tort cu caramel si mascarpone ornat cu simplu cu raffaello

Tort cu caramel si mascarpone ornat cu simplu cu raffaello

Tartina cu Avocado si Plante Aromatice

Oregano, rozmarin, busuioc, salvie, cimbru, menta – se gasesc proaspete in caserola si chiar ghiveci la supermaket. Ne putem face o gradinita de plante aromatice chiar la noi pe pervaz. Acestea au proprietati nutritive extraordinar de mari, fiind mai bogate in compusi sanatosi decat chiar legumele si fructele. Nutrientii ne intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea bolilor. “Ierburile culinare” sunt folosite de secole in bucatariile traditionale ale multor popoare. Bucataria italiana si cea mediteraneana in general au la baza verdeturi si ierburi aromatice iar popoarele din jurul bazinului Marii Mediteraneene sunt cele mai longevive din lume.

Givece cu rozmarin si busuioc

Givece cu rozmarin si busuioc

Unt cu avocado, rozmarin, oregano, cimbrisor si usturoi

Unt cu avocado, rozmarin, oregano, cimbrisor si usturoi

Reteta pe care v-o propun are la baza plantele aromatice. Am folosit rozmarin, oregano si cimbru dar dvs. puteti fi creativi, alegand plantele dupa propriile gusturi si disponibilitate. Folositi plante proaspete ale caror arome si proprietati nutritive sunt mult mai intense. Am maruntit plantele aromatice si le-am amestecat cu usturoi zdrobit marunt. Daca nu va place usturoiul nu e nevoie sa-l folositi, insa trebuie sa stiti ca este una dintre cele mai sanatoase plante. Usturoiul contine un compus numit alicina, un antioxidant recunoscut pentru proprietatile antibacteriene, antivirale si antifungice. De aceea, usturoiul este un real ajutor pentru prevenirea gripei si racelii.

Avocado poate fi amestecat cu unt pentru un plus de gust, dar daca sunteti vegetarieni, tineti post sau pur si simplu nu-l doriti, iarasi puteti interveni cu propria creativitate…

Revin asupra retetei: amestecam plante aromatice maruntite, usturoi zdrobit, unt si avocado, foarte putina zeama de lamaie. Iata cum am creat baza unei tartine sanatoase, cu proprietati nutritive si antioxidante extraordinare.

Untul amestecat cu usturoi si plante aromatice poate fi adaugat si pe preperate calde, spre exemplu peste la cuptor.

Tartina cu unt, avocado, ierburi aromatice

Tartina cu unt, avocado, ierburi aromatice

Plantele aromatice au fost utilizate in medicina traditionala inca din cele mai vechi timpuri. Fie ca erau pentru uz extern, fie ca erau ingerate, plantele au fost mereu utilizate pentru a trata diverse afectiuni.

Plantele aromatice sunt importante surse de substante nutritive si au proprietati antimicrobiene, motiv pentru care sunt utilizate cu succes si in scopuri medicinale. Majoritatea plantelor aromatice sunt surse de proteine, vitamine (in special vitaminele A, C si B), minerale (calciu, fosfor, sodium, potasiu sau iod), uleiuri esentiale, compusi fenolici.

Oregano este o planta aromatica de origine mediteraneana care contine un numar foarte mare de antioxidanti. Acest condiment este un bun tonic pentru organism, imunostimulator, cu proprietati digestive si antiseptice. Doua lingurite de cimbru contin aproape 20% din necesarul zilnic de fier, insa includ si in mangan, mineral care imbunatateste capacitatea cerebrala si ajuta la mentinerea unor oase sanatoase. Rozmarinul previne mutatiile ADN-ului celulelor si, datorita continului de fier, ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, preintampinand astfel riscul aparitiei atacului de cord.

Avocado contine, intr-adevar, multe grasimi, dar este vorba despre grasimi extraordinar de sanatoase. 100 de grame de avocado contin circa 26,4 grame de grasimi mononesaturate. Grasimile sanatoase din avocado reduc colesterolul rau, ceea ce inseamna un risc mai mic de boli de inima, atacuri cerebrale si alte boli ale arterelor. Grasimile mononesaturate curata arterele si impiedica formarea cheagurilor de sange.

Cum fragezim Carnea de Vita

Carnea de vita poate fi dificil de gatit daca nu aplicam cateva trucuri. Orice persoana pasionata de gatitul cu bun-gust stie ca pentru a obtine o mancare din carne de vita frageda este necesar sa pregatim preparatul din timp.

Carnea de vita este o sursa excelenta de proteine si seleniu, zinc, fier şi fosfor. Are un nivel ridicat de vitamine din complexul B, cum ar fi B12, B3-niacina şi B6. Zincul şi fierul sprijina sistemului imunitar şi sunt foarte utile pentru vindecarea rănilor. Carnea de vita are cea mai mare cantitate de substante nutritive dintre toate alimentele bogate in proteine animale.

Cum fragezim carnea de vita

Cum fragezim carnea de vita

  • Daca fierbem carnea de vita este recomandat sa adaugam otet (preferabil otet balsamic Modena de calitate), circa o lingurita de otet pentru un kilogram de carne. Astfel fragezim carnea de vita si o facem mai usor de consumat.
  • Daca dorim sa pregatim carnea de vita la cuptor sau la tigaia wok este preferabil sa o marinam inainte. In cazul in care nu mai aveti timp sa marinati carnea de vita, pentru prepararea la cuptor este de preferat sa folositi pungi speciale pentru friptura de vita sau vase cu capac foarte bine fixat, astfel incat carnea sa stea cat mai mult in sucul propriu care sa nu aiba posibilitatea sa se evapore. Daca doriti sa prajiti carnea de vita nu o tineti prea mult timp pe foc in suc propriu caci se intareste! Aceasta trebuie sa fie taiata in fasii cat mai subtiri pentru a se patrunde usor.
  • Daca dorim sa fragezim carnea de vita o putem marina. Ingrediente de baza pentru marinata: sucul proaspat stors de la o lamaie, doua lingurite de aceto balsamico de Modena, 2 lingurite de sos de soia, 2 lingurite de boia dulce, putin ulei de masline, cativa catei de usturoi zdrobiti, doua lingurite de apa minerala (sau bicarbonat), crengute de rozmarin sau cimbru. Aceasta este baza marinatei, dar puteti varia foarte mult in functie de gusturi si de ingredientele pe care le aveti in casa. Cert este ca marinata trebuie să contina neapărat ingrediente acide precum sunt otetul, vinul sau zeama de lamaie. Nu trebuie neaparat toate 3, dar nu e nici rau daca puneti cate putin din fiecare. Pentru a marina carnea de vita este recomandat vinul rosu Merlot sec. Pentru ca in marinata se afla ingrediente acide, evitati vasele de metal. Puteti folosi o punga de plastic pe care o inchideti bine. Carnea trebuie acoperită de lichid şi se ţine la frigider circa o zi. Dacă bucăţile de carne de vita sunt deja mici sau subţiate este suficient să stea la marinată numai cateva ore. Puteti bate putin cu ciocanul de bucatarie carnea de vita inainte de a o gati.
  • Ingrediente de cea mai buna calitate pentru a marina si fragezi carnea de vita gasim in site-ul www.prodietabio.ro : aceto balsamico de Modena, sos de soia bio, suc de lamaie, ulei de masline Italia, sare de Himalaya, usturoi de Cenad si multe altele >> vezi sectiunea condimente <<.

Iar secretul absolut al carnii de vita este ca sursa de unde o luati sa fie una cunoscuta si sa fie proaspata.

Broccoli cu tofu

Am constatat cu surprindere doua lucruri grozave despre broccoli: ca poate avea gust bun si ca, in combinatie cu tofu, chiar tine de foame. Drept urmare, am decis sa gatesc mai des broccoli, in diverse variante care se incadreaza la categoria “DIETA”. Se gateste foarte rapid si in numai 15 minute avem gata o masa sanatoasa.

Reteta de broccoli cu legume si branza tofu

Reteta de broccoli cu legume si branza tofu

…Stiati ca? Broccoli ajuta la scaderea colesterolului daca este gatit la aburi! Componentele din fibrele din broccoli actioneaza combinat cu acizii biliari în tractul digestiv atunci când acesta este gatit inabusit, ceea ce are ca rezultat o scadere a nivelului de colesterol. Interesant este faptul ca broccoli crud nu are aceeasi capacitate de scadere a colesterolului precum cel gatit la aburi. Foarte utila pentru gatit broccoli este tigaia ceramica cu fundul ridicat in partea centrala si mici orificii care permit aerului cald sa patrunda si sa circule uniform in tigaie.

Ingrediente pentru reteta cu broccoli:

  • cateva buchetele de broccoli (este mai gustos proaspat asa ca e bine sa gatiti atat cat stiti ca mancati la o masa sau doua);
  • 2 morcovi medii;
  • 2 cepe medii;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • ulei de masline;
  • ingrediente pentru dressing: 1 lgt suc de lamaie, 1 lgt sos de soia, 1 lgt otet balsamic de Modena, putin piper.
    Dressingul este foarte important pentru ca “imbraca” intr-un gust delicios intreaga masa.

Modul de preparare:

  1. Curatam ceapa si usturoiul, le taiem marunt si le lasam deoparte 5 minute cat timp curatam si feliem morcovii.
  2. Punem putin ulei de masline in tigaia de ceramica si o cana cu apa, asteptam sa se incalzeasca si adaugam ceapa, usturoiul si morcovii. Stati linistiti, la final nu se va simti nici gustul de usturoi nici cel de ceapa. Lasam sa fiarba timp de 6-7 minute in tigaia ceramica cu capac.
  3. Curatam si taiem bucatelele de broccoli, le stropim cu zeama de lamaie si le adaugam in tigaia ceramica. Punem capacul si lasam alte 4-5 minute.

    Reteta de broccoli inabusit cu legume

    Reteta de broccoli inabusit cu legume

  4. Pregatim dressingul din 1 lgt suc de lamaie, 1 lgt sos de soia, 1 lgt otet balsamic de Modena, putin piper. Daca nu aveti aceste lucruri in casa puteti improviza alt dressing, dupa gust. Punem dressingul peste broccoli, punem capacul, mai lasam 2 minute si inchidem focul! Broccoli este mult mai sanatos si mai gustos daca nu este gatit prea tare. Trebuie sa isi pastreze culoarea verde si gustul usor crocant.
  5. Dupa ce punem broccoli cu legume in farfurie putem adauga si branza vegetala tofu de post (fara colestrol, o gasiti in magazinul online www.prodietabio.ro), mozzarella, parmezan, seminte de susan, nuci sau alte ingrediente care va plac la gust.

    Broccoli cu legume la tigaia ceramica

    Broccoli cu legume la tigaia ceramica

Broccoli

Broccoli

 

Canneloni cu carne alla bolognese

Canneloni cu carne alla bolognese reprezinta o reteta nu prea usoara dar foarte gustoasa! Cannelloni sunt niste tuburi marisoare de circa 10 cm lungime care se gasesc de cumparat ca atare. Ii puteti face si dvs ruland foi de lasagna. Sosul bolognese (ragù alla bolognese cum veti vedea in meniurile restaurantelor din Italia) este un sos pe baza de carne ce se serveste alaturi de diverse paste. Sosul Bechamel este un sos alb (preparat din unt, faina si lapte) care leaga intreaga compozitie.

Cannelloni alla bolognese sos carne

Cannelloni alla bolognese sos carne

Cumparati una sau doua cutii de canneloni, mie mi se pare o reteta destul de complexa si atunci gatesc o cantitate mai mare 🙂

Ingredientele pentru sosul bolognese sunt:

  • 1 kg carne tocata porc+vita;
  • 2 cepe mari;
  • 2 morcovi;
  • 2 ardei grasi;
  • 1 tulpina de telina mica;
  • supa de pui sau un cub de supa de pui BIO;
  • 200 ml vin alb sau rosu demisec;
  • 400 ml suc de rosii;
  • ulei de masline;
  • condimente

*Puteti imparti la 2 toate ingredientele pentru o portie mai mica. Daca va lipseste vreuna dintre legume nu este chiar o mare problema (telina spre exemplu)…

Cum pregatim sosul cu carne alla bolognese: Taiem ceapa foarte subtire iar morcovii, ardeiul gras si tulpinile de telina cubulete foarte mici. Punem legumele intr-o oala sau intr-o tigaie neaderenta foarte adanca impreuna cu uleiul de masline si le lasam la foc mic, pana cand se inmoaie, adaugand din cand in cand un pic de supa. Adaugam si carnea tocata (este de preferat carnea de porc amestecata cu vita pentru ca se leaga mai bine si este mai gustoasa) peste legumele sotate, acoperim cu supa de pui si lasam la foc mic sa fiarba. Stingem cu vin alb sau rosu dupa gust. Dupa 1 ora adaugam pulpa de rosii si frunzele de telina taiate foarte marunt, din nou supa de pui si mai lasam la foc mic minimum o ora. Adaugam rozmarinul si frunzele de dafin. Reteta originala italiana spune ca acest sos alla bolognese trebuie sa fiarba la foc mic timp de 2 ore. Mai amestecam din cand in cand si adaugam daca este cazul supa de legume (dintr-un cub bio realizat exclusiv din ingrediente naturale). La final sosul de carne trebuie sa fie nici prea uscat nici prea umed ca sa intre bine in cannelloni.

Cannelloni sos alla bolognese realizare

Cannelloni sos alla bolognese realizare

Ingredientele pentru sosul Bechamel sunt:

  • 100 gr unt
  • 2 linguri de faina
  • 600 ml lapte

Topim untul intr-o tigaie neaderenta si incorporam faina amestecand bine cu telul pentru a omogeniza. Preincalzim laptele si il adaugam treptat amestecand pana cand sosul devine cremos. La final potrivim de sare si piper (chiar si putina nucsoara) si adaugam optional smantana dupa preferinte.

Cannelloni alla bolognese sos Bechamel

Cannelloni alla bolognese sos Bechamel

Cum combinam:

  1. Luam o tava adanca si punem o parte din sosul de carne alla bolognese la baza.
  2. Umplem apoi cannelloni cu sosul Bolognese cu ajutorul unei lingurite si ii asezam frumos unul langa celalat in tava. Daca ne mai ramane sos Bolognese il putem turna peste cannelloni.
  3. Este randul sosului Bechamel pe care il punem peste toata compozitia.
  4. Presaram cascaval ras (sau feliute de mozzarela).
  5. Punem tava la cuptorul preincalzit la mediu (200°) timp de 20min.
Cannelloni alla bolognese reteta

Cannelloni alla bolognese reteta

Prajitura de duminica

Prajitura de duminica (de fapt Prajitura cu multe Migdale si Ciocolata) este preferata mea, mai ales cand in sambata de dinainte am fost foarte harnica. Adica am facut toata curatenia necesara, am facut mancare, am trebaluit de zor iar duminica nu imi mai ramane decat sa ma plimb cu copilul prin parc, sa aruncam pietricele in mare (locuim langa Mangalia), sa vizitam calutii de la Herghelia orasului, iar cat timp copilul doarme la pranz sa fac o prajitura usor de facut, din ingrediente simple, rapida si mai ales delicioasa.

Prajitura cu multe migdale

Prajitura cu multe migdale

Ingredientele pentru BLATUL prajiturii de duminica:

Cum pregatim blatul prajiturii cu migdale: Macinam migdalele dar nu prea fin (este preferabil sa ramana si bucati mai maricele de migdale). Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma tare cele 6 albusuri impreuna cu un varf de cutit de sare. Adaugam si 150 gr zahar fin si mai batem cu mixerul pana cand spuma este foarte tare, ca o bezea. Renuntam la mixer si luam o paleta de lemn sau silicon. Presaram cele doua linguri de faina (am folosit si putin praf de copt) si migdalele macinate si apoi omogenizam usor. Turnam compozitia pe tava mare (sau in doua tavi medii) pe hartie de copt. Punem la cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 20 minute.

Pregatire prajitura cu migdale blat si crema

Pregatire prajitura cu migdale blat si crema

Ingredientele pentru CREMA prajiturii de duminica:

  • 6 galbenusuri;
  • 200 gr zahar alb normal;
  • 100 ml lapte;
  • 2 linguri de cacao;
  • cateva patratele de ciocolata neagra cuvertura (echivalentul a 100 gr);
  • 100 gr unt.

Cum pregatim crema prajiturii cu migdale: Mixam bine cele 6 galbenusuri cu 200 gr de zahar pana cand arata ca o crema densa. Incalzim putin laptele si il turnam usor peste galbenusurile batute si continuam sa mixam. Punem la bain-marie aceasta compozitie si amestecam incontinuu pana cand devine cat mai cremoasa. Cand crema devine fierbinte punem si patratelele de ciocolata si cele doua linguri de cacao continuand sa amestecam cu paleta de silicon. Luam de pe foc (bain-marie) si amestecam incontinuu iar dupa ce se mai raceste putin crema adaugam si untul. Amestecam de zor pana cand se omogenizeaza untul si apoi lasam sa se raceasca. {Personal, nu imi plac prea mult esentele si aromele false si de aceea nu am adaugat esenta de rom. Dar daca aveti putin lichior de foarte buna calitate il puteti adauga in crema. }

Punem un blat, un strat de crema, inca un blat si alt strat de crema. Am decorat cu fulgi de ciocolata, dar prajitura arata foarte bine daca la decor folosim si fulgi de migdale. Dam la frigider pentru 40 de minute ca sa se mai intareasca putin crema.

Prajitura cu multe migdale si ciocolata

Prajitura cu multe migdale si ciocolata

Stiti care este partea care imi place cel mai mult la acesta prajitura: arata destul de firava, dar fiind extraordinar de bogata in migdale, dupa ce iei o gura dureaza ceva timp pana poti musca din nou caci trebuie sa rontai migdalele si in timpul acesta savoarea cremei de ciocolata iti invadeaza simturile… 

Pui Bulgaresc

De ce se numeste pui bulgaresc? Pentru ca l-am mancat la diverse restaurante din Bulgaria si, analizand ingredientele si cerand reteta bucatarului, am reusit sa fac si acasa “pui bulgaresc” adica pui cu legume, sos alb, ciuperci si porumb.

Pui la cuptor cu legume si sos alb

Pui la cuptor cu legume si sos alb

Ingrediente:

  • piept de pui (alegeti dvs cantitatea);
  • 2 morcovi medii;
  • 1 ceapa mare;
  • 1 ardei gras rosu;
  • o cutie mica de boabe de porumb;
  • 100 gr unt;
  • 400 ml lapte;
  • 2 linguri de faina;
  • 150 gr cascaval ras;
  • ulei de masline, sare, piper.

Modul de pregatire:

  1. Spalam pieptul de pui, il taiem in bucatele mici si il tinem putin la foc iute in tigaia de ceramica cu putin ulei de masline si apa. Ii adaugam putina sare si piper.
  2. In paralel, intr-o alta tigaie punem ciupercile spalate si taiate in bucati. Este preferabil sa le sotam separat pentru ca lasa multa apa.
  3. Taiem marunt ceapa.  Taiem morcovii si ardeiul gras in bucati mai mari si lunguiete.
  4. Cand ciupercile au inceput sa scada si sa lase apa adaugam in tigaia adanca legumele (morcovii, ceapa si ardeiul gras) si tinem la foc (cu capac) timp de 7-8 minute.
  5. E randul sosului Bechamel: Topim untul intr-o tigaie neaderenta si incorporam faina amestecand bine cu telul pentru a omogeniza. Preincalzim laptele si il adaugam treptat amestecand pana cand sosul devine foarte cremos. La final potrivim de sare si piper (chiar si putina nucsoara) si adaugam optional smantana grasa.
Pui bulgaresc cu ciuperci, porumb, legume

Pui bulgaresc cu ciuperci, porumb, legume

Cum combinam:

  1. Intr-un vas adanc, rezistent la temperaturi inalte punem puiul usor tras la tigaie, legumele sotate, porumbul din conserva.
  2. Adaugam sosul Bechamel deasupra si omogenizam usor.
  3. Punem la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 20 minute.
  4. Dupa ce scoatem din cuptor presaram cascaval si multa mozzarella si asteptam sa se topeasca usor dupa care puiul bulgaresc este gata de servire. In restaurantele din Bulgaria este servit la tigaie de ceramica rotunda pe picioruse de fier forjat… urmeaza sa achizitionez si eu dar pana atunci folosesc farfuria 🙂
Pui la cuptor cu legume

Pui la cuptor cu legume

Peste cu legume si hrisca

Si hrisca?.. veti spune… Da! Tocmai de aceea am publicat reteta pe site, pentru ca este inedita, usor deosebita de retele standard, dar extrem de simpla, constituind o masa deosebit de hranitoare si sanatoasa atat pentru copii cat si pentru adulti. Datorita valorii nutritionale ridicate, hrisca are o multime de beneficii pentru sanatate. Hrisca nu are gluten si este usor digerabila, motiv pentru care este recomandata copiilor.

Peste cu legume si hrisca

Peste cu legume si hrisca

Foarte multe informatii despre hrisca puteti citi in articoul dedicat prodieta.ro. Pe scurt, hrisca este un aliment deosebit de hranitor si cu un continut bogat de antioxidanti puternici, vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum si fier, zinc si potasiu. Hrisca este foarte bogata si in fibre insolubile, mangan si magneziu. Hrisca este recomandata si persoanelor aflate la dieta datorita faptul ca scade lipidele din sange si nivelul de glucoza.

Ingrediente necesare pentru masa noastra cu legume si hrisca:

Modul de pregatire: Punem in tigaia de ceramica ulei de masline si legumele taiate fasii subtiri (morcovul si ardeiul gras), ceapa taiata marunt, cartofii nici prea mari nici prea mici si 400 ml supa de legume realizata cu apa plata calda si un cub concentrat de legume BIO de la Lea Nature. Adaugam si jumatate de plic de hrisca cu legume (cumparata ca atare, prefiarta, asa cum apare in poza de mai jos) sau 100 gr de hrisca simpla prefiarta de dvs. Tinem pe foc mediu circa 15 minute si adaugam pestele peste acest “pat de legume”. Pestele isi va trage gust de la tocanita de sub el. Dupa 5 minute intoarcem pestele, mai tinem pe foc mic circa 5 minute si oprim focul. Nu am mai adaugat sare in aceasta mancare pentru ca avem deja putina din cubul de supa. Decoram cu rozmarin, cimbrisor sau alte verdeturi dupa gust.

Peste cu legume si hrisca www.prodietabio.ro

Peste cu legume si hrisca www.prodietabio.ro

Reteta de peste pe pat de legume si hrisca

Reteta de peste pe pat de legume si hrisca

Mancarea va ofera proteine de cea mai buna calitate din peste, multe vitamine si minerale din legume, fibre, magneziu, fier, zinc si potasiu din hrisca. Sanatate in farfurie!

Tocanita cu Quinoa

Trebuie sa recunosc inca de la inceput ca am trisat cu aceasta tocanita in sensul ca am ales varianta usoara (dar  la fel de sanatoasa) de la prodietabio.ro >> Tocanita cu quinoa si legume 100% naturala si sanatoasa.

Am tot timpul cateva astfel de plicuri in bucatarie si de cate ori vin acasa si nu am de mancare fac repede aceasta tocanita rapida (mai ales ca le-am luat la oferta, 4 lei fiecare alaturi de un alt produs care nu este la promotie). Este mult mai bine decat sa ma arunc intr-un sandwich cu paine bogat in calorii sau altceva procesat. Tocanita cu quinoa are foarte putine calorii, este bogata in fibre si nutrienti, tine de foame, asa ca se incadreaza cu succes la categoria “Mamici la Dieta”!

Tocanita cu quinoa

Tocanita cu quinoa

>>> Stiati ca.. Quinoa contine mai mult calciu decat laptele?  Sau ca datorita continutului mare de proteine complete, quinoa poate inlocui cu succes carnea, mai ales ca nu are deloc grasimi saturate?
Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde si altele. Quinoa nu contine gluten. Quinoa contine si fier, substanta importanta pentru sanatatea celulelor rosii. In plus, contine lizina si este bogata in calciu, mangan, cupru si magneziu. Cititi mai multe informatii despre proprietatile nutritive ale quinoa in site-ul nostru www.prodieta.ro>quinoa.

Ingredientele pachetului de tocanita de la ProDietaBio.ro: Quinoa* prefiartă 70%, legume uscate* 28% ( linte galbenă*, ceapă*, dovlecei*, morcovi*, roșii*, țelină*, pătrunjel*), supă de legume* (sare de mare*, legume* ( ceapă*, morcovi*, roșii*, telină*, pătrunjel*), zahăr brun*, făină de orez*, extract de drojdie*, ulei de palmier*, turmeric*, leuştean*, nucşoară*, usturoi*, piper negru*), sare.

Tocanita cu quinoa prodietabio

Tocanita cu quinoa prodietabio

Modul de pregatire a tocanitei cu quinoa: Am pus continutul pachetului in craticioara cu apa si am fiert pentru 10 minute (putin mai mult decat scrie pe pachet). Am avut si cateva ciuperci pe care le-am tras repede la tigaie in paralel (simplu, doar cu putin ulei de masline si sare de mare). Un fir de rozmarin a completat perfect masa mea de dieta bogata in proteine si fibre.

Pregatirea simpla si rapida a tocanitei cu quinoa si legume

Pregatirea simpla si rapida a tocanitei cu quinoa si legume

Tocanita cu quinoa si legume bio

Tocanita cu quinoa si legume bio