Urzici

Urzici Urzicile sunt aliment si in acelasi timp medicament iar o mancare de urzici gustoasa va poate ajuta si in dieta de slabire. In prima parte a acestui articol vom prezenta beneficiile si proprietatile urzicilor iar la final veti regasi retete gustoase de mancare de urzici. Cura de urzici nu este greu de tinut daca alegeti retete gustoase de mancare de urzici si daca va lasati incantati de beneficiile minunate pe care urzica le aduce organismului.

Avem in Romania o traditie laudabila a detoxifierii de primavara cu urzici insa si in restul anului putem beneficia de proprietatile benefice ale urzicilor, inclusiv in curele de slabire, de detoxifiere a organismului si de activare a metabolismului cu ajutorul extractului de urzici bio precum cel produs de Schoenenberger Germania.

Proprietatile / beneficiile aduse de urzici

Unul dintre motivele pentru care urzicile sunt atat de populare este acela ca intr-adevar au proprietati nutritive veritabile. Urzica este o planta “lacoma” care absoarbe din pamant si depoziteaza cantitati mari de substante nutritive vitale care ajuta la mentinerea sanatatii si refac tesuturile si sistemele deteriorate ale organismului.

Urzicile sunt surse de minerale (crom, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, sulf, mangan, siliciu), vitamine (complexul de vitamine B, vitamina A, caroten, vitaminele B, C, si K) si aminoacizi. Urzica conţine cantităţi insemnate de bor si siliciu, doua minerale care ajuta la alinarea simptomelor de artrita, bursita şi tendinită. Urzica este o planta ce ajuta sistemele circulator, digestiv, nervos, imunitar, endocrin şi nu in ultimul rand căile urinare.

Un fapt extraordinar atribuit urzicilor este acela ca substantele nutritive atat de bogate care caracterizeaza aceasta planta sunt si foarte usor de absorbit si utilizat de catre organismul nostru. Urzicile ne pot energiza si revitaliza!

Urzica este un bun astringent, diuretic, tonic, calmant, nutritiv, anti-reumatic, anti-alergen, hemostatic, stimulent, decongestionant, febrifug herpatic, hipoglicemiant, expectorant, anti-spasmodic, antioxidant, anticancerigen, antiinflamator, detoxifiant, stimulent circulator. Consumul de urzici ajuta la scaderea glicemiei (zaharului din sange) si de aceea mancarea cu urzici sau extractul bio din urzici sunt recomandate pentru slabire si detoxifiere.

Detoxifierea organismului: cura cu urzici

Detoxifierea organismului cu ceai de urzici sau extract lichid reprezinta un tratament naturist folosit de secole. Ceaiul de urzica este folosit de foarte mult timp pentru curatarea sangelui si ca “intaritor”, fiind un ajutor excelent in timpul convalescentei. Urzica ajuta la detoxifierea organismului in calitatea sa de stimulent circulator si diuretic. Ceaiul de urzica rece este un remediu extern util pentru ameliorarea arsurilor si ranilor minore.

Beneficii pentru tractul urinar :
Urzicile tonifiaza rinichii si, ajutand la consolidarea funcţiei lor, ajuta de fapt acest organ sa reziste infecţiilor. Urzica are proprietăţi diuretice, ceea ce înseamnă că încurajează eliberarea de toxine prin urinare. Urzicile pot fi de ajutor în tratamentul infectiilor tractului urinar, retenţiei de apă şi chiar pietrelor la rinichi. Urzica ajută organismul să elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar (ITU) şi pietre la rinichi. Urzica este si astringent, putand ajuta in orice tip de sângerare, cum ar fi sânge în urină.

Urzica este de ajutor în toate tipurile de reacţii alergice, datorită efectului antihistaminic. Alergiile pot fi tratate așadar cu ajutorul unei cure de extract lichid de urzică BIO.

Urzica are efect benefic asupra rinichilor, imbunatatind capacitatea acestora de a excreta acid uric. Prin acest lucru, urzica amelioreaza si guta, boala provocata de excesul de acid uric din tesuturi si articulatii.

Cum ajuta urzicile sistemul digestiv :
Cum mancam urzicile?
O reteta rapida de mancare de urzici este sotarea unui pumn de urzici proaspete in unt cu putin usturoi. Urzicile pot fi consumate si daca va plangeti de dureri de stomac, ulcere ale tubului digestiv, constipatie sau diaree. Cat de mult ajuta urzicile sistemul digestiv? Urzicile hranesc membranele, detoxifiaza ficatul, ajuta vezica biliara si splina. Fiind astringente, ajuta la tratarea diareei iar continutul bogat in fibre ajuta si in caz de constipatie.

Beneficiile urzicilor pentru femei

Urzicile au proprietati minunate pentru femei in toate etapele vietii lor. Urzicile ajuta la echilibrarea hormonilor si îmbogăţesc sângele. Cura de urzici va normaliza ciclul menstrual reducand si simptomele premenstruale. Mai mult, o cura de urzici proaspete vor aduce un aport important de fier, stiut fiind ca prin menstruatie femeile pierd destul de mult din acest mineral. Ceaiul de urzici poate ajuta la reducerea problemelor asociate cu menstruatia si a simptomelor de menopauza.

Beneficiile urzicilor pentru barbati

Urzica este cunoscuta pentru abilitatea sa de a ameliora simptomele hipertrofiei benigne de prostată (HBP), o afectiune in care prostata devine extinsă şi declanseaza probleme de urinare la barbati. Urzica ajută bărbaţii să urineze cu mai mult succes în timpul zilei, ajutand astfel si la eliminarea unui alt simptom enervant – si anume urinarea frecventa noaptea. Urzica nu lasa organismul sa converteasca testosteronul în enzima alfa-5-reductaza. UrziciAceasta enzima cauzeaza cresterea prostatei la varsta mijlocie. Si pentru ca este o planta de sezon, urzica este disponibila si restul anului în magazinele naturiste sub forma de capsule, tinctura de urzica, decoct de urzica, ceaiuri sau extract de radacina de urzica (această formă este deosebit de eficient pentru tratamentul hipertrofiei benigne de prostată [HBP]). Doza uzuală este de un supliment de 450 de miligrame de două ori pe zi sau 1 lingurita de extract lichid de trei ori pe zi. Cititi insa cu atentie prospectul fiecaruia dintre suplimentele pe baza de urzica si respectati-l cu strictete! Puteti incerca si sa cultivati urzici daca aveti curte. Nu uitati insa sa lucrati cu manusi pentru ca urzica contine histamine care pot cauza dureri si intepaturi pentru cateva ore bune pe zona in care v-a atins.

Piele sanatoasa si par frumos cu urzici!

Urzica este o planta universal folosita pentru o piele sanatoasa si frumoasa. Sunt foarte multe firme care fabrica sampon de urzici. Stim sigur ca cei ce au prins anii ’80 – ’90 au avut la un moment dat acasa atat de popularul sampon de urzici care inca isi demonstreaza efcienta. Daca nu doriti sa apelati la cosmetice pe baza de urzica va puteti prepara chiar dvs in casa tratamente naturale cu urzici. Spre exemplu, puteti prepara o infuzie ca un ceai de urzici mai concentrat pe care apoi sa il aplicati pe piele. Datorita faptului ca urzicile distrug bacteriile si stimuleaza activitatea celulara, veti obtine o piele stralucitoare, catifelata, mult mai sanatoasa si frumoasa. De altfel, infuzia de urzici este folosita si pentru tratarea multor boli de piele. Capacitatea urzicii de a curata organismul de substantele reziduale acumulate contribuie la vindecarea problemelor de piele cronice precum eczemele sau psoriazisul. Pentru a stimula cresterea parului si pentru a avea un păr mai bogat, folositi aceeasi infuzie de urzici si pentru clatirea parului. Incercati sa faceti asta in fiecare zi timp de două săptămâni şi veti vedea efectul minunat pe care urzicile îl au asupra parului dvs. In magazinele naturiste veti gasi si urzici uscate sau diverse tincturi de urzici.

Precautii: Datorită acţiunii sale diuretice, utilizarea îndelungată a ceaiului de urzici, tincturilor sau mancarurilor bogate in urzici poate provoca un dezechilibru electrolitic. Persoanele care mananca sau folosesc urzica în mod regulat ar trebui să se asigure ca obtin suficient potasiu din alimentatia zilnica. Alimente bogate in potasiu sunt bananele, cartofii dulci, pestele, sfacla, spanacul, fasolea, carnea. Unele studii de laborator indică faptul că urzica poate cauza contractii ale uterului si de aceea femeile insarcinate ar trebui să evite această plantă.

Retete de mancare de urzici

Mancare de urziciCulegeti si spalati cu manusi frunzele de urzica. Dupa ce le-ati spalat foarte bine, fierbeti-le in apa timp de aproximativ 10 minute, apoi scoateti-le cu spumiera (pastrati lichidul pentru a-l bea ca supa sau medicament). Tocati urzicile marunt si folositi-le alaturi de diverse legume in supe, tocane si sosuri pentru paste. Ca garnitura, urzicile oparite inainte sunt delicioase calite la foc iute cu praz, usturoi, ulei de masline, sare si piper (puteti adauga si putin sos de soia atunci cand le puneti in farfurie). Incercati lasagna cu urzici, folosind pentru umplutura urzici fierte si linte in loc de carne. Este usor sa gatiti urzici gustoase. Multe dintre mancarurile ce implica spanac sau loboda pot fi gatite si cu urzici. Incercati omleta cu urzici. Pur si simplu adaugati urzicile bine fierte inainte in ouale batute pentru omleta!

Reteta de orez cu urzici – 4 portii

2 maini de urzici; 4 cani supa de pui de curte; 2 linguri de ulei de măsline extravirgin; 1 ceapa tocată; 1 cana de orez; 3 / 4 cana vin alb sec, de preferat Sauvignon Blanc; Sare şi piper negru proaspăt ; ¾ ceaşcă parmezan ras; 1 lingura unt;

Incalziti supa de pui – nu trebuie sa fiarba, doar sa fie calda. Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie mare la foc mediu. Caliti ceapa timp de 5 minute, amestecand ocazional, pana cand se inmoaie. Adaugati orezul şi urzicile şi amestecati bine. Adaugati vinul si amestecati in mod constant timp de 3-4 minute, pana cand vinul este redus la jumatate. Adaugati cate un polonic de supa si amestecati. Atunci cand lichidul este absorbit adaugati inca un polonic de supa si tot asa pana cand va mai ramane un singur polonic. Nu uitati ca orezul inca mai “soarbe” din lichid si dupa inchiderea focului asa ca nu are nimic daca acesta depaseste nivelul orezului. Totul a durat pana acum circa 20-25 de minute. Se condimentează cu sare şi piper.Adaugati ultimul polonic de supa, untul si parmezanul ras, acoperiti vasul si lasati-l acoperit pe foc timp de alte 5 minute.

Reteta de supa de urzici picanta

250 g frunze de urzica proaspete; 2 linguri ulei de masline ; 1/2 lingurita piper; 1 lingurita curcuma; 1 frunza de dafin; 1 catel de usturoi tocat; 1 fir de praz tocat; 2 cartofi taiat cuburi; 1 morcov ras; 1 radacina de patrunjel sau pastarnac tocata; 2 linguri de faina; 1,5 litri supa de legume diluata; sare de mare dupa gust

Urzicile bine spalate vor fi fierte in putina apa pana cand se inmoaie. Apoi sunt tocate marunt. Incingeti uleiul intr-o cratita mare. Caliti legumele timp de cateva minute, presarati faina la foc mic, amestecati bine si apoi adaugati supa. Aduceti la punctul de fierbere si lasati la foc mic timp de 10-15 minute, apoi adaugati urzicile impreuna cu apa in care au fiert. Lasati sa se incalzeasca si sa fiarba la foc mic timp de inca 5 minute. Asezonati si serviti.

Referinte: Weed, Susan S. “Healing Wise.” – “Vindecarea Inteleapta.” (Ash Tree Publishing, 1989); Kirsten Hartvig “150 de alimente esentiale pentru imunitate” 

>> Vezi aici produse 100% naturale pe baza de urzica si pret! <<

Puteti posta comentarii mai jos .


Mancare fara calorii

Smoothie slabire si detox

Ceaiuri Yogi Tea Germania prodietanaturala.ro Romania

Alimente pentru slabire, paste si orez fara calorii

Un comentariu la discutia despre “Urzici”

  1. 1
    marin stefana spune:

    da sunt nemaipomenite oricum leai folosi mai ales atunci cand ies, pot spune ca e cea mai miraculoasa planta populara din romania .consumati si nu veti regreta.e sanatate pura.

Opinia / Comentariul dvs

Completati calculul matematic (anti-spam). Multumim :) *

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and

Folosim cookie-uri pentru a imbunatati calitatea serviciilor. Va cerem acordul conform EU Cookie LAW. info

Utilizam cookie-uri pentru a face site-ul prodieta.ro mai usor de folosit. Continuand navigarea in site si dand click pe "ACCEPT" inseamna ca va dati acordul.

INCHIDE

Toate informațiile din acest site sunt sub licența Revistei Online ProDieta.ro. Articolele Prodieta.ro NU pot fi preluate decât dacă se respectă condiția de a preciza sursa, cu link, conform Legii Drepturilor de Autor! ©2017. Toate articolele din site-ul pro dieta.ro sunt cu titlu informativ și nu trebuie tratate precum substitut al sfaturilor medicului de specialitate sau al oricărei alte forme de intervenție medicală profesională.
Informațiile au scop pur informativ. NU INTENȚIONEAZĂ SĂ OFERE SFATURI MEDICALE. Nici editorii prodieta.ro, autorii sau redactorii nu-și asumă responsabilitatea pentru niciuna dintre posibilele consecințe ale vreunui tratament, procedură, exercițiu, modificare în dietă, acțiune sau administrare a medicației ce rezultă din lectura sau aplicarea informației conținute în această informare. Publicarea acesteia nu echivalează cu practicarea medicinei, iar această informație nu înlocuiește recomandarea dată de medicul dumneavoastră sau de altă autoritate medicală. Înainte de urmarea oricărui tratament, cititorul trebuie să ceară sfatul unui medic sau al unui reprezentant medical.